baba na budowie 26.06.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Stoje przed dylematem wyboru baterii do łazienki i kuchni. Oglądalam grohe. Sprzedawcy i moja ekipa bardzo zachwala. Oglądałam też na necie armaturę kraków. Piszą, że mają głowice ceramiczne i wykonane są z mosiądzu. Armatura oczywiście ma zdecydowanie przyjazne ceny. Czy armatura ma taką samą jakość jak grohe? Jakie są wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 07.08.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Stoje przed dylematem wyboru baterii do łazienki i kuchni. Oglądalam grohe. Sprzedawcy i moja ekipa bardzo zachwala. Oglądałam też na necie armaturę kraków. Piszą, że mają głowice ceramiczne i wykonane są z mosiądzu. Armatura oczywiście ma zdecydowanie przyjazne ceny. Czy armatura ma taką samą jakość jak grohe? Jakie są wasze doświadczenia? Witam, odświeżam wątek. Poproszę o opinie i sugestie odnośnie producentów Grohe, Hansgrohe, Kludi i KFA. Który z nich jest najbardziej godny zaufania? Czy warto dopłacać do trzech pierwszych firm czy polski producent jest równie solidny? Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drk001 25.09.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Mam baterie KFA serii ametyst, w jednej (łazienkowej) zaczął zbyt lekko chodzić uchwyt. Zgłosiłem reklamację, bez żadnych problemów po jednym dniu przyjechał serwis wymienił głowice i działa jak nowe. Jestem miło zaskoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poddaszan 12.12.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Odgrzewam wątek... Co sądzicie o armaturze REA? Podobno chińczyk ale może ktoś się skusił i chciałby się podzielić wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia Ro 12.12.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 A mnie interesują opinie o firmie Tres.Zastanawiam się nad serią Flat lub Class. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wren 16.12.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Brat pracujący w firmie z łazienkami chwalił bardzo Oras. My mamy od niego Kludi, bardzo ładnie się trzyma już 3 lata, tylko np do słuchawki natryskowej ma plastikowy uchwyt który pęka i już 2 razy wymieniałam (tzw. suwak ślizgowy) - trzeba oglądac po prostu, dobrze że częsci są do kupienia. Przy umywalce jest Roca i muszę przyznać że wygląda i sprawuje się doskonale. KFA niestety nie polecam: I szwagier i moi rodzice już wymieniali (ktoś cos pisał o 7 latach? Chyba pasuje to do tej wersji). O innych producentach nie mogę nic powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia Ro 16.12.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 A ja się zdecydowałam jednak na niskobudżetową wersję - Kuchinox. To model Laveo Raila. http://newss.pl/images1/140611laveo1.jpg http://newss.pl/images1/140611laveo2.jpg Niestety, chińska produkcja, ale tak mi się spodobały, że musiałam je chapnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldona79 15.01.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 My zamówiliśmy baterię z termostatem z grohe. W sumie to mieliśmy duży remont , w łazience hydraulika była robiona praktycznie od zera, no i pokusiliśmy się na zmiękczacz do wody. W sumie to początkowo nie rozważaliśmy opcji takiej baterii, ale akurat przy oglądaniu zmiękczacza w hydropie, zauważyliśmy że jest też sporo baterii i jakoś przypadła nam do gustu taka. W sumie to wygodna sprawa bo nie zdarzają się już sytuacje że odkręcona woda aż parzy;) Podejrzewam, że gdybyśmy mieli wybierać ponownie to zostalibyśmy przy tej samej baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mth27 20.02.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Z marketowych baterii zdecydowanie polecam Grohe. Jakość Hansgrohe też jest wysoka, lecz nie ma się co oszukiwać, pionierami w produkcji baterii jest właśnie Grohe. Obie firmy niemieckie, ba wywodzą się od wspólnego założyciela, Hansa Grohe, który jeszcze przed pierwszą wojną światową produkował obudowy do zegarów z metali. Hans senior, kiedyś tam wpadł na pomysł produkcji armatury i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Jego syn Hans Grohe Junior przejął biznes, lecz w między czasie drugi syn Fridrich kupił 20 letnią fabrykę armatury i zaczął produkować baterie niezaleznie w oparciu o już zbudowane doświadczenie firmy którą kupił. Przez lata obie firmy synów współpracowały, ich zasadą było nie tworzenie miedzy sobą konkurencji, Hans dostarczał natryski i w tym się specjalizował, natomiast Grohe produkowało baterie i głowice do nich (w Hemer). Stąd tez dziś obecne różnice technologiczne pomiędzy Grohe a Hansgrohe. Baterie z głowicami ceramicznymi tak twardymi, że ceramika po 15 latach działa niezawodnie, zastosowanie smaru silikonowego z domieszką teflonu sprawia że baterie Grohe zdecydowanie łatwiej się obsługuje, ta płynność ruchu hebla baterii (tej dźwigni) przez firmę przewidywana jest testami na 20 lat (dla 4-osobowej rodziny). Baterie termostatyczne z technologią Cool Touch, gdzie zimna woda opływa korpus baterii a ciepła wpływa do wnętrza korpusu, przez co powierzchnia baterii zawsze zachowuję temperaturę maksymalnie jeden stopień wyższą niż ta ustawiona na głowicy. No i design, Baterie Hansgrohe w cenie Grohe mają bardzo klasyczne kształty, natomiast Grohe już można pochwalić za design, który łączy zarówno nowoczesne płaskie i klasyczne obłe kształty. No i gwarancja, na wszystko 5 lat, nie ma wyjątku, a Hansiak już tylko na niektóre węże daje 5 lat, np tanie węże mariflex mają już tylko 2 lata gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anyżek35 22.02.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Ja również zdecydowałam się na baterie HansGrohe- "swój człowiek" w Leroy Merlin doradził, że ze wszystkich tam dostępnych te są najlepsze. Cena nie najniższa jak na marketowe baterie, ale też nie jakaś wygórowana. Za baterie prysznicową z deszczownicą zapłaciłam 1150 zł (przecena z 1599 zł), bateria wannowa z uchwytem ok. 500 zł i bateria umywalkowa ok. 350 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 25.02.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 W łazience mam hansgrohe, a w kuchni grohe, póki co nic nie dzieje się, a mamy na prawdę fatalną wodę. Teściowie mają oras, już od kilku lat i też b. dobrze sprawują się, znajomi polecali również kludi, którzy od kilku lat mąją baterie tej firmy. W pracy bateria kuchenna frankie wytrzymała 10 lat, aż kamień ją rozprężył. W poprzednim M mieliśmy KFA i nic dobrego nie mogę napisać, gdyż baterie tej firmy nie nadają się do twardej wody. Sitko po kilku miesiącach było poszatkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 26.02.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) A my właśnie czekamy na serwis baterii hansgrohe talis e2 umywalkowej- nagle rączka zaczęła ciężko chodzić. Nawet 1,5 roku nie ma :-(Z Kludi mamy logo neo (pod prysznicem) i strasznie plamy od wody widać na armaturze, nie mogę tego wyczyścić, a mamy zmiękczoną wodę... Edytowane 26 Lutego 2015 przez Gremlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.05.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Gremlinka a kiedy ostatnio badałaś twardość wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia71 07.10.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Armatura kraków zakopianska i armatoora nisko!!!!!!Przestrzegamy potencjalnych nabywców grzejnikow aluminiowych tych frim!!! W praktikerze i leroy merlin.Nowy grzejnik przecieka. Serwis, ktory deklaruje pomoc w 48 godzin od zgłoszenia w ogole nie odpowiada!!! Po kolejnym telefonie chamski serwisant zwracajacy się per "ty" w rozmowie telefonicznej!!!! Z czyms takim nie mielismy jeszcze do czynienia!!!! Gość, który na uwagę, żę zaczął sie sezon grzewczy i musimy przeciez jakos ogrzewać mieszkanie, uzywa zwrotu "nie przeginaj pan" do klienta!!!!!! Nie kupujcie tych grzejników!!!!!!!!!!!! Pieniadze w bloto!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa9961 11.10.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 W łazience od 3 lat użytkuję GROHE (umywalka i zestaw prysznicowy z deszczownicą)zero przecieków ,kapaniai zachodzenia kamieniem.W kuchni po 10 latach padła DEANTE (bezproblemowa) i ze względów oszczędnościowych załozyłam KFA.Dobrze,że remontowałam kuchnioę to była okazja wymienić-po roku,może 1,5 i tak nadawała się do wymiany(przecieki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.04.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 też mam KFA i nie mam uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CasaD 25.04.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Ja zamontowawalm KFA i Grohe niecale 7 lat temu. KFA w lazience, Grohe w kuchni. Po tym czasie jak teraz szukam baterii do domu KFA nie biorę wogóle pod uwage !! Obydwie baterie wannowa i umywalkowa są juz popsute, wypadly sitka, zniszczyl je kamien (mimo ze czyszczone tak samo jak Grohe i woda tez taka sama plus filtry dobre). Jedyne ze jakbym znalazla na czas paragon to KFA mialo 5 lat gwarancji (usterki chyba po okolo 4 latach nastapily) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 27.04.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Ja zamontowawalm KFA i Grohe niecale 7 lat temu. KFA w lazience, Grohe w kuchni. Po tym czasie jak teraz szukam baterii do domu KFA nie biorę wogóle pod uwage !! Obydwie baterie wannowa i umywalkowa są juz popsute, wypadly sitka, zniszczyl je kamien (mimo ze czyszczone tak samo jak Grohe i woda tez taka sama plus filtry dobre). Jedyne ze jakbym znalazla na czas paragon to KFA mialo 5 lat gwarancji (usterki chyba po okolo 4 latach nastapily) To że niszczą się sitka w bateriach to jest wina bardzo twardej wody . Co to znaczy dobre filtry ? Proszę zamontować w budynku filtry uzdatniające/zmiękczające wodę w całej instalacji porządnej marki to zniknie problem , lub częściej wymieniać perlatory . Ot i cała filozofia . KFA montuje w swoich bateriach jedne z lepszych na rynku perlatory czyli sitka . A na odlewy mosiężne daje dożywotnią gwarancję . Głowice do baterii KFA ma jedne z lepszych na rynku . Do tego trzeba dodać sprawny serwis oraz dostępność części zamiennych . Mam w swoim domu armaturę Grohe i KFA od 10 lat i nie widzę różnic w użytkowaniu . Widzę natomiast różnicę w cenie zakupu . Ostatnio wyeksploatowała mi się słuchawka prysznicowa Grohe . Kupiłem nową i szybko ją oddałem do sklepu ponieważ była tandetnie wykonana . Słuchawka składała się z dwóch elementów które były niedbale połączone i nieszczelne . Słuchawka prysznicowa moim zdaniem powinna być monolitem . W kuchni mam baterię z głowicą kulową Franke która pracuje bezawaryjnie 16 lat . Wodę mam twardą . Jeszcze jedna sprawa . Wiele osób na tym forum narzeka na nieszczelności . W swojej instalacji wodnej mam zainstalowany zawór redukujący ciśnienie wody do 3,5 Bara . Zbyt wysokie ciśnienie wody w instalacji jest przyczyną szybkiego niszczenia się armatury . Mam na myśli wytrzymałość głowic i uszczelek . Dodatkowa zaleta reduktora ciśnienia to dużo mniejsze zużycie wody a co za tym idzie rachunki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 27.04.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja nie polecam baterii KFA ! Mam akurat 1 sztukę pod prysznic termo . Mieszkam niecałe 2 lata i serwis już był raz jesienią 2015. Wymienili jakąś głowicę za ok 200 zł,ale w ramach gwarancji nie zapłaciłam. Za baterię zapłaciłam wtedy ok 400 zł. Fakt , że mamy problem z kamieniem ale żadna inna tak nie reaguje! Dalej coś się dzieje , bo woda jest lekko za chłodna pomimo ustawionej temp. :( Gwarancji już nie mam raczej... Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez aniqa1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 28.04.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Ja prawie 10 lat mam baterie KFA w zlewie i wannie i wszystko jest w porządku.Raz na rok czyszczę tylko sitko i jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts