JMaciek 09.08.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Witam, Co można posadzić na wąski pas ziemi od strony południowej?Chciałbym coś okrywowego, płożącego ponieważ jest to bardzo przewiewne miejsce (kora jest natychmiast wywiewana odkrywając ziemię i dając pole chwastom).http://klub.chip.pl/jmaciek/z1.jpg Teraz mam tam irgę poziomą - teoretycznie powinno być jej tam dobrze ale co niektóre krzaczki są wyraźnie jasno-żółte gdy pozostałe są zielone - tak jakby coś im dolegało (może za dużo słońca?).http://klub.chip.pl/jmaciek/z2.jpg Co polcecacie w te miejsce? Pozdrawiam,Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 10.08.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Jeżeli chcesz coś naprawdę niskiego - macierzanki, rojniki, rozchodniki zawciąg, goździki. Ale można się pokusić o zrobienie rabaty. Oprócz w/w gatunków takie warunki wytrzyma: dziewanna, krwawnik, mikołajek, szałwia, lawenda, jałowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek z Otwocka 11.08.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Witam serdecznie. Mamy kilka szczepionych wierzb (ok. 1 m) i różniste odmiany trzmieliny w grubej korze. Roślinkom jest chyba dobrze bo prezentują się dekoracyjnie, a roboty z nimi mało. Polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 11.08.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Maćku, chyba zimozielonym roślinkom nie będzie za dobrze w takim miejscu... Skama podała już listę roślin, gdybyś chciał je przełamać czymś wyższym, to perowskia i szczodrzeńce też sie nadają. No i piękne wiosenne byliny - żagwin, gęsiówka, smagliczka... Niskie trawy ozdoobne, ja w takim miejscu mam kostrzewę popielatą, chyba jej tam dobrze A, no i przywrotnik, ten się wszędzie zadomowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NERJA 18.08.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 jeżeli mogą byc zioła - oregano. odmiana złocista (kolor liści jak w nazwie). pięknie pachnie.wysokość do 15 cm. rozrasta się pokrywając całą glebę, chwasty się nie przecisną. powstaje żółta poducha, kolorystyczny akcent, jeżeli komuś pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 18.08.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 W ubiegłym tygodniu kupiłam sobie w ogrodniczym sadzonki prześlicznej gęsiówki - nie wiem, czy to jakaś nowa odmiana, ale pierwszy raz taką widzę - ma przepiękne, drobne liście w paski zielono - białe. Cudna jest, oczywiście nie wiem, jak kwitnie, bo o tej porze ma tylko liście, ale naprawdę bardzo ozdobne. Pani zapewniła mnie, że dobrze sie rozrasta i znosi ostre słońce - zobaczymy. A, czekaj, jeszcze karmnik ościsty - tego to u siebie nie mam, ale on wytrzymuje na takich stanowiskach, i jest bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Róża okrywowa - aż sie prosi piękny, długi pas z jednakowo kwitnącej odmiany. Np. "White Mediland". A przed różą pas szałwii lub lawendy. Aby zimą nie było nudno, pas lawendy (lub szałwii) można poprzerywać co 1 m karłowym kulistym żywotnikiem Teddy lub strzyżonym bukszpanem albo co jakiś czas, miedzy róże, wsadzić karłowy świerk "Sander's Blue" (pojedyńczo i po 3 szt) Na dodatek mozna kompozycję "podnieść" sadząc co jakiś odcinek karłowe drzewka szczepione na pniu - np. migdałka albo kulistego żywotnika.Z dwóch stron rabatę można zamknąć strzyżonym bukszpanem w formie stożka lub świerkiem "Conica". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts