Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klinkier czy tynki ?

Recommended Posts

A dlaczego nie cegła zwykła? Na allegro podają ceny nawet od 75gr/szt.

Ja mam obwód domu ok. 55 m, planuję ściankę osłonową z cegły zwykłej na wysokość 2,3 m - architekci wyliczyli mi jakieś pół roku temu że będzie to kosztować 27 tyś. No ale oczywiście od tego odliczasz koszty przykrycia styropianu tynkiem (nie wiem jakie są).

Cegła klinkierowa jest znacznie droższa - nie wiem czemu tak mało popularna jest cegła zwykła na elewację. Bardzo ładnie wygląda, niska cena. Trwałość też chyba nie jest zła bo przecież wciąż się widuje stare, nieotynkowane domy z cegły którym nic nie dolega.

27 tys.?

To policzyli Ci (zakładając 2zł za wmurowanie jednej cegiełki) jakieś 2,25 PLN za cegłę. Za taką kwotę to już można kupić porządny klinkier albo ręcznie formowaną i to z zagranicy! :-)

Co do naszej cegły licowej sprawdź sobie strony producentów cegły z Kraśnika

Myślę, że za 1,5 PLN mógłbyś tam kupić naprawdę porządną cegłę na elewację

Ja nie wiem co dokładnie i jak policzyli. Ponoć wszystko. Materiał robociznę. Przy takiej ścianie jest naprawdę sporo roboty którą trzeba precyzyjnie wykonać - tak jak z płytkami w łazience. Do tego docgodzi szersza ława fundamentowa, 3W ściana fundamentowa, nadproża murfor. Czyli sprawa jest dość skomplikowana.

• 10 years później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Polecam tylko i wyłącznie prawdziwy klinkier, imitacje, elastyczne typu Elastolith, Izoflex nie są prawdziwymi klinkierami i rozwalają się w reku, po 9 miesiącach odpadają ze śćian, no po prostu masakra.

Mam pytanie, co predzej odpadnie ze sciany, zle przyklejony prawdziwy klinkier czy zle przyklejona imitacja?

Rozumiem, ze jak dobrze sie cos przyklei to nie odpada...