Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie budynku jednoizbowego o dużej kubaturze

Recommended Posts

Stoję przed problemem ogrzania budynku gospodarczego na który składa się jedno pomieszczenie o kubaturze około 250 m3 (10m x 10m x 2,30m).

Budynek to rodzaj dawnego budynku GS (myślę, że wiecie o co chodzi - taki sklep czy magazyn jakie budowano za PRL z płyty). Budynek zamierzam docieplić styropianem. Jest jednak kilka warunków, któremu takie ogrzewanie ma sprostać:

1. Przez cały rok ma być tam utrzymywana temperatura 30st.

2. Temperatura ma być jak najbardziej stała, bez dużych skoków,

3. Ogrzewanie jak najmniej obsługowe (wymagające doglądania maksymalnie 1 raz dziennie.

4, Ekonomiczne na ile to możliwe.

Myślałem już o kilku sposobach. Budynek nie ma komina ani kotłowni. Wynajmuję go i trudno będzie wprowadzać jakieś duże przeróbki w konstrukcji. Wychodziłoby, że w grę wchodzi prąd, olej lub gaz (ze zbiornika bo gazociągu brak).

W tym momencie skłaniam się ku nagrzewnicom takim jak w linku:

http://www.creon.pl/?go=catpage&kategoria=1&seria=2

Nie wiem tylko jak takie rozwiązanie spełniać będzie warunki, które wyżej określiłem. Czy będzie można precyzyjnie utrzymać temperaturę w całym pomieszczeniu? Może ktoś potrafi w przybliżeniu określić koszty ogrzewania takiego pomieszczenia nagrzewnicą podczas sezonu zimowego przy założeniu dobrze ocieplonego budynku o podanej kubaturze?

A może jakieś inne rozwiązanie byłoby praktyczniejsze i bardziej ekonomiczne?

Jeśli dobrze zrozumiałem to masz jakiś budynek wolnostojący i chcesz go wykorzystać przez pewien czas do jakiś tam celów ale nie mieszkalnych Priorytetem jest stała ale i wysoka temperatura 30 st C Taka temperaturę najlepiej utrzymać za pomocą podłogówki ale to spore koszty a budynek na pewien czas i do tego nie Twój W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie chyba zamontowanie grzejników gazowych firmy Mora

http://www.mora.com.pl/ogrzewacze-wnetrz-Pl.html

mozna by sie jeszcze zastanowic nad promiennikami (elektryczne lub gazowe) lub aparaty grzewcze tez elektryczne lub gazowe. Obie metody pozwalaja w miare rownomiernie rozłożyc temperature ...

Też uważam, że promienniki (np. podczerwieni) byłyby najlepszym rozwiązaniem. Łatwy montaż i demontaż, mała ingerencja w budynek, równomierność rozkładu temperatury.

Odrzuciłbym wszelkiego typu nagrzewnice.

Konopie lub np. pieczarki a może to będzie jakaś duuża kwoka ?? :wink:

Rp.

Niezłe docieplenie i ogrzewanie kotłem elektrycznym Kospela + grzejniki regulusy (w wielu szklarniach w Reichu tam właśnie się je montuje) + programator tygodniowy + rekuperacja... - względna izotermia + wahania temperatury rzędu dzięsiątych stopnia....

A co z wilgotnością powietrza? Jaka ma być? :p

Dzięki za odpowiedzi.

Na początek dementuję pomysły z konopiami tudzież pieczarkami :D

Aczkolwiek nie było tak daleko ponieważ w pomieszczeniu mam zamiar hodować zwierzęta terrariowe.

Gatunki, które będę hodował wymagają niskiej wilgotności.

Powinienem odrazu to napisać ponieważ wtedy odpadłyby systemy, w których brak odprowadzenia spalin jak w np. promiennikach gazowych. Promienniki (w tym elektryczne) generalnie chyba odpadają ze względu dość punktowe\miejscowe grzanie. W najbliższym otoczeniu promiennika byłoby dużo cieplej niż dalej. Trzeba by wtedy wymuszać obieg powietrza a to dodatkowo komplikuje sprawę.

Wydaje mi się, że odpowiedniejsze byłyby urządzenia z wymuszonym ruchem powietrza. Gazowe ogrzewacze wnętrz Mora mnie zainteresowały, ale czy one mają jakiś wentylator, który rozprowadza powietrze? Mocniejsza wersja tego ogrzewacza nadaje się do kubatury max 120 m3 i posiada odprowadzenie spalin. Myślę, że do pomieszczenia, o którym mówimy trzeba by było zamontować 3szt takich ogrzewaczy. Jeśli takie ogrzewanie byłoby ekonomiczne to można by o nim pomyśleć nawet jeśli nie ma tam wymuszonego obiegu powietrza (zamontowałbym dodatkowo jakieś wentylatory do mieszania powietrza). Z danych producenta wynika, że spalanie propanu-butanu wynosi 0,385 kg/h. Zaokrąglając do góry 3 takie ogrzewacze zużywałyby 1,5 kg/h. Nie wiem czy dobrze oceniam, ale w szczycie sezonu grzewczego takie ogrzewacze musiałyby pracować 20h na dobę (może zawyżyłem) aby utrzymać stałą zadaną temperaturę. Licząc gaz po 2,5pln to daje 75pln/dzień, 2325pln/miesiąc.

Nie wiem jak by to kalkulowałoby się przy nagrzewnicach tego typu -

http://www.creon.pl/?go=catpage&kategoria=1&seria=1

Ich plusem jest wymuszony obieg powietrza i odprowadzenie spalin. Można też montować rękawy do precyzyjnego rozprowadzenia powietrza. Cena zakupu modelu EC 20 to około 4500pln (3 ogrzewacze Mora to łącznie 3000pln).

Generalnie chciałbym, żeby w najbardziej nasilonym sezonie grzewczym ogrzewanie nie przekroczyło 2500pln. Jeśli dałoby się to osiągnąć przy użyciu prądu to też to rozważę jeśli rozwiązanie bedzie spełniać założone wyżej warunki.

Dobudowałbym tam, lub wygospodarował, klitkę z systemem grzewczym. Centralą....

Zapuściłbym ogrzewanie nadmuchowe....

Cholera! z 6 wymian kubatury na godzinę!

Lutnie jak rury studzienne, a wentylatory....

Oczywiście recyrkulacja! Do tego naprawdę bardzo wielkogabarytowy rekuperator!!!

Bezwzględnie bardzo staranne ocieplenie tej budy! Bardzo dobre doszczelnienie!

Stopień wymiany powietrza regulowany w zależności od "aromatu" podopiecznych. Z tym w takim zoo bywa różnie...

Wtedy można mieć "piec na wszystko", a pracownika na stałe i tak jakiegoś tam trzeba mieć. Ze dwa razy na dobę musiałby dokładać do tego pieca (zasobnika).

Tylko tak zejdziesz z kosztami ogrzewania.

Nagrzewnice kanałowe jak w fabryce! Poradzą sobie. Da się je tak dobrać, żeby było dobrze.

No, można też bardzo specyficzne GWC dołożyć jeżeli są warunki, ale to spory wydatek dla tej budy!

Tu już nie wiem, czy warto, skoro nie Twoja...

Potężne wyzwanie!

Bardzo ciekawy problem!

Pozdrawiam Adam M.

Zdecydowanie proponowany przeze mnie system.

Pamiętaj, że izotermię musisz utrzymywać non stop całodobowo, przez siedem dni w tygodniu. Emitory ciepła powinny mieć tryb pracy konwekcyjno-radiacyjny ( mieszanie powietrza i eliminowanie stref zalegania wilgoci).

Grzejniki niskie, długie, (źródło ciepła umieszczone blisko podłogi.....)

Wydaje mi się, że odpowiedniejsze byłyby urządzenia z wymuszonym ruchem powietrza. Gazowe ogrzewacze wnętrz Mora mnie zainteresowały, ale czy one mają jakiś wentylator, który rozprowadza powietrze? Mocniejsza wersja tego ogrzewacza nadaje się do kubatury max 120 m3 i posiada odprowadzenie spalin. Myślę, że do pomieszczenia, o którym mówimy trzeba by było zamontować 3szt takich ogrzewaczy. Jeśli takie ogrzewanie byłoby ekonomiczne to można by o nim pomyśleć nawet jeśli nie ma tam wymuszonego obiegu powietrza (zamontowałbym dodatkowo jakieś wentylatory do mieszania powietrza). Z danych producenta wynika, że spalanie propanu-butanu wynosi 0,385 kg/h. Zaokrąglając do góry 3 takie ogrzewacze zużywałyby 1,5 kg/h. Nie wiem czy dobrze oceniam, ale w szczycie sezonu grzewczego takie ogrzewacze musiałyby pracować 20h na dobę (może zawyżyłem) aby utrzymać stałą zadaną temperaturę. Licząc gaz po 2,5pln to daje 75pln/dzień, 2325pln/miesiąc.

Używałem tych ogrzewaczy w pierwszym swoim mieszkaniu i nie mają one wentylatorów, ale nie są one potrzebne. Jeśli chodzi o moc to sugerowałbym raczej 4 szt ze względu na zakładaną temperaturę w pomieszczeniu. Ja w pomieszczeniu o kubaturze około 70m3 zużywałem prawdziwą zimą do 11 kg na 2 dni dla temp. 20deg C wew.

Nie wiem jak by to kalkulowałoby się przy nagrzewnicach tego typu -

http://www.creon.pl/?go=catpage&kategoria=1&seria=1

Ich plusem jest wymuszony obieg powietrza i odprowadzenie spalin. Można też montować rękawy do precyzyjnego rozprowadzenia powietrza. Cena zakupu modelu EC 20 to około 4500pln (3 ogrzewacze Mora to łącznie 3000pln).

Takie nagrzewnice odradzałem w poprzednim poście. Jeśli zależy ci nastabilnym rozkładzie temperatur to raczej zapomnij o wszelkiego typu nadmuchach. Nie wspomnę już o hałasie.

Generalnie chciałbym, żeby w najbardziej nasilonym sezonie grzewczym ogrzewanie nie przekroczyło 2500pln. Jeśli dałoby się to osiągnąć przy użyciu prądu to też to rozważę jeśli rozwiązanie bedzie spełniać założone wyżej warunki.

Koszty ogrzewania raczej są realne, ale nic nie napisałeś o izolacji budynku, drzwiach, oknach, stropie. Określenie, że jest dobrze ocieplony jest dość względne.

Konopie lub np. pieczarki a może to będzie jakaś duuża kwoka ?? :wink:

Rp.

Niezłe docieplenie i ogrzewanie kotłem elektrycznym Kospela + grzejniki regulusy (w wielu szklarniach w Reichu tam właśnie się je montuje) + programator tygodniowy + rekuperacja... - względna izotermia + wahania temperatury rzędu dzięsiątych stopnia....

A co z wilgotnością powietrza? Jaka ma być? :p

A ten regulator podłogowy to po to by każdego dnia ustawiał sobie inne 30 stopni? :lol: :lol: :lol:

Pytania do autora wątku:

- jaka Ci potrzebna dokładność utrzymania temperatury

- jaka jest potrzebna wymiana powietrza (dobowa lub godzinowa)

- czy ma to być ogrzewanie stałe czy "ruchome"

A ten regulator podłogowy to po to by każdego dnia ustawiał sobie inne 30 stopni?

Gdzieżeś to brachu wyczytał?? :roll:

Miałem na myśli koleżko oczywiście EUROSTERA, który w rzeczy samej ma funkcję programowania tygodniowego a służy przede wszystkim jako czujnik temperatury o dokładności reakcji 0.1 gradusa, a który sprzedawany jest w komplecie z kotłem elektrycznym KOSPELA.

W tym przypadku EUROSTER będzie ustawiony stale na maksa tj. 30oC.

Używałem tych ogrzewaczy w pierwszym swoim mieszkaniu i nie mają one wentylatorów, ale nie są one potrzebne. Jeśli chodzi o moc to sugerowałbym raczej 4 szt ze względu na zakładaną temperaturę w pomieszczeniu. Ja w pomieszczeniu o kubaturze około 70m3 zużywałem prawdziwą zimą do 11 kg na 2 dni dla temp. 20deg C wew.

Koszty ogrzewania raczej są realne, ale nic nie napisałeś o izolacji budynku, drzwiach, oknach, stropie. Określenie, że jest dobrze ocieplony jest dość względne.

Jeśli nie posiadają wentylatorów to w jaki sposób równomiernie rozprowadzić ciepłe powietrze po całym pomieszczeniu tak, żeby wszedzie była taka sama temperatura?

Co do konstrukcji i ocieplenia to budynek posiada drzwi drewniane, jednoskrzydłowe o standardowych wymiarach (jak drzwi zewnętrzne do domu) oraz 2 okna 1,5x1,5m. Docieplenie dopiero zamierzam wykonać.

Pytania do autora wątku:

- jaka Ci potrzebna dokładność utrzymania temperatury

- jaka jest potrzebna wymiana powietrza (dobowa lub godzinowa)

- czy ma to być ogrzewanie stałe czy "ruchome"

1. Dokładność nie musi być w dziesiątych stopnia. Wystarczy, że temperatura będzie oscylować w zakresie 28 - 31st z optimum na 29-30st.

2. Wymiana powietrza nie musi być duża ponieważ te zwierzęta nie mają dużego zapotrzebowania na świeże powietrze (myślę, że wystarczyłoby gdyby powietrze wymieniło się 1-2/dobę). Oczywiście niezbędne jest odprowadzenie spalin.

3.Z uwagi na to, że budynek jest wynajmowany preferowałbym ogrzewanie "ruchome". W razie zmiany lokalu mógłbym je wtedy łatwiej przenieść i szybciej zainstalować. Nie wymagłoby by również dużych ingerencji w konstrukcję budynku.

Jeszcze raz dziękuję za duże zainteresowanie moim wątkiem i liczę na dalszą pomoc :D

Cały czas przekopuję sieć w poszukiwaniu optymalnego rozwiązania. Wychodzi na to, że jeśli chcę ogrzać ten budynek dość ekonomicznie to niestety będę musiał zmodernizować budynek i zorganizować niewielką kotłownię.

Planuję wstawić tam piec C.O. na miał lub ekogroszek, który zasilał będzie 2 nagrzenice wodne o mocy 25kW.

Będą to nagrzewnice volcano. Można je zobaczyć na tej stronie:

http://www.nagrzewnice.euroheat.pl/index.php?lang=pl&id=01

2 takie nagrzewnice umieszczone naprzeciw siebie na przeciwległych ścianach budynku powinny wystarczyć do równomiernego ogrzania (tak przynajmniej sądzę i tak wynikałoby z obliczeń kalkulatora umieszczonego na stronie producenta).

Moglibyście polecić piec na paliwo stałe, który dobrze sprawdziłby się w takiej konfiguracji? Warunkiem jest zasobnik na paliwo i w miarę przystępna cena.

I jeszcze jedno: 2 nagrzewnice po 25kW to 50kW i takiego pieca należy szukać? Czy może wystarczy piec 25kW?

A ten regulator podłogowy to po to by każdego dnia ustawiał sobie inne 30 stopni?

Gdzieżeś to brachu wyczytał?? :roll:

Miałem na myśli koleżko oczywiście EUROSTERA, który w rzeczy samej ma funkcję programowania tygodniowego a służy przede wszystkim jako czujnik temperatury o dokładności reakcji 0.1 gradusa, a który sprzedawany jest w komplecie z kotłem elektrycznym KOSPELA.

W tym przypadku EUROSTER będzie ustawiony stale na maksa tj. 30oC.

Miało być "tygodniowy" :-(

I jeszcze jedno: 2 nagrzewnice po 25kW to 50kW i takiego pieca należy szukać? Czy może wystarczy piec 25kW?

W budynku o powierzchni 100m2 chcesz dać nagrzewnice 50kW. Daje to 500W/m2 powierzchni. Czy nie lepiej mimo wszystko zainwestować w ocieplenie tego budynku i wentylacje z odzyskiem ciepła i zejść z zapotrzebowaniem mocy poniżej 100W/m2?