Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duża działka i kompletnie zielona ogrodniczka....

Irma

Recommended Posts

Moim zdaniem nie sugeruj się koniecznie, napisałam jak myślałam. No już trochę lepiej, że to Twoje byki, my możemy je robić, inni absolutnie nie :lol: . Jeszcze mi sie przypomniało w kwestii dereni i berberysów, dla mnie jak kwitną, co strasznie cuchną, zwłaszcza berberys. Powąchaj sobie te śmierdziuchy, może to tylko moje odczucie. Berberysowy smród jest dość intensywny, ale to znowu tylko moja uwaga.

A może przystąpisz do nas początkujących ogrodników? :wink: Byłoby nam strasznie miło :D . A piszę z własnego doświadczenia, że ogród wciąga i daje satysfakcję 8) . A taka działka jak twoja to moje marzenie (wątpię czy się zrealizuje) i już masz drzewka… :-? Ach zazdrość mnie zżera :wink: . Ja to walczę z pustynią budowlaną. Pozdrawiam! :D

Jeżeli nie masz środków ani czasu na zrobienie wypielęgnowanego ogrodu to robisz tak:

dzielisz działk na tę blisko domu i tę oddaloną. W części oddalonej robisz park leśny - wokół ogrodzenia sadzisz żywopłot nieformowany (jest taki wątek na forum) z roślin krajowych i zadomowionych (jarzębiny, świerki, daglezje, tarnina, ałycza, antypka, rokitnik, tawuły, jezyny, róza pomarszczona, berberys, klon jesionolistny, klon polny, trzmielina, czeremcha itd) - krzewy sadzisz w dużych grupach a drzewa pojedyńczo lub po 3 szt.

Wnętrze ogrodu wypełniasz po angielsku (jesli chce ci się kosić trawnik) grupami drzew i krzwów bardziej ozdobnych niż zastosowane w żywopłocie. A jeśli nie chce ci się biegać z kosiarką co tydzień - sadzisz zagajniki (tak po 10-15 drzew, dośc gęsto): brzozowy, jarzębinowy, glediczjowy, sosnowy a pomiedzy nie, pojedyńczo, bardziej okazałe drzewa: lipy, klony pospolite, buki, dęby, świerki (te można po 3 szt w mikrogrupie). Nie robisz trawnika, tylko łąkę koszoną 3-4 razy w sezonie.

W takim ogrodzie masz szanse na spotkanie bażanta czy zajaca.

Natomiast bliżej domu przede wszystkim sadzisz zywopłot oddzielający część leśną od przydomowej. Może być to szpaler buków czy grabów, ale równie dobrze może to być zywopłot z pięknie kwitnących tawuł, jaśminowców, forsycji, krzewuszek itp. Ważne by ten żywopłot miał kilka przejśc do części leśnej. Jego funkcją nie ma być bowiem zasłonięcie czy zagrodzenie części leśnej tylko optyczne oddzielenie łąki od wypielęgnowanego trawnika bliżej domu.

Wokół domu wtedy można założyć stricte ozdobne rabaty iglakowo-liściasto-bylinowe, stosunkowo niskie, urozmaicone gdzeniegdzie ciekawym okazem niewielkiego drzewa - np. klony jesionolistne "Flamingo", grujecznik, klon jawor "Brilantissimum", magnolia.

Irma, cześć

Dusia wywołala mnie do tablicy.

Mam podobną działkę do Twojej i wiem co znaczy założenie ogrodu w takim lesie, u mnie ponad 4tys m2, ale nie o tym chciałem...

Podobnie do projektu tego pierwotnego i poprawionego, warto na działce mieć troszkę wolnego miejsca wokół którego posadzisz rośliny.

O ile zastosowałaś randup to może być kłopot bo sporo roślin niekoniecznie będzie chciało rosnąć, no i te resztki w glebie o warzywach możesz zapomnieć.

My ograniczając chemię do niezbędnego minimum wyrównaliśmy teren o ile się dało posialiśmy trawę i teraz zaczęliśmy nasadzenia. Po środku części za domem od południa jest spory trawnik z kilkoma większymi drzewami a reszta została obsadzona krzewami ozdobnymi i wrzosowatymi. Ziemia jest kwaśna więc różanecznikom to służy.

Sadzenie czegokolwiek pod koronami drzew ma ten skutek, że wszystko tu rośnie co najmniej dwa razy wolniej niż na pełnym słońcu.

No i jesienią te liście, u nas spadają do Sylwestra i grabienie warto zacząć po nowym roku pracy sporo, ale to już chyba wiecie. No i jeszcze jedno, aby sobie pomóc warto trawnik skosić jak najpóźniej październik-listopad, bo wydrapywanie liści z wysokiej trawy to koszmar.

Irma, dostałaś parę bardzo cennych porad. Warto, żeby zaprojektowany ogród pracował cały rok - pod takim kątem przeanalizowała go mokka.

W "Katalogu roślin drzewa, krzewy, byliny" wydanym przez Związek Szkółkarzy Polskich przy każdym zdjęciu jest narysowany pokrój rośliny, dodatkowo postać ludzka obrazuje maksymalne rozmiary. Dla mnie "Katalog" jest wspaniała lekturą i pomimo, że kupuję rośliny z listy (mam projekt ogrodu) zawsze najpierw sprawdzam czego mogę się po danym nasadzeniu spodziewać.