anka1719503716 26.07.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Co mam zrobić by zakwitły moje piwonie.Są duże mają pewnie około 10 lat, jednak nigdy nie kwitły, jedna z nich zakwitła w tym roku- miała jednego marnego kwiatka, średnicy 2 cm.Czy piwonie wymagają jakiś specjalnych warunków glebowych?Moje rosną w pobliżu tuj, w miejscu średnio nasłonecznionym.Co mam zrobić, żeby zakwitły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Piwonie są pewnie posadzone zbyt głęboko. We wrześniu można wykopać, podsypać żyznego podłoża (np. wymieszanego z obornikiem) i wkopać spowrotem, płycej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 29.07.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 gdzieś słyszałam,że piwonie lubią dużo światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.07.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Za głęboko posadzone nie zakwitną nawet przy sztucznym doświetlaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 30.07.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 A na jakiej głębokości należy je posadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 szyjka korzeniowa równo z poziomem gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod fikusem 31.07.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 no i warto okryć je na zimę, moje zakwitły już w pierwszym roku po posadzeniu ale niezbyt obficie bo część pąków zmarzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 02.08.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 No i jeszcze nie zaszkodzi podsypać je superfosfatem i solą potasową , które należy wymieszać z ziemią . U mnie kwitną intensywnie co roku . Faktem jest także , że rosną na słońcu . Piwonie nie lubią przesadzania . U mnie po posadzeniu dużych wykształconych karp zakwitły w trzecim roku po przesadzeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 02.08.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Jak one 10 lat sa w tym samym miejscu bez wykopywania to nic dziwnego, ze nie kwitną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 03.08.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Anisia problem polega na tym aby piwonie były w tym samym miejscu i kwitły .U mnie są w tym samym miejscu 15 lat i kwitną . Oczywiście dokarmiam je nawozami i podlewam . Poza tym uważam , że częste przesadzanie piwoni nie sprzyja w wykształceniu przez nie odpowiednio dużych karp - bulw , które między innymi decydują o obfitości kwiatów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.08.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 To i 20 lat może rosnąć w jednym miejscu. Oczywiście w dobrej, żyznej glebie, nawożone i podlane. I taka ciekawostka:Kiedy tylko zakwitnie piwonia zauważymy wokół kwiatów masę krzątających się mrówek. Nie należy jednak wcale obawiać się zniszczenia kwiatów. Przeciwnie, poprzez wyjadanie syropu ukrytego pomiędzy poszczególnymi płatkami kwiatów, zna-cznie przyspieszają one ich szybkie otwarcie. Syrop ten smakuje mrówkom tak bardzo, że zupełnie zapominają one o wędrówkach do domu właściciela. Stąd stara ludowa tradycja sadzenia piwonii w najdalszym zakątku ogrodu, aby odciągnąć je od domu. W swoich skutkach nektar okazuje się dla mrówek zabójczym. Opadają one na ziemię pod piwonie nawożąc i zakwaszając lekko glebę. A zatem piwonie to rośliny, które w sposób naprawdę wyszukany organizują sobie własne nawożenie. Na dodatek warto pamiętać, że liście piwonii stanowią efektowne ciemnozielone tło dla wielu później w sezonie kwitnących bylin. A zatem i ta cecha przemawia za wysadzaniem ich w dalszych częściach ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 03.08.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Ja jestem początkującym ogrodnikiem. Piwonie pierwszy raz posadzilam w tym roku. A na temat przesadzania ich wiem tyle co wyczytałam w "Działkowcu" albo innym podobnym piśmie, nie pamietam juz w którym - Kwietnik albo Ogrody (bo te czytuję) i od mamy mojej koleżanki, która ma piękne kwiaty. Może wystarczy je nawieźć i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts