pawlok 21.08.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Wszystko można w ten sposób ukorzeniać, choć lepiej robić to pod osłonami, ale to jest wersja dla amatorów. Najważniejsze, że prosta w użyciu. Proponowałbym ją przede wszystkim do sadzonek zdrewniałych.. Hmm a mozeny tak zbluszczem sprobowac? Do te pory rozmnazam przez zakopywanie pedów w grunce...a sporo fajnych nowych niepotrebnych pedów ma do góry ...gdyby tak je obciąć i zastosowac to metode, mozę się udac? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof54 21.08.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Przy sadzonkach półzdrewniałych i zielnych niezbędne jest przykrycie całości folią, choć przy tych sadzonkach wolę stosować doniczki i szczelnie okapturzać je woreczkami z folii. Czy mógłbyś napisać coś więcej o tej folii? Rozumiem, że powinna być przezroczysta, żeby roślinki miały dostęp do promieni słonecznych. Gdzie można kupić taką folię, czy ma ona jakąś specjalną nazwę, a może mogą to być zwykłe torebki stosowane do celów spożywczych? Czy pod taką folią rosliny nie ulegną poparzeniu lub nie rozwinie się pod nią grzyb? No i jeszcze jedno - kiedy należy ją zdjąć? Jestem laikiem, więc może moje pytania uznasz za naiwne, ale jeśli możesz odpowiedz proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Mozna żywopłot zrobić z krzewów lisciastych - zimą i tak nie wychodzisz na ogród to po ci Ci szczelna osłona od sasiada? Żywopłoty formowane mozna zrobić z buku lub grabu. Ale także z ałyczy i irgi (Cotoneaster bullatus, Cotoneaster lucidus). A nie formowane z nasadzonych grupami: jasminowców, kalin, tawuł, krzewuszek, forsycji, bzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 22.08.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mozna żywopłot zrobić z krzewów lisciastych - zimą i tak nie wychodzisz na ogród to po ci Ci szczelna osłona od sasiada? Żywopłoty formowane mozna zrobić z buku lub grabu. Ale także z ałyczy i irgi (Cotoneaster bullatus, Cotoneaster lucidus). A nie formowane z nasadzonych grupami: jasminowców, kalin, tawuł, krzewuszek, forsycji, bzów. I jeszcze budlei, hortensji i pięciorników, żeby w lecie było ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annago 22.08.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 nie wiem, czy to dobry pomysł, ale święcie wierzę, że tak! Planuje obsadzić się od strony tarasu sąsiadów miskantem-kilkoma gatunkami dobrze tolerującymi ubogą glebę. Podoba mi sie koncepcja falujących na wietrze traw, a wiatr hula.... Trawy rosną dośc szybko, poza tym rozkrzewiają się nieczym perz więc mam nadzieję, że z czasem bedę miała coraz więcej sadzonek by obsadzać nimi większą powierzchnię, lub dzielić się z innymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 22.08.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 annago, Trawy rosną dośc szybko, poza tym rozkrzewiają się nieczym perz więc mam nadzieję, że z czasem bedę miała coraz więcej sadzonek by obsadzać nimi większą powierzchnię, lub dzielić się z innymi Wszystko prawda, ale jak nie wkopiesz folii pod płotem to kto wie czy ten miskant może zawędrować do sąsiada i wcale nie będzie się pytał o zgodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annago 22.08.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 tak-zdaję sobie sprawę z tego zagrożenia i wiem, że trzeba zacząć od zbudowania "zasieków" aby uniemożliwić miskantowi rozrost w niepożądanych kierunkach. W innych niech się rozrasta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 I jeszcze budlei, hortensji i pięciorników, żeby w lecie było ładnie Tylko, że one są za niskie na żywopłot osłaniąjący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 10.10.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Dzisiaj zastosowalem Twoją metode. Na koneic wrzesnia zobaczymy efekty... Pawlok No wiec musze przyznac ze wyniki mierne. Na 6 pedów bluszczu - 5 wypusciło korzenie. Na 10 tuj - 1 Na 5 cisów - 0 No coz kolejne próby na wiosne. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts