bąbelkowo 19.10.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 pytanie odnośnie studia archipelag ostanie mam już dylemat odrzuciłem pracownie z500 z pewnych względów szukałem dalej i trafiłem na dom tori III economy http://www.archipelag.pl/projekty-domow/tori-iii-economic-wersja-b/?Kind=1&Name=tori&SearchForm=1 i nie wiem czy wierzyć w ich kosztorys może ktoś wie czy kosztorys tego studia jest w miarę rzetelny ?? odnośnie pracowni z500 dlaczego ją odrzuciłeś ? jakieś konkretne powody ? pytam ponieważ wpadł mi w oko projekt właśnie tej pracowni .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chainsaw 19.10.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 odnośnie pracowni z500 dlaczego ją odrzuciłeś ? jakieś konkretne powody ? pytam ponieważ wpadł mi w oko projekt właśnie tej pracowni .... Dlaczego z wielu przyczyn tu przykład projektu z12 ich kosztorys to sciema jaki mało z12 pod klucz jak byś chciał to koszt 250 tyś bez działki, ich kosztorys to tylko zachęcenie inwestora na zakup projektu dwa; projekt zawiera mnóstwo błędów po zakupie projektu z12 zaniosłem do lokalnego architekta i pokazał mi pewne rzeczy od razu odesłałem projekt. To są moje odczucia wiec wybór należy do ciebie ogólnie pewne projekty mają dużo realizacji w kraju z tego co wiem to chyba z71 jest w miarę dobrze opracowany. w razie pytań pisz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni_ 20.10.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Faktem jest, że coś za dużo żadają. Poproś o przepisy na podstawie których tego od ciebie wymagają. Bo ja o warunki przyłączenia występowałam przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę. Przeciez możesz mieć wodę ze studni głębinowej i POŚ. To jest na wsi, ks tam nie ma, Przydomowa Oczyszczalnia Ścieków to na pewno (napisałam to we wniosku), wodociąg jest blisko, sąsiadujące z moją działką gospodarstwo ma wodę z wodociągu, czy istnieje możliwość przyłączenia mojego planowanego domu do tego wodociągu - nie wiem, dopiero w przyszłym tyg. złożę wniosek o zapewnienie dostawy wody - zobaczymy co odpiszą, ale we wniosku o WZ napisałam: Zapotzrebowanie na wodę 0,7m3/d - wodociąg lub własna studnia głębinowa. Jakoś dziwnie podchodzą w tej gminie do Decyzji o WZ, mówię pani, ze nawet jesli włączenie do wodociągu nie będzie możliwe to będziemy robić studnię, a pani: "no ale wie pani, ze do tego jest potzrebne pozwolenie wodno-prawne?", no ok, może jest (ale wiem, ze też nie zawsze, wiem, ze zależy to od ilości pobieranej wody, głębokości studni) ale to na etapie projektowania, teraz jesteśmy na etapie wydawania decyzji o warunkach zabudowy...., pani powoływała się na jakies przepisy, ale już nie zarejestrowałam na jakie, nie chcę się w sumie za dużo wykłócać, co by sprawę sprawnie załatwić, ale jak zwykle co gmine, co miasto to wszystko się załatwia inaczej, a przepisy mamy niby jedne, cóz Polska. No nic składam w pon. do Energi wniosek o warunki, i tak prędzej czy później będzie mi to potrzebne choć nie rozumiem dlaczego już do wniosku o WZ. A rysunki dot budynków? W postanoweniu o uzupełnienie było napisane: " przedstawic w formie opisowej i graficznej charakterystykę planowanej zabudowy i zagospodarowania terenu, w tym przeznaczenia i gabarytów projektowanych obiektów budowlanych" , narysowanie budynków jako prostokąciki na mapce o zwymiarowanych gabarytach, opisanie we wniosku " dom jednorodzinny, mieszkalny, parter + poddasze, o pow. użytkowej około 160m2, o pow. zabudowy około 130m2; garaz wolnostojący o wymiarach 6 x 6m, o pow. uzytkowej 40m2" było niewystarczające, żadają rysunków pokazujących charakter planowanej zabudowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Zdecydowanie przekraczają uprawnienia urzędnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 28.10.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 czy to nie jest przypadkiem tak, że projekt powinno się wybierać dopiero po uzyskaniu WZ?Ja jestem dopiero na etapie kupowania działki i poradzono mi żebym złożyła wniosek o WZ przed kupnem działki. Czy to faktycznie dobra kolejność??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Jeśli marzysz o domu np. z dachem płaskim i pod tym kątem szukasz działki to bardzo dobry pomysł. Zwykle nie trzeba występować o WZ, ale po prostu dokładnie sprawdzić MPZP - tam będzie to samo co w WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 28.10.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 a czemu akurat z płaskim dachem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Bo bardzo mało MPZP pozwala na płaski dach. Zwykle dozwolony jest domek z poddaszem użytkowym o nachyleniu dachu ok 40 stopni.Tak więc, jeśli masz jakieś specjalne wymagania co do przyszłego kształtu domu lub jego powierzchni większej niż średnia (a który odbiega znacząco od domów w okolicy) to warto zajrzeć do zapisów, bo moze sie okazac, że na wymarzonej działce wymarzonego domu nie postawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 28.10.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 A, to dobrze, bo nie mam żadnych wielkich wymagań. Dom raczej typowy i nieduży.Ale troszkę mnie nastraszono tymi warunkami zabudowy. To jeden problem z głowy.Ale niedługo zaczną sie następne z kolejnymi papierkami. Na razie dopiero zaczynam się orientować co, gdzie i kiedy i troszkę mnie to przeraża. Ale mam nadzieję, że znajdą się dobrzy ludzie, którzy juz przez to przebrnęli i posłużą bezinteresowna rada;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.10.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 A, to dobrze, bo nie mam żadnych wielkich wymagań. Dom raczej typowy i nieduży. Ale troszkę mnie nastraszono tymi warunkami zabudowy. To jeden problem z głowy. Ale niedługo zaczną sie następne z kolejnymi papierkami. Na razie dopiero zaczynam się orientować co, gdzie i kiedy i troszkę mnie to przeraża. Ale mam nadzieję, że znajdą się dobrzy ludzie, którzy juz przez to przebrnęli i posłużą bezinteresowna rada;) Wystapienie o WZ (jeżeli nie ma planu zagospodarowania) ma jeszcze jedną dobrą stronę - będziesz pewna, że na danej działce możesz COKOLWIEK wybudować. Bo czasem okazuje się, że działka super ale nie spełnia warunków. Np z braku sąsiada, linii zabudowy i różnych cudów, o których już na szczęście zdążyłam zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Chyba starczy przejrzeć MPZP czy dopuszcza dana działkę pod zabudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.10.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Chyba starczy przejrzeć MPZP czy dopuszcza dana działkę pod zabudowę. jeżeli jest takowy Ale ewa00 pisała o WZ, więc zapewne planu niet, bo by pisała o wypisie z planu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 29.10.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 No i właśnie tu jest pies pogrzebany;)!Bo ja jako totalny lajkonik;) poszłam do urzędu pytać o warunki zabudowy, a tam pani (też mało zorientowana, bo na zastępstwie) mówi coś do mnie o wypisie i wyrysie. Czyli jak będzie wypis i wyrys to też będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Jak nie ma MPZP to rzeczywiście przez zakupem trzeba wystąpić o WZ, bo może się okazać, że nie dostanie się zgody na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.10.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 No i właśnie tu jest pies pogrzebany;)! Bo ja jako totalny lajkonik;) poszłam do urzędu pytać o warunki zabudowy, a tam pani (też mało zorientowana, bo na zastępstwie) mówi coś do mnie o wypisie i wyrysie. Czyli jak będzie wypis i wyrys to też będzie dobrze?wypis i wyrys dostaje sie z planu. Czyli znaczy, że plan jest (jeżeli pani miała rację). Wiec możesz go sobie obejrzeć przed zakupem i zobaczyć, co na tym planie możesz na swojej działce. Plan jest jawny i do wglądu. Ale z wypisem poczekaj, bo to już lepiej brać na właściciela. Jeżeli jednak pani się myliła i nie ma planu, to WZ lepiej wziąć przed zakupem działki..bo one są dla konkretnej działki przygotowane przez urzędników i lepiej mieć pewność, ze nie wymyślą jakiś cudów w rodzaju "nawiązanie do linii zabudowy sąsiada, którego... nie ma " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 03.11.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 już mam wypis i wyrys!Na szczęście nie ma tam jakiś wielkich ograqniczeń i mam nadzieję, że dom postawię tam gdzie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sława05 06.11.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 wypis i wyrys dostaje sie z planu. Czyli znaczy, że plan jest (jeżeli pani miała rację). Wiec możesz go sobie obejrzeć przed zakupem i zobaczyć, co na tym planie możesz na swojej działce. Plan jest jawny i do wglądu. Ale z wypisem poczekaj, bo to już lepiej brać na właściciela. Jeżeli jednak pani się myliła i nie ma planu, to WZ lepiej wziąć przed zakupem działki..bo one są dla konkretnej działki przygotowane przez urzędników i lepiej mieć pewność, ze nie wymyślą jakiś cudów w rodzaju "nawiązanie do linii zabudowy sąsiada, którego... nie ma " Witam, jestem na tym samym etapie co ewa00. Swoim wpisem powyżej troche mnie przeraziłaś... My mamy upatrzoną działkę rolną, byliśmy w urzędzie, pokazano nam mapki itd. Na tamten teren nie ma MPZP, dlatego teraz wypisałam wnioski do energetyki i wodociągów o zapewnienie dostawy pradu i wody. Poczekamy. Panowie z urzędu poinformowali mnie jednak, że nie bede miala najmniejszych problemow z uzyskaniem WZ. Po twoim wpisie jednak sie troszke nastraszylam, ze moga mi w pozniejszym czasie powymyslac jakies takie fanaberie?! Tam sąsiad najbliższy jest jakieś 500 m od "naszej" działki... Jest to w dodatku gospodarstwo, które znajduje sie po drugiej stronie "ulicy" Może to być punkt odnośny dla urzędu? Dziękuje i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 06.11.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 My mamy upatrzoną działkę rolną, Ja bym się na Twoim miejscu na początek zainteresował odrolnieniem działki...Sprawdzałaś zapisy w ewidencji gruntow? No chyba, że działka jest w granicach miasta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 06.11.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 to teża poza tym o WZ moze wystąpić każdy, nie tylko właściciel i zanim te warunki dostaniesz to i wz też. Ja miałam plan więc nie przerabiałam tego, ale tu pisywali, że występowali przed zakupem działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sława05 08.11.2012 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Już się interesowaliśmy otrzymaniem WZ. Wnioski o wode i prad złożone i już nawet jedna odpowiedz mamy. W urzedzie rownież bylismy i na szczescie nie bedzie problemow z otrzymaniem wz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts