anka1719503716 23.07.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 nie mogę poradzić sobie z ciągle odrastającym sumakiem, który opanował już połowę ogródka.Proszę o radę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 24.07.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Miałam kiedyś na działce letniskowej Macierzystego wycięłam, a odrosty kosiłam razem z trawnikiem i w końcu przestał rosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.07.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 herbicyd dolistny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 24.07.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 ja bym go chetnie uzyła, ale chyba sąsiad by mnie zatłukł, bo to jego "cudo" wiecznie wyłazi na moim trawniku ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 24.07.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 aż tak jest źle z tym sumakiem ??? bo ja chciałem go specjalnie dać na trawnik w roli zacieniacza..... ale teraz sie zastanawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 24.07.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 po prostu co się komu podoba!!! jak kosisz systematycznie trawnik to odrosty nie rzucają się w oczy, ale możesz byc pewien, że będą na pewnodruga sprawa jest taka, ze jego korzenie czy jak to zwał są wszędzie i grunt pod nim jest bardzo suchy (przynajmniej u mnie), tak wiec trawa pod nim nie będzie zbyt obfita i okazałaewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 24.07.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 aż tak jest źle z tym sumakiem ??? bo ja chciałem go specjalnie dać na trawnik w roli zacieniacza..... ale teraz sie zastanawiam.... Zastanów się, jeżeli ktoś w rodzinie jest alergikiem. Ja go usunęłam właśnie z tego względu - moja kuzynka (leśniczka) powiedziała, że sumak jest bardzo alergenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 24.07.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 aż tak jest źle z tym sumakiem ??? bo ja chciałem go specjalnie dać na trawnik w roli zacieniacza..... ale teraz sie zastanawiam.... Zastanów się, jeżeli ktoś w rodzinie jest alergikiem. Ja go usunęłam właśnie z tego względu - moja kuzynka (leśniczka) powiedziała, że sumak jest bardzo alergenny. na pewno sok może wywołać "pokrzywkę" na skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka1719503716 24.07.2008 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkobialka 11.08.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 ja bym go chetnie uzyła, ale chyba sąsiad by mnie zatłukł, bo to jego "cudo" wiecznie wyłazi na moim trawniku ewa Mam kilka sumaków rosnących w różnych miejscach, w tym i takich które sąsiadują z trawnikiem, tu pomaga regularne koszenie. Natomiast w innych miejscach używałem Roundup'a i efekt był taki, że usychały odrosty w okolicach drzewa macierzystego, natomiast drzewa mają się dobrze. Pewne jest iż sumak rozrasta się bardzo ekspansywnie, widziałem nawet żywopłoty z tego drzewka wykonane, których właściciel ścinał je na simę zostawiając w ziemi korzenie a na wiosnę od nowa miał żywopłocik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIA 03.09.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Tak...z sumakiem jest ciezko.Fajnie wyglada,ale faktycznie rozrasta sie niesamowicie.Mój tata po scieciu młodych sumaków smarowal pnie ropą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 04.09.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Czy można sie jakoś zabezpieczyć przed jego rozrostem np. wkładając dokoła korzeni blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 04.09.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Czy można sie jakoś zabezpieczyć przed jego rozrostem np. wkładając dokoła korzeni blachę? też się zastanawiałam nad takim rozwiązaniem, ale coś czuję, że to bez szans, draństwo jest ekspansywne cholernie. a do tego piękne, niestety! tak więc najlepiej sadzić na trawniku, gdzie można kosić odrosty - ja nieopatrznie wkopałam blisko skalniaków i innych tam takich i teraz sumaczysko próbuje mnie zarosnąć na amen a przy tym, żęby było śmieszniej, mam problem z rozsadą - wykopywałam sadzonki dla znajomych [ha! niech też mają przechlapane, hehe ] i u siebie sadziłam na poboczu mej ślepej uliczki i zdychają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkobialka 07.09.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Właśnie dzisiaj odkryłem odrost sumaka w odległości około 8 metrów od drzewa macierzystego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts