Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 9 months później...
  • Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Dostałem POZWOLENIE na budowę :lol:

Mogę polecić architekta, który projektował mi dom (okolice Katowic).

Głownie dlatego że za projekt indywidualny z zagospodarowaniem działki, zabezpieczeniem na szkody itp nie puścił mnie z torbami (2500 + VAT). Chyba drożej wyszłaby adaptacja gotowca.

Wprawdzie ostateczne rozliczenie przed nami bo połowe płaciłem przy składaniu papierów (on składał) a resztę po zezwoleniu, ale nie przewiduję niespodzianek. A czy projekt jest dobry to będę wiedział po wybudowaniu (narysował wszystko co chciałem ale zobaczymy). Załatwiał też geotechnika (700 pln) i geodetę do mapek (650 pln) płatne dodatkowo więc nie musiałem za tym latać. To na razie tyle.

Jestem po rozliczeniu -projekt ind. z geodetą (mapki) i badaniem gruntu zamknął się w 4300. Czyli rabacik 100 bez specjalnego targowania. Nawet jak przepłaciłem to i tak ze współpracy jestem zadowolony a najbardziej żona, której pomysły zostały wcielone w życie. Trzeba też przynać że facet ma zdrowe podejście i parę rzeczy wybił jej z głowy.

Zaoszczędzoną stówkę roztrwonię na... narzędzia. :wink:

• 2 months później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...
  • 2 years później...
Gość so**l

Działka jest , a właściwie "prawie jest " :)

Trochę skomplikowana sprawa, tak czy inaczej trudno przewidzieć jak długo zejdzie nam na załatwianiu formalności, sąd nie wiemy kiedy rozpoczniemy budowę.

Z tego co wiem to nie trzeba być koniecznie właścicielem działki aby uzyskać na nią warunki zabudowy, a to jest podstawa do rozpoczęcia prac koncepcyjnych. Oświadczenie o prawie do dysponowania terenem na cele budowlane składamy dopiero z wnioskiem na pozwolenie na budowę, wraz z gotowym projektem.

Gość so**l

Tak , wiem.

Nie śpieszyliśmy się z niczym, bo pierwsze plany były takie,że budowa ruszy za 2 lata. Może uda się wcześniej, ale póki co mam czas na szukanie projektu.

I koncepcje były bardzo różne. Najpierw z gotowiec z poddaszem, potem indywidualny z poddaszem. Od niedawna parterówka indywidualny. Nie wiem co jeszcze przyjdzie mi do głowy.

Niby projektów w necie jest mnóstwo, ale jak się nie ma fajnej i szerokiej działki , to ma się problem :)

• 1 year później...
  • 3 months później...