monia i marek 08.08.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 a jaka jest wysoka ścianka kolankowa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 08.08.2009 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 a taka w normie 90 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 08.08.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 znalazłam coś na pocieszenie: Słupki kotwiące wieniec opaskowy w wieńcu stropu są przede wszystkim do przeniesienia sił poziomych z więźby a tylko przy okazji przeciwko podniesieniu dachu. Ich rozstaw jest uzależniony od konstrukcji więźby (jętkowa, płatwiowo-kleszczowa, krokwiowa) oraz od jej rozpiętości i obciążeń. Słupki pracują głównie na zginanie i ich rozstaw zależy od sił z więźby. Wieniec opaskowy pracuje jak pozioma belka i zapewnia rozłożenie obciążeń z poszczególnych wiązarów (krokwi) na słupki. Do wieńca opaskowego kotwi się murłatę - kotwy mają za zadanie połączyć murłatę z wieńcem opaskowym i przede wszystkim przenieść obciążenia poziome na wieniec oraz zapobiec "podniesieniu" dachu. Ich rozstaw zależy od rodzaju więźby i siły poziomej z tym związanej. Teoretycznie rozstaw powinno się wyliczyć przyjmując że murłata pracuje w poziomie jak belka wieloprzęsłowa, obciążona siłami z poszczególnych wiązarów poprzez krokwie i podparta w miejscu łączenia kotwami z wieńcem opaskowym. Murłata musi wytrzymać na zginanie w przęśle oraz przy podporze (kotwie), oraz na ścinanie przy kotwie. Kotew musi wytrzymać na ścinanie. Dla większości przypadków rozstaw 1m będzie wystarczający. Co do średnicy to dałbym 16mm. Rozstaw kotew w wieńcu opaskowym nie musi mieć nic wspólnego z rozstawem słupków kotwiących wieniec opaskowy w wieńcu stropu. Czasem wykonuje się konstrukcje bez wieńca opaskowego - wówczas daje się gęściej słupki kotwiące i tylko do nich mocuje murłatę. Dyskusja o papie ma tu też swoje znaczenie - jeśli jej nie ma to siła pozioma przenoszona poprzez murłatę na wieniec jest redukowana przez tarcie co odciąża kotwy - jeśli papa jest to wypadałoby przeliczyć kotwy na pełną siłę poziomą. Brak wieńca opaskowego lub słupków z prawdziwego zdarzenia skutkuje opisywanymi powyżej, przez któregoś z forumowiczów skręceniami murłaty i ścianki kolankowej. Wypuszczanie pojedynczego pręta z wieńca i robienie z tego "pseudo" słupka kotwiącego ma sens jedynie w przypadku konstrukcji płatwiowo-kleszczowych gdzie siła pozioma na murłacie jest stosunkowo nieduża - jednak wieniec w takim przypadku również uważam za jak najbardziej zasadny. a tu cały wątek: http://forum.muratordom.pl/mocowanie-dachu-do-wienca,t145025.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 08.08.2009 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 normalnie coraz głupsza jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 08.08.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 śpij spokojnie - jutro dowiesz się co i jak sama jestem ciekawa co się dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 09.08.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 cze wusiątko:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 09.08.2009 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 dzień dobry Monia pałam malo spokojnie wieniec mi spokoju nie daje a więźba ponoć ma mieć wszystko i płatwie i jętki cze Dusiątko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 09.08.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 No wiatski!! No kolejna osoba została przezez mnie odkryta Wu, wiatam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 09.08.2009 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Daro tylko pewnie dlatego żem o swaty z Twoją córcią dopytała witaj Daro w moich skromnych białych progach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 09.08.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Daro tylko pewnie dlatego żem o swaty z Twoją córcią dopytała witaj Daro w moich skromnych białych progach No pewnie że tak, inaczej za chiny nie wiedziałbym, które ciało przyporządować do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 09.08.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Daro tylko pewnie dlatego żem o swaty z Twoją córcią dopytała witaj Daro w moich skromnych białych progach No pewnie że tak, inaczej za chiny nie wiedziałbym, które ciało przyporządować do Ciebie. a mnie w ogóle kojarzysz?? Ja koło Wusi u Ani siedziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 09.08.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 oj ten daro to zalatuje dzisiaj wszędzie. Rozkręcił się kolega , a może to dopiero początek. Czółko pracowita pszczółko Wu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 09.08.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Wunia, dzwoniłaś do kierbuda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 09.08.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Daro tylko pewnie dlatego żem o swaty z Twoją córcią dopytała witaj Daro w moich skromnych białych progach No pewnie że tak, inaczej za chiny nie wiedziałbym, które ciało przyporządować do Ciebie. a mnie w ogóle kojarzysz?? Ja koło Wusi u Ani siedziałam Wydaje się że tak, ale głowy bym nie położył. Wspaniale mi się z Wami rozmawiało - lecz nie mogłem utrwalić sobie wszystkich nicków i imion w połączeniu z każdym z Waszych ciał - a było (choć dyskrtnie ) na co popatrzeć. Eleganckie Dziewczyny . .. ale pomóż mi jeśli chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 09.08.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 odbierz priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 09.08.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 odbierz priv NIe mam słów - same miłe niespodziewanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 09.08.2009 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 i tak stałam się ciałem oczywiście uznaję to za komplement Monia jakże mógłby Ciebie nie kojarzyć Mycha a bo Daro to dawno na forumie nie był to nadrabia czemu pracowita leniwa jak nie wiem co Monia nie miałam sumienia mu psuć niedzieli zaraz rano dzwonić będę Daro normalnie czarujący uwodziciel z Ciebie nakarmi komplementami obsypie nooooooooooo mój syn po oglądnięciu zdjęcia Twojej Córci stwierdził że jest ładna i chce się z Nią bawić no i że mama ma Ją zaprosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 09.08.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 odbierz priv NIe mam słów - same miłe niespodziewanki. prawdziwy dżentelmen z Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 09.08.2009 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 tak mnie skołowaliście że zapomniałam się pochwalić że mi małżon rowerek kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 09.08.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Dziękuję komplementami? NIE - ja tylko stwierdzam fakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts