Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Armatura kfa czy grohe?

szarak

Recommended Posts

Stoje przed dylematem wyboru baterii do łazienki i kuchni. Oglądalam grohe. Sprzedawcy i moja ekipa bardzo zachwala. Oglądałam też na necie armaturę kraków. Piszą, że mają głowice ceramiczne i wykonane są z mosiądzu. Armatura oczywiście ma zdecydowanie przyjazne ceny.

Czy armatura ma taką samą jakość jak grohe? Jakie są wasze doświadczenia?

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stoje przed dylematem wyboru baterii do łazienki i kuchni. Oglądalam grohe. Sprzedawcy i moja ekipa bardzo zachwala. Oglądałam też na necie armaturę kraków. Piszą, że mają głowice ceramiczne i wykonane są z mosiądzu. Armatura oczywiście ma zdecydowanie przyjazne ceny.

Czy armatura ma taką samą jakość jak grohe? Jakie są wasze doświadczenia?

Witam,

odświeżam wątek. Poproszę o opinie i sugestie odnośnie producentów Grohe, Hansgrohe, Kludi i KFA. Który z nich jest najbardziej godny zaufania?

Czy warto dopłacać do trzech pierwszych firm czy polski producent jest równie solidny?

Proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 2 months później...
Brat pracujący w firmie z łazienkami chwalił bardzo Oras. My mamy od niego Kludi, bardzo ładnie się trzyma już 3 lata, tylko np do słuchawki natryskowej ma plastikowy uchwyt który pęka i już 2 razy wymieniałam (tzw. suwak ślizgowy) - trzeba oglądac po prostu, dobrze że częsci są do kupienia. Przy umywalce jest Roca i muszę przyznać że wygląda i sprawuje się doskonale. KFA niestety nie polecam: I szwagier i moi rodzice już wymieniali (ktoś cos pisał o 7 latach? Chyba pasuje to do tej wersji). O innych producentach nie mogę nic powiedzieć.

• 5 weeks później...
My zamówiliśmy baterię z termostatem z grohe. W sumie to mieliśmy duży remont , w łazience hydraulika była robiona praktycznie od zera, no i pokusiliśmy się na zmiękczacz do wody. W sumie to początkowo nie rozważaliśmy opcji takiej baterii, ale akurat przy oglądaniu zmiękczacza w hydropie, zauważyliśmy że jest też sporo baterii i jakoś przypadła nam do gustu taka. W sumie to wygodna sprawa bo nie zdarzają się już sytuacje że odkręcona woda aż parzy;) Podejrzewam, że gdybyśmy mieli wybierać ponownie to zostalibyśmy przy tej samej baterii.

• 1 month później...
Z marketowych baterii zdecydowanie polecam Grohe. Jakość Hansgrohe też jest wysoka, lecz nie ma się co oszukiwać, pionierami w produkcji baterii jest właśnie Grohe. Obie firmy niemieckie, ba wywodzą się od wspólnego założyciela, Hansa Grohe, który jeszcze przed pierwszą wojną światową produkował obudowy do zegarów z metali. Hans senior, kiedyś tam wpadł na pomysł produkcji armatury i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Jego syn Hans Grohe Junior przejął biznes, lecz w między czasie drugi syn Fridrich kupił 20 letnią fabrykę armatury i zaczął produkować baterie niezaleznie w oparciu o już zbudowane doświadczenie firmy którą kupił. Przez lata obie firmy synów współpracowały, ich zasadą było nie tworzenie miedzy sobą konkurencji, Hans dostarczał natryski i w tym się specjalizował, natomiast Grohe produkowało baterie i głowice do nich (w Hemer). Stąd tez dziś obecne różnice technologiczne pomiędzy Grohe a Hansgrohe. Baterie z głowicami ceramicznymi tak twardymi, że ceramika po 15 latach działa niezawodnie, zastosowanie smaru silikonowego z domieszką teflonu sprawia że baterie Grohe zdecydowanie łatwiej się obsługuje, ta płynność ruchu hebla baterii (tej dźwigni) przez firmę przewidywana jest testami na 20 lat (dla 4-osobowej rodziny). Baterie termostatyczne z technologią Cool Touch, gdzie zimna woda opływa korpus baterii a ciepła wpływa do wnętrza korpusu, przez co powierzchnia baterii zawsze zachowuję temperaturę maksymalnie jeden stopień wyższą niż ta ustawiona na głowicy. No i design, Baterie Hansgrohe w cenie Grohe mają bardzo klasyczne kształty, natomiast Grohe już można pochwalić za design, który łączy zarówno nowoczesne płaskie i klasyczne obłe kształty. No i gwarancja, na wszystko 5 lat, nie ma wyjątku, a Hansiak już tylko na niektóre węże daje 5 lat, np tanie węże mariflex mają już tylko 2 lata gwarancji.

Ja również zdecydowałam się na baterie HansGrohe- "swój człowiek" w Leroy Merlin doradził, że ze wszystkich tam dostępnych te są najlepsze. Cena nie najniższa jak na marketowe baterie, ale też nie jakaś wygórowana. Za baterie prysznicową z deszczownicą zapłaciłam 1150 zł (przecena z 1599 zł), bateria wannowa z uchwytem ok. 500 zł i bateria umywalkowa ok. 350 zł.

W łazience mam hansgrohe, a w kuchni grohe, póki co nic nie dzieje się, a mamy na prawdę fatalną wodę. Teściowie mają oras, już od kilku lat i też b. dobrze sprawują się, znajomi polecali również kludi, którzy od kilku lat mąją baterie tej firmy. W pracy bateria kuchenna frankie wytrzymała 10 lat, aż kamień ją rozprężył. W poprzednim M mieliśmy KFA i nic dobrego nie mogę napisać, gdyż baterie tej firmy nie nadają się do twardej wody. Sitko po kilku miesiącach było poszatkowane.

A my właśnie czekamy na serwis baterii hansgrohe talis e2 umywalkowej- nagle rączka zaczęła ciężko chodzić. Nawet 1,5 roku nie ma :-(Z Kludi mamy logo neo (pod prysznicem) i strasznie plamy od wody widać na armaturze, nie mogę tego wyczyścić, a mamy zmiękczoną wodę... Edytowane przez Gremlinka

• 2 months później...
  • 4 months później...

Armatura kraków zakopianska i armatoora nisko!!!!!!

Przestrzegamy potencjalnych nabywców grzejnikow aluminiowych tych frim!!! W praktikerze i leroy merlin.

Nowy grzejnik przecieka. Serwis, ktory deklaruje pomoc w 48 godzin od zgłoszenia w ogole nie odpowiada!!! Po kolejnym telefonie chamski serwisant zwracajacy się per "ty" w rozmowie telefonicznej!!!! Z czyms takim nie mielismy jeszcze do czynienia!!!! Gość, który na uwagę, żę zaczął sie sezon grzewczy i musimy przeciez jakos ogrzewać mieszkanie, uzywa zwrotu "nie przeginaj pan" do klienta!!!!!! Nie kupujcie tych grzejników!!!!!!!!!!!! Pieniadze w bloto!!!!

W łazience od 3 lat użytkuję GROHE (umywalka i zestaw prysznicowy z deszczownicą)zero przecieków ,kapaniai zachodzenia kamieniem.W kuchni po 10 latach padła DEANTE (bezproblemowa) i ze względów oszczędnościowych załozyłam KFA.Dobrze,że remontowałam kuchnioę to była okazja wymienić-po roku,może 1,5 i tak nadawała się do wymiany(przecieki)

• 6 months później...
Ja zamontowawalm KFA i Grohe niecale 7 lat temu. KFA w lazience, Grohe w kuchni. Po tym czasie jak teraz szukam baterii do domu KFA nie biorę wogóle pod uwage !! Obydwie baterie wannowa i umywalkowa są juz popsute, wypadly sitka, zniszczyl je kamien (mimo ze czyszczone tak samo jak Grohe i woda tez taka sama plus filtry dobre). Jedyne ze jakbym znalazla na czas paragon to KFA mialo 5 lat gwarancji (usterki chyba po okolo 4 latach nastapily)

Ja zamontowawalm KFA i Grohe niecale 7 lat temu. KFA w lazience, Grohe w kuchni. Po tym czasie jak teraz szukam baterii do domu KFA nie biorę wogóle pod uwage !! Obydwie baterie wannowa i umywalkowa są juz popsute, wypadly sitka, zniszczyl je kamien (mimo ze czyszczone tak samo jak Grohe i woda tez taka sama plus filtry dobre). Jedyne ze jakbym znalazla na czas paragon to KFA mialo 5 lat gwarancji (usterki chyba po okolo 4 latach nastapily)

To że niszczą się sitka w bateriach to jest wina bardzo twardej wody . Co to znaczy dobre filtry ? Proszę zamontować w budynku filtry uzdatniające/zmiękczające wodę w całej instalacji porządnej marki to zniknie problem , lub częściej wymieniać perlatory . Ot i cała filozofia .

KFA montuje w swoich bateriach jedne z lepszych na rynku perlatory czyli sitka . A na odlewy mosiężne daje dożywotnią gwarancję . Głowice do baterii KFA ma jedne z lepszych na rynku . Do tego trzeba dodać sprawny serwis oraz dostępność części zamiennych .

Mam w swoim domu armaturę Grohe i KFA od 10 lat i nie widzę różnic w użytkowaniu . Widzę natomiast różnicę w cenie zakupu . Ostatnio wyeksploatowała mi się słuchawka prysznicowa Grohe . Kupiłem nową i szybko ją oddałem do sklepu ponieważ była tandetnie wykonana . Słuchawka składała się z dwóch elementów które były niedbale połączone i nieszczelne . Słuchawka prysznicowa moim zdaniem powinna być monolitem . W kuchni mam baterię z głowicą kulową Franke która pracuje bezawaryjnie 16 lat . Wodę mam twardą . Jeszcze jedna sprawa . Wiele osób na tym forum narzeka na nieszczelności . W swojej instalacji wodnej mam zainstalowany zawór redukujący ciśnienie wody do 3,5 Bara . Zbyt wysokie ciśnienie wody w instalacji jest przyczyną szybkiego niszczenia się armatury . Mam na myśli wytrzymałość głowic i uszczelek . Dodatkowa zaleta reduktora ciśnienia to dużo mniejsze zużycie wody a co za tym idzie rachunki .

Ja nie polecam baterii KFA ! Mam akurat 1 sztukę pod prysznic termo . Mieszkam niecałe 2 lata i serwis już był raz jesienią 2015. Wymienili jakąś głowicę za ok 200 zł,ale w ramach gwarancji nie zapłaciłam.

Za baterię zapłaciłam wtedy ok 400 zł. Fakt , że mamy problem z kamieniem ale żadna inna tak nie reaguje!

Dalej coś się dzieje , bo woda jest lekko za chłodna pomimo ustawionej temp. :(:(:( Gwarancji już nie mam raczej...:bash:

Edytowane przez aniqa1982