Elfir 01.09.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Chodzi mi o ekologię. Nowe osiedla domków jednorodzinnych zajmują tereny, które kiedyś nalezały do listów, królików, jezy, wiewiórek, wielu gatunków owadów i ptaków. Nowe ogrody "tujowe" sa tak naprawde pustynią. Przepraszam bardzo, tubylcy na naszej działce mają się świetnie! Sama napisałaś - nie macie tujkowego żywopłotu i trawniczka, tylko urozmaicony ekosystem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwciach 03.01.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witam. Co prawda nie jestem wielbicielką iglaków, ale też nie omijam ich wielkim łukiem. Preferuję ogrody naturalistyczne i tak staram sie urządzić mój ogród. http://images25.fotosik.pl/270/33cecebcc5c91194.jpg Pozdrawiam, Mirella ..................brak słów...............pieknie!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.01.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Chodzi mi o ekologię. Sama napisałaś - nie macie tujkowego żywopłotu i trawniczka, tylko urozmaicony ekosystem. Na 30 mb tujkowego zywopłotu w ub. roku miałem 6 gniazd kosa, 24 szt potomstwa + jeden wyprowadzony lęg mysikrólika. Dwie budki dla szpaków wiszą , o zgrozo, na Ch. lawsona. A robale dla pomomstwa, nie wiedzieć czemu, owe szpaki zbierają na pustyni, znaczy trawniczku, choć u sąsiada chęchy na 2 metry.. Ptakom wisi, czy gniazdo w tui, czy w rodzimym świerku czy innym badylu. Byle osłonięte, zaciszne. No i nie mam kota, a sąsiadów obchodzą mój ogród szerokim łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 04.01.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Na 30 mb tujkowego zywopłotu w ub. roku miałem 6 gniazd kosa, 24 szt potomstwa + jeden wyprowadzony lęg mysikrólika. Fajowo ! Ja zaobserwowałem w moim ogrodzie łasiczkę, gdy polowała w biały dzień na jakąś nornicowatą myszę, i kunę... kuna mieszka sobie na dachu sąsiada... drzewiej jeże bywały, a i zdarzyło się że i sarenka weszła przez otwartą bramę... No i nie mam kota, a sąsiadów obchodzą mój ogród szerokim łukiem. Skoro nie ma kota to czemu koty sasiadów nie przychodzą w odwiedziny, zwłaszcza że młodych piskląt w ogrodzie co nieco znajdą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.01.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Bo mam sunię, niewiele od kota większa, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.01.2009 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Mój przedogródek - czekam aż rośliny urosną.Lubię dość surowy styl, a zależało mi na aranżacji wymagającej małych nakładów pracy (nie trawniczek i nie kwiaty!) http://foto1.m.onet.pl/_m/e81e263b7d0d6bce307a5582346050f5,10,19,0.jpg Ogródków z tujami i trawniczkiem (tylko) nie znoszę, choć trzeba przyznać, że tuje to piekne drzewa. W Parku Szczytnickim we Wrocławiu sa okazy drzew tujowych tak na oko stuletnie (o wysokości kamienicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.01.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A to co pisze Elfir to święte słowa, i dzieki niej przekonałam mojego męża - zwolennika układu trawnik + tuje, że sadzenie kwitnących krzewów, bylin, roślin jednorocznych to nie jest mój kosmiczno - odpustowy wymysł, tylko tak się robi. No ale musiałam zacytować specjalistkę, bo mi samej jakoś nie wierzył mnie na szczęscie też Elfirek nie musiał przekonywać a mój mąz jak zobaczył jej projekt to tak naprawde uwierzył, ze bez tujek też moze być prześlicznie ja groszem za przepr."nie śmierdzę", ale wole etapami/latami obsadzać ogród niż zrobić tak jak wygląda kilkadziesiąt ogródów, które nie maja serca., a niestety same tuje przy płocie a reszta trawy tak wygląda no, ale ja kocham przyrodę......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts