Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Coś niskiego na południowe stanowisko

Recommended Posts

Witam,

Co można posadzić na wąski pas ziemi od strony południowej?

Chciałbym coś okrywowego, płożącego ponieważ jest to bardzo przewiewne miejsce (kora jest natychmiast wywiewana odkrywając ziemię i dając pole chwastom).

http://klub.chip.pl/jmaciek/z1.jpg

Teraz mam tam irgę poziomą - teoretycznie powinno być jej tam dobrze ale co niektóre krzaczki są wyraźnie jasno-żółte gdy pozostałe są zielone - tak jakby coś im dolegało (może za dużo słońca?).

http://klub.chip.pl/jmaciek/z2.jpg

Co polcecacie w te miejsce?

Pozdrawiam,

Maciek

Maćku, chyba zimozielonym roślinkom nie będzie za dobrze w takim miejscu...

Skama podała już listę roślin, gdybyś chciał je przełamać czymś wyższym, to perowskia i szczodrzeńce też sie nadają. No i piękne wiosenne byliny - żagwin, gęsiówka, smagliczka... Niskie trawy ozdoobne, ja w takim miejscu mam kostrzewę popielatą, chyba jej tam dobrze ;-) A, no i przywrotnik, ten się wszędzie zadomowi.

W ubiegłym tygodniu kupiłam sobie w ogrodniczym sadzonki prześlicznej gęsiówki - nie wiem, czy to jakaś nowa odmiana, ale pierwszy raz taką widzę - ma przepiękne, drobne liście w paski zielono - białe. Cudna jest, oczywiście nie wiem, jak kwitnie, bo o tej porze ma tylko liście, ale naprawdę bardzo ozdobne. Pani zapewniła mnie, że dobrze sie rozrasta i znosi ostre słońce - zobaczymy.

A, czekaj, jeszcze karmnik ościsty - tego to u siebie nie mam, ale on wytrzymuje na takich stanowiskach, i jest bardzo wdzięczny.

Róża okrywowa - aż sie prosi piękny, długi pas z jednakowo kwitnącej odmiany.

Np. "White Mediland". A przed różą pas szałwii lub lawendy. Aby zimą nie było nudno, pas lawendy (lub szałwii) można poprzerywać co 1 m karłowym kulistym żywotnikiem Teddy lub strzyżonym bukszpanem albo co jakiś czas, miedzy róże, wsadzić karłowy świerk "Sander's Blue" (pojedyńczo i po 3 szt)

Na dodatek mozna kompozycję "podnieść" sadząc co jakiś odcinek karłowe drzewka szczepione na pniu - np. migdałka albo kulistego żywotnika.

Z dwóch stron rabatę można zamknąć strzyżonym bukszpanem w formie stożka lub świerkiem "Conica".