Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

potrzeby nasze są nie wielkie: kuchnia , łazienka , salon plus pokój dla nas i dla 1 dziecka i to starczy. jestem na etapie kupna projektu i już nie wiem sam co kupić parterówka czy z poddaszem użytkowym głównym moim kryterium jest kwota ma być łatwy i tani w budowie. szukam pomocy na forach umnie w rodzinnie nikt nie ma swojego domu wiec pomoc mam znikomą może tu na forum ktoś życzliwy pomoże

jeszcze biorę pod uwagę ten projekt: http://www.z500.pl/res/kosztorysy/Z261_szacunkowy.pdf

Edytowane przez chainsaw

• Odpowiedzi 469
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

potrzeby nasze są nie wielkie: kuchnia , łazienka , salon plus pokój dla nas i dla 1 dziecka i to starczy. jestem na etapie kupna projektu i już nie wiem sam co kupić parterówka czy z poddaszem użytkowym głównym moim kryterium jest kwota ma być łatwy i tani w budowie. szukam pomocy na forach umnie w rodzinnie nikt nie ma swojego domu wiec pomoc mam znikomą może tu na forum ktoś życzliwy pomoże

Po pierwsze co masz narzucone przez miejscowy plan zagospodarowania odnośnie budynku?Jakie warunki musi spełniać?

Od tego rozpoczyna się poszukiwanie projektu.

Często jest tak że dyskusja trwa tygodniami,inwestor z pomocą forumowiczów wybierze projekt,a potem jest lipa :rolleyes:

Edytowane przez marynata

Witam

Chciałbym zapytać bo nie znam się na tym kompletnie czy posiadając działkę mogę postawić domek do 200 tyś.? Chodzi mi o taką ofertę np. http://www.danwood.pl/promocyjne/243.htm czy warto? jakie są haczyki? czego brakuje? proszę o pomoc, najlepiej osoby co już miała z tym styczność.

Musisz mieć działkę z wykonanymi fundamentami, bo wykonawca tego nie robi.

Fundamenty i wylany chudy beton między nimi.

Czyli jakie 16-20tyś pod taki dom.

Później oczywiście wykończeniówka - płytki, panele, malowanie, armatura, glazura.

Kolejne 30-60tyś.

Robiąc dom tej wielkości w technologii tradycyjnej, w systemie zleconym,

wybierając korzystne cenowo oferty robociznyi polując na okazyjne ceny materiałów, stan, który oni określają na deweloperski (lecz już z fundamentem) mozesz zamknąć na 160-180tyś zł...

chainsaw rozumiem rozterki, bo dotyczą one większości młodych, "rozwojowych" rodzin. W zasadzie dobrze byłoby budować dom na teraz, ale to teraz w ciągu 9 miesięcy może się radykalnie zmienić. Z drugiej strony budowanie na przyszłość też potrafi się mocno zemścić, gdy na przykład plany były na 2+2 w krótkim czasie, a okazuje się, że bardzo długo trzeba się starać o jedno.

Sami szukaliśmy projektu, który można w razie czego etapować z dwóch względów. Po pierwsze budowaliśmy za gotówkę i chcieliśmy mieć możliwość "zrobienia oddechu" przed wykończeniem poddasza, gdyby z jakichś niezależnych od nas względów zmniejszyły się nam dochody. Po drugie zaczynaliśmy jeszcze bez dzieci i w zasadzie nie wiedzieliśmy, kiedy rodzina zwiększy liczebność, choć plany mieliśmy w miarę konkretne.

Pod uwagę braliśmy z12, z34, Kokosza, Kokosza Eko i pm18 z Bauherra. W końcu zdecydowaliśmy, że odpadają te z 1 sypialnią na parterze (choć w nich można było zamknąć klatkę schodową), a później to już detale zdecydowały.

Puchaczu000 osoba z mojej najbliższej rodziny z racji braku czasu rozważała takie rozwiązanie. Jest to dość ciekawa propozycja, zwłaszcza, gdy chodzi o dom pod klucz. Jednak wciąż jest to raczej drogi system. Całkowicie zgadzam się z fotohobby. Zdobywając pewną podstawową wiedzę w temacie budowy (a żadne cuda to nie są), można za taką kwotę zbudować dom z fundamentami i ładnie (może nawet z paroma rzeczami takimi ekstra :) ) wykończony. A czas? Dobierając technologie i zgrywając w czasie ekipy można zamieszkać w 6 miesięcy od wbicia pierwszej łopaty, więc spokojnie jeden sezon wystarcza.

Według projektu budować trzeba i basta. Inną rzeczą są zmiany w projekcie uznawane za nieistotne. Dlatego nikt Ci nic nie zrobi jeśli zamiast 12 cm docieplenia dasz 25 jeśli zmienisz kolor elewacji dobudujesz kominek czy dołożysz podłogówkę zamiast grzejników. Problem będzie jeśli zmienisz układ konstrukcyjny budynku zwiększysz rozpiętości konstrukcyjne odchudzisz stropy itp. Jeśli znajdziesz kierownika budowy który będzie na to patrzył i nic nie powie to powodzenia.

P.S. budynek bez komina? Bzdura!!! już niejednemu takie nowinki tyłem wyszły Ale powodzenia :) Aż przykro niektóre wątki czytać

Dzięki bowess za porady. Działkę uzbrojoną już mam teraz tylko projekt i do ostrej pracy obecnie wraz z żoną coraz bardziej stawiamy na ten projekt http://www.z500.pl/projekt/Z261.html teraz tylko musimy odnieść się do kosztów czy jest tani w budowie jak z 12 czy dużo droższy jeśli cenna zbliżona to już rozterka rozwiązana będzie. Warunki do zabudowy mamy dobre: duża działka blisko do szosy od sąsiada jednego i drugiego odległość w miarę. Chcemy ze swoich środków doprowadzić do SSZ a reszte kredyt i jeśli za 70.000 parę projekt z261 uda się chociaż doprowadzić do SSO to będzie ok. da rade czy nie da rady za tyle ?? pozdrawiam

Witam. mam małe pytanko jak obliczyć koszt fundamentów ??? dla projekty z261 dziś był u mnie geodeta i teraz tylko projekt i na wiosnę ruszamy. mamy już działkę papiery już prawie zrobione własne środki 70.000 i czy z tym zrobię SSO ??? i jeszcze jedno pytanie jaki strop byłby najlepszy dla tego domu ?? teriva czy wiązary co lepsze ? mam nadzieje że ktoś pomoże na stronie pracowni z500 koszt SSZ to ok 84 tyś chyba mało co ??

Dzięki bowess za porady. Działkę uzbrojoną już mam teraz tylko projekt i do ostrej pracy obecnie wraz z żoną coraz bardziej stawiamy na ten projekt http://www.z500.pl/projekt/Z261.html teraz tylko musimy odnieść się do kosztów czy jest tani w budowie jak z 12 czy dużo droższy jeśli cenna zbliżona to już rozterka rozwiązana będzie. Warunki do zabudowy mamy dobre: duża działka blisko do szosy od sąsiada jednego i drugiego odległość w miarę. Chcemy ze swoich środków doprowadzić do SSZ a reszte kredyt i jeśli za 70.000 parę projekt z261 uda się chociaż doprowadzić do SSO to będzie ok. da rade czy nie da rady za tyle ?? pozdrawiam

Warunki do zabudowy to musisz kolego wyciągnąć z gminy, a nie pisać, że są dobre :) przykładowo kupisz projekt z dachem wielospadowym , a w warunkach będzie możliwość wybudowania tylko dwuspadowego itd. Tym sposobem zakupisz odpowiedni projekt do obowiązujących warunków.

Pozdrawiam.

Witam. mam małe pytanko jak obliczyć koszt fundamentów ??? dla projekty z261 dziś był u mnie geodeta i teraz tylko projekt i na wiosnę ruszamy. mamy już działkę papiery już prawie zrobione własne środki 70.000 i czy z tym zrobię SSO ??? i jeszcze jedno pytanie jaki strop byłby najlepszy dla tego domu ?? teriva czy wiązary co lepsze ? mam nadzieje że ktoś pomoże na stronie pracowni z500 koszt SSZ to ok 84 tyś chyba mało co ??

Obejrzyj mój dom.

fundament kosztował 30 tyś

90 tyś kosztował SSO

Warunki do zabudowy to musisz kolego wyciągnąć z gminy, a nie pisać, że są dobre :) przykładowo kupisz projekt z dachem wielospadowym , a w warunkach będzie możliwość wybudowania tylko dwuspadowego itd. Tym sposobem zakupisz odpowiedni projekt do obowiązujących warunków.

Pozdrawiam.

warunki do zabudowy mam ok mogę wybudować dom z każdym dachem dwu czy czterospadowym nie mogę tylko wybudować piwnicy a tak wszystko ok w końcu działka 45 ar

Mam pytanie: po zakupie projektu, adaptację robi architekt np. z lokalnego biura projektowego. Rozumiem, że po zrobieniu adaptacji zlecam fachowcom zrobienie instalacji np. DGP, wentylacji mechanicznej, odkurzacza centralnego? Czy w jakiejś konkretnej kolejności? Czy może to wszystko już robi biuro w ramach adaptacji? Pozdrawiam

Witam serdecznie, z początkiem roku chcemy ruszyć z budową praktycznie projekt mamy już wybrany i tu zaczynają się wątpliwości ..... czy podany kosztorys jest faktycznym czy nie da się usiać tych kosztów bo niestety ale całkiem pokaźna kwota jest tam podana .. Projekt to http://www.dompasja.pl/project/372 Laredo czy da się zmniejszyć te koszty ?

LAREDO-DO-WWW-1.jpg

LAREDO-RZUTY-PODSTAWA.jpg

Witam serdecznie, z początkiem roku chcemy ruszyć z budową praktycznie projekt mamy już wybrany i tu zaczynają się wątpliwości ..... czy podany kosztorys jest faktycznym czy nie da się usiać tych kosztów bo niestety ale całkiem pokaźna kwota jest tam podana .. Projekt to http://www.dompasja.pl/project/372 Laredo czy da się zmniejszyć te koszty ?

Kosztorys mniej więcej może odpowiadac prawdzie, pewnie uwzględnia minimalną wymaganą grubośc styropianu a na dachu najtańsze pokrycie.

pytanie odnośnie studia archipelag ostanie mam już dylemat odrzuciłem pracownie z500 z pewnych względów szukałem dalej i trafiłem na dom tori III economy http://www.archipelag.pl/projekty-domow/tori-iii-economic-wersja-b/?Kind=1&Name=tori&SearchForm=1 i nie wiem czy wierzyć w ich kosztorys może ktoś wie czy kosztorys tego studia jest w miarę rzetelny ??

Zaznaczone jest przy pomocy (2), że jest to kosztorys liczony ze współczynników. Pod klucz dom powinien się zmieścić w jakichś 180 tysiącach.

Z doświadczenia własnego mogę powiedzieć, że sprawdził się u nas kosztorys Archetonu, ale też napisał mi ich architekt, że nasz dom to jedna z najwierniejszych realizacji projektu tego biura. Zwykle inwestorzy bardzo dużo zmieniają - materiały, technologie, często wymiary, otwory. Dlatego kosztorysy podane na stronach (mam na myśli te policzone z zestawienia materiałów, a nie te szacunkowe, które mają być niskie i zachęcające do kupna projektu) rozmijają się z faktycznymi kosztami budów.

Czy aby uzyskać decyzję o Warunkach Zabudowy trzeba wcześniej uzyskać warunki techniczne przyłączenia od gestorów sieci? Na jakiej podstawie?

Złożyłam wniosek o wydanie Decyzji o WZ załączyłam na mapce narysowane gabaryty planowanych budynków, określiłam we wniosku zapotrzebowanie na media: wodę, prąd itd. i dostałam postanowienie w którym żadano uzupełnienia m. innymi o cytuję: "określenie zapotrzebowania na wodę, energię" więc dzwonię, że przecież zapotzrebowanie określiłam we wniosku, a pani: "A warunki pani ma? Albo chociaż zapewnienie dostawy wody i prądu?". No jeszcze nie mam, bo co będę występować o warunki dla danej inwestycji skoro jeszcze nie wiem czy w ogóle będę mogła ją realizować...

Ponadto gmina żąda rysunków planowanych budynków, ja na tym etapie jeszcze nie zaczęłam projektować, znam mniej więcej gabaryty zewn. budynków, dł, szerokość, wysokość, ich pow. użytkowe, pow. zabudowy, ilość kondygnacji (co dokładnie opisałam we wniosku), ich rozmieszczenie na działce ale co ma już rysować elewacje ? do wniosku? Myślałam, ze wytyczne określone w decyzji o WZ będą podstawą do projektowania, że tam określą dozwolone kąty dachu, wysokości, inne wytyczne, nie rozumiem, dlaczego na etapie występowania o WZ oni chcą już rysunków dot. budynków?

Faktem jest, że coś za dużo żadają. Poproś o przepisy na podstawie których tego od ciebie wymagają.

Bo ja o warunki przyłączenia występowałam przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę. Przeciez możesz mieć wodę ze studni głębinowej i POŚ.