Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 469
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam firma zaproponowała mi ze wybuduje mi dom bez dachu za 29 tys czy to dużo czy mało

http://www.extradom.pl/projekt-domu-...A1170?lustro=1

a z dachem około 40 tys zastanawiam się czy to cena jest ok

Na forum jest specjalny wątek - płace wykonawców. radze tam poszukać odpowiedzi.

witajcie, jestem na forum nowa. Planujemy z mężem budowę domu, działkę już mamy. W tym roku chcielibyśmy załatwić wszystkie formalności, pozwolenia itp. oraz zalać fundamenty. Chcemy domek parterowy podobają nam się te dwa projekty:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-z-dusza-wariant-i,2421,0,0.htm

http://dom.projektoskop.pl/projekt-67635.htm

bardziej podoba nam się domek muratora z dachem wielospadowym, ale obawiamy się, że będzie dużo droższy... a budujemy bez kredytu i zależy nam na jak najmniejszych kosztach... oczywiście jesteśmy zieloni, jeśli chodzi o budowę domu. Czy możecie doradzić nam, podpowiedzieć, który z tych domków jest waszym zdaniem lepszy, ma korzystniejszy rozkład pomieszczeń i czy duża byłaby różnica w ich budowie? interesuje nas dom parterowy, ponieważ mamy niepełnosprawnego synka, i chcemy dostosować go głównie pod niego. Z góry dziękuję za rady i opinie.

Witam, mam pytanie do tych bardziej doświadczonych ode mnie:-)

Potencjalny wykonawca mojego domu powiedział mi, że cena robocizny za wykonanie mojego dachu z nadbitką wynosić będzie 19 tys. zł. Gdy zapytałam, ile będzie wynosić cena robocizny za dach bez nadbitki, to powiedział mi, że tyle samo, bo musi okleić dom pod dachem dookoła styropianem. Do tego oczywiście dojdzie później dodatkowo robocizna za wykonanie podbitki.

Ok, może jestem jeszcze zielona w temacie, ale czy rzeczywiście tak jest, jak mówi wykonawca?

Witam firma zaproponowała mi ze wybuduje mi dom bez dachu za 29 tys czy to dużo czy mało

http://www.extradom.pl/projekt-domu-...A1170?lustro=1

a z dachem około 40 tys zastanawiam się czy to cena jest ok

ja dostałam ofertę na SSO 31 tys. zł, dach z nadbitką 19 tys. zł, więc masz o wiele taniej ode mnie.

Szukam dobrej firmy wykonawczej , dom ma być bardzo nowoczesny i energooszczędny , kogo mozecie polecić , chetnie bym też zobaczyła jak wykonali pracę osobiście .

Może byś tak napisała skąd jeseteś? Chyba, że chcesz sciągać ekipy z drugiego krańca Polski?

Poza tym uzyj wyszukiwarki. W dziale "Wymiana doświadczeń" sa wątki z serii "biała lista", gdzie z podziałem na województwa ludzie polecają sobie wykonawców. Poza tym zajdzyj do "grup budujących" (też na forum), gdzie zrzeszają się budujący w danej okolicy i wymieniają doświadczenia.

• 4 weeks później...

Witajcie! :)

Mam do Was pytanie, odnosnie pozwolenia na podciagniecie wody (a takze gazu, ale to kwestie wody traktujemy priorytetowo). Otoz, gmina dwukrotnie nie zgodzila sie na przeprowadzenie (obu) instalacji w pasie dzialki gminnej (jest to pas, ktory w przyszlosci bedzie droga, jesli gmina zdecyduje sie na jej poszerzenie). Zaproponowano, zeby rury biegly wzdluz dzialki sasiadow (sa dwie opcje - dwoch sasiadow). Jeden sie nie zgodzil. Co sie stanie, jesli drugi rowniez nie wyrazi zgody? Jak sie to ma do ustawy o dostepie do mediow? Bierzemy pod uwage studnie, ale nie wiemy, czy na dzialce jest woda, ani czy jest zdatna. (Dla gazu jest wiecej alternatyw).

Sprawa jest o tyle skomplikowana, ze dzialka nie jest jeszcze w naszym posiadaniu (czekamy na reszte dokumentow, zeby podpisac umowe). Media przeprowadzaja nasi przyszli sasiedzi, z ktorymi chcemy sie podzielic kosztami...

Nie wiem, czy tafilam na wlasciwy watek - na forum nie udalo mi sie znalezc problemu, ktory przedstawilam. Jesli macie jakies pomsyly, gdzie szukac informacji na temat przepisow i rozwiazan, piszcie :)

• 3 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...

To mój pierwszy post na forum, WITAM SERDECZNIE!

Planuję kupić działkę na osiedlu domków jednorodzinnych. Na działce znajduje się stary drewniany dom do wyburzenia oraz pomieszczenie gospodarcze z pustaków do wyburzenia. Do domu podłączony jest prąd oraz woda.

I teraz mam pytanie, jak się do tego zabrać? Podejrzewam, że zamiar rozbiórki trzeba zgłosić do odpowiednich organów, ale co z prądem i wodą? To też trzeba zgłosić do wodociągów i zakładu energetycznego? Trzeba mieć jakieś mapki? Muszą przyjechać i odłączyć te media przed wyburzeniem domu?

Druga sprawa to taka, że na działce jest stara studnia i szambo. Czym to najlepiej zasypać? Gruzem z rozbiórki, piaskiem, czy można tym i tym? Oczywiście w tym miejscu nie będzie w przyszłości stał żaden budynek.

Rozumiem, że tego już nie muszę nigdzie zgłaszać?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.