wu 28.01.2016 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 no to prosiem Osiaczku przepis na oponki drożdżowe z których mam zamiar zrobić pączusie:) 2 szkl mąki pszennej 3 dag świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 2 dag masła 2 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu olej do smażenia, cukier puder do posypania oponek rozkruszone drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać mąki żeby gęstawe było, odstawić rozczyn do wyrośnięcia, masło, jajko, żółtka, śmietanę i spirytus połączyć z przesianą mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wykrawać krążki a kieliszkiem dziurki w ich środkach. Pozostawić w cieple na 1 godzinę do wyrośnięcia, potem smażyć w oleju rozgrzanym do 160-180 stopni na złoty kolor ja wałkowałam ciut cieniej i szybciej się przepiekły ale że smaczuśne wyszły to postanowiłam pączki z nich zrobić, grubiej rozwałkuję, szklanką powykrawam i po usmażeniu nadzieję marmoladką różaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 28.01.2016 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 TAR-cia może przesąd ale się należy wszamać chociaż jednego pączka na tłusty czwartek;) Mówi się, że człowiekowi, który nie skusi się na ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie się wiodło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 28.01.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Nie wierzę w żadne przesądy, ale pączka zjem, bo lubię. Na szczęście Andrzej smaży tylko raz w roku, a ja lubię tylko jego pączki. Takiego sklepowego widłami nie ruszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 28.01.2016 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 ja też pączki smażę raz w roku, nie z przesądu ale ot tak z tradycji i z rozsądku bo przynajmniej wiem co zjemy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 28.01.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Każda okazja jest dobra, byle nie za często występowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 28.01.2016 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 no toż przecież raz w roku to odpowiednio rzadko:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 28.01.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 No właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 28.01.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Przesądy na mnie nie działają... i na pewno nic nie zmusi mnie do pieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.01.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Smażenia.Właśnie spożywam pyszny serniczek z małej cukierni. Nie używają tego pseudosera do serników w wiaderkach, tylko prawdziwego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.02.2016 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 u mnie wiosna panie sierżancie ranniki już żółciutkie pączusie wystawiły i ciemiernik piękne pąki ma:lol: no i reszta cebulkowych wyłazić zaczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 02.02.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 U mnie na szczęście siedzą jeszcze w ziemi. Ja tam tej pogodzie nie ufam. I one tyż nie - najwyraźniej. Ciemierniki miały pączki przed ostatnią zimą (znaczy po tej pierwszej jesiennej, a przed styczniową). Pączki zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.02.2016 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 właśnie czytałam że ciepło zapowiadają na luty a dla ciemierników i ranników pora kwitnienia przypada luty-marzec, ciemierniki to nawet w grudniu potrafią, sama u babci nieraz spod śniegu skubałam kwiatki ciemiernika:) a cebulkowe to wyłaziły już wcześniej tylko je korą grubiej przykryłam ale teraz wyłażą ponad nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 02.02.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Musiałaś Agdus o tych pączkach ? Naprawdę musiałaś?? Nie przepadam za pączkami ale wiedząc, co spod Andrzeja ręki wychodzi, gdy sie bierze za chrusty.faworki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.02.2016 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Brazula ale Agduś o pączkach ciemiernikowych:rotfl: pojutrze już tłuściutki czwartek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 02.02.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Mogę i o tych i o tych.Ciemiernikowe jeszcze pochowane. W starym ciemierniku, podejrzewam, są już nad ziemią, ale pod liśćmi. W młodych były na wierzchu, bo liści mają za mało, ale zniknęły.A Andrzejowe pączki będą pojutrze i się obeżrę nieprzytomnie (zjem pewnie ze trzy, ale on robi takie małe)! Muszę tylko kupić płatki różane, bo ja takie lubię najbardziej. Andrzej woli z dżemem wiśniowym, a dzieci z truskawkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.02.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 no ja się waham czy smażyć w czwartek jak wypada czy w środę żeby od czwartku rana jeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 02.02.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Ja jem w wyłącznie ciepłe w czwartek. W piątek już mi nie smakują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.02.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 przekonałaś mnie:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 02.02.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Dość!! Wychodzę!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.02.2016 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 no jak dzisiaj wyjdziesz to do czwartku na stopa na pączki dotrzesz:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts