Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 469
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej mam pytanko przymierzam się do budowy domu i zastanawiam się nad budowaniem z gotowych płyt keramzytowych. Firma za domek z pracowni Z500 http://www.z500.pl/projekt/z115,Subtelny,i,ekologiczny,projekt,domu,z,mozliwoscia,budowy,jako,pasywny,.html życzy sobie jakieś 320 tys w stanie deweloperskim. Zastanawia mnie czy taki domek tzw. systemem gospodarczym (zakładając że w rodzinie nie ma nikogo kto być coś zrobił po kosztach) - każda ekipa do czegoś innego -wyjdzie taniej?

Nie ukrywam że zależy mi zarówno na kosztach jak i na tym, żeby specjalnie się tą budową nie zajmować tzn. nie załatwiac materiałów, codziennie pilnować itp... Doradźcie

raczej nie jest to drogo. Do wprowadzenie się trzeba liczyć co prawda jeszcze 50-100 tyś, ooo na wykończeniókę można wydać duuuzo.

Ja za podobny domek metoda bardzo gospodarczą czyli dużo pracy własnej, wydałam ok 350 tyś ale już na gotowo, bez mebli jedynie. Ale kosztowało nas to sporo wysiłku i pracy własnej.

Za to bardzo fajny projekt. Żałuję, że na niego nie trafiłam, wzięłabym go.

Sporo się nad tym nasiedziałem.ZObacz budowę z tych płyt,jest wiele uszczerbień ścian ,pęknieć itp.Zarzucą to potem ,przykryje styro i nie widać,ale nie wygląda to dobrze i mojego zaufania nie wzbudziło.Poczytaj wątek Praefy na muratorze.Jest tego sporo.

Z mojego oglądu system gospodarczy (różne ekipy,ale palcem nie tykasz )na tym domu wyjdzie ci z 50tys taniej.Jedna firma do wszystkiego z materiałem może tą różnice trochę zmniejszyć ,powiedzmy do 40tys.Myślę ,że kwoty które podałem to minimum

Daj projekt do wyceny firmie w systemie tradycyjnym z materiałem.Poszukaj na oferteo ,oferia itp.

• 1 month później...

No i stało się, będziemy budować dom (chcielibyśmy na wiosnę zacząć) Stylowy 2 z pracowni "Domy z wizją". Zlecimy chyba wszystko firmie, gdyż nie znamy się na tym zupełnie.

Działka będzie prawdopodobnie niedługo. Dla terenu na którym jest działka jest plan zagospodarowania przestrzennego, są też warunki zabudowy.

Od czego zacząć?

- zanim kupisz projekt sprawdź czy jest zgodny z wymaganiami w planie zagospodarowania (wysokość, kąty nachylenia dachu, powierzchnia zabudowy, biologicznie czynna itp.)

- wystąp o warunki techniczne przyłączy (prąd, gaz, woda, kanaliza)

- zamów mapkę do celów projektowych

- znajdź architekta który zaadaptuje budynek (najlepiej lokalnego, który zna aktualne "widzi misię" urzędników). To dopiero początek. Większość ruchów jest możliwa dopiero po zakupie konkretnej działki.

- przed zakupem działki gorąco polecam sprawdzić jaki jest grunt. Mozesz zlecić badania geotechniczne (oczywiscie w porozumieniu ze sprzedającym). Zazwyczaj i tak jest to potrzebne do pozwolenia na budowę.

- sprawdź czy nie ma w działce ukrytych przewodów, rur, kabli. Zapisy w księdze wieczystej o służebnościach

- unikaj działek "zagrożonych" wystepowaniem tematów archeologicznych

Gratuluję ;) Edyta M dobrze radzi. Musisz się trochę doszkolić, bo jak zobaczą, że jesteś "zielony" to możesz przepłacić. Jak chcesz to przeczytaj sobie http://praca.eniro.pl/2011/11/budownictwo-pl/ . jest kilka fajnych rad, a może przy okazji znajdziesz natchnienie od czego zacząć samo-doszkalanie ;) Tak czy inaczej, życzę powodzenia ;)

Witam..

Razem z zona i małym synkiem chcielibyśmy wybudować dom.

Co do finansów to nie mamy ich zbyt dużo ale moze sie uda.. (100tyś)

Posiadamy juz działke i na niej chcielibysmy postawic jakis domek.

Wpadla nam firma w oko - LET-DOM (http://www.let-dom.pl) - została nam polecona.

Wykonuje ona domy z bali jak i domy w technologii szkieletowej.

Wybralismy domek - Domek typu LDP 72/60 (SZYPER) - 72m2

http://let-dom.pl/images/DSC04053.JPG

http://let-dom.pl/images/projekt12.png

http://let-dom.pl/images/PROJEKT5.jpg

Za domek pod klucz wyliczono nam 77 tyś złoty.

Firma wykonuje:

Standard firmy LET-DOM obejmuje cały kompletny domek wraz z;

- Fundament głębokość 80cm w budynkach piętrowych, 60cm w budynkach parterowych, 30cm wysokości nad poziom ziemii (nie zbrojony), szerokość 20cm, grubość posadzki 10cm.

- Szambo dwa kręgi o przekroju 120cm z doprowadzeniem do łazienki i anseksu kuchennego.

- Instalacja elektryczna wewnątrz budynku na kazde pomieszczenie 2-punkty, salon 3-punkty.

- Zabezpieczenie ścian zewnętrznych drewnochronem.

- Zabezpieczenie krokwi, legarów, podwalin i belek stropowych atestowanym preparatem.

- Ocieplanie ścian zewnętrznych - wełną mineralną o grubości 5cm, oraz foliami paroizolacyjną i wysokoparoprzepuszczalną, sufit ocieplany wełną 10cm.

- Podłoga o grubości 28mm ubijana na legarach o przekroju 5*10cm, ułozonych na posadzce betonowej ocieplanej 2-warstwy papy izolacyjnej i styropianem o grubości 4cm.

- Konstrukcja dachu i stropu jest wykonana według standardów firmy LET-DOM.

- Jednorazowe krycie dachu papą dachową

- PRODUCENT ZALECA DWIE WARTSWY, NIE DAJE GWARANCJI NA JEDNĄ WARSTWĘ PAPY.

- Transport i montaz u klienta.

Dodatkowo domek byśmy jeszcze ocieplili z zewnatrz + położyli dachówke

I tu mielibysmy sie zmiescic w 100 tys złoty.

Jest to plan na polowe roku 2012

Drugą polowe 2012 chcielibysmy przeznaczyc na wykonczenie środka

- bedzie przeznaczone na ten cel okolo 80 tys zł (robocizna po znajomosci za 1/2 ceny)

Co uwazacie Panstwo na ten temat?

Warto zajac sie tym?

w stanie surowym czy pod klucz? To dwa różne pojęcia.

Stan surowy otwarty (czyli same mury, bez okien i instalacji) u siebie mam za ok 70-80 tyś. (w tym projekty, opłaty okołobudowlane).

Budowa domu do stanu deweloperskiego to raczej 200 tyś. (a jak kupisz najtańsze materiały, bez dobrej jakości ocieplenia, to pewnie taniej).

Dom, który pokazałeś to dom letniskowy. Niby ma powierzchnię dużego mieszkania (75 m2), ale w przypadku domku jednorodzinnego nie ma tak prostego porównania. W mieszkaniu masz ogrzewanie centralne, w domu kotłownie albo przynajmniej miejsce na pompę ciepła lub piec kondensacyjny z zasobnikiem. W mieszkaniu masz piwnicę na graty, w domku potrzebne jest pomieszczenie gospodarcze.

Poza tym 5 cm ocieplenia. To standard sprzed 40 lat, kiedy węgiel był za grosze. Teraz ludzie dają 15 cm i piszą, że to za mało.

A jestem wogole w stanie wybudowac domek za 100 tys w stanie surowym pod klucz ?

Rozumiem, że chodzi o złotówki? To za ile wybudujesz dom, zależy od bardzo wielu czynników, m.in. region, wkład pracy własnej, czas i chęci na poszukiwania tanich materiałów, zdolności negocjacyjne, pogoda, szczęście, znajomości, itd.

100kzł to niewiele. Ja chcę zbudować swój dom za 350kzł, ale już teraz widzę, że raczej braknie pieniędzy (być może poddasze będzie robione później). Na stan surowy z więźbą wydałem ok. 115kzł. Chyba to średni wynik, można było to zrobić taniej. Aczkolwiek nie oszczędzałem na stali, betonie, styropianie do ocieplenia fundamentów, izolacjach, itd. SSO to moim zdaniem nie jest etap oszczędzania. Starłem się szukać tanich materiałów, nie zawsze dało radę to zrobić (szczególnie jeśli jakiś towar ma być „na jutro”).

Może w tańszym regionie, przy własnej pracy (np. pomocy rodziny) dałoby się ująć z tej kwoty 35-40kzł. Moim zdaniem jednak 200kzł to absolutne minimum aby myśleć o własnym domu.

Ciekawa sprawa...

Myślę ,że można poprosić firmę o wycenę zamiany ocieplenia na grubsze.

Górale mają chałupy z bala , czasem w węższym miejscu jest nie więcej jak

10 cm i straty nadrabiają spalając cztery pięć klocków drewna na dzień więcej.

Zwróćcie uwagę , kochani, że uszyneq , to nie jest rasowy forumowicz,

który chętnie wyda 21.200 zł ,byle mu się COP poprawił ( żeby rachunki

roczne na ogrzewanie były o 212 zł mniejsze :)).

Ma stówkę i chce na swoje!

Za stówkę w stanie surowym , prosty domek , 36 m2 na dole +poddasze,

powinieneś spokojnie wybudować , To przecież większy garaż !

Edytowane przez eniu

Rozumiem, że chodzi o złotówki? To za ile wybudujesz dom, zależy od bardzo wielu czynników, m.in. region, wkład pracy własnej, czas i chęci na poszukiwania tanich materiałów, zdolności negocjacyjne, pogoda, szczęście, znajomości, itd.

100kzł to niewiele. Ja chcę zbudować swój dom za 350kzł, ale już teraz widzę, że raczej braknie pieniędzy (być może poddasze będzie robione później). Na stan surowy z więźbą wydałem ok. 115kzł. Chyba to średni wynik, można było to zrobić taniej. Aczkolwiek nie oszczędzałem na stali, betonie, styropianie do ocieplenia fundamentów, izolacjach, itd. SSO to moim zdaniem nie jest etap oszczędzania. Starłem się szukać tanich materiałów, nie zawsze dało radę to zrobić (szczególnie jeśli jakiś towar ma być „na jutro”).

Może w tańszym regionie, przy własnej pracy (np. pomocy rodziny) dałoby się ująć z tej kwoty 35-40kzł. Moim zdaniem jednak 200kzł to absolutne minimum aby myśleć o własnym domu.

Brunet , ale ty chyba mówisz o domu . To watek o domku ...(mimo,

że w tytule jest inaczej :))

Edytowane przez eniu

Jeżeli to ma być dom a nie domek spróbuj budować tradycyjnie.

My też zaczynaliśmy mając mniej więcej tyle kasy co Ty. Na stan surowy zamknięty (czyli mury, dach, okna) wydamy około 80 tys. zł. Na resztę pójdzie jakieś drugie tyle (no może trooochę więcej ;)) A domek strasznie mały nie jest, w sumie ponad 100 m. powierzchni użytkowej. No tyle że my wszystko sami ale nawet jeżeli doliczyć robociznę to i tak nie wychodzi jakoś strasznie dużo.