Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spiżarka

nely

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witam. Mógłby ktoś rozwinąć kwestię czerpni powietrza w spiżarce?

1. Czy to ma być rura po prostu przechodząca przez ścianę na zewnątrz (spiżarka przy ścianie zewnętrznej), czy też należy ją puścić pod wylewką? Jeśli pod wylewką to musiałaby chyba przechodzić przez ściany fundamentu i na zewnątrz budynku wychodzić do góry.

2. Czy zimą nie następuje przemrożenie. Wg opinii kolegi, który ma spiżarkę bez czerpni, to i tak jest tam wystarczająco chłodno nawet latem. Nurtuje mnie jednak problem wentylacji, gdyż zdrowy rozsądek podpowiada montaż drzwi z progiem, dla lepszej izolacji od ciepła w kuchni, ale wówczas nie ma wentylacji. Montaż wentylacji mechanicznej też raczej odpada, gdyż spiżarka jako pomieszczenie brudne oddawała by powietrze o niskiej temperaturze i przy okazji nagrzewała się od ciepłego powietrza zasysanego z kuchni.

Do naszej spiżarki, która jest w środku domu (wchodzi się do niej z kuchni) powietrze jest doprowadzone rurą pod wylewką. Jest też w niej kratka wentylacyjna.

;)

Wentylacja ma być mechaniczna, tylko, że przy wstępnej rozmowie n/t montażu w firmie instalacyjnej właściciel odradził montaż wywiewu w spiżarce, gdyż według niego wywiew w spiżarce lekko obniży ogólną temperaturę powietrza wywiewanego i pogorszy parametry rekuperacji, ale przede wszystkim spowoduje napływ ciepłego powietrza z kuchni. I wydaje mi się, że na logikę ma rację.

Myślałem, żeby to rozwiązać w taki sposób, że zamontować szczelne drzwi od strony kuchni, więc siłą rzeczy umieścić kanał wentylacyjny do zewnątrz.

według mnie czerpnia powietrza z zewnątrz do spiżarki to jakiś bezsens , od chłodu jest lodówka , a takie doprowadzenie to jakiś most termiczny tylko

Czerpnia dostarcza powietrze z zewnątrz, kratka wentylacyjna je odprowadza - w spiżarce nie ma więc zastoju powietrza, co moim zdaniem jest w tym pomieszczeniu bardzo korzystne.

Lodówka ma określoną pojemność i nie wszystko da się w niej schować, a poza tym nie wszystko wymaga lodówkowej temperatury.

Ponieważ maja spiżarka znajduje się w środku domu doprowadzenie tam świeżego powietrza było możliwe jedynie tą drogą.

Mieszkamy czwarty rok i patent się nam dobrze sprawdza. :yes:

A jak Ty masz rozwiązaną wymianę powietrza w Twojej spiżarce?

Czerpnia dostarcza powietrze z zewnątrz, kratka wentylacyjna je odprowadza - w spiżarce nie ma więc zastoju powietrza, co moim zdaniem jest w tym pomieszczeniu bardzo korzystne.

Czyli macie doprowadzone w sumie dwa kanały, czy jeden? To znaczy nawiew-czerpnia w ścianie i wylot powietrza w podłodze? Jeśli tak, to raczej w podłodze powietrze jest nawiewane, a wywiewane czerpnią tak jak kominem wentylacyjnym. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Czyli macie doprowadzone w sumie dwa kanały, czy jeden? To znaczy nawiew-czerpnia w ścianie i wylot powietrza w podłodze? Jeśli tak, to raczej w podłodze powietrze jest nawiewane, a wywiewane czerpnią tak jak kominem wentylacyjnym. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Wlot powietrza z czerpni znajduje się na dole w podłodze, Ujście powietrza ze spiżarki na zewnątrz odbywa się kratką, która jest u góry pod sufitem.

Pisałam wcześniej, że spiżarka znajduje się w środku domu, w związku z czym doprowadzenie świeżego powietrza z zewnątrz było możliwe jedynie w podłodze. Przez ścianę mojej spiżarki można połączyć się z kuchnią lub z pokojem dziennym - a to nie miałoby żadnego sensu :lol2:

• 1 month później...
Okno niepotrzebnie zabiera ci ścianę na półki. A jak jest od południa czy zachodu to latem nagrzewa pomieszczenie. Ale, jak nie masz w pomieszczeniu wentylacji, to przynajmniej mozesz wietrzyć oknem.

Ehh, mąż postanowił robić od razu chudziaka i muszę mniej więcej wiedzieć układ w kuchni i pralni, więc od razu i spiżarka, więc tak kombinuję i wychodzi mi spiżarka w pomieszczeniu z oknem.

• 10 months później...
Bardzo przydatna rzecz. Jest u moich rodziców w domu (my mówimy na to "paluch' :)) i jest to super sprawa. Sama chciałabym mieć takie coś u siebie, ale w moim mieszkaniu nie znajdzie się na to miejsca. Jak oglądam programy Nigelli Lawson czy innych kucharzy, to taka dobrze zaopatrzona spiżarka to podstawa. Wtedy nie boisz sie nagłego ataku gości, ani ataku głodu jak już lodówka pusta! :);)