Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wieloletnie pnącza ?

Recommended Posts

Na szczęście jest z czego wybierać, tzn. z pnączy :D Ja je bardzo lubię 8)

Sama zaryzykuję i posadzę przy altance glicynię (niestety lubi przemarzać i lepiej nie sadzić taką rozmnożoną z nasion – bo zakwitnie dla wnuków :D Na siatce mam już winobluszcz pięciolistkowy – ledwie posadzony a już pnie się jak szalony :D . Wokół tarasu planuję układ (fioletowy powojnik i biała pnąca róża) – to polecam również dla ciebie 8)

Co jeszcze np.: wiciokrzew, bluszcz, winorośl japońska, milin amerykański, dławisz okrągłolistny, aktinidia pstrolistna lub ostrolistna itp.

Zależy jakie masz warunki… Pozdrawiam! :wink:

pozwolę sobie podpiąć się pod wątek i równiez poprosić o radę w tym temacie. Chciałbym w możliwie krótkim czasie "zazielenić i ukwiecić" 90mb ogrodzenia. Gleba piaszczysta (aczkolwiek planuję nawieźć trochę czarnej ziemi), duże nasłonecznienie. Jakie pnącza polecacie, żeby było ładnie? Kiedy sadzić - jesienią czy lepiej na wiosnę?

Ja na pergoli zasłaniajacej mi taras mam:

od lat 4 wiciokrzew pomorski - bosko pachnie, gdy kwitnie, ale... wiciokrzewy lubią się ogołacać od dołu z biegiem czasu... poza tym nie rosną tak szybko jak bym tego oczekiwała...

od lat 2 mam rdest auberta - no, to pnącze rośnie jak chwast, rośnie to mało powiedziane... w dwa lata zarosło całą pergolę i ładnie kwitnie na biało...

oba powyższe mają jednak mały feler - kwitną i kwiatki opadają na taras, więc jest mały śmietnik...

gdybym miała jeszcze raz zdecydować to chyba kupiłabym bluszcz pięciopalczasty czy jakoś tak - mniej śmieci, ale chyba tez mniej urokliwy... dopiero jesienią się przebarwia...

gdyby ktoś chciał zobaczyć zdjęcia mojej pergoli to proszę dać adres mailowy...

Jak ogrodzenie, to nasybszym sposobem na zazielenienie jest posadzenie winobluszczu.

Przy tarasie, ale na mocnej konstrukcji, polecam milin i glicynię.

Jesli komuś ie zależy na kwiatach to również winorośl i winorośl pachnącą.

Jak kratki są delikatne to powojnik i róże.