Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na osłonięcie się od sąsiada?

Recommended Posts

Wszystko można w ten sposób ukorzeniać, choć lepiej robić to pod osłonami, ale to jest wersja dla amatorów.

Najważniejsze, że prosta w użyciu. Proponowałbym ją przede wszystkim do sadzonek zdrewniałych..

Hmm a mozeny tak zbluszczem sprobowac?

Do te pory rozmnazam przez zakopywanie pedów w grunce...a sporo fajnych nowych niepotrebnych pedów ma do góry ...gdyby tak je obciąć i zastosowac to metode, mozę się udac?

Pawlok

Przy sadzonkach półzdrewniałych i zielnych niezbędne jest przykrycie całości folią, choć przy tych sadzonkach wolę stosować doniczki i szczelnie okapturzać je woreczkami z folii.

Czy mógłbyś napisać coś więcej o tej folii? Rozumiem, że powinna być przezroczysta, żeby roślinki miały dostęp do promieni słonecznych. Gdzie można kupić taką folię, czy ma ona jakąś specjalną nazwę, a może mogą to być zwykłe torebki stosowane do celów spożywczych? Czy pod taką folią rosliny nie ulegną poparzeniu lub nie rozwinie się pod nią grzyb? No i jeszcze jedno - kiedy należy ją zdjąć?

Jestem laikiem, więc może moje pytania uznasz za naiwne, ale jeśli możesz odpowiedz proszę.

Mozna żywopłot zrobić z krzewów lisciastych - zimą i tak nie wychodzisz na ogród to po ci Ci szczelna osłona od sasiada?

Żywopłoty formowane mozna zrobić z buku lub grabu. Ale także z ałyczy i irgi (Cotoneaster bullatus, Cotoneaster lucidus). A nie formowane z nasadzonych grupami: jasminowców, kalin, tawuł, krzewuszek, forsycji, bzów.

Mozna żywopłot zrobić z krzewów lisciastych - zimą i tak nie wychodzisz na ogród to po ci Ci szczelna osłona od sasiada?

Żywopłoty formowane mozna zrobić z buku lub grabu. Ale także z ałyczy i irgi (Cotoneaster bullatus, Cotoneaster lucidus). A nie formowane z nasadzonych grupami: jasminowców, kalin, tawuł, krzewuszek, forsycji, bzów.

I jeszcze budlei, hortensji i pięciorników, żeby w lecie było ładnie :-)

nie wiem, czy to dobry pomysł, ale święcie wierzę, że tak! Planuje obsadzić się od strony tarasu sąsiadów miskantem-kilkoma gatunkami dobrze tolerującymi ubogą glebę. Podoba mi sie koncepcja falujących na wietrze traw, a wiatr hula....

Trawy rosną dośc szybko, poza tym rozkrzewiają się nieczym perz więc mam nadzieję, że z czasem bedę miała coraz więcej sadzonek by obsadzać nimi większą powierzchnię, lub dzielić się z innymi :-)

annago,

Trawy rosną dośc szybko, poza tym rozkrzewiają się nieczym perz więc mam nadzieję, że z czasem bedę miała coraz więcej sadzonek by obsadzać nimi większą powierzchnię, lub dzielić się z innymi

Wszystko prawda, ale jak nie wkopiesz folii pod płotem to kto wie czy ten miskant może zawędrować do sąsiada i wcale nie będzie się pytał o zgodę...

• 1 month później...