Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam;)

Geodeta był u nas na działce i wyznaczył nam punkt zero... I moje pytanie. Czy ten punkt zero wyznaczony liczony jest z posadzkami czy do wysokości wymurowanych bloczków??? Męczy mnie to bo nasz budowlaniec według mnie coś kręci...

• Odpowiedzi 469
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie: niedawno kupiłem sobie kawałek ziemi w górach i chciałem postawić tam coś, co miałoby ściany i dach, a jednocześnie nie trzeba by było zdobywać pozwolenia na budowę.

Tu jest odpowiedź co można postawić bez pozwolenia na budowę: http://muratordom.pl/eksperci/pytania/Czy-mozna-postawic-dom-letni-bez-pozwolenia/25653/

A czy dom nie posiadający fundamentów, tylko stojący na solidnych cegłach lub czymś podobnym, mógłby stanąć bez pozwolenia?

może chodzi Ci na przykład o budowanie domu na starych fundamentach? czyli wyburzony stary dom i na te same fundamenty dom. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś nie trzeba było pozwolenia chyba.

A czy dom nie posiadający fundamentów, tylko stojący na solidnych cegłach lub czymś podobnym, mógłby stanąć bez pozwolenia?

a po co ma stawać bez pozwolenia? ewentualna legalizacja to dość kosztowna sprawa (legalizacja budynku jednorodzinnego to 50tys ;) )... a w przypadku braku możliwości legalizacji... rozbiórka boli jeszcze bardziej ;)

Dom musi mieć pozwolenie na budowę. Nie ma znaczenia rodzaj (lub brak) fundamentów.

Obiekty zwolnione z wymogu pozwolenia na budowę stanowią zamknięty katalog: Art 29.1 Ustawy Prawo Budowlane i nijak nie podciągniesz domu pod definicję wiaty, altany, obiektu gospodarczego związanego z produkcją rolną czy "tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu"

• 2 weeks później...

Decydując się na budowę domu warto zastanowić się nad budowa budynku pasywnego w systemie szkieletu drewnianego tzw. "kanadyjskiego". Zajmuję się projektowaniem takich budynków. Koszt realizacji powinien sie miescic w kosztach wiekszych od tradycyjnego budynku o 9 do 12% w polskich warónkach. Na etapie kupna działki należy skonsultowac sie z projektantem żeby ocenił czy działka nadaje się pod budynek pasywny. Należy pamiętac że koszty realizacji (budowy) są wydatkiem jednorazaowym a koszty eksploatacyjne są kosztem stałym i wielotetnim, koszty eksploatacyjne świadczą o tym czy budynek jest tani czy drogi.

jerz100