anka1719503716 24.07.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysl, aby mój ogródek posypać korą, gdyż chciałabym na jakiś czas pozbyć się chwastów.Jednak nie wiem, czy jest to dobry czas na takie eksperymenty.Nie wiem również jak kora działa na róże i jak długo się rozkłada.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 25.07.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Na róże działa bardzo dobrze - nie tracą wody z ziemi. A to, jak długo sie rozkłada, zależy od tego, czy kupisz korę zwykłą, czy przekompostowaną. Ta przekompostowana ma tę zaletę, że rozkładając się, nie "kradnie" azotu roslinkom, z tym ,ze jesy mniej trwała. Jeśli myślisz o zastosowaniu jej na dużą powierzchnię, pod krzewy, to można użyć "zwykłej" kory, uprzednio jesli ziemia można trochę Azofoski pod nią podsypać (ale to max do końca lipca, i w sumei nie jest aż tak koniczene o tej porze roku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 kora sama w sobie nie jest herbicydem, który niszczy chwasty Jest tylko ściółką na rabaty, głównie ograniczającą parowanie wody z gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka1719503716 27.07.2008 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Nie liczę na to, że chwasty same znikną, ale miałam nadzieję, że spowolnię ich wzrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzkim 28.07.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 ale miałam nadzieję, że spowolnię ich wzrost. Na 100% ograniczysz ilość chwastów przy odpowiedniej grubości kory i wcześniejszym usunięciu chwastów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.07.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Przy 5-cio centymetrowej warstwie kory ilość chwastów zmniejsza się radykalnie, a te niedobitki, które wyrosną łatwo usunąć z uwagi na długą łodyżkę (po przebiciu się przez korę) i słabszy system korzeniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts