Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybka budowa

Recommended Posts

Zgadzam sie z powyzszym, mam po 5 tygodniach od wbicia lopaty zalany strop, to kwestia wykonawcow i koordynacji dzialan.

Znam ludzi ktorzy zbudowali w mniej niz rok.

oczywiscie pamietac nalezy o wilgoci technologicznej ale na to tez sa sposoby.

Według mnie kwestia wilgoci technologicznej jest wyolbrzymiana. Jeśli ktoś buduje w rok, to najbardziej mokre pracy, czyli tynki i wylewki wypadają w lecie, więc z wysychaniem nie ma problemu, wystarczy tylko dobrze wentylować dom.

U mnie tynki były robione w lipcu, wylewki - w sierpniu. Gdy wykańczałem dom - w grudniu miałem w domu miernik wilgotności powietrza i pokazywał tylko 50%.

Zamierzam wybudować dom w rok,

wybudować, czy wybudować i wprowadzić się ? bo to różne sprawy. A jeśli wprowadzić to w stan "do zamieszkania" czy w wykończony na 100% ? Tak czy owak murowaliśmy tradycyjnie, deskując, kładąc dachówkę, malując wszystkie pokoje, robiac kuchnię i jedną łazienkę i wprowadziliśny się po 14 miesięcach od wbicia szpadla. Inna sprawa że wciąż zakładam ogródek ;)

Oczywiście chodziło mi o wprowadzenie się - tak abym mogła natychmiast wynająć mieszkanie w którym mieszkam obecnie, no i by skrócić czas odsetek od kredytu do minimum.

Czyli przynajmniej na parterze podłogi, wymalowane ściany i kafelki na parterze w łazience i kuchni.

Widzicie, tak się pytam o Thermomur, bo w sąsiedztwie naszej działki powstał w tym systemie dom. Fundamenty lano w październiku 2007 a dziś właściciel już mieszka w urządzonym domu.

Widzicie, tak się pytam o Thermomur, bo w sąsiedztwie naszej działki powstał w tym systemie dom. Fundamenty lano w październiku 2007 a dziś właściciel już mieszka w urządzonym domu.

Akurat zasługa Thermomuru w tym minimalna.

Ja bym chciała start w marcu i wprowadzka w listopadzie.

W Thermomurze mam ściany + ocieplenie budowane w jednym terminie.

A tradycyjnie - jedna ekipa stawia ściany, druga ekipa robi potem ocieplenie - czyli mimo wszystko skraca się czas budowy.

Ja bym chciała start w marcu i wprowadzka w listopadzie.

W Thermomurze mam ściany + ocieplenie budowane w jednym terminie.

A tradycyjnie - jedna ekipa stawia ściany, druga ekipa robi potem ocieplenie - czyli mimo wszystko skraca się czas budowy.

A tradycyjnie można zrobi też tak:

Po wybudowaniu ścian i wstawieniu okien:

Jedna ekipa montuje instalacje a druga ociepla budynek. Akurat ocieplenie budynku może by wykonane w każdej chwili po wykonaniu stanu surowego zamkniętego - podobnie jak tynki, które i tak muszą iśc na thermomur.

PS. Ja wystartowałem 15 marca i na dzień 15 lipca miałem stan surowy zamknięty z ociepleniem, elewacjami i instalacjami wewnętrznymi (na ścianach). W najbliższy wtorek wchodzi ekipa od tynków - ich termin determinuje dalsze postępy prac.

Akurat zasługa Thermomuru w tym minimalna.

Mimo wszystko jest to pewna zasługa Thermomuru. Daje on ciepłą ścianę i pozwala na przeprowadzenie robót wykończeniowych w zimie. Przy ścianie dwuwarstwowej prawdopodobnie ocieplenie ścian w listopadzie czy w grudniu byłoby pod znakiem zapytania. Elewację trzeba oczywiście zrobić dopiero na wiosnę.

Jedna ekipa montuje instalacje a druga ociepla budynek. Akurat ocieplenie budynku może by wykonane w każdej chwili po wykonaniu stanu surowego zamkniętego - podobnie jak tynki, które i tak muszą iśc na thermomur.

może można tak zrobić ale powinno się ocieplać na zewnątrz po pracach mokrych wewnątrz (tynki/wylewki)...

emil_d napisał:

pierwek napisał:

może można tak zrobić ale powinno się ocieplać na zewnątrz po pracach mokrych wewnątrz (tynki/wylewki)...

Popieram, podobnie było u nas wprowadziliśmy się troszkę po wariacku, bo po 11 miesiącach, ale mieliśmy już wykończony garaż, gdzie trafiły meble, które miały trafić na poddasze.

Pomimo, że budowę prowadziliśmy w miarę sprawnie, to dużo szybciej się nie dało. Może gdyby jedna firma robiła wszystko do końca to kto wie, ale musiała by być bardzo pewna, bo gdyby fuszerowali to trudno było by się z taką firmą rozstać, a tak firma kończyła odchodziła i zjawiała się kolejna.

W tym czasie góra była oddzielona od parteru i stopniowo wykańczana, dół był ogrzewany to część ciepła trafiało na poddasze, gdzie pracowali robotnicy.

I teraz po ok 20 miesiącach mamy finał, zostały głównie meble, taras i dojazd do garażu itd.

Heh, ja nikogo nie znam coby w rok skonczyl budowę tradycyjnym systemem i się przeprowadził.

Zwykle od 1,5 do x lat to trwa.

FAkt, mnie nie znasz

Ale może poczytaj forum najpierw

Zaczęłam budowę w czerwcu ub roku. Wprowadziłam się 1 grudnia. Do domu ocieplonego, z maxa. Wilgoć oczywiście była. dlatego nie kładłam od razu np parkietu. Ale jeżeli bym czekała do wiosny, to też by była. Po włączeniu ogrzewania przestała być w ciągu miesiąca.

I dobrze ktoś napisał - technologia (oprócz szkieletu) nie wpływa na czas. Raczej zgranie ekip (trudne) i media i wykończenie (bardzo trudne). No i budując w pół roku w systemie gospodarczym wykańcza się siebie. Choć z drugiej strony wolę wykończać siebie przez pół roku niż chrzanić się przez 2 lata. Minął niedawno rok a ja nawet już odpoczęłam :lol: