wu 28.11.2015 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 nie no Wiola aż poszłam sprawdzić i faktycznie mam whirpoola:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 29.11.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Ooo! Kobietki, jak jesteście przy temacie praktycznego użytkowania płyt kuchennych to mam kilka pytań... Wszystkie gotowałyście na gazie i macie różne doświadczenia z indukcją i ceramiką... Zastanawiam na co postawić w przyszłym domu? Powiedzcie mi czy rzeczywiście w przypadku płyt innych niż gazowe nie ma tego żółtego, tłustego nalotu na meblach/ ścianach w kuchni? Jaki macie rodzaj wentylacji nad płytą - pochłaniacz czy wyciąg? Obecnie gotuję na gazie i mnie denerwują ta tłuste naloty, aby ograniczyć korzystanie z płyty sprawiłam sobie w ubiegłym roku multicookera i jestem zachwycona - używam jeśli to tylko możliwe, prawie codziennie - gotujemy więcej zup i potraw jednogarnkowych, lubię piec w nim ciasto... Płyty niestety nie zastąpi... na proszone kolacje, gdzie kilka dań i więcej osób trochę za mały, przy smażeniu również się nie sprawdza... Zastanawiam się czy gotowanie na indukcji będzie zbliżone do tego w multicookerze i czystsze niż na gazie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.11.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 moje zdanie znasz - lepiej mi sie gotuje na ceramice (ale teraz juz wiem, ze jestem zacofana ) ale za to jedzenie smakuje mi bardziej, na gazie gotuje moja mama i czasem ja tez u niej w kuchni cos pichce - nie ma zaciekow tlustych od gazu, uzywa okapu nie pochlaniacza. zreszta gotowanie na gazie/indukcji czy ceramice bez okapu-wyciagu zawsze pozostawi tluste osady, pochlaniacz to ostatecznosc jesli nie masz wpinki do wyciagu jedna rzecz, ktora bede musiala ogarnac w ceramice to cieplo, pod plyta planuje szuflade i musze ja zabezpieczyc przed wydzielaniem goraca, w indukcji rzeczywiscie tego nie ma, i jeszcze jedna jej zaleta latem nie grzeje jak ceramika. ale zle mi sie na tym gotuje, a to bzyczenie doprowadza mnie do szalu. no i jeszcze jedno zawodowi kucharze gotuja zazwyczaj na gazie a nie na plycie:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.11.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Nie napisałam, że jesteś zacofana.... To tak jak używasz GPS i nagle .. wracasz do mapy... wygodne? Pewnie nie, dla Ciebie, bo używasz GPS, ale da się, a dla mnie mapa jest super, bo zawsze z niej korzystałam... i nie chce GPS.. przynajmniej na razie.. i nie mam takiej potrzeby... Ale gdybym miała potrzebę, to bym spróbowała, i pewnie przy nim została... A indukcja Ci buczy, czy tyka,pstryka .. wszystko jedno jaki dźwięk wydaje, bo macie za małą moc prądu. U nas jak jest spadek napięcia to też pstryka.. i to wkurza, szczególnie jak np włączymy bufor, i wszystko jest używane, albo za mało prądu dadzą.... Gotowałam latami na gazie.. niestety ne wróciłabym za nic... brudzi.. i to jest bezsprzeczne, na ceramice też gotowałam wiele, wiele razy, nagrzewa się, i jest gorąca, jest wolniejsza od indukcji, można się oparzyć.. Z tych 3 źródeł gotowania ja wybieram indukcje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.11.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Zawodowi kucharze gotują na gazie, bo mają olbrzymie kuchnie, i specjalne taborety do gotowania przystosowana na olbrzymie gary, ja na swojej indukcji daję radę z 10l garnkiem i 6 litrowy też jest w użyciu... ale większe miały by problem się zmieścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 29.11.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 TAR, a kotlety schabowe (nie wiem czy nie popełniam faux pas - jecie mięso?) czy naleśniki lepiej smażą się na gazie czy ceramice? Moja siostra narzeka, że nie potrafi na ceramice usmażyć takich naleśników czy kotletów jak na gazie... Ja nie miałam okazji sprawdzić/ spróbować... Co do tego okapu czy pochłaniacza - przyznaję - u nas nie ma, zawsze były jakieś pilniejsze wydatki i tak już od 15 lat... A w przyszłym domu zdecydowanie nie będę odkładać tego zakupu na później, a i wolała bym wyciąg z możliwością mycia elementów w zmywarce... Co do wyboru między indukcją czy ceramiką - jeszcze się nie zastanawiałam, ale to będzie ważna sprawa, bo lubię gotować... na ten moment skupiam się na tematach z czego budować, czym ocieplać, jakie instalacje - czyli to wszystko na czym kobieta nie musi się znać, a powinna wiedzieć, żeby nie dać się robić w balona budowlańcom - choć nie omijam dzienników, bo to kopalnie informacji i inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.11.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) Też znam kuchenki gazowe, ceramiczne i indukcyjne i też wybieram indukcję. O ile piec kuchenny na drewno miałby dla mnie jakiś urok (jako dodatkowa atrakcja wakacyjna), o tyle powrót do gazu byłby ciężką karą. I niech sobie zawodowi kucharze gotują na czym chcą, ja nie jestem kucharzem. Płyta ceramiczna to już było coś lepszego i wygodniejszego pod każdym względem, ale indukcja jest jeszcze wygodniejsza. I to nawet pomimo wybredności naszej płyty w wyborze garnków. Co wcale nie znaczy, że mam zamiar wciskać każdemu to, co sama lubię. GPSa używamy, znając wszystkie jego ograniczenia i czasem "poprawiając" go za pomocą mapy, a czasem pozwalając się prowadzić na leniucha i godząc się z jego pomysłami (czasem głupimi). Wszystko ma zady i walety i każdy sam musi wybrać, co mu pasi. Okapu też wciąż nie mamy, bo mamy wentylację mechaniczną. Do niej okapu podpiąć nie można, pozostaje wywalenie dziury w ścianie (trzeba było o tym pomyśleć wcześniej). Z tym, że wentylacja mechaniczna sobie nie życzy żadnego dodatkowego wyciągu, bo wdmuchuje tyle, ile wyrzuca z domu. Dodatkowy wydmuch to podciśnienie. Pewnie by je rekompensowało zasysanie powietrza przez okap. Absurdy jakieś z tego wychodzą, więc w końcu trza kupić pochłaniacz. Patrzyłam nawet na ceny i całkiem tanie znalazłam. Chyba dojrzałam do zgłębiania tematu. Edytowane 29 Listopada 2015 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.11.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Arnika, trudno z Toba polemizowac, na takie argumenty o gps, wielkosci garow i problemow z pradem po prostu mi witki opadly:o zawodowy kucharz to nie taki ze stolowki szkolnej, ktory ma do dyspozycji wielka kuchnie, bylas kiedys w kuchni malego bistro albo restauracji??? chyba, ze piszesz o kuchniach z masterchefa a tak na marginesie cofac sie chyba mozna tylko do tylu Wusia przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.11.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 TAR, a kotlety schabowe (nie wiem czy nie popełniam faux pas - jecie mięso?) czy naleśniki lepiej smażą się na gazie czy ceramice? Moja siostra narzeka, że nie potrafi na ceramice usmażyć takich naleśników czy kotletów jak na gazie... Ja nie miałam okazji sprawdzić/ spróbować... Co do tego okapu czy pochłaniacza - przyznaję - u nas nie ma, zawsze były jakieś pilniejsze wydatki i tak już od 15 lat... A w przyszłym domu zdecydowanie nie będę odkładać tego zakupu na później, a i wolała bym wyciąg z możliwością mycia elementów w zmywarce... Co do wyboru między indukcją czy ceramiką - jeszcze się nie zastanawiałam, ale to będzie ważna sprawa, bo lubię gotować... na ten moment skupiam się na tematach z czego budować, czym ocieplać, jakie instalacje - czyli to wszystko na czym kobieta nie musi się znać, a powinna wiedzieć, żeby nie dać się robić w balona budowlańcom - choć nie omijam dzienników, bo to kopalnie informacji i inspiracji nie widze roznicy, moze to kwestia patelni, na gazie u mamy kotlety smaze na patelni zeliwnej, na swojej ceramice na patelni ceramicznej - jedne i drugie wychodza chrupiace nie przykrywam patelni pokrywka (wiem cala kuchnia troche obryzgana) ale przynajmniej kotlety nie sa uduszone tylko chrupkie. temat poruszylam, bo wlasnie tez lubie gotowac i dla mnie ten wybor jest wazny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.11.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Najważniejsze, że spróbowałaś każdej opcji i mogłaś wybrać najlepszą dla siebie. Najgorzej to coś kupić nie znając i żałować potem. Kiedy wyposażaliśmy dom, indukcyjne drogie były, więc kupiliśmy ceramiczną. Kiedy się zaczęła kiepścić (jakaś słaba się zrobiła po latach), wahałam się, co wybrać. Na szczęście u Brazy wypróbowałam indukcję i mi podeszła, więc nie kupowaliśmy w ciemno. A że przy okazji jest oszczędniejsza, to tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.11.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 No, dokladnie, jednak cokolwiek wybiore bedzie dobrze zawsze mozna wymienic jakby co na razie zrezygnowalam z 5-cio polowej, stwierdzilam ze dla jednego pola wiecej nie bede doplacac ponad 2,5 tysia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.11.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 O żesz w mordę! To jedno pole cenniejsze niż cała nasza płyta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.11.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 nooo wlasnie, 4-polowa, ktora wstepnie wybralam z bajerami itp. siemensa 970 - 1300 a 5-cio polowa smega w promocji 3300, siemensa chyba powyzej 4 tys. masakra, tansze sa whirpool i amica - ale te dwie marki omijam szerokim lukiem, gdybym sie kiedys nie naciela pewnie nie byloby dzis oporów:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.11.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Taniej wyjdzie kupić dwie czteropolowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.11.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 nooo tylko 2 za bardzo mi sie nie zmieszcza mimo prawie 19 metrowej kuchni ale mniej zaboli jak sie zepsuje. poza tym racjonalnie to te 5 pol potrzebuje tak naprawde od wielkiego dzwonu, przy okazjonalnych imprezach wiec to nie ma wiekszego sensu brac 5-cio polowa, tak zdroworozsadkowo patrzac a pare zaoszczedzonych zlotych moge dolozyc do kwiatkow w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.11.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 O dziwo.. znam bardzo dobrze zaplecza bardzo dobrych restauracji czy też tych kilkugwiazdkowych hotelowych.. Moja mama była kierownikiem w takowych restauracjach, a ja tam bywałam, fakt .. było to bardzo dawno, i indukcji wówczas nie było, ale teraz też mi się zdarzało być... Śmiejesz się z prądu... Śmiej się... U mnie to zbadaliśmy jakimś tam urządzeniem do pomiaru prądu... jest spadek napięcia.. indukcja pstryka... prąd OK to indukcja działa OK... ...i fakt.. każdy wybiera to co lubi... tylko po co pytasz, skoro już wybrałaś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.11.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 a po co ty pytasz o firany czy rolety???? chyba po to jest forum miedzy innymi by zapytac o opinie, utwierdzic sie lub nie w swoich wyborach, posluchac czesto madrzejszych i bardziej doswiadczonych - dziwne ze musze Tobie to tłumaczyc ale przyznam, ze skutecznie zniechecasz mnie do wszelkich dyskusji. wiec niech bedzie, masz racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 29.11.2015 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 ufffff bałagan się zrobił każdemu według potrzeb, słusznie TAR-cia prawi że po to forum żeby pytać, może i pewna ceramicznej ale warto się o inne dopytać bo to że ma teraz indukcję która Ją do szału doprowadza nie znaczy że wszystkie takie i może akurat się przekonać ja sama obwąchiwałam każdy rodzaj płyty zanim indukcję nabyłam, a przekonał mnie test gotowania wody u Rasi na indukcji;) TAR-cia moja indukcja akurat z whirpoola i odpukać tfu tfu póki co super się sprawuje a użytkowana od wigilii 2010 roku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.11.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 http://www.xdpedia.com/upload/images/kwiaty_dla_ciebie_2013-09-25_04-25-00_middle.jpg Najlepszego Ewciu!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 30.11.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Wusia urodzinki masz? To wszystkiego najlepszego kochanienka, przede wszystkim zdrowia a reszta sama przyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.