Wronka 21.07.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Witam, prosze o podpowiedzi jak przygotowac ziemie pod wrzosowisko i o czym pamietac przy jego tworzeniu - podobno zbliza sie pora kiedy najlepiej to robic. Na wrzosowisko planuje przeznaczyc usypana gorke, ok 30m2, w słoncu, z raczej ciezka ziemia (na działce ziemia jest gliniasta, na gorce starałam sie ja rozluznic piaskiem). Czy kwasna ziemie stosowac punktowo, wymieniajac stara przy sadzeniu kazdej z roslin czy nawiezc ziemie na cała gorke i ja 'przegryzowac' z tym co lezy obecnie (jaka wowczas minimalna warstwa ma sens)? Jakie sa glowne zasady projektowania wrzosowisk? wiem ze rady na ten temat pojawialy sie czasem w innych watkach, np. w tych o roslinach pod sosny - moze udaloby sie zebrac wszystko na ten temat w jednym miejscu?Np. jak łaczyc wrzosy, wrzoścce, trawy i inne rosliny aby było ladnie przez cały rok Z gory bardzo dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 21.07.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Wrzosy mają płytki system korzeniowy, wystarczy chyba punktowo lepszej ziemi do dołków. Po roku, dwóch ładnie się rozrastają. Ładnie wyglądają z brzozami, sosnami. Przyjrzyj się w lasach sosnowych, lub arczej na ich obrzeżach w sierpniu, wrześniu, wyglądają przepięknie. Ja sadziłam co 30 cm i potem przesadzałam bo po dwóch latach to są duże krzaczki. Chyba że chcesz żeby było bardzo gęsto. Ja posadziłam pod brzozami i sosnami, ale też obok azalii i jałowców. ŁAdnie wyglądają z małymi iglakami.Ja wczesną wiosną przycinam do dołu, potem się ładnie rozrastają, niestety niektóre łapią choroby grzybowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 21.07.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Przy glebie ciężkiej radziłabym usunąć wierzchnią warstwę (ok 20 cm) i zastąpić ją meisznina piasku i torfu kwasnego w proporcji 1:1 i uzupelnić dodatkowo kompostem lub ziemią ogrodniczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wronka 07.08.2008 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 A mozecie polecic ciekawe odmiany wrzosow i wrzoscow - tak aby przy ich wyborze na wrzosowisku kwitlo cos prawie przez cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 wrzośce mogą kwitnąć od II do IVpotem szczodrzeńce i żarnowce (V-VI)brukentalie i janowce (VI-VII)wrzosy(VIII - XI)Golteria (owoce XII) Poza tym jałowce, karłowe sosny, karłowe świerki, jarzębiny (równiez w formie pendula) i brzozy (takze mała "Gracilis"), trawy (ostnice, kostrzewy), byliny (macierzanka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 08.08.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Tutaj znajdziesz ciekawy poradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wronka 18.08.2008 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Dziekuje za rady - poczytalam, poogladalam i zabieram sie do projektowania i wybierania poszczegolnych odmian. Jesli macie zdjecia ciekawych realizacji, bylabym bardzo wdzieczna za wklejanie tutaj - widze, ze zrobienie naprawde interesujacego wrzosowiska nie jest latwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts