Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pozbyć się sumaka

Recommended Posts

po prostu co się komu podoba!!! jak kosisz systematycznie trawnik to odrosty nie rzucają się w oczy, ale możesz byc pewien, że będą na pewno

druga sprawa jest taka, ze jego korzenie czy jak to zwał są wszędzie i grunt pod nim jest bardzo suchy (przynajmniej u mnie), tak wiec trawa pod nim nie będzie zbyt obfita i okazała

ewa

aż tak jest źle z tym sumakiem ??? :o

bo ja chciałem go specjalnie dać na trawnik w roli zacieniacza..... ale teraz sie zastanawiam....

Zastanów się, jeżeli ktoś w rodzinie jest alergikiem. Ja go usunęłam właśnie z tego względu - moja kuzynka (leśniczka) powiedziała, że sumak jest bardzo alergenny.

aż tak jest źle z tym sumakiem ??? :o

bo ja chciałem go specjalnie dać na trawnik w roli zacieniacza..... ale teraz sie zastanawiam....

Zastanów się, jeżeli ktoś w rodzinie jest alergikiem. Ja go usunęłam właśnie z tego względu - moja kuzynka (leśniczka) powiedziała, że sumak jest bardzo alergenny.

na pewno sok może wywołać "pokrzywkę" na skórze.

• 3 weeks później...
ja bym go chetnie uzyła, ale chyba sąsiad by mnie zatłukł, bo to jego "cudo" wiecznie wyłazi na moim trawniku :x

ewa

Mam kilka sumaków rosnących w różnych miejscach, w tym i takich które sąsiadują z trawnikiem, tu pomaga regularne koszenie.

Natomiast w innych miejscach używałem Roundup'a i efekt był taki, że usychały odrosty w okolicach drzewa macierzystego, natomiast drzewa mają się dobrze.

Pewne jest iż sumak rozrasta się bardzo ekspansywnie, widziałem nawet żywopłoty z tego drzewka wykonane, których właściciel ścinał je na simę zostawiając w ziemi korzenie a na wiosnę od nowa miał żywopłocik.

• 4 weeks później...
Czy można sie jakoś zabezpieczyć przed jego rozrostem np. wkładając dokoła korzeni blachę?

też się zastanawiałam nad takim rozwiązaniem, ale coś czuję, że to bez szans, draństwo jest ekspansywne cholernie. a do tego piękne, niestety! 8)

tak więc najlepiej sadzić na trawniku, gdzie można kosić odrosty - ja nieopatrznie wkopałam blisko skalniaków i innych tam takich i teraz sumaczysko próbuje mnie zarosnąć na amen :lol:

a przy tym, żęby było śmieszniej, mam problem z rozsadą - wykopywałam sadzonki dla znajomych [ha! niech też mają przechlapane, hehe :lol:] i u siebie sadziłam na poboczu mej ślepej uliczki i zdychają.