aguska864 20.01.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Witam;)Geodeta był u nas na działce i wyznaczył nam punkt zero... I moje pytanie. Czy ten punkt zero wyznaczony liczony jest z posadzkami czy do wysokości wymurowanych bloczków??? Męczy mnie to bo nasz budowlaniec według mnie coś kręci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 z posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ary_zet 25.01.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 -stanąć to może- ale bezprawnie - A czy dom nie posiadający fundamentów, tylko stojący na solidnych cegłach lub czymś podobnym, mógłby stanąć bez pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty0714 30.01.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam, forumowiczów pochwalcie się co budujecie zakładajcie dzienniki budowy tak jak ja i wrzucajcie zdjecia bardzo to pomaga przy fantazjowaniu w budowie ja buduje TYMEK wersja D PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 30.01.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Tylko jak te zdjęcia wstawiać? Może udzielisz kilka rad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jomo 31.01.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Mam pytanie: niedawno kupiłem sobie kawałek ziemi w górach i chciałem postawić tam coś, co miałoby ściany i dach, a jednocześnie nie trzeba by było zdobywać pozwolenia na budowę. Tu jest odpowiedź co można postawić bez pozwolenia na budowę: http://muratordom.pl/eksperci/pytania/Czy-mozna-postawic-dom-letni-bez-pozwolenia/25653/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 31.01.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Już wszystko wiem na temat wklejania zdjęć. Instrukcja pod adresem http://forum.muratordom.pl/showthrea...99cie-na-forum Wielkie dięki Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaar 03.02.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 czy mogę postawić na działce garaż blaszany, tymczasowo przed uzyskaniem pozwolenia na budowę i czy muszę to zgłosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 03.02.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 możesz go stawiać bez zgłaszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 03.02.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Przed uzyskaniem nie możesz stawiać, obiekty na potrzeby budowy można stawiać po uzyskaniu pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaar 04.02.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 to trochę bez sensu, bo mi na razie ten garaż nie będzie potrzebny tylko na cele budowlane, chciałabym jakoś obrządzić tą działkę, bo jest cała porośnięta chwastami, a nie chce mi się wozić ciągle jakiś szpadli, czy innych pierdół. Zostanie mi to po prostu zgłosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 04.02.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A czy dom nie posiadający fundamentów, tylko stojący na solidnych cegłach lub czymś podobnym, mógłby stanąć bez pozwolenia? może chodzi Ci na przykład o budowanie domu na starych fundamentach? czyli wyburzony stary dom i na te same fundamenty dom. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś nie trzeba było pozwolenia chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amiska 11.02.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 ja podpytuję się*znajomych którzy już mieszkają, co by zmieli w swoim domu. Cennne tez są fora.Czasopism nie kupuję - kilka katalogów lezy z projetkami tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 11.02.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A czy dom nie posiadający fundamentów, tylko stojący na solidnych cegłach lub czymś podobnym, mógłby stanąć bez pozwolenia? a po co ma stawać bez pozwolenia? ewentualna legalizacja to dość kosztowna sprawa (legalizacja budynku jednorodzinnego to 50tys )... a w przypadku braku możliwości legalizacji... rozbiórka boli jeszcze bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 15.02.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 co to za miejsce? może trzeba poszukać w archiwach, czy nie było tam kiedyś zabudowy... wtedy można się pokusić o remont /przebudowę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dom musi mieć pozwolenie na budowę. Nie ma znaczenia rodzaj (lub brak) fundamentów. Obiekty zwolnione z wymogu pozwolenia na budowę stanowią zamknięty katalog: Art 29.1 Ustawy Prawo Budowlane i nijak nie podciągniesz domu pod definicję wiaty, altany, obiektu gospodarczego związanego z produkcją rolną czy "tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tancereczka 26.02.2013 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Mpzp to ważna sprawa ! Potem jak u moich znajomych może okazać się , że obszar objęty jest programem natura 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerz100 26.02.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Decydując się na budowę domu warto zastanowić się nad budowa budynku pasywnego w systemie szkieletu drewnianego tzw. "kanadyjskiego". Zajmuję się projektowaniem takich budynków. Koszt realizacji powinien sie miescic w kosztach wiekszych od tradycyjnego budynku o 9 do 12% w polskich warónkach. Na etapie kupna działki należy skonsultowac sie z projektantem żeby ocenił czy działka nadaje się pod budynek pasywny. Należy pamiętac że koszty realizacji (budowy) są wydatkiem jednorazaowym a koszty eksploatacyjne są kosztem stałym i wielotetnim, koszty eksploatacyjne świadczą o tym czy budynek jest tani czy drogi.jerz100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 bez reklam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bednarz11 01.03.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Witam firma zaproponowała mi ze wybuduje mi dom bez dachu za 29 tys czy to dużo czy mało http://www.extradom.pl/projekt-domu-...A1170?lustro=1 a z dachem około 40 tys zastanawiam się czy to cena jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts