Szarbia 25.07.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Problem jest w tym, ze nianka jest delikatna i sobie nie radzi . Z kolei moja starsza corka (3 lata) nie jest jakims demonem - po prostu lubi czasem sobie pobrykac . Nianka nieraz mowi, ze odejdzie i wtedy mielibysmy problem . Po przenosinach do domu ona mogla by pracowac u nas dalej - nie trzeba bylo by wdrazac nastepnej osoby no i mlodsza corka ja uwielbia - z wzajemnoscia. Co tu mozna poradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 25.07.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 A czy córka was (czy też inne osoby) bije? Czy może dostaje od was klapsa? Sama lata bawiłam cudze dzieciaki i z doświadczenia wiem, że niekoniecznie sytuacja ta może być spowodowana delikatnością niani. Z drugiej strony to też taki wiek, gdzie dziecko próbuje „zdobyć” przewagę i nie bardzo radzi sobie ze złością. Powodów może być wiele, bo i dzieci są różne. Rad także Nie raz byłam pogryziona, posiniaczona a do łagodnych i nieporadnych osób nie należę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 25.07.2008 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 A czy córka was (czy też inne osoby) bije? Czy może dostaje od was klapsa? Sama lata bawiłam cudze dzieciaki i z doświadczenia wiem, że niekoniecznie sytuacja ta może być spowodowana delikatnością niani. Z drugiej strony to też taki wiek, gdzie dziecko próbuje „zdobyć” przewagę i nie bardzo radzi sobie ze złością. Powodów może być wiele, bo i dzieci są różne. Rad także Nie raz byłam pogryziona, posiniaczona a do łagodnych i nieporadnych osób nie należę Corka innych nie bije. Klapsa nigdy nie dostala. Wiem tez ze to taki wiek. My z zona radzimy sobie z nią w kazdym razie. Chodzi raczej o niańke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 25.07.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 W Wolominie to nawet wypada wczesnie zaczac kogos bijac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 25.07.2008 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 W Wolominie to nawet wypada wczesnie zaczac kogos bijac. a ja chadzam do teatru, do Opery i Filharmonii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 25.07.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Raz bawiłam chłopca w podobnym wieku: lał mnie (na początku), rodziców, babcie, ciocie itp. Sam też dostawał klapsa. Nauczyłam go szybko, że nie wolno bić. Za karę zostawał sam w swoim pokoju (na krótko 2-5 min były katuszami, obserwowałam oczywiście) Najpierw kopał drzwi, wygrażał mi się, potem zaczynał płakać, po czym mnie przepraszał i obiecywał, że już nie będzie . Dwa, trzy razy i przestał mnie bić (ale tylko mnie) . Córka musiała gdzieś nauczyć się "bicia" (dziś kreskówki pełne są przemocy ) Trzy wyjścia: najprostsze: zmienić nianię, trudne kazać niani nauczyć się być bardziej rygorystyczną, najlepsze samemu wpłynąć na zachowanie córki. Mówcie, że nie wolno, każcie gdy będzie biła, z czasem wyrośnie i zrozumie. A niani dajcie małą podwyżkę, za trudy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.07.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Kup niani książkę Jane Nelsen "Pozytywna dyscyplina". Jak przeczyta, to powinna załapać w czym popełnia błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 26.07.2008 02:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Hahahahahaha - pozytywna dyscyplina - ahahahahahahahahaha .......... sorry, ale chyba cos jest nie tak jesli rodzice pozwalaja trzylatce na bicie niani....... teraz bije nianie a za pare lat wspolnie z boyfriendem pstryknie i tatulka w ucho ........w ramach wdziecznosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.07.2008 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 No i czego rżysz? Do teatru idź. Szarbia - to Wasza rola, aby córkę nauczyć, że bicie kogokolwiek jest niedopuszczalne. Samo mówienie to za mało - mała powinna ponieść konsekwencje swojego postępowania. Jeśli nie wiecie jak to robić - obejrzyjcie powtórki Superniani i kupcie karnego jeżyka. Mała w każdym razie powinna mieć wkodowane, że to dorośli tutaj rządzą, a bić nigdy i nikogo nie wolno. Niania - może jednak warto pomysleć o zmianie, bo co z niej za pożytek, jeśli nie potrafi sobie poradzić z trzylatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 26.07.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Ktoś mnie wzywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 26.07.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 jezzzusie ... niechby spróbowała moja mała podnieść rękę na kogoś dorosłego .... z miejsca trzy szybkie na opamiętanie ....wiem, że rozpętam burzę w szklance wody .... nie jestem osobą która bije w pełnym tego słowa znaczeniu swoje dzieci ... każda z moich dwóch córek ma w swoim życiu raptem kilka klapsów na koncie i nie uważam, że wyszło im to na złe ....wychowanie bezstresowe do mnie nie przemawia ...oczywiście rozmowa jest ważna ....ale jeśli dziecko bije kogoś to ten ktoś ma pełne prawo mu oddać .... dziecko ma odczuć że to co robi sprawia ból ...jeśli młodsza córka ugryzła starszą to starsza zrobiła jej dokładnie to samo ... uwierzceie mi - drugi raz już nikogo nie ugryzła ....być może jest to okrutne ...ale skutkuje dla ścisłości - córki w wieku 15 i 7 lat ...zero problemów wychowawczych , grzeczne, ułożone .... znajomi zazdroszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 26.07.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 - A jaka gwarancja, ze krewka trzylatka nie bedzie bila kolejnej niani ? ? ? - Jak pojdzie do przedszkola albo szkoly i bedzie bila inne dzieci to bedzie wina tych dzieci ? Przedszkola ? Przedszkolanki ? Powietrza ? Systemu ? Sejmu i Senatu ? - Za wychowanie dzieci odpowiedzialni sa r o d zi c e, a nie zadne nianie. Nikt nie przyjdzie i ci dziecka nie wychowa - wiara w super nianie jest zludzeniem tudziez fatamorgana. - To sa twoje dzieci - dla niani nawet najkochanszej i najlepszej twoj dom i dzieci to miejsce pracy i jestes odpowiedzialny za uczynienie tego miejsca c y w i li z o w a ny m. Z reguly sluzby i pomocy domowych sie nie bija. Ale, oczywiscie, sa wyjatki. - Wyobrazacie sobie, ze w miejscu pracy ktos was regularnie na......parza ? ? - Wcale sie nie dziwie, ze kobieta chce odejsc. Prace na pewno znajdzie . - Zmiany niani ze wzgledow emocjonalnych u dzieci nie sa wcale takie wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 26.07.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 daggulka - brawo, tylko ja dokonuję jednego strzału, aż ręka zapiecze, ale każdemu z dzieci zdarzyło się to góra 5-7 razy, syn ma już 15 lat to z nim już teraz tylko rozmowa , córa ma 8 lat i może jej się trafi coś jeszcze ostatnio zdarzyło mi się widziec prawie trzylatka, który próbował coś wymóc na rodzicach, a oni biedni tłumaczyli, i tłumaczyli, i tłumaczyli a malec coraz bardziej się wściekał, zachowywał się okropnie, jednak oni byli bezradni biedne dziecko uważam, że w szczególnych przypadkach, klaps jest dla takiego dziecka najlepszym lekarstwem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 26.07.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Jeśli nie wiecie jak to robić - obejrzyjcie powtórki Superniani i kupcie karnego jeżyka. Sorki że wtrącę, ale żadne karne jezyki nie pomagają na pewne charakterki. Lepiej sprawdza się kara i konsekwencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 26.07.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 [ klaps jest dla takiego dziecka najlepszym lekarstwem pozdrawiam Reakcja na to że dziecko bije innych - najlepszy bedzie klaps?! niezłe..., :roll:najpierw klaps a potem "pamietaj córeczko, ze nie wolno bic nikogo!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 26.07.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 [ klaps jest dla takiego dziecka najlepszym lekarstwem pozdrawiam Reakcja na to że dziecko bije innych - najlepszy bedzie klaps?! niezłe..., :roll:najpierw klaps a potem "pamietaj córeczko, ze nie wolno bic nikogo!" no wiesz, ja nie napisałam "pamietaj córeczko, ze nie wolno bic nikogo!" moje dzieci wiedzą, że inne są ich prawa, a inne moje, ja mogę ukarac córkę czy syna, ale one mnie to już nie ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.07.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 ... mlodsza corka ja uwielbia - z wzajemnoscia. Co tu mozna poradzić ? Zwróciłem uwagę na ten właśnie fragment Twojej wypowiedzi. Agresja "seniorki" może być spowodowana zazdrością o doskonałe relacje pomiędzy "juniorką" a opiekunką. Być może "seniorka" czuje się być odrzucona zarówno przez Was - rodziców jako, że pracując zawodowo nie spędzacie z dziećmi wystarczająco dużo czasu jak i przez opiekunkę, która z oczywistych powodów więcej czasu poświęca "juniorce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.07.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Gdybym idxziała sam moment agresji - byc może też przyłożyłabym gorącego na tyłek. Na zasadzie akcja - reakcja. Jak uderzysz - zostaniesz uderzona. Ale niania? Cudzych dzieci bić nie wolno, zwłaszcza jesli się jest nianią, która ma być profesjonalistką, bo bierze za to pieniądze. Jesli nie radzi sobie w swojej pracy - powinna odejść, nie dlatego, że dziecko takie okropne, bo to inny temat, tylko z powodu braku umiejętności zawodowych. Jak płacę, to wymagam, koniec. Profesjonalistka poradziłaby sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 26.07.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 [ klaps jest dla takiego dziecka najlepszym lekarstwem pozdrawiam Reakcja na to że dziecko bije innych - najlepszy bedzie klaps?! niezłe..., :roll:najpierw klaps a potem "pamietaj córeczko, ze nie wolno bic nikogo!" no wiesz, ja nie napisałam "pamietaj córeczko, ze nie wolno bic nikogo!" moje dzieci wiedzą, że inne są ich prawa, a inne moje, ja mogę ukarac córkę czy syna, ale one mnie to już nie ... pozdrawiam No ale taki byl chyba sens tego klapsa jako kary ? Uderzyla kogos a ty ja karzesz. (nie wnikam czy karzesz za inne przewinienia tez klapsem - tu na taki problem autorki watku ze dziecko bije dajesz rade- wlej jej w tylek) Nie widzisz braku logiki ze za uderzenie kogos - tez bijesz? Za co dziecko dostalo kare? Za bicie Jak zostało ukarane? Klapsem ... Monthy Python normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 26.07.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 dompodsosnami - zgadzam się z Tobą , jednak jest jedno małe ale, czy u nas są nianie profesjonalistki są to przeważnie studentki bardzo różnych kierunków, albo sympatyczne (?) emerytki, czy rencistki.... ale wydaje mi się że należałoby przed rozpoczęciem pracy przez taką osobę określic jej prawa względem dziecka, i uczulic na co my dziecku pozwalamy, a czego mu nie wolno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts