Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• wu

9190

• Arnika

1550

• TAR

1532

• braza

1448

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Staram się ze wszystkich sił nie kupować więcej drzewek, bo już nie mam ich gdzie sadzić. Może jeszcze kilka krzaczków i traw na górkę. Bo inaczej za parę lat, kiedy to wszystko, co posadziłam w bezrozumnym szale, urośnie, będziemy mieć las zamiast ogrodu.
N razie czekam, aż wystartują te trawy, które w zeszłym roku posadziłam. Z niepokojem czekam, bo zimę mieliśmy bardzo dla roślin niełaskawą - mróz solidny i brak śniegu. Pewnie dlatego ciemierniki tak się powoli zbierają do kwitnienia. Mam nadzieję, że te trawy żyją...

U nas 23 stopnie były. Posadziłam kolejną różę, tym razem czerwoną.

Forsycje kwitną wszędzie dookoła, magnolie też, a u nas, jak zwykle, jeszcze nie. Taki mikroklimat mamy w ogródku.

Moja zaczyna kwitnąć. Dzisiaj zakwitł pierwszy tulipan! Wyrwał się przed szereg, bo pozostałe mają dopiero pączki mniej lub bardziej schowane w liściach. I pierwiosnek fioletowy kwitnie. I fiołki. I krzaczor jeden, ale nie pamiętam, jak się nazywa. Przebiśniegi przekwitły. Ciemiernik i krokusy kontynuują, chociaż te drugie powoli przekwitają. Pigwowiec niedługo zakwitnie. I jeszcze ten krzak, który ma takie jakby maleńkie różyczki.
u mnie tulipany moze za miesiac wyjda o ile w ogole:rolleyes: ale szafirki powoli zaczely kwitnac, przebisniegi tez kwitna i hiacynty za chwile zakwitna, porabane troche ale co zrobic, przylaszczki koncza kwitnac
W lesie zawilce widziałam. Pecha mają - ładne są, więc co weekend tłumy spacerowiczów wychodzą z lasu z bukiecikami więdnących zawilców. Że chronione są? A kogo to obchodzi?
Dzisiaj biegaliśmy po lesie (nie będę się roztkliwiać na temat efektów - zrobiłam to u siebie) i na ścieżce leżały zdeptane bukieciki zawilców. Aż dziwne, że tyle ich jeszcze kwitnie po tak pięknym weekendzie. Chyba mniej ludzi tam było niż w Chochołowskiej na krokusach.