Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem w trakcie planowania z partnerem budowania domu i troche jestem przerazona, pamietam jak moi rodzice budowlai dom, zajelo im to duzo czasu bo robili wszystko powoli. Po 8 latach wprowadzili sie do wymarzonego domu, ale tyle nerwow ich to kosztowało!

Nie wiem ... Nie chce kupować domu, bo chce miec ten wymarzony, ale te koszty - przerazona jestm

• Odpowiedzi 469
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kiedy budowali nasi rodzice, to jednak było trochę inaczej - najczęściej to nie kasa była problemem (choć też bywała), ale zaopatrzenie budowy. Teraz wszystkiego po kokardę - do wyboru do koloru. :) Moi rodzice na przykład sami robili pustaki na dom. Kupno cementu to już był spory sukces. :)

Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego tak bardzo przeraża Cię budowa. Moim zdaniem marzenia trzeba po prostu zestawić z realnymi możliwościami i potrzebami. Budując bez kredytu i wiedząc, jaką kwotą wolnych środków rocznie dysponujecie, łatwo policzyć ile lat powinna zająć budowa domu. Z kredytem budowa w ogóle pójdzie szybko - na pewno nie będzie problemu rozciągnięcia w czasie.

Jeżeli koszty są przerażające, to czy aby na pewno wybrany dom będzie spełnieniem marzeń? W trakcie budowy będzie wiele stresów, może zabraknąć na różne rzeczy funduszy. Na forum można znaleźć dużo przykładów z życia, kiedy to ludzie mają dość budowy, dom już nie cieszy. Może lepiej wybrać tańszy w budowie projekt (na przykład 10-15m2 mniejszy, albo bez jakiegoś kosztownego detalu), a mieć rezerwę kasy - takie koło ratunkowe w razie W.

Przepraszam Ciebie bardzo ale w innych postach piszesz, że jeden dom pobudowaliście ale się Wam coś nie podoba i będziecie budować drugi. Przy takim doświadczeniu i ponad 600 postach chyba nie powinnaś zadawać takiego pytania. Co oznacza zdanie "działkę mamy węższą niż myśleliśmy". Ja tu nowicjusz ale chyba powinno się na dwa sposoby szukać szczęścia, może się mylę:

1. albo szukasz działki, która Ci się podoba i z różnych względów jest dla Ciebie najukochańsza i do niej dopasowujesz projekt

2. albo jak masz wymarzony projekt domu (drugiego domu - jak tu piszą forowicze dopiero ten trzeci....) to znasz wymiary domu i do niego szukasz działki.

Czy nie możesz domu trochę zmodyfikować: wywalić wykusz w salonie, zrezygnować z okien od strony garażu, może się wtedy zmieści. Najlepiej pytać w Twoim starostwie, są dwie szkoły albo mówią Ci, że przepisy budowlane i 3 - 4 m (to wszyscy wiedzą) albo starostwo zgadza się na akt notarialny, w którym to sąsiad pozwala Ci budować bliżej.

Przepraszam Ciebie bardzo ale w innych postach piszesz, że jeden dom pobudowaliście ale się Wam coś nie podoba i będziecie budować drugi. Przy takim doświadczeniu i ponad 600 postach chyba nie powinnaś zadawać takiego pytania. Co oznacza zdanie "działkę mamy węższą niż myśleliśmy". Ja tu nowicjusz ale chyba powinno się na dwa sposoby szukać szczęścia, może się mylę:

1. albo szukasz działki, która Ci się podoba i z różnych względów jest dla Ciebie najukochańsza i do niej dopasowujesz projekt

2. albo jak masz wymarzony projekt domu (drugiego domu - jak tu piszą forowicze dopiero ten trzeci....) to znasz wymiary domu i do niego szukasz działki.

Czy nie możesz domu trochę zmodyfikować: wywalić wykusz w salonie, zrezygnować z okien od strony garażu, może się wtedy zmieści. Najlepiej pytać w Twoim starostwie, są dwie szkoły albo mówią Ci, że przepisy budowlane i 3 - 4 m (to wszyscy wiedzą) albo starostwo zgadza się na akt notarialny, w którym to sąsiad pozwala Ci budować bliżej.

Działkę kupiliśmy obok, bardzo tanio, mierząc mapkę wychodziło ponad 20 m, później liczyliśmy szerokość od płotu do słupka granicznego, a co się okazuje, że słupek graniczny jest tylko tak sobie tam, granicznikiem jest wielkie drzewo, a sąsiad ma płot na swoją niekorzyść przesunięty gdzieś około 30cm, więc człowiek się pomylić mógł. A garażu i wykuszu nie mogę zlikwidować, bo w moim projekcie tych rzeczy po prostu nie ma ;)

Ale rozwiązanie już znaleźliśmy i działamy dalej :)

No nic składam w pon. do Energi wniosek o warunki, i tak prędzej czy później będzie mi to potrzebne choć nie rozumiem dlaczego już do wniosku o WZ.

.

Złożyłam do Energii wniosek o wydanie warunków przyłączenia, i zgadnijcie co mi odpisali? - że proszą o uzupełnienie wniosku o Decyzję o Warunkach Zabudowy w ciągu 14dni !

No ale pani w gminie już się w końcu dała przekonać i wszczęła postępowanie w sprawie decyzji o warunkach zabudowy bez dostarczenia warunków od gestorów sieci - 22.10 (miesiąc od złożenia wniosku), dzwoniłam wczoraj i pani mówi, że jest szansa, że jeszcze w tym roku decyzja będzie, zobaczymy.

Poza tym mam problem z wodociągiem, nie ma go na mapach, i teraz pani w gminie nie wie czy ja będę mogła, czy nie będę mogła się do niego przyłączyć. Chce abym do wniosku o zapewnienie dostawy wody załączyła mapkę z tym wodociągiem, a to jest wodociąg gminny...

witajcie... a może mi ktoś powiedzieć od czego zaczyna się budowę??

jak już jest pozwolenie... to co się robi najpierw??

przekopuje się działkę wzdłuż i wszerz by dociągnąć wodę na działkę z drogi, prąd ??? czy robi się to potem??

czy pierwszy geodeta co wytyczy gdzie ma dom stać??

jakby mógł ktoś łaskawy laikowi odpisać :) :)

masz pozwolenie..

media to swoją drogą. Musi być przynajmniej prąd budowlany - skrzynka w płocie. Na dziełce nie potrzeba od razu. Woda- jeżeli masz w ulicy, to wcinkę i studzienkę na działce. Z wodomierzem. Od studzienki da się, na upartego, samemu jak już dom będzie stał. W każdym razie muszą być liczniki, żeby móc płacić, niestety. same przyłącza na działce to poootem.

Geodeta - musi wytyczyć dom. Jeżeli mało skomplikowany - to narozniki, jeżeli bardziej - to więcej punktów. Potem przychodzi ekipa i nabija te wymiary na łaty (czyli rozciąga sznurki i wyciąga wymiary poza teren budowy, żeby potem można było kopać, mam to w dzienniku opisane, bo to akurat sami robiliśmy) A potem ekipa kopie albo koparka kopie czyli zdejmuje humus i z całej powierzchni i kopie ławy. No i zaczyna się budowa :)

• 2 weeks później...
Witajcie,

Wszystko na to wskazuje, iż przyszły rok to rok, w którym zacznę budowę domu. Mam już dosyć płacenia odsępnego za wynajem mieszkania. Jestem zupełnym laikiem w temacie budowy i pierwszą osobą, która zdecydowała się na taki krok w mojej rodzinie. Dom chcę budować bez udziału developera i oczywiście z funduszy z kredytu.

Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie znajdę "receptę" i informacje na temat tego jak krok po kroku wygląda budowa domu??? :)

Głęboko zastanowiłbym się na Twoim miejscu nad domem z bali drewnianych, niesamowity efekt, do tego całoroczny parterowy dom 106 metrów wybyudjesz za 180.000 zł, każdy bank da Ci kredyt na taką budowę.

• 2 weeks później...
Mam pytanie: niedawno kupiłem sobie kawałek ziemi w górach i chciałem postawić tam coś, co miałoby ściany i dach, a jednocześnie nie trzeba by było zdobywać pozwolenia na budowę. Czy jak postawię tam altankę z drewna, to trzeba mieć jakieś pozwolenia? Bo dochodzą do mnie w tej kwestii sprzeczne sygnały

Witam, to mój pierwszy post na forum. Czy mógłby mi ktoś polecić dobrą firmę budowlaną z bydgoszczy do budowy jednorodzinnego domu? Niestety nie znam nikogo z tego miasta poniewaz sie dopiero przeprowadzamy ze słowacji. bede wdzieczna za pomoc moj mail to [email protected]

Posdrawiam serdecznie