MarzannaPG 09.08.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Zasadziłam sobie hmm... las to zbyt szumnie , lasek raczej i na razie obrzuciłam toto korą, ale chcę porobić takie 'polanki' m.in. polanę poziomkową. Lasek jest mieszany tzn. dominują w nim sosny, świerki, ale są też brzozy - i teraz nie wiem w jakim miejscu naturalnie występują poziomki - a może rodzaj lasu nie ma znaczenia. Osobiście wybrałam polanę wśród sosen, ale proszę o info czy to dobrze. Poziomkę kupiłam, nie wiem czy to pora na jej sadzenie... Polanę jagodową wybrałam wśród świerków - też nie wiem czy dobrze. No i jeszcze problem- skąd jagodę leśną? Nie znalazłam sklepu prowadzącego takowe (są tylko kamczackie), z lasu to chyba nie wolno, zresztą może się nie przyjąć. No i co na polankę wśród brzóz - co tam zwykle rośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 09.08.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 u nas pod kępą brzóz rośnie wrzos. rosły sobie razem, brzozy i wrzos, jak kupilismy działkę i tak zostało. jesienią liscie z brzozy opadają na wrzos. wygrabiam liście i na wiosnę przycinam wrzos - kwitnie wtedy obficie. wrzos jest pospolity leśny i ładnie kontrastuje z białą korą brzóz. pod innymi brzozami na naszej działce rośnie dzika trawa i grzyby . pod niektórymi też dzikie jeżyny - ale tego raczej nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 09.08.2008 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Dlaczego jeżyny nie? Właśnie mam jedną zbędną, ponadprogramową jeżynkę i myślę co by ją do lasu mego... Czy chodzi o to, że to jak chwast się rozrasta? A jak będę przycinać ostro? To tylko jedna jeżynka...W kwestii wrzosów - dziękuję bardzo za poradę, wrzosy też chcę, ale nie wiedziałam gdzie - teraz już wiem. Muszę jeszcze gdzieś dać żurawinę i borówkę leśną - też mi pasuje wśród brzózek, ale może lepiej wśród sosen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 11.08.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jeżyny nie polecam właśnie z tego powodu, że ciężko ją opanować. Poza tym uważam, że jest ok i ma swój urok.U nas jeżyny (te dzikie leśne) rosną w 3 miejscach. Z jednego miejsca muszę je usunąć, lub przynajmniej opanować. Ponieważ chcę unikać chemi, mniej więcej raz w miesiącu wyrywam odrosty, a większe pędy tnę przy samej ziemi sekatorem. Efekty całkiem zadowalające. Gdyby nie przerastały od sąsiada to myślę, że poszłoby jeszcze szybciej. Jeśli chodzi o żurawinę i borówkę, to niewiele potrafię doradzić. Żurawina potrzebuje chyba (nie jestem pewna) dość dużo wody, terenów podmokłych. A sosny to na pewno suche podłoże wolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 11.08.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Ja kilka lat temu eksperymentowałam z poziomkami z lasu. Nieładnie, wiem, ale przyjmowały się wszystkie bez problemu i ładnie się rozrastały. Warunek jest taki, że miejsce musi być słoneczne, a ziemia w początkowym okresie pozbawiona chwastów. Potem, kiedy się przyjmą możesz przestać się przejmować chwastami, ale na początku trzeba zadbać, żeby poziomki miały dobry start. Co do borówek, to nie znam nikogo komu by się taka adopcja udała, ani nawet kto by próbował. Zdaje się, że muszą mieć kwaśną glebę i stąd trudność. Ewentualnie zaobserwuj gdzie u ciebie byłyby podobne warunki (gatunki drzew) jak w lesie, wsadź jeden krzaczek na próbę i zobaczysz co będzie. Absolutnie nie namawiam cię do niszczenia okolicznych lasów, ale chyba innego sposobu jak przyniesienie z niego sadzonek nie ma Nie widziałam nigdzie leśnych w sprzedaży. Musisz też uzbroić się w cierpliwość jeśli chcesz mieć poziomkowe polany. Będziesz musiała poczekać kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 11.08.2008 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Poziomki już kupiłam, 25 sztuk, mam nadzieję, ze nie za wcześnie na ich sadzenie, bo najlepiej chyba jesienią (podobnie jak truskawki). Jeśli rozmnażają się przez rozłogi jak truskawki, to chyba długo nie trzeba będzie czekać na polankę (polana to za szumna nazwa, ja mam raczej lasek niż las). Co do jagód/borówek to glebę mam właśnie kwaśną, tak kwaśną, że nie mogę sobie poradzić z wszędobylskim skrzypem, jego pielenie doprowadza mnie do szału, na szczęście ostatnio nieco przyklapł, ale to z powodu powoli kończącego się okresu wegetacji. I rozwiązanie na sadzonki też już mam -- w rodzinie jest las, skąd mamy większość sosen i mam nadzieję, ze mają tam też jagody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 12.08.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Co do borówek, to nie znam nikogo komu by się taka adopcja udała, ani nawet kto by próbował. One sie po prostu udają tylko w naturze Serio, nawet do celów leczniczych zbiera się je wyłącznie ze stanu naturalnego, bo w uprawie po prostu nie chcą rosnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 12.08.2008 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Tego się obawiam, no cóż najwyżej nie będzie polany jagodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.08.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Posadź brusznicę. Kiedyś wetknąłem... jak perz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 13.08.2008 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 No, będzie brusznica, będzie, ale ona ma czerwone jagody. Ja jeszcze chciałam te czarne, leśne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rosomaki 29.08.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 wracajac do poziomek...nie wiem jak lesne, ale te ogrogowe b dobrze rozmanazaja sie przez nasionka:-) trzeba po prostu z ususzonych poziomek zebrac nasionka i posiac do doniczki, pozniej sadzoneczek las. w mojej rodzinie tak rozsadzja/odnawiaja poziomki, bo stare krzaczki sie wyradzaja... ale czy to dziala przy lesnych? kto wie, ale dlaczego by nie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 30.08.2008 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Dzięki, ale już mam posadzone poziomki. Kupiłam sadzonki i się przyjęły, nawet już wąsy puszczają! Gorzej z jagodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 02.09.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Z jagodą sprawa jest prosta. Gdy Twój las urośnie i stworzy się typowy leśny biotop (tzn za jakieś 20lat ) wsadzisz borówki i na pewno beda rosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 02.09.2008 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 No to super ! Za 20 lat! To już niedługo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 04.09.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 No to super ! Za 20 lat! To już niedługo!! Podobnie zareagował moja mama jak kupiłem jej tulipanowca mówiąc, że kwitnie po 20-25 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Poziomka - pod brzozami, dużo swiatłajagoda lesna - kwaśna ziemia, stosunkowo wilgotna, w okolicy swierków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts