Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia kubełkowa,którą stroną?

gwiazdor71

Recommended Posts

PSEUDO - DRENAŻ o wlasnie, bardzo dobre okreslenie, moze i ten pseudo drenaz bedzie funkcjonowal przez chwile, ale co z woda, ktora tam ewentualnie bedzie splywac? czy to woda filtrowana, źródlana - raczej nie, po kilku deszczach najzwyczajniej w swiecie przestrzen utworzona w ten sposob zamuli sie i bedzie po pseudo-drenazu. Poza tym jeszcze raz - po to robimy pionowa izolacje, aby to po niej splywala woda, zwlaszcza ze ta woda i tak dostanie sie do warstwy pomiedzy izolacja termiczna a izolacja pionowa.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Konkluzja jest taka, że najlepszym drenażem jest drenaż kieszeni i mózgu :lol:

Folia dopóki się nie zamuli, to będzie spełniać swoje zadanie, a zamuli za za ile lat? Woda spływająca pomiędzy folią a fundamentem najlepiej jakby spływała do drenażu opaskowego przy ławach, w ostateczności zostanie rozsączona w gruncie.

po to są zakończenia folii specjalną listwą, aby nie dopuścić do dostawania się tam nateriału stałego, penetracja wody zewnętrzej z góry folii nie jest ideą jej stosowania

chodzi o ogólną wilgoć "powstającą" w rejonie ściany i izolacji, ta ma spłynąć swobodnie i trafić do drenażu

Wgregor, jedyne, co zorbił dobrego dla tego Forum, to podał linki do prawidłowego (moim zdaniem jednynego uzasadnionego) zastosowania folii kubełkowej

reszta rozwiążań przy stosowaniu f.k. to sposób na pozbycie się paru zyli w sposób, rzekłbym, lekkomyślny

Zapomniałam dodać,że posiadamy też drenaż opaskowy wookół domu pod ławami,z odprowadzeniem do studni(magicznej),nie wiem co prawda,czy zda ona pokładane w niej nadzieje,aby przyjmowała wodę z drenażu i rynien,a odprowadzała nadmiar wody do rowu. Zobaczymy z czasem,na razie póki co mamy sucho wokół domu,ale też i mamy suszę w ostatnim czasie i na nadmiar opadów ludzie nie narzekają :wink:

• 1 year później...

Wielokrotnie czytalem tego posta przed położeniem folii kubełkowej i miałem taki metlik w głowie, że w końcu zrobil raz tak raz owak. Miałem taką sytuacje, ze przez moja pomylke na budowie musialem sciagac wszystko i ukladac jeszcze raz. Za pierwszym razem mialem kubelek polozony na zewnatrz, potem znowu do srodka... Wszystko bylo obsypane. Ktos gdzies na forum napisal, ze kubelek jest tak twardy ze jesli jest do srodka to uszkodzic moze styropian... Nic takiego sie u mnie nie stalo, co prawda byly slady(koleczka), ale nie ma najmniesjszych sladow uszkodzen. Byl to co prawda XPS, ale na EPSie tez nie sadze zeby cos sie uszkodzilo.

Pewnie zaraz sie na mnie posypia gromy... Ale powiem to tak. Nie ma wiekszego znaczenia jak polozycie folie kubelkowa. Ona i tak spelnia swoja glowna role; chroni styropian przed gryzoniami i przy zasypywaniu od samego ciezaru ziemi.

ralwing :) to glownie ja wprowadzam zamet z tymi kubelkami. Jezeli jest polozony styropian - kubelki wbijaja sie w styropian, moga go lekko poszarpac, jest to drobne uszkodzenie. powazny problem pojawia sie gdy kubelki sa skierowane bezposrednio do sciany na ktorej jest izolacja bitumiczna (bez docieplenia), wtedy wywieraja nacisk na hydroizolacje, a to juz b. niedobrze. Uszkodzenia widac po zimie, cykle zamrazania i rozmrazania powoduja najwieksze zmiany nacisku i ew. przemieszczenie sie folii wzgdledem podloza. Juz powoli producenci "czarnych mazidel" umieszczaja informacje o tym w swoich kartach technicznych. Ostatnio natknalem sie na mowiacy o tym zapis w karcie technicznej Izohan Izobud WM Edytowane przez fighter1983

• 1 year później...
  • 2 years później...
  • 2 years później...

Odświeżę temat i wyrażę pełne poparcie dla fighter1983.

Jak chcemy mieć suche fundamenty i suche piwnice, to jeśli chodzi o hydroizolację pionową, to najlepiej lany beton, na to hydroizolacja bitumiczno-polimerowa, potem XPS i polem folia kubełkowa kubełkami na zewnątrz. A dalej otoczaki i drenaż.

Oprócz tego, poprawna hydroizolacja pozioma.

Odświeżę temat i wyrażę pełne poparcie dla fighter1983.

Jak chcemy mieć suche fundamenty i suche piwnice, to jeśli chodzi o hydroizolację pionową, to najlepiej lany beton, na to hydroizolacja bitumiczno-polimerowa, potem XPS i polem folia kubełkowa kubełkami na zewnątrz. A dalej otoczaki i drenaż.

Oprócz tego, poprawna hydroizolacja pozioma.

Ja mam dokładnie tak zrobioną izolację i jak na razie (odpukać) w piwnicy sucho a wody w koło domu było sporo.