nini 13.08.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Witam autora wątku! 200 tys. to rzeczywiście malutko, ale znam osobę, która wybudowała dom parterowy o pow. użytkowej ok. 90m2 za 160 tys. (do zamieszkania). Musisz jednak liczyć się z tym, że pieniędzy z kredytu prawdopodobnie nie wystarczy. Jeżeli uda Ci się wybudować dom do stanu, o którym piszesz, to potem trzeba go będzie wykończyć. Wtedy będziesz już spłacać raty, więc "zmierz siły na zamiary". Uważam jednak, że marzenia o własnym domu trzeba realizować, więc trzymam kciuki i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 13.08.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Oczywiście, że da się wybudować dom za 200 tys. zł. Trzeba spełnić tylko kilka warunków: 1. Dostać ziemię od babci 2. Wybrać projekt mini domku. 3. Wszelkie sprawy związane z papierologią załatwiać służbowym autem. 4. Budować najtańszymi materiałami oraz odmawiać sobie wszelkich standardów jak rolety, porządne ogrodzenie itd. (ekhm... luksusów). 5. Robić prawie wszystko samemu odnajdując w sobie specjalistę od spraw wszelkich. 6. Wprowadzić się na plac budowy wykańczając jeszcze przez 150 lat. 7. Modlić się, aby dom był naszym jedynym źródłem wydatkiem tzn. mieszkać u mamy oraz stołować się u brata Alberta. Dom to niestety spory wydatek. najgorsze są te których nie planowaliśmy. Ostatnio np. dostałem rachunek za odblokowanie KW u operatora energii ponad 1000 zł, musiałem dopłacić do ławy pod ogrodzenie z siatki z robocizną 7000, około 10000 do mebli na wymiar do samej kuchni oraz jednego z pokoji (bo jednak Bodzio rzeczywiście nie są nawet średniej jakości), 1000 zł za bezpieczniki do skrzynki (to tak na szybko przypominając sobie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 13.08.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 I tutaj zgodzę się z przedmówcą, wydatków "nieplanowanych" jest zawsze dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbas 13.08.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 nowych forumowiczów ilość stron do przeczytania odstrasza. Myślałeś o domku parterowym . Skutecznie odstrasza chyba z 70 przeczytałem i odpuściłem hehe Myślałem tylko z poddaszem musi być sypialnia na piętrze taki wymóg lubej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbas 13.08.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Napisałam ci na priva,żeby nie zaśmiecać kolejnego wątku. Nic nie dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbas 13.08.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 A tak na temat: to nie jest tani projekt domu.... : Może jakaś podpowiedź projekt konkretny ?? Jest jeszcze jedna kwestia,a mianowicie różnica pomiędzy forumowiczem który coś o budowaniu wie a takim który nie wie nic No niestety raczej jestem laikiem więc proszę właśnie o pomoc. W rodzinie były budowane domy tylko to nie te lata nie te materiały inna bajka. Ja potrafie mieszkanie wyremontować No tak,ale jak tniemy garaż i jeszcze kilka innych rzeczy, to już nie jest ten projekt Można poszukać czegoś od razu pod tą kwotę. Tego mi brakuje hehe takie konkrety . Ja bym swoim zwyczajem dawała linki do prostych projektów około 80m użytkowej. Jak mi ktoś mówi, że ma 200 i chce budować deklarując jednocześnie, że może coś zrobić po osiągnięciu stanu deweloperskiego, to ja zakładam, że ma to być dom do 100 metrów całkowitej, jak słusznie przypomina marynata. Dom ok 80m2 to chyba za mało jak dla mnie w takim wypadku tylko czekać i zbierać bo mieszkanie aktualne 75m2 ale to mieszkanie ;/ Super jakby ktoś podpowiedział z jakimś konkretnym projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 13.08.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Oczywiście, że da się wybudować dom za 200 tys. zł. Trzeba spełnić tylko kilka warunków: 1. Dostać ziemię od babci 2. Wybrać projekt mini domku. 3. Wszelkie sprawy związane z papierologią załatwiać służbowym autem. 4. Budować najtańszymi materiałami oraz odmawiać sobie wszelkich standardów jak rolety, porządne ogrodzenie itd. (ekhm... luksusów). 5. Robić prawie wszystko samemu odnajdując w sobie specjalistę od spraw wszelkich. 6. Wprowadzić się na plac budowy wykańczając jeszcze przez 150 lat. 7. Modlić się, aby dom był naszym jedynym źródłem wydatkiem tzn. mieszkać u mamy oraz stołować się u brata Alberta. Dom to niestety spory wydatek. najgorsze są te których nie planowaliśmy. Ostatnio np. dostałem rachunek za odblokowanie KW u operatora energii ponad 1000 zł, musiałem dopłacić do ławy pod ogrodzenie z siatki z robocizną 7000, około 10000 do mebli na wymiar do samej kuchni oraz jednego z pokoji (bo jednak Bodzio rzeczywiście nie są nawet średniej jakości), 1000 zł za bezpieczniki do skrzynki (to tak na szybko przypominając sobie). Witajcie. właśnie skończyłem czytać wątek i zaciekawiła mnie wypowiedż Christo24 ) My właśnie zaczeliśmy koncepcję przebudowy domku po babci:) więc tak : działka jest + projekt indywidualny bo to przebudowa z nadbudową domu z lat 50+(mamy architekta który za projekt do pozwolenia na budowę policzył sobie 5000zł, wiem że będziemy jeszcze potrzebować coś dokupić ale nie wiem dokładnie co jeszcze?? proszę o uświadomienie:( papierologię się jakoś załatwi( wszystkie przyłącza już mam bo to przebudowa+ na materiałach mocno nie będziemy oszczędzać ale ogrodzenie,brama rolety i wiele innych odchodzi+ pkt.5 tu mam dylemat bo chcę wziążć firmę która wykona do stanu deweloperskiego( mam 2 lewe ręce do budowlanki i chory kręgosłup:) pkt.6 i 7 pomijam moje pytanie brzmi czy magiczne 200k zł wystarczy na przebudowę domku(podniesienie o jedną kondygnację i zwiększenie powierzczni użytkowej do ok.90m2) budowa w okolicy Piaseczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbas 14.08.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Temat przeniesiony i umarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 14.08.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 NIE WYSTARCZY!!! dom stary więc pewnie wymiana wszystkich instalacji,dachu,okien to tak jak budowa od nowa bo pewnie zostaną ci puste 4 ściany i fundament.Jak chcesz wziąść do wszystkiego firmę to napewno ci braknie,bo usługi sa najdroższe.Ja tez miałam stary 50m dom po babci i go wyburzyłam,na fundamentach stoi nowy 2,5razy większy.Mnie architekt tak doradził i powiedział " Jak się stare z nowym złączy to niewiadomo co póżniej wyjdzie bo nowe pracuje i może ciągnąc stare mury,dlatego pewniej i taniej będzie budowac od nowa" Tak też zrobiam i nie żałuję.Wszystko zalezy od stanu budynku,a koszty remontu czasem sa nawet większe niż budowa od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 15.08.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 w zasadzie tu u mnie stare zostaną tylko fundamenty(które chyba musimy jeszcze odizolować i może ocieplić?? oraz trochę ścian... dach będzie nowy nowy strop nad parterem też bo ten jest za nisko, nowe fundamenty pod ganek itp. niestety Mpzp nie pozwala zburzyć do zera i stawiać od nowa:) itak mamy spory problem z uzyskaniem pozwolenia:) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206337-Umowa-u%C5%BCyczenia-czy-to-nadal-dzia%C5%82a&p=5493760#post5493760 Ale ponieważ domek będzie max 90m2 to nawet licząc 2500 za m2 wychodzi trochę ponad 220000 co mnie jeszcze nie przeraża:0 Mam nadzieję że się nie mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.08.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 17.08.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Mój domek stoi na starych fundamentach o wymiarach 8,80m x 9,70m,też dokopaliśmy ganek szer 2m.Początkowo rozebraliśmy stary dom bo miał być remont generalny tak jak właśnie u ciebie.Został fundament i 4 ściany,strop był drewniany,do wymiany i w trakcie zawalił się komin przesuwając ścianę o 0,5m i chyba na szczeście bo szybko uzyskaliśmy projekt rozbiórki i zaczeliśmy starać się o pozwolenie na postawienie nowego domu.Budujemy według projektu fiona 105,9m,bez wykuszu i garażu,prosty domek z dwuspadowym dachem.Miał być mały a wyszło 137m po dopasowaniu go przez architekta do istniejących wymiarów.Zmieścimy się napewno w kwocie 200tys,ale to jest zupełnie nowy dom,więc nie ma obawy że z czasem coś się może stać.Tobie zostaną 4 ściany,a postawienie ich od nowa to naprawdę nie taki wielki koszt w stosunku do wydatków całej budowy.My uzyskaliśmy pozwolenie dopiero po 2 latach załatwiania i borykania się z samymi przeszkodami i już sama się zastanawiałam czy nie odpuścić,ale się udało i mamy SUPER DOMEK.Życzę powodzenie i wytrwałości. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 21.08.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 kinka dzięki za słowa otuchy:) cieszę się że wam się udało:) u mnie prawdopodobnie też zostaną prawie same fundamenty Piszesz że budowaliście na starych fundamentach (trochę wątków o tym przeczytałem) a czy robiliście ich wzmacnianie i ocieplenie? jeśli tak to możesz mi podać w przybliżeniu jakieś koszty? u mnie postawienie nowego nie jest możliwe ze względu na Mpzp ale fachowcy twierdzą że nawet jak rozbiorę do fundamentów to nikt się nie powinien czepiać że to nie jest tylko rozbudowa...a i jeszcze pytanie budowaliście sami czy firma?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 22.08.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Fundamenty były wzmacniane i ulany dodatkowo wieniec.Mają 70cm szer i 1,2m głębokie,dom był stary ,ale okazało się że są w niezłym stanie.Jeszcze nie robiliśmy ocieplenia,ale napewno będzie.Nasz domek jest w centrum miasta dodatkowo przy jednej z głównych ulic w odległości zaledwie 3m, czyli dzieli go tylko chodnik,musimy miec zgodnę na rozebrania chodnika by zrobić drenaż i ocieplenie.Mieliśmy ekipę i to dosyć tanią,za fundamenty wzieli 2600zł a dalej od kondygnacji 2 x 7000tys bez dachu bo to już inna ekipa też niedroga bo koszt to zaledwie 4,500tys zł.Jeśli chodzi o materiały to trzeba szukac po hurtowniach dobrych cen i negocjować,bo rozbierznośc jest naprawde duża,my niektóre rzeczy braliśmy bez fakturki np.porotherm25 za 4,20zł a na 28 paletach to niemała różnica.Dużo mogą podpowiedzieć znajomi ,którzy się niedawno wybudowali i są obyci w tym temacie,gdzie co i za ile najlepiej kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 26.08.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 wielkie dzięki za odpowiedź...mogę Cię jeszcze troszkę pomęczyć? . czy wymiar tych fundamentów podajesz po wzmocnieniu czy przed? czy w projekcie rozbudowy było wzmacnianie fundamentu? piszesz że na pewno się zmieścicie w 200tyś.? w jakiej jesteście fazie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chainsaw 27.08.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam wasz wszystkich!Mam do was pytanko małe. Przeglądałem wiele projektów i wybrałem dwa projekty problem polega na tym , że nie wiem który dom w budowie będzie tańszy podsyłam linki 1:http://www.z500.pl/projekt/z12.html#project-costs2:http://www.z500.pl/projekt/Z78.html?lustro=0#project-costsprzy czym w tym pierwszym poddasza przez długi czas nie zrealizuje i nie wiem co lepsze i tańsze w budowie może ktoś coś poradzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.08.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Oba domki są bardzo zbliżone, pierwszy będzie droższy o koszt wykonania poddasza i to jest chyba jedyna istotna różnica między nimi. Różnica ta może okazać się bardziej zauważalna, jak dojdziemy do wykończeń, bo raz, że dwie łazienki zamiast jednej, dwa że schody, trzy, że przydałoby się jakieś okno połaciowe albo dwa... i uzbiera się. Tak więc, jeśli podstawowym kryterium jest cena, a nie możliwość mania dodatkowej powierzchni i jeszcze jednej łazienki, to drugi chyba lepszy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 27.08.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Drugi będzie tańszy w budowie. Ale coś za coś, już nie będzie dodatkowej przestrzeni do zagospodarowania "na potem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chainsaw 28.08.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 No właśnie głównym kryterium jest cena, szukam domku niedrogiego w budowie i utrzymaniu, z myślą o trzyosobowej rodzinie (narazie dwuosobowej). Najpierw myślałem o projekcie Z12, bo ma poddasz, które w przyszłości mógłbym wykończyć, bo na początek zrobiłbym tylko dół. A teraz znalazłem ten drugi projekt Z78 i sam już nie wiem, czy taka powierzchnia mieszkalna mi wystarczy, czy lepiej domek z poddaszem, które kiedyś w miarę potrzeb mogę sobie zrobić?? I tu właśnie grają role koszty, bo jeżeli ta różnica nie była by jakoś znacząco duża to wolałbym Z12. A w związku z tym, czy jeżeli poddasze nie jest wykończone i mieszkałbym tylko na dole czy to jakoś wpływa na ogrzewanie domu? Czy to poddasze wtedy też musi być ogrzewane? Czy jakoś dodatkowo wtedy ociepla się mury, czy dach? Dopiero zaczynam poruszać się w temacie budowy domu dlatego jeszcze bardzo mało wiem na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.08.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Weź ten z poddaszem. Poddasza po prostu póki co nie zrobisz... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts