gosiaczek25 13.08.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Przykład takiego obsadzenia podany jest w innych wątkach - np. o żywopłotach nieformowanych. http://www.ogrodyzabaw.pl/images/ogrody_002.jpg http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=16842289 http://www.ilex-ogrody.pl/ogrody/ogrody13.JPG http://www.ogrody.pl/galeria_zdje1/a4.htm http://www.ogrody.pl/galeria_zdj/3.htm Nie mogę się powstrzymać, by nie obronić oklepanego żywopłotu z tui, Ok., tuja + trawnik = porażka. Ale dlaczego od razu tuje przekreślać. Co jak nie tuje? Jałowce też cmentarne, cisy nie bo nie lubią mocnego słońca, cisy przemarzają itp. a czasem potrzeba czegoś o pokroju kolumnowym, wąskim, zimozielonym na osłonięcie od sąsiada, ulicy itp. I co wybrać? I zdjęcie: taki żywopłot nie miałby u mnie szans, II czy ja widzę tuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 14.08.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Nie chodzi o to, że w tujach jest coś złego (BTW -cmentarne? u mojego teścia na grobie bratki i aksamitki rosną) tylko o to, ze ludziska uważają taki układ za szczyt elegancji, a kolorowe kwiatuszki za wiochę A Smaragdy są prześliczne, takie misiaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 14.08.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Stokrotko, zgadzam się Jaka tam elegancja . Wiadomo same tuje to za mało . Jak i sam trawnik, sosny, czy brzozy. Ale złoszczą mnie osoby, które z góry tuje atakując, obrażają tych co je sadzą, bo mają prawo je lubić lub nie mają zbytniego wyboru. U mnie ma być zielona ściana z jednej tylko strony (ma mnie odsłonić od sąsiada i drogi) a na jej tle kiedyś posadzę różnej formy i barwy krzewy liściaste i iglaste. I będzie pięknie – dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 14.08.2008 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 gosiaczek25 fajnie że się rozumiemy Zaczynam budowe która może trwać kilka lat chciałam kupić i zasadzić tuje aby sobie spokojnie rosły a dopiero jak będę robić wykończenie zacznę myśleć o innych roślinkach.Z jednej strony mam sąsiada, z drugiej mam drogę która prowadzi do innych działek.Wolę mieć zielone tuje wokoło niżeli mur na 2 metry!Też nie bardzo rozumiem ludzi którzy wypowiadają sie i narzucają co im się podoba więc ma się i nam podobać.Chcę tuje jak do tej pory nie znalazł się znawca który mi doradzi jakie dwie odmiany zasadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 16.08.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 O rany, po co zdjęcia? Starczy się przejśc po nowym osiedlu. Wszystkie niemalże ogrody identycznie nudne - "tujki" pod ogrodzeniem a pośrodku trawniczek. Pustynia ekologiczna. Dobre Zgadzam się w 100%. Wszędzie takie same ogrody. Nuda nuda i jeszcze raz nuda. Thuje dookoła, obsypane korą uformowaną w falę a dalej trawnik Jeśli jeszcze tam nie mieszkasz, to masz czas aby rośliny rosły.. może by posadzić rózne choinki...tak przemiennie aby był ciekawy efekt, a jeśli to ma być coś niższego to może jakiś nieformowany żywopłot z krzewów. A może formowany żywopłot? A może połączyć fragmentami różne pomysły? Ale Thuje od pocżatku do końca.... Ale jak się komuś podoba...to dlaczego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 17.08.2008 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Tylu krytykantów a żaden z Was nie wrzucił zdjęcia swego ogrodu Pokażcie co macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 17.08.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Żywopłot tujowy - proszę bardzo: http://img207.imageshack.us/img207/2550/ywopottujefu8.jpg Doskonale osłania. Na taki żywopłot nadaje się większość tuji - np.Brabant, Smaragd (polecam, bo ma piękną zieleń i nie szyszkuje) i inne żywotniki. Jeśli będą dobrze ścinane, nawożone, podlewane, to pięknie się zagęszczą i zrobią zaporę dla wścibskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ja wcale nie krytukuje "tuji" jako rosliny ogrodowej. Krytykuje żywopłot tujowy wokół całej granicy działki i trawnik pośrodku. Nie dlatego, ze jest brzydki - bo o gustach się nie dyskutuje, a rośliny przecież są pięknie zielone i rosną porządnie. Chodzi mi o ekologię. Nowe osiedla domków jednorodzinnych zajmują tereny, które kiedyś nalezały do listów, królików, jezy, wiewiórek, wielu gatunków owadów i ptaków. Nowe ogrody "tujowe" sa tak naprawde pustynią. Żywotnik zachodni to roślina która nie daje ani dobrego schronienia, ani pozywienia gatunkom zwierząt, których pozbawilismy domu. Natomiast piękna ściana nieformowanego, mieszanego żywopłotu ze świerka, daglezji, ałyczy, antypki, tarniny, jarzębiny, aronii, wierzby iwy itp. gatunków użytecznych ekologicznie, bedzie zadośćuczynieniem, za ogromne straty które wyrządzliśmy środowisku naturalnemu.Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby w zywopłot wpleść żywotniki, ale niech nie będą jedyną lub dominującą rosliną w ogrodzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.08.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Nowe ogrody "tujowe" sa tak naprawde pustynią. Żywotnik zachodni to roślina która nie daje ani dobrego schronienia, ani pozywienia gatunkom zwierząt, których pozbawilismy domu. Z tym schronieniem to nie do końca. Mam takowy od szlakowej hm.. "ulicy". Na ok 15 m 6 kosich gniazd, z każdego wyleciały młode. Rudzik też zbudował, jakoś mu tuja nie przeszkadza. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby w zywopłot wpleść żywotniki, ale niech nie będą jedyną lub dominującą rosliną w ogrodzie! I słusznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 25.08.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Też nie bardzo rozumiem ludzi którzy wypowiadają sie i narzucają co im się podoba więc ma się i nam podobać.Chcę tuje jak do tej pory nie znalazł się znawca który mi doradzi jakie dwie odmiany zasadzić? Oj MarlenitaS, zamiast się irytowac czytaj uważnie odpowiedzi Było o gatunkach przecież. Dla mnie tuja odpada w przedbiegach ze względu na psa (mocz je bardzo niszczy, a pies jest dla mnie ważniejszy). Ale ten żywopłot z posta Moni i Marka (mnie się kojarzy z Wilanowem i z labiryntem z Harrego Pottera) to bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooky.gdynia 25.08.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam. A jakby zimozielony bluszcz zasadzić jako tło, to i ściana cały rok zielona i jeszcze możliwość aranżacji pierwszego planu. Wielobarwne iglaki przeplatane kolorowymi krzewami i drzewami, a podsadzone niższymi różanecznikami i bylinami. Taka aranżacja zadowoli zarówno wielbicieli iglaków, jak i ich oponentów, no i ogród wielobarwny przez cały rok( zimą: derenie,brzozy-zdobią korą, oczary,ciemierniki -kwiatami, a iglaki i różaneczniki - to nawet nie trzeba reklamować ) Pozdrawiam, Mirella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonieczka 26.08.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 A my z sąsiadem(oboje "zapaleni" ogrodnicy, ale leniwi...) posadziliśmy swoje iglaki wzdłuż ogrodzenia. Jego rośliny tworzą tło dla moich i odwrotnie. Trochę poszliśmy na żywioł (wtedy nie byli jeszcze w modzie projektanci, projekty itd). Nie musieliśmy sadzić tak wielu roślin a osłoniliśmy się skutecznie. I wyszło taniej.http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mg/ce/jbf3/2BPpj3NaJGPxUnaN0B.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mg/ce/jbf3/hbY89FEeWIVRrfSiQB.jpg A to najważniejszy"element" każdego ogrodu. Teraz on wprowadza swoje własne"projekty" http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mg/ce/jbf3/uelB8t72TzmljJcTvB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszcz 2 28.08.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 naprawdę prześlicznie, myślę ze kiedyś i umnie tak będzie narazie jest takhttp://images40.fotosik.pl/5/6f5dc0d15d5c3984med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 29.08.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Sonieczko,pięknie to wygląda..aż pozazdroscić. A długo trzeba czekać na taki efekt? Myślę o tej fotce z iglakami, które wsadzałas z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonieczka 29.08.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Sonieczko, pięknie to wygląda..aż pozazdroscić. A długo trzeba czekać na taki efekt? Myślę o tej fotce z iglakami, które wsadzałaś z sąsiadem. Wszystko zależy od tego jak duże rośliny wsadzasz i jaką masz glebę. My zaczęliśmy chyba 9 lat temu ( nie od razu wszystko) i wsadzaliśmy malutkie rośliny, ale różne. Sąsiad był bardziej niecierpliwy i posadził większe, ale zwyczajne świerki, wszystkie od razu. Zrobił naszym piękne tło Bardzo suche lata były ostatnio, niewielkie przyrosty, a ogród duży - jak to wszystko podlać Więc jest jak jest.... Ale te canny u Bluszcza 2 to wyjątkowo okazałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 30.08.2008 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Chodzi mi o ekologię. Nowe osiedla domków jednorodzinnych zajmują tereny, które kiedyś nalezały do listów, królików, jezy, wiewiórek, wielu gatunków owadów i ptaków. Nowe ogrody "tujowe" sa tak naprawde pustynią. Przepraszam bardzo, tubylcy na naszej działce mają się świetnie! Kiedyś mieszkał u nas gronostaj - chyba to był gronostaj, bo co to mogło być, jak miało piękne białe futerko, z szarym ślicznym ogonem? Polowało na myszy (nornice), i dezorientowało nasze koty - które głupiały, widząc dużą mysz z myszą w paszczy ... W końcu kot sąsiada go (ją?) upolował. Mój mąż wczoraj nakrył JEŻA na konsumowaniu zawartości miski naszego kota Jeż znieruchomiał bo myślał że w ten sposób jest niewidzialny Ale przynajmniej wyżera ślimaki. Na brak ptaków na działce nie narzekamy, kiedyć nawet w drewutni było gniazdko, ale kot się z tym uporał Mam nadzieję, że myszołów który krąży nad naszymi działkami w końcu nie upoluje tego kota! Do tego zatrzęsienie bażantów (czasem bezczelnie lądują z rana na trawniczkach NA TERENIE POSESJI) no i bociek na łąkach naprzeciwko domu. Bociek jest hitem. Ciekawe czego szuka. W takim otoczeniu faktycznie trawniczek i tuje bez sensu. My ogród modyfikujemy żeby wyglądał naturalnie - wierzby, brzozy, sosny, wrzosy. Trawniczka się stopniowo pozbywamy na rzecz rabat - koszenie to koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 30.08.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 no i bociek na łąkach naprzeciwko domu. Bociek jest hitem. Ciekawe czego szuka. może coś przyniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 30.08.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 naprawdę prześlicznie, myślę ze kiedyś i umnie tak będzie narazie jest tak http://images40.fotosik.pl/5/6f5dc0d15d5c3984med.jpg śliczne roślinki ... a mogę poprosić właścicielkę o nazwy tych wysokich kwitnących na czerwono roślin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooky.gdynia 30.08.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Witam. Co prawda nie jestem wielbicielką iglaków, ale też nie omijam ich wielkim łukiem. Preferuję ogrody naturalistyczne i tak staram sie urządzić mój ogród. http://images25.fotosik.pl/270/33cecebcc5c91194.jpg Pozdrawiam, Mirella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 31.08.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 naprawdę prześlicznie, myślę ze kiedyś i umnie tak będzie narazie jest tak http://images40.fotosik.pl/5/6f5dc0d15d5c3984med.jpg śliczne roślinki ... a mogę poprosić właścicielkę o nazwy tych wysokich kwitnących na czerwono roślin? Odzywa się co prawda nie włascicielka ale tez chce sie na coś przydać Wysokie kwitnące na czerwono to pacioreczniki zwane częściej kannami (Canna indica) - nie zimuja w gruncie, na zime trzeba przenieśc ich karpy do chłodnego pomieszczenia - postepowanie tak jak np. przy daliach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts