Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładanie wrzosowiska

Recommended Posts

Witam, prosze o podpowiedzi jak przygotowac ziemie pod wrzosowisko i o czym pamietac przy jego tworzeniu - podobno zbliza sie pora kiedy najlepiej to robic.

Na wrzosowisko planuje przeznaczyc usypana gorke, ok 30m2, w słoncu, z raczej ciezka ziemia (na działce ziemia jest gliniasta, na gorce starałam sie ja rozluznic piaskiem). Czy kwasna ziemie stosowac punktowo, wymieniajac stara przy sadzeniu kazdej z roslin czy nawiezc ziemie na cała gorke i ja 'przegryzowac' z tym co lezy obecnie (jaka wowczas minimalna warstwa ma sens)?

Jakie sa glowne zasady projektowania wrzosowisk? wiem ze rady na ten temat pojawialy sie czasem w innych watkach, np. w tych o roslinach pod sosny - moze udaloby sie zebrac wszystko na ten temat w jednym miejscu?

Np. jak łaczyc wrzosy, wrzoścce, trawy i inne rosliny aby było ladnie przez cały rok

Z gory bardzo dziekuje!

Wrzosy mają płytki system korzeniowy, wystarczy chyba punktowo lepszej ziemi do dołków. Po roku, dwóch ładnie się rozrastają. Ładnie wyglądają z brzozami, sosnami. Przyjrzyj się w lasach sosnowych, lub arczej na ich obrzeżach w sierpniu, wrześniu, wyglądają przepięknie. Ja sadziłam co 30 cm i potem przesadzałam bo po dwóch latach to są duże krzaczki. Chyba że chcesz żeby było bardzo gęsto.

Ja posadziłam pod brzozami i sosnami, ale też obok azalii i jałowców. ŁAdnie wyglądają z małymi iglakami.

Ja wczesną wiosną przycinam do dołu, potem się ładnie rozrastają, niestety niektóre łapią choroby grzybowe

• 3 weeks później...

wrzośce mogą kwitnąć od II do IV

potem szczodrzeńce i żarnowce (V-VI)

brukentalie i janowce (VI-VII)

wrzosy(VIII - XI)

Golteria (owoce XII)

Poza tym jałowce, karłowe sosny, karłowe świerki, jarzębiny (równiez w formie pendula) i brzozy (takze mała "Gracilis"), trawy (ostnice, kostrzewy), byliny (macierzanka)

• 2 weeks później...