luntrusk 10.12.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Szambo to się najpierw odkaża - najlepiej chyba wynająć do tego firmę by mieć pewność, że sam sobie nie zanieczyścisz ogrodu... Ludzie to zasypują najczęściej czym się da... Ja bym sprawdziła ile kosztuje wynajęcie sprzętu do "wyciągnięcia" szamba i studni. Bo jeśli koszt jest rzędu np 3 tyś zł to pozbyłabym się tego wszystkiego nawet droższym kosztem.... oczywiście w ramach rozsądku... Rozbiórkę domu musisz zgłosić. Co do wody i prądu to nie wiem. Ale na wszelki wypadek ja bym to zgłosiła - niech oni sami decydują. Dobrze, że ten dom jest drewniany a nie murowany Choć i takie domy mają często fundamenty Czeka Cię dużo pracy - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.12.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Na rozbiórkę domu to musisz mieć pozwolenie i to jest dość kosztowna sprawa. Może ktoś poda przepisy, bo ja nie pamiętam. Fundamenty za to można wykorzystać i zgłosić rozbudowę a nie budowę. Wtedy jeżeli są problemy prawne z lokalizacją domu na działce, to można je przeskoczyć. Generalnie, zanik kupisz zabudowaną działkę, to radzę duuuzo poczytać, bo może się okazać, że koszty dodatkowe duże i nie opłaca się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.12.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 drewniany dom - skontaktuj się z firmą odzyskującą stare drewno - może rozbierze za darmo?Też stawiałabym na projekt przebudowy a nie osobny projekt rozbiórki i osobny projekt nowego domu. Media - jak teraz rozwiążęsz umowy i pollikwidujesz przyłącza, będziesz musiał znów płacić za wykonanie nowych przyłączy - więc czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 11.12.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Znaczy się sugerujecie, że na tych starych fundamentach po przeróbkach da się postawić całkiem nowy dom bez tych wszystkich pozwoleń na budowę i innych cyrków?Gdzie muszę się udać, aby zasięgnąć informacji, czy tak da się zrobić? Do jakiegoś architekta? A co do rozbiórki to musi być jakiś specjalny projekt, nie wystarczy samo zgłoszenie + buldożer i jazda? Jaki może być w przybliżeniu koszt uzyskania pozwolenia na rozbiórkę razem z planem? edit: Dom ma mniej niż 8m wysokości i stoi co najmniej 4m. od granic działki. Myślałem, że wystarczy kupić działkę ze starą chałupą, zrównać to z ziemią i postawić nowy dom, a tu od samego początku same problemy, ech... Co do mediów to nie chodziło mi o likwidację przyłączy, ale o jakieś zabezpieczenie tego, gdyby w czasie prac strzeliła jakaś rura, czy też stało się coś z prądem. Dlatego zapytałem, czy trzeba zgłosić coś takiego do nich. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.12.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Znaczy się sugerujecie, że na tych starych fundamentach po przeróbkach da się postawić całkiem nowy dom bez tych wszystkich pozwoleń na budowę i innych cyrków? . w realu czy na planie??? W realu broń cie boziu, no może częściowo, na papierze oczywiście. Chodzi głównie o to, że bardzo często są problemy z pozwoleniami na budowę. Trzeba mieć projekt rozbiórki. Jaki - poszukaj lub zapytaj w poradach prawnych no i u siebie w urzędzie. Coś mi się kołacze po głowie, że trzeba mieć co zrobić z pozostałościami. Potem projekt budowlany. Mając rozbudowę załatwiasz to na raz, a nikogo nie obchodzi, że z poprzedniego budynku pozostała raczej dziura w ziemi. Byle w papierach zostało więcej;) Przyłącza są cenne, bo nie musisz o nie występować. Nic z nimi nie robisz, szczególnie z prądem uważaj, jak masz taryfę mieszkalną a przełączą ci na budowlaną, to zapłacisz drożej. Znacznie. A przy rozbudowie to masz i już, nikt się nie czepi. Jaka rura ma ci strzelić??? Przecież nie zostawisz wody luzem na działce, ze studzienki kranik na czas budowy wyprowadzisz a jak sobie do domu pociągniesz potem, to odkręcisz dalej. Ważne, żeby był wodomierz. No i teraz przepisy też są bardziej wredne, prąd na płocie i inne, mając rozbudowę możesz zignorować niewygodne szczegóły, zdaje mi się, (ale trzeba się dowiedzieć) że nie ma ponownego odbioru instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 11.12.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Dzięki EZS, trochę mi rozjaśniłeś. A teraz po kolei: 1) Wysokość domu nie przekracza 8m. i nie stoi on od granic działki bliżej niż 4m. Czyli nie muszę mieć pozwolenia na rozbiórkę? Zgadza się? 2) Składam do właściwego urzędu wniosek o rozbudowę domu wraz z projektem, jak będzie on wyglądał po rozbudowie i czekam na zatwierdzenie. W projekcie może być uwzględnione poszerzenie domu poza obecne fundamenty, z zachowaniem jednego narożnika domu na starych? To jeszcze podlega pod rozbudowę? 3) Dostaję zgodę na rozbudowę wg nowego projektu i nie wnikając w szczegóły, i nie pytając nikogo o nic, rozpierdzielam stary dom, a w jego miejsce stawiam nowy wg projektu od samych podstaw. 4) Odnośnie wody i prądu nic nikomu nie zgłaszam, aby nie robić zbędnego szumu, tylko sam we własnym zakresie zabezpieczam te przyłącza? Czyli teoretycznie zakładam zawór PRZED wejściem rury z wodą do starego domu. A jak zabezpieczyć licznik prądu? Jeżeli to tak wygląda, jak wyżej, to chyba nawet lepiej, że na tej działce jest ta stara chałupa Ależ mam zmienne nastroje z godziny na godzinę. Po napisaniu poprzedniego posta odechciało mi się zakupu tej działki, a teraz znowu dostrzegłem światełko w tunelu. I to jakie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 11.12.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Jeśli jeszcze nie kupiłeś tej działki to radzę mocno negocjować cenę albo poszukać dobrej i bezproblemowej działki A teraz na poważnie: skoro rzeczywiście są tam betonowe fundamenty i chcesz rozbudowywać ten dom to skontaktowałabym się z osobą, która kupiła stary dom i go rozbudowała - najlepszy jest praktyk bo teoretyk nie ma doświadczenia Zapytaj tu: http://forum.muratordom.pl/blog.php?82366-Basi-i-Tomka-krakowska-przebudowa-%29 Oni ze starego domu zrobili na prawdę perełkę w samym Krakowie . Ja uważam, że stery dom do rozbudowy lub rozbiórki warto kupić tylko w bardzo dobrej lokalizacji po zaniżonej cenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 11.12.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ten dom Basi i Tomka to całkiem inny kaliber! Natomiast ten "mój" to stara chata. Ile może kosztować rozbiórka - kilka tysięcy? A z tego co napisał EZS wywnioskowałem, że przy rozbudowie będzie mniej papierologii, a tym samym nieco taniej. No chyba, że znowu coś źle rozumuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 11.12.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Ich dom jest z dużym rozmachem budowany ale Ty możesz swój malutki domek budować Chodzi o to tylko byś zbadał jak taka rozbudowa domu wygląda: jakie papiery, jaki koszt? Powiedz jakie wymiary mają fundamenty. Najlepiej wrzuć zdjęcia. Ja ze swojego przykładu powiem, ze kupiłam działkę, która wyglądała na trochę kłopotliwą Oczywiście nie dla mnie ale zapłaciłam za nią prawie o połowę mniej niż ludzie, którzy kupili swoje działki w boomie... Czasem warto kupić taką działkę - ale trzeba ją bardzo dobrze sprawdzić. Ja na swojej działce miałam fundamenty 2 m x 2 m - wyglądało to tak jakby miały być pod WC. Na działce miałam tez pozakopywane śmietniki. Wyrzucony gruz. I cała była porośnięta czym się da... Bardziej odstraszyła gdy się na nią weszło niż przyciągała . Ale miała dla mnie ogromny plus - leży bardzo blisko lasu mokrzańskiego i w otulinie drzew "pod ochroną". Więc jest bardzo zielono i cicho. Ale uporządkowanie działki zajęło nam całą wiosnę, lato, jesień. Do fundamentów wynajęliśmy osobę, która rozwaliła nam je w jeden dzień za 350 zł . Więc znikomy koszt - choć początkowo wyglądały mi na straszny wydatek . Dużo więcej zapłaciliśmy za wywożenie gruzu, śmieci, itd... Edytowane 11 Grudnia 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) 1) Wysokość domu nie przekracza 8m. i nie stoi on od granic działki bliżej niż 4m. Czyli nie muszę mieć pozwolenia na rozbiórkę? Zgadza się? http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/pozwolenie-na-rozbiorke-budynku_59508.html - masz opisane co wymaga pozwolenia a co nie. 2) Składam do właściwego urzędu wniosek o rozbudowę domu wraz z projektem, jak będzie on wyglądał po rozbudowie i czekam na zatwierdzenie. W projekcie może być uwzględnione poszerzenie domu poza obecne fundamenty, z zachowaniem jednego narożnika domu na starych? To jeszcze podlega pod rozbudowę? Tak, można poszerzyć poza fundamenty 3) Dostaję zgodę na rozbudowę wg nowego projektu i nie wnikając w szczegóły, i nie pytając nikogo o nic, rozpierdzielam stary dom, a w jego miejsce stawiam nowy wg projektu od samych podstaw. Prawdopodobnie trzeba zgłosić do starostwa zamiar rozbiórki. Nie jest to pozwolenie, ale zgloszenie. bezpłatne 4) Odnośnie wody i prądu nic nikomu nie zgłaszam, aby nie robić zbędnego szumu, tylko sam we własnym zakresie zabezpieczam te przyłącza? Czyli teoretycznie zakładam zawór PRZED wejściem rury z wodą do starego domu. A jak zabezpieczyć licznik prądu? A gdzie konkretnie licznik wisi? Jak w burzonym domu, to trzeba poprzez energetykę wnioskować o zmianę lokalizacji licznika. Licznik jest własnością dostawcy prądu i musi być do niego dostęp dla inkasenta. projekt budowlany "przebudowy" i tak musisz zrobić - wiec koszt zwiększy sę o koniecznośc wykonania projektu indywidualnego, a nie zakupienie gotowca. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 11.12.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Sprawdź czy ta działka z domem drewnianym nie ma wpisu: "dom do rozbiórki....". Wiele starych domów ma takie wpisy. Możesz się "wkopać"... Sprawdź też czy ten domek nie jest samowolą budowlaną. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 11.12.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Dziękuję Wam za odpowiedzi.Cena "mojej" działki nie jest niska, ale za to lokalizacja bardzo odpowiada żonie, a w pobliżu nie ma żadnych innych działek do sprzedania.Teraz przynajmniej mam pojęcie, na czym mniej więcej stoję. Fajnie, że są ludzie na tym forum, którzy potrafią coś człowiekowi doradzić i rozjaśnić obraz sytuacji. Wcześniej w życiu bym nie pomyślał, że mogę ubiegać się o rozbudowę.Aby nie zadręczać Was dalszymi pytaniami, postaram się dowiedzieć nieco więcej na ten temat w odpowiednich instytucjach. Po zasięgnięciu bardziej szczegółowych informacji, założę ewentualnie oddzielny wątek w dziale przebudowy i rozbudowy.Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI! EDIT: za domem jest budynek gospodarczy z pustaków. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 te iglaki (niekonieczne wszytskie)chyba będziesz musiał ściąć z powodów chociażby logistycznych - czy wjedzie na działkę ciezki sprzęt przez te drzewa?za tym domem widze coś murowanego. Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 11.12.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ta działka jest ładnie położona (dobra lokalizacja) i widzę na mapie, że ma ponad 700 m2 - to daje Tobie już dość dobre warunki zabudowy. Na tej działce jest też garaż/pom. gosp., które możesz dostosować do swoich potrzeb. Negocjuj cenę - teraz jest bardzo dobry czas na negocjacje Tam spokojnie możesz sobie ten domek rozbudowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.12.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ten dom wygląda na mieszkalny. Faktycznie trzeba sprawdzić, czy nie był samowolą....Istnienie domu na działce zwalnia cię z dbania o odległości od granic (w obrębie istniejących fundamentów) i minimalną wielkość działki pod zabudowę. U mnie jest to np 700m, ale już 3 km dalej wymagają 1000m2. Żeby dać pozwolenie. Jak jest dom, to nie ma problemu wielkości. Teraz sama przebudowa. Mój wujo przebudowywał stary domek na nowy. Rzeczywiście projekt musi być indywidualny. Na papierze ściany domku były wykorzystane w nowym (został powiększony i ma poddasze użytkowe), w realu okazało się, że trzeba było prawie wszystkie ściany zburzyć, bo zaprawa się wypłukała (tynku nie było) i nawet jako sciany wewnętrzne się nie nadały. Ze starego domku został kawałek jednej ściany. I przyłącza. Fundamenty dolewali. Co do prądu idziesz grzecznie do dostawcy i pytasz, ze masz rozbudowę malutką domku ale licznik ci na ścianie przeszkadza i czy możesz sobie go sam przewiesić na płot czy oni to zrobią? Licznik wewnętrzny jest twój, w starych domach wcale nie wiszą na płocie, to wymóg dla nowych domów, moze się okazać, że ich to wcale nie obchodzi... pewnie ci powiedzą co musisz a co możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Licznik jest zawsze własnością dostawcy. Nie można go sobie ot tak przenosić. W Enea kara to kilkaset złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 13.12.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi. Powoli wszystko mi się klaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 16.12.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 To znowu ja. Z tego, co twierdzi właściciel działki, chałupa została postawiona w 1948r. Rozumiem, że po takim czasie nie obowiązuje przepis o samowoli budowlanej? A jak w takim przypadku wygląda kwestia rozbudowy domu? I jeszcze gdybyście mogli mi napisać, jakich dokumentów żądać PRZED zakupem, na co zwrócić uwagę w tych dokumentach (mając na uwadze, że dom wybudowany w 1948), czy tam powinny być naniesione plany tego domu? Które dokumenty skserować i gdzie się z nimi udać przed zakupem: np. do architekta, żeby zobaczył co da się z tego zrobić, czy do jakiegoś urzędu, żeby dowiedzieć się jak wygląda sprawa tego domu Dla mnie sprawy papierkowo-urzędowe to czarna magia, a to przecież dopiero początek... pfffff..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 16.12.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 To znowu ja. Z tego, co twierdzi właściciel działki, chałupa została postawiona w 1948r. Rozumiem, że po takim czasie nie obowiązuje przepis o samowoli budowlanej? A jak w takim przypadku wygląda kwestia rozbudowy domu? I jeszcze gdybyście mogli mi napisać, jakich dokumentów żądać PRZED zakupem, na co zwrócić uwagę w tych dokumentach (mając na uwadze, że dom wybudowany w 1948), czy tam powinny być naniesione plany tego domu? Które dokumenty skserować i gdzie się z nimi udać przed zakupem: np. do architekta, żeby zobaczył co da się z tego zrobić, czy do jakiegoś urzędu, żeby dowiedzieć się jak wygląda sprawa tego domu Dla mnie sprawy papierkowo-urzędowe to czarna magia, a to przecież dopiero początek... pfffff..... Pierwsze kroki skieruj do Wydziału Geodezji i Kartografii, tam zamów • mapę do celów opiniodawczych, • wypis i wyrys z rejestru gruntów, • wypis z kartoteki lokali. Udaj się do Wydziału Ksiąg Wieczystych, bądź wejdź na KW online i pobierz wypis z KW, przy okazji zweryfikujesz czy działka nie ma jakiś obciążeń hipotecznych, służebności itp. Udaj się z tymi papierami do Urzędu Gminy i zweryfikuj czy są zapłacone podatki od nieruchomości, czy nie ma zaległości. Jeśli działka ma MPZP to złóż wniosek o wypis, jeśli nie ma to dla rozbudowy będziesz potrzebować Decyzję o Warunkach Zabudowy, z wnioskiem o takie warunki możesz wystąpić nie będąc właścicielem. Do wniosku będą potrzebne szczegółowe dane dotyczące przyszłej zabudowy więc warto zgłosić się do jakiegoś lokalnego urbanisty i zlecić mu przygotowanie wniosku (ewentualnie architekt). Do większości powyższych czynności potrzebne jest Pełnomocnictwo od właściciela poza KW i wnioskiem o WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 16.12.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Tak też uczynię. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts