Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też najbardziej uderza mnie przy tym wypasie użycie blachodachówki. Mnie uczono, że to jest dobre np na magazyn, ale już na inwentarskie obiekty nie. To co dopiero ludzkie... chociaż rozumiem że może sprawiać dobre wrażnie, ta gładkosć, te większe elementy zamiast drobnego sita...

Podlogówki w płycie się nie bój pod warunkiem że w plycie nie będzie łączeń rurek, koncowki maja wystawać ponad płytę, w plycie ma być tylko gotowy zwój z fabryki, być moze sprawdza sie te zwoje czy nie dzurawe, nie wiem. Zawsze można wcześniej.

Solary nieoplacalne a reku oplacalne??? Mi sie nie podoba gdy większosć nowoczesnych inwestorów jednym tchem mówi, że wentylacja mechaniczna z reku. Może być bez reku ale z GGWC. Ja chyba wole ogrzewać powietrze glikolem a nie ciepłym powietrzem, ale reku nie wykluczone. Solarek może dać Ci ciepła wodę "za darmo" chociazby...

Ja akurat lubię grzejniki, ale powoli przestawiam sie na podłogówkę..

Dach w tym Fidiaszu 2 masz.... kosztowny, jak dla mnie sprzeczny z ideą super energooszczędnego domu, jak i wbudowany garaż też...

Trudno, skoro masz pozwolenie na taki, to rozważyłabym nierobienie płyty (tej samej płyty co pod domem) pod garażem, a że wspolny dach i nad domem i nad garażem to juz trudno, da sie z tego wybrnąć, może na stropach...

• Odpowiedzi 469
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam i dziękuję za opinie

Widzę, że jeszcze długa droga przede mną...

Co prawda zastanawiałem się nad dachówką, więc nie jest powiedziane, że nie zmienię.

"Bańka" to raczej -way-to-much- dla mnie, więc faktycznie ze stryoduru na ścianach zrezygnuję na rzecz dobrego "szaraka".

Co do ogrzewania - PC - tak, reszta sam nie wiem, zobaczę jak będę stał z kaską (kosztorys będzie robiony na pewno).

Zapomniałem jedynie dodać w pierwszym poście, że ideą tego domu będzie, że garaż zostanie powiększony (malutko) i przekształcony na część mieszkalną - dom wielorodzinny - więc o ocieplenie całości muszę zadbać jednakowo. Sam garaż będzie stał oddzielnie. (dopisuję)

Dzięki za opinie i ... słucham dalej... nic nie jest tak cenne, jak wiedza i doświadczenie.

nie wiem czy płyta na mokrej glinie to takie fajne.

Będzie trzeba wymienic ogromną ilośc ziemi, bo glina za bardzo pracuje.

Po kiego grzyba myślałaś o styrodurze na ścianach, skoro planujesz drogi (w zakupie) system ogrzewania?

Ten dom nie jest przemyślany jako konstrukcja energooszczędna, więc po co spinać się taki drogi materiał ociepleniowy?

Poza tym albo masz 1 mln na budowę, albo jeszcze nie znasz realiów cenowych :)

Witam

Przychodzę na Forum z pytaniem :)

Jakiś czas temu zamówiliśmy u architekta projekt indywidualny, założenie było takie żeby nie żałować pieniędzy na coś dostosowanego do naszych oczekiwań i działki (zamarzył się dom o prostej eleganckiej formie, niespotykanej w katalogach :p )

Niestety architekt zaprojektował coś zupełnie niezwiązanego z podanymi mu wytycznymi, równie dobrze można było kupić projekt gotowy. Zaprojektowanie nam domu marzeń zleciliśmy znajomemu świeżo po studiach arch.- jego pomysł dużo bardziej przypadł nam do gustu, z rysunkami nie było problemu (nie odbiegają jakościowo od tych z poprzedniego proj, budowlanego, konstrukcja prosta i zbliżona do projektu od pierwszego architekta).

Tylko powstał problem - gdzie teraz uzyskać konsultacje i podpis na tym projekcie, wraz ze zmianą projektów branżowych pod nowy kształt budynku w lubelskim lub Warszawie? Może ktoś się orientuje czy coś takiego mogą zrobić też biura oferujące adaptacje projektów gotowych??

Będę wdzięczna za podpowiedź :)

Witam.

Dużo czytam forum Muratora. Zadaję pytania aby rozwiać swoje wątpliwości.Nie wiem czy dobrze robię zadając tu swoje pytanie, ale spróbuję.

We wrześniu zaczynam budowę domu. Mam problem ze słupami podpierającymi płatew w dachu. Ma to wyglądać podobnie jak w projekcie

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-idaredach-g2/m4e200b7abb8fa

Chciałabym je przesunąć do przodu o 30 cm, czyli o przekrój słupa. W projekcie są one na równi z wysuniętym garażem. Odległość między ścianą domu a słupem to 65 cm. Uważam, że to mało gdybym chciała tamtędy przejść. Czy można te słupy przesunąć do przodu, dać dodatkową płatew i do niej przymocować słupy? Słupy mają być żelbetowe, na stopie fundamentowej. Dlatego pytam teraz, jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Czy to jest zmiana istotna czy nie? Nie znalazłam danych na ten temat.

Czekam na informację, może ktoś mi pomorze....

Gośka

elewacja frontowaa.jpg

elewacja południowa 001.jpg

Witam serdecznie

Jako że obserwuje forum od dłuższego czasu postanowiłem się zarejestrować i odrazu poprosić o pomoc.

Czytałem wiele tematów na forum ale w żadnym nie doszukałem się informacji która by mnie usatysfakcjonowała.

Prosiłbym o rady, wskazówki czy budowa mnie nie przerośnie czy nie porywam się z motyką na słońce ;) .

Przejdźmy do konkretów :)

Od zawsze marzę o własnym domku i postanowiłem coś w tym kierunku zrobić.

Posiadam fundusze na zakup działki pod budowę i chciałbym zaciągnąć kredyt 200tyś na budowę domu (wiem że na forum jest temat budowy do 200tyś ale czytam czytam i nic z tego nie wynika). Myślę nad domem o powierzchni użytkowej ok 100-110m2 rozglądałem się po projektach i ciężko się zdecydować ( zastanawiamy się nad czymś takim http://www.nowedomy.net/projekt,z114.html ).

Chodzi mi o stan domu w którym mam gładzie na ścianach instalacje ogrzewanie itp ale bez żadnych sprzętów (do kuchni, łazienki...). Wiadomo każdy wykańcza w standardzie na który go stać nie muszę mieć drzwi za 5 tyś wystarczą mi takie za 2 tyś przykładowo (oszczędzając na jednym moge kupić coś innego lepszego na czym bardziej mi zależy).

Nie mam lewych rąk i potrafię wykonywac normalne prace np. malowanie, położyć panele czy gładzie to żaden problem:) Pozatym liczę na wsparcie rodziny. Co polecacie?? Jakie materiały (tylko bez kosmosu , marmurów ;) ??? Czy projekt do zrealizowania w tej cenie??

Proponuję najpierw kupic działkę, poznac MPZP i wtedy skupic się na wyborze projektu. Ja dużo się dowiedziałam z w/w wątku , ale faktem jest że czytam go od początku, nowych forumowiczów ilość stron do przeczytania odstrasza. Myślałeś o domku parterowym ? W z114 pokoje na górze są maleńkie a gdybys wybrał parterówkę o powierzchni użytkowej takiej jak ma z114 pokoje byłyby większe i bardziej ustawne.

Jest jeszcze jedna kwestia,a mianowicie różnica pomiędzy forumowiczem który coś o budowaniu wie a takim który nie wie nic.

Taki sam projekt pierwszy może zbudować za określoną kwotę,drugi nie.

Więc bardzo proszę wszystkich tanio budujących o branie tego pod uwagę w odpowiedziach.

Tego domu nie da się zrealizować za te pieniądze,bynajmniej nie ten forumowicz,a i doświadczonemu byłoby chyba trudno.

Ja mając te pieniądze, na pewno bym próbowała - ale ja jestem wariatka :) Ale projekt mógłby być prostszy/tańszy, jeśli już tak starannie liczymy każdą wydaną złotówkę. Na pewno zlikwidowałabym garaż - mając ograniczone fundusze, to jest pierwsza rzecz, która powinna iść pod nóż - ale o tym i innych oszczędnościach napisano już wiele w innych wątkach.

Pomysł na wątek teoretycznie dobry. A jak z praktyką? Raczej przerodziłoby się to w licytację i teoretyzowanie, kto byłby w stanie zbudować większy dom, wkładając coraz więcej robocizny, stosując jeszcze tańsze rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe i wreszcie nie robiąc tego czy tamtego, bo bez elewacji i bez wykańczania poddasza też się da mieszkać. W wątku o budowie za 200 są "wyjadacze", którzy i 150 i 200-metrowy projekt domu by wkleili, bo oni zbudowali coś tej wielkości. Ja bym swoim zwyczajem dawała linki do prostych projektów około 80m użytkowej. :)

Jak mi ktoś mówi, że ma 200 i chce budować deklarując jednocześnie, że może coś zrobić po osiągnięciu stanu deweloperskiego, to ja zakładam, że ma to być dom do 100 metrów całkowitej, jak słusznie przypomina marynata.

qbas - z114 ma 104 metry użytkowej, a 150 metrów całkowitej, więc jest raczej za 300 tysięcy. Wydaje mi się, że bank po prostu nie da Ci tak niskiego kredytu na zbudowanie domu tej wielkości, bo oni też mają swoje przeliczniki.