Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z gliny

Recommended Posts

Koszt takiego domku to ok. 30-40% kosztów budowy zwykłego , murowanego "bunkierka".

Rozumiem, że miałeś na myśli stan surowy otwarty. Bo chyba nie chcesz powiedzić, ze w czasach gdy przeciętny dom 200m2 kosztuje min.(!) 350 tys zł decydując się na słomę i glinę zamiast postaków, styropianu i cementu, zbudujemy go za 150 tys. zł :wink:

Zajrzyj na podaną wyżej stronkę, poczytaj opinie tych którzy budowali to, a potem podlicz sobie.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie było raczej retoryczne. Ci co buduja wiedzą że w "puzzlach" budowlanych niewiele jest elementów, które można zastapić słomą, gliną i rzerdziami, więc oszczędności wynikajace z tej technologii to góra 20% w porównaniu z innymi.

Bardzo podoba mi się ta idea - można powiedzieć, że wyhamowuje współczesny pęd za... Nie wykluczam, że w trudnych finansowo sytuacjach może być dla kogoś dobrym rozwiązaniem, ale większość zbudowanych tak domów ma charakter rekreacyjno hobbystyczny i nijak się ma do tego co ludzie dziś uznają za standardy. Raczej nie porównywałbym tej technologi do pozostałych i nie pisał, że jest tańsza bo w efekcie jej zastosowania dostajemy coś zupełnie innego.

Taki dom to w pewnym sensie styl życia :roll: ...

Pytanie było raczej retoryczne. Ci co buduja wiedzą że w "puzzlach" budowlanych niewiele jest elementów, które można zastapić słomą, gliną i rzerdziami, więc oszczędności wynikajace z tej technologii to góra 20% w porównaniu z innymi.

Bardzo podoba mi się ta idea - można powiedzieć, że wyhamowuje współczesny pęd za... Nie wykluczam, że w trudnych finansowo sytuacjach może być dla kogoś dobrym rozwiązaniem, ale większość zbudowanych tak domów ma charakter rekreacyjno hobbystyczny i nijak się ma do tego co ludzie dziś uznają za standardy. Raczej nie porównywałbym tej technologi do pozostałych i nie pisał, że jest tańsza bo w efekcie jej zastosowania dostajemy coś zupełnie innego.

Taki dom to w pewnym sensie styl życia :roll: ...

Styl zycia czy nie. Na pewno większość tak budujących jest swoistymi hobbystami. Ale też porównanie kosztów dla młodych, sprawnych ludzi, nie chcących już np mieszkac z rodziną, czy też chętnych do wyniesienia się z blokowiska - jest atrakcyjne. Bank w Polsce da Ci ile chcesz, pod warunkiem "dobrego" zaświadczenia o dochodach. Jak masz firmę lub pracujesz z niską podstawą, ale wysoką premią, na kredyt często nie masz szans.

Znajomy mieszkający w Berlinie kupował mieszkanie w kamienicy na Spandau. Jak wyraził zainteresowanie kredytem w jednym banku, w ciagu następnego tygodnia wciąż kończył mu się papier w faksie , tyle miał propozycji kredytów.I nikt sie o dochody nie pytał.

A u nas różnych rzeczy trzeba się czasami chwytać.

Jakieś stowarzyszenie buduje dom co prawda słomiany ale otynkowany gliną, organizują nawet bezpłatne warsztaty.

http://biobudownictwo.org/

Tak naprawdę te alternatywne technologie jest szansą na tanie domy (i do tego ekologiczne), ale żeby tak było musi się rozpowszechnić a to nie jest łatwe bo trzeba przełamać stereotypy i mentalność ludzi.

... kurcze, taki fajny watek i widzisz, ciagle mialam nadzieje ze wroci....

a moze jednak..

Agnes

wydaje mi sie, ze ewazych wróciła do pomysłu domu z bali

... gdyż zastanawiałam się nad domem z bali ale z głupa że tak powiem chciałabym sprawdzić glinę ...

gdyby jednak sciągnąć np. ekipe z Egiptu /bo tam domy z gliny to normalka/ albo choć jednego śniadego majstra lepigline stamtąd i dac mu pare wołów przyuczonych chodzic w kieracie - to byc moze pomysł by odżył ...

woły by mieszały gline, a Egipcjanin lepił kulki jak żuk - tylko problem z kierownikiem budowy /bo w szkołach ich pewno tego teraz nie uczą .../

ktoś powinien Egipcjaninowi pomóc przygotowac słome - tj. wypadało by ją pociąc na sieczke

w konstrukcji pełni ona dwojaką role

- ocieplenia

- zbrojenia rozproszonego /coś a'la ekofiber/

ale sieczke potrafi przygotowacx i polski rolnik - z tym nie było by chyba problemu ... :wink:

Ja bym nie chciał mieszkać w słomie co najwyżej zmieszanej z gliną w szalunkach.

Chyba zbyt łatwo jak dla mnie się to pali, zbyt wrażliwe na awarie wody elektryczności, nigdy nie wiadomo czy nie zacznie się coś wtym rozwijać a poza tym może się okazać że po latach użytkowania (różnych awariach, przeciekach) mieszkamy wewnątrz kompostownika.

Tym niemniej podziwiam odważnych ludzi którzy decydują się na takie inwestycje i sprawdzają je w praktyce.

• 1 year później...
Nie wiem co ludzie widzą w tych domach z gliny to trzeba być chyba jakimś zapaleńcem żeby taki dom budować i w nim mieszkać. Kiedyś na wsiach takie domy budowali bo nie było materiałów budowlanych, a to był najtańszy materiał ogólnodostępny. Jednak jak tylko był dostęp do cementu szybko tych domów ubywało ludzie jak mieli tylko możliwość to budowali domy ze szlaki i uciekali z tych glinianych. Babka mojej dziewczyny sama w takim domu mieszkała jak była młoda i mówiła że jak tylko nadarzyła się okazja to z mężem wybudowali dom ze szlaki a tamten zwalili. Wiec jak by były one takie wspaniałe to by nikt się z nich nie przenosił do domów ze szlaki.

• 4 weeks później...

takich domów glinianych jest sporo w niemczech, austrii, francji. w united kingdom jest firma modecell ktora takie domy prefabrykuje i stawia. podobna firma dziala na litwie... u nas wszyscy wierzą w cement, wielką plytę i styropian. ale takich domów coraz więcej:

http://uwaga.onet.pl/194735,reportaze,gliniane_domy_dla_oszczednych,wideo_detal.html

• 4 months później...
  • 3 weeks później...
Nie wiem co ludzie widzą w tych domach z gliny to trzeba być chyba jakimś zapaleńcem żeby taki dom budować i w nim mieszkać. ... to był najtańszy materiał ogólnodostępny... jak mieli tylko możliwość to budowali domy ze szlaki i uciekali z tych glinianych....Wiec jak by były one takie wspaniałe to by nikt się z nich nie przenosił do domów ze szlaki.

A ja jak słyszałem od ludzi na wsi : "dom z gliny? NIE MA MOWY" to pytałem się dla czego ,głównym argumentem było że to z biedotą się kojarzy i tylko biedota tak mieszkała/mieszka ,z tym że nie każdy ci prosto w oczy powie że się wstydzi przed sąsiadami w lepiance mieszkać.A na wsiach (na których bywam) co drugi dom nowy i nie ocieplony za to z balkonikami (często bez poręczy) i innymi fikuśnymi dodatkami co by sąsiada w oko kuło ,no bo trzeba się pokazać że ma się $$.A jak bym na tej wsi domek choćby letniskowy sobie z gliny postawił to by mnie wytykali palcami ,taka mentalność :( .

Styl zycia czy nie. Na pewno większość tak budujących jest swoistymi hobbystami. Ale też porównanie kosztów dla młodych, sprawnych ludzi, nie chcących już np mieszkac z rodziną, czy też chętnych do wyniesienia się z blokowiska - jest atrakcyjne. Bank w Polsce da Ci ile chcesz, pod warunkiem "dobrego" zaświadczenia o dochodach. Jak masz firmę lub pracujesz z niską podstawą, ale wysoką premią, na kredyt często nie masz szans.

Znajomy mieszkający w Berlinie kupował mieszkanie w kamienicy na Spandau. Jak wyraził zainteresowanie kredytem w jednym banku, w ciagu następnego tygodnia wciąż kończył mu się papier w faksie , tyle miał propozycji kredytów.I nikt sie o dochody nie pytał.

A u nas różnych rzeczy trzeba się czasami chwytać.

Tiaaa, już widzę bank dający kredyt hipoteczny na budowę domu z gliny. Nawet na samo wykończenie hobbystycznej budowli.

A już na milion procent nie pod zastaw takiej nieruchomości.

No nie wiem, jak ktoś jest napalony na takie budowanie to niech sobie buduje, jego pieniądze. Problem się pojawi jeśli na sfinansowanie inwestycji został wzięty kredyt hipoteczny i z jakichś powodów musimy sprzedać dom i spłacić szybko kredyt. Wtedy się okaże że taki domek jest praktycznie nie do sprzedania w Polsce i nieważne że kosztuje te 30% mniej niż tradycyjne budynki, nikt tego nawet za półdarmo nie weźmie. Jak ktoś śledzi ogłoszenia nieruchomości to wie o ile tańsze są budynki w tech. szkieletowej i to nowe, pomimo tego dalej sobie wiszą miesiącami. Także wszystkie nietypowe technologie są ok pod warunkiem że nie zamierzamy domu sprzedawać.

• 1 month później...

Czy ktos z szanownych forumowiczow posiada taki domek z gliny/slomy???

bo mnie i mojej zonie sie zalaczyla wizja posiadania domku gospodarczego z gliny.

Podejrzewam (nawet jestem tego pewien), ze bez projektu/pozwolenia sie nie obejdzie ;(

Domek jaki Nas interesuje to cos na ten styl:

http://babeczkaa.blox.pl/resource/Gerry_Thomasen.jpg

Teraz pytanie czy ktos ma doswiadczenie w stawianiu takowego domku??? pos podpowiecie w temacie??

Banko w okresie wakacyjnym bede chcial jechac na 3 dni warsztatow w polske - moze cos podpatrze;)

• 4 years później...

Witam chciałbym odświeżyć temat glinianych domów.

Czy osoby budujące lub chcące budować domy w tej technologi są zainteresowane kupnem gotowych ścian wypełnionych gliną i słomą czy jednak preferują ocieplanie domów wykonać samodzielnie? Bardzo proszę o opinie na temat gotowych ścian. Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam,

wspomniane prefabrykaty z Anglii i Litwy to prefabrykowane strawbale,

faktycznie glina jest materiałem kruchym ale ja takie prefabrykaty o konstrukcji drewnianego szkieletu i wypełnione mieszanką słomiano-glinianą z powodzeniem sprawdza się w transporcie - mam zdjęcia z budowy w Niemczech gdzie stosowaliśmy takie 15 lat temu - budynek i zastosowane rozwiązania się sprawdziły,