NieJan 05.09.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 chainsaw - bigkris zbudował Zosię, pod takim nickiem jest na FM. Ma swojego bloga http://www.bigkris.mojabudowa.pl/ Jeśli dobrze pamiętam na innym wątku kiedyś napisał, że planuje się wprowadzić do Zosi w połowie września. Blog bigkrisa jest bardzo demotywujący- jest tam fotka reklamy działek budowlanych uzbrojonych, w cenie 29pln za metr. Gdy to widzę, to zawsze mnie ściska- ja musiałem za nieuzbrojoną zapłacić dziesięciokrotnie więcej na metrze, i jak sobie wyobrażam, co mógłbym za te prawie 200 tys. różnicy zrobić, to jakoś mi ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-dytek 05.09.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Witam, Jestem nowy na forum i powoli zaczynam się wczytywać i zapoznawać z przeogromną ilością informacji na forum W niedalekiej perspektywie planuje wybudowanie domu. Mam działkę ze starym domem. Dom jest baaardzo stary, bo drewniany - ale podmurowany. Kryty jeszcze eternitem falistym (chyba z lat 50-tych) Do domu podpięty jest doprowadzony prąd. Woda i gaz przebiega bardzo blisko. Dom jest długi i wąski: 17m x 7m. Pytanie moje jest takie: Czy warto rozważać remont tego domu na zasadzie wymiany całości materii? Słyszałem, że można zaoszczędzić trochę czasu i pieniędzy na załatwianie papierków. Jeśli bym sie decydował na remont, to czy mozna wprowadzać w takim domu pewne poprawki w ustawieniu? Chodzi mi np. o cofnięcie go albo poszerzenie, a na pewno podniesienie go i zrobienie poddasza użytkowego. Warto takie coś rozważać czy lepiej od razu myśleć od normalnej budowie od samego początku? słyszałam że niektórzy tak wlaśnie robią - obmurowuja stary drewniany dom, potem ten w środku rozbieraja i jest niby ten sam a jednak nie ten sam tak można obejść przepisy jesli jednak chcesz cos zmieniać -podnieść, zrobić użytkowe poddasze itd to musisz miec wszystkie projekty i pozwolenie na budowe -nic nie zaoszczędzisz na "papierkach" a nawet koszt moze byc wiekszy bo potzrebne ekspertyzy itd czy mozesz go zmieniać... masakrycznie dużo problemów,jeśli chcesz mieć większy dom to chyba raczej rozebrać i wybudować od nowa bo nic nie zyskujesz finansowo i czasowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejwwa 08.09.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Mnie osobiście takie super generalne remonty przerażają. Znacznie prostsze wydaje mi się wyburzenie całości i postawienie nowego domu. Dlaczego?Ponieważ masz czystą kartkę papieru, nie musisz się ograniczać starymi elementami, niepotrzebnie kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sierko 13.09.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Na wstępie chcę prosić o wyrozumiałość a za ewentualne błędy przeprosić. Zaczynamy razem z żoną myśleć o budowie własnego domu. Działkę praktycznie mamy (będzie od teściów ) Działka jest dość duża 32m na ok 200m. Chcemy dom parterowym z poddaszem użytkowym, to wiemy na pewno. Ale dalej zaczynają się dylematy: - dom z piwnicą czy bez, ewentualnie tylko pod częścią domu - teren jest gliniasty i z jednej strony obawiamy się, że będzie podchodzić woda, oczywiście są technologie ale to pewnie zwiększy koszty budowy, z drugiej natomiast jeszcze nie wiemy jakie będzie ogrzewanie (nie ma sieci gazowej więc zwykły piec i tutaj piwnica by się przydała albo coś z energią odnawialną), - garaż wbudowany w bryłę domu czy osobno - z jednej strony jeżeli garaż jest w bryle budynku to wygoda, a z drugiej obawiam się nieprzyjemnych zapachów z garażu, które mogą przedostawać się do domu i chciałbym mieć taki swój warsztat, w którym będę mógł pomajsterkować wtedy gdyby garaż był budynkiem wolnostojącym razem z nim miałbym warsztat a za tym idą mniejsze koszty, - wspomniane wcześniej ogrzewanie - czy bawic się w piec np. na groszek, węgiel czy coś w tym stylu też potrzebuję pomieszczenia na składowanie opału i jak to się ma do budynku podpiwniczonego i niepodpiwniczonego. Na 99% zamontuję kolektory słoneczne to chociaż będę miał podgrzaną wodę za darmo ale co Wy o tym myślicie, może ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami, i podpowiedzieć na co zwracać uwagę, czym się kierować. Sam myślę, że czasami lepiej więcej zapłacić i mieć pewną sprawdzona rzecz niż zaoszczędzić i potem żałować Za wszystkie porady i odpowiedzi z góry dziękuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 13.09.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 1. Bez piwnicy (ze względu na znaczne koszty i dyskusyjną przydatność)2. Garaż w bryle (ze względu na komfort)3. Ogrzewanie inne aniżeli ekogroszek (j.w. ze względu na komfort oraz konieczność wydzielenia pomieszczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 13.09.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 4. solary - to nie jest ciepła woda za darmo(koszt inwestycyjny jest spory. opłaca się o ile masz bardzo duże zużycie ciepłej wody lub jest jakieś mega dofinansowanie) i czytaj to forum - to jest kopalnia wiedzy (i zabobonów) na wszystkie tematy i dylematy - także te, o których piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.09.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Pozbądź się stereotypów o domu, które powstawały 30 lat temu (piwnica na węgiel, itd.), będzie Ci się lepiej myślało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 13.09.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6mastroiani 13.09.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 bez piwnicy rekomenduje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 13.09.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Jeśli miałbym dodac coś od siebie to: 1.Nie robiłbym piwnicy, zamiast tego lepiej tą samą kasę wydac na nieco większy dom i w ramach dodatkowej powierzchni pomyślałbym o funkcji gospodarczo-hobby-pomocniczej. Piwnica to duże koszta zwłaszcza jak masz niepewne warunki geotechniczne. Przy okazji zrób sobie badania geotechniczne jak tylko mniej więcej umiejscowisz dom na działce. 2.Może gaz ze zbiornika? Masz spora działkę więc z zachowaniem odległości nie będzie problemu. 3.Pomyśl o maksymalnie prostej bryle. Takie sa tańsze w realizacji i ładniejsze. 4.Garaż chyba wygodniej w bryle domu ale z drugiej strony wolnostojący możesz połączyć jakimś zadaszonym łącznikiem będącym np. jednocześnie drewutnią czy taka szopą. Na głowę padac nie będzie. 5.Olej "dobre rady" rodziny, znajomych, cioć, itp. To Twój dom i ty decydujesz jak ma wyglądac i funkcjonować. Zobaczysz jak wiele osób będzie Ci doradzać, krytykowac, wtrącac się. Rób swoje i się nie daj. Słuchaj rad osób, które sa dla ciebie autorytetem jeżeli chodzi o budownictwo, no i Muratora 6. Nie przesadzaj z wielkościa domu. jeżeli dom będzie za duży zabija cię rachunki za ogrzewanie, koszt wykończeniówki ale i stanu surowego. 7.Nie bój się zrobić jakiegos jednego extrasa np. dużego okna, jakiegos otwarcia elewacji, może w niedużej ilości lepszego materiału wewnątrz lub na elewacji. Dom może byc bardzo prosty, z normalnymi rozwiązaniami ale taki jeden "fajniejszy" element umili Ci potem mieszkanie w nim a nie wygeneruje olbrzymich kosztów. Pewnie inni coś jeszcze wymyślą pozdrawiam, TC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sierko 14.09.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Dziękuję za podpowiedzi. Co do spadku terenu to praktycznie go nie ma.Planujemy dom o pow. do max 160 m2.Na parterze chcielibyśmy wiatrołap, salon, kuchnię + jadalnie, jakaś mała spiżarka, mała łazienka z prysznicem, gabinet. Raczej żeby była wolna przestrzeń nie poprzedzielana drzwiami i ściankami.A na poddaszu duża łazienka (wanna, prysznic), sypialnia, garderoba, 2-3 pokoje i nie wiemy gdzie lepiej suszarnie (gdyby była piwnica to w piwnicy a jeżeli nie to sami nie wiemy gdzie lepiej na parterze czy na poddaszu)?Jak myślicie jaki byłby koszt budowy takiego domu stan surowy z instalacjami i pokrytym dachem (papa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Campeche 15.09.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Podbijam temat.W planie zagospodarowanie mam zapis: Maksymalnie dwie kondygnacje w tym poddasze użytkowe. Przy jakiej wysokości ścianki kolankowej, poddasze użytkowe, staje się kolejną kondygnacją? Oczywiście zakładam że przestrzeń która powstanie powyżej będzie nieużytkowa.Czy dwie pełne kondygnacje oraz nieużytkowe poddasze ponad nimi spełniają warunek zawarty w planie zagospodarowania? Posiada ktoś jakieś doświadczenia w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 16.09.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 (edytowane) Sierkosą na tym forum wątki: Dom za 200 tys sens marzyć?i podobny z kwotą 300 tysięcy.Poczytaj. Zobaczysz od czego zależy koszt budowy. Jakie elementy go podrażają.Z grubsza, przy wielkim uśrednieniu, średnim standardzie, na potrzeby kredytowe, bardzo mniej więcej, to metr powierzchni użytkowej wykończonej to jest 2500 złotych. SSO to jakieś 45%, SSZ to jakieś 60% tej kwoty. Można mniej, można dużo więcej. Garaż to jakieś 1200 za m2 (piwnica pewnie podobnie).Musisz czytać! Edytowane 16 Września 2012 przez marchew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 17.09.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Sierko są na tym forum wątki: Dom za 200 tys sens marzyć? i podobny z kwotą 300 tysięcy. Poczytaj. Zobaczysz od czego zależy koszt budowy. Jakie elementy go podrażają. Z grubsza, przy wielkim uśrednieniu, średnim standardzie, na potrzeby kredytowe, bardzo mniej więcej, to metr powierzchni użytkowej wykończonej to jest 2500 złotych. SSO to jakieś 45%, SSZ to jakieś 60% tej kwoty. Można mniej, można dużo więcej. Garaż to jakieś 1200 za m2 (piwnica pewnie podobnie). Musisz czytać! Z moich ostatnich informacji wynika, że bank przy liczeniu kredytu na dom jednorodzinny uśrednia koszt 1m2 do 2000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.09.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) A ja spotkałam się z "bankową" kwotą 2300 zł za m2. Sierko, wszystko tak naprawdę zależy od detali i konkretych rozwiązań. Prosty budynek tej wielkości, z tanim pokryciem dachu i bez fajerwerków jakichś konstrukcyjno - instalacyjnych powinien spokojnie zmieścić się w 2000 zł/m2. Czyli 320 tysięcy to taka kwota "bazowa". Wiadomo, że przy budowie sky is the limit, więc wszystko tak naprawdę zależy od oczekiwań inwestora co do materiałów i przede wszystkim wykończeń, bo tu jest największy rozrzut cen - metr podłogi można obłożyć czymś za 20 złotych, a można i za 200 i za 1000. Edytowane 17 Września 2012 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sierko 17.09.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Dzięki To zabieram się do czytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 17.09.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Czy w 2013r będzie można jeszcze korzystać ze zwrotów różnicy w VAT na materiały budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 17.09.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Czy w 2013r będzie można jeszcze korzystać ze zwrotów różnicy w VAT na materiały budowlane? na chwilę obecną tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 17.09.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 ??A to ostatni rok tych odpisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 19.09.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Ja też byłam początkująca i dalej niewiele wiem na ten temat ;P Ale miałam super firmę, która się wszystkim zajęła. Możesz sobie poszukać www.oj-bud.pl. Pozdrawiam link nie działa powinno być: http://www.ojbud.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts