Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzieki za podpowiedz :) mój dom nie bedzie rozległy ale mimo to bedzie niewidoczny z zadnej ulicy .

problem z urzedasami jest taki ze mojego domu nie bedzie widac wogóle z terenu polski bo działka graniczy z czechami :) jednak do urbanistki nic nie dociera ona mówi nie bo nie i nawet wizja lokalna jej nie przekona:(

szkoda ze takie utrudnianie zycia ma miejsce w naszej Polsce.

Edytowane przez Raptor1

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nom ten dom jest spoko ale przy takim rozwiazaniu nadal musze robic więżbe i dach skosny chciałem tego uniknąć a zoszczedzone pieniadze wpakowac np w 40 czy 50 cm warstwe izolacji na stropie.

Moze zle rozumuje ale budujac stropodach o pow np100m2. ocieplam 100 m2 .

budujac na tym samym obiekcie dach skosny musze ocieplic około 180 m 2 dachu + 100m2 ocieplenie stropu

jesli nie ocieple poddasza to nasuwa sie pytanie po co wydałem kase na wiezbe i pokrycie ?

ps. oczywiscie fotka wyzej przedstaia bardzo ładny dom który podoba sie mi i żonie :)

• 1 year później...

A co powiecie na to, że chciałbym dom o powierzchni użytkowej 100 m2, piętrowy typowa kostka z dachem płaskim. MPZP co prawda dachy skośne, ale spełniam warunek na dach płaski.

Oczywiście projekt musi być indywidualny, bo nie znajdę takiego gotowca. Bo jak nawet są gotowce z dachem płaskim to zdecydowanie skierowane dla bogatszych (duży metraż i fikuśne ), albo parterowe dla mniej zamożnych.

Rok już tu na forum siedzę i co jaki czas dokształcam się. Mam już w głowie układ pomieszczeń i ile oraz rozmieszczenie. Gdzie będzie dokładnie stał na działce.

Pewnie przy tego typu projekcie najlepiej by było postawić dom na płycie fundamentowej. Małe rozmiary. Ale jak koszty względem ław. A finanse na pierwszym planie.

Ściany standardowe (silka, beton komórkowy albo ceramika poryzowana - co tańsze ). Strop raczej żelbetowy. Dach stropodach standardowy ;) nie odwrócony niewentylowany - chyba tańszy będzie. Do tego odwodnienie. Nie chciałbym skomplikowanego systemu więc chyba nie przez attykę.

Inne duperele nie związane z tematem. To jeszcze nie wiem jakie ogrzewanie. Będzie albo gaz (40 m trzeba podciągnąć na wysokość działki ) albo prąd (kiedyś PC ) i wtedy do tego kominek na wypadek.. WM raczej mechaniczna ale problem z rozprowadzenie jej na piętrze, bo nie chcę sufitów podwieszanych.

Ostatnio w jednym wątku udało mi się przeczytać, że można rozprowadzić go w stropie dachowym :eek: i wtedy go zalać. Ale czy to trwałe rozwiązanie. A jak coś się stanie, to co prujemy dach albo robimy podwieszany sufit.

ps. oczywiście żadnych balkonów, wykuszy, taka kostka - sześcian

Edytowane przez Darkat

• 3 months później...
  • 4 months później...

ja mam dom z płaskim dachem tyle, że piętrowy

Koszt takiego dachu jest dużo, dużo niższy niż spadzistego. Łatwiej dokładnie ocieplić, strop tynkujesz - nie musisz robić kosztownych i często pękających płyt k-g na poddaszu.

W przypadku domu piętrowego masz pełną kondygnację bez skosów utrudniających zagospodarowanie pokoju.

Możesz mieć tańsze zwykłe okna niż droższe połaciowe.

Do 120 m2 pow. całkowitej budowałabym wyłącznie dom parterowy (o ile działka to umożliwia).

Płaski dach nie nadaje się dla wielbicieli romantycznych, wiejskich, klasycznych, dworkowych domów :)

Edytowane przez Elfir

Witam. Ponawiam temat..

Czy ktoś może wybudował jakiś fajny domek z płaskim dachem i chce się pochwalić?

Jakoś nie mogę się zdecydować czy płaski czy dwuspadowy. Jakie macie swoje porady, Ci co budowali płaskie ?

Dziękuję za wszelkie informacje

Aktualnie buduję piętrowy z płaskim dachem wg projektu Zx54. Dom nie jest duży, ale ma dobrze rozplanowany układ pomieszczeń oraz garaż dwustanowiskowy.

Edytowane przez B_i_U