golewo 19.08.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witam, Problem polega na tym, że taki jeden złośliwy dzięcioł wpierdziela nam elewację tak po trochu od 2 miesięcy. Uwziął się i wali dziurę za dziurą wydłubując ze środka styropian i tak zrobił już ponad 15 dziur pod podbitką i nie wiem co z nim zrobić!!!Sądsiedzi doradzili aby włożyć takie mydełko zapachowe z kibelka bo je ponoć odstrasz, no i faktycznie odstraszyło na tyle że zaczął robić 0,5m dalej!!!Ponoć zastrzelić z wiatrówki nie można więc co??!!!POMÓŻCIE bo na zimę bez styropianu zostanę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.08.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 tu i kilka innych.http://forum.muratordom.pl/ratunku-dzieciol-zabral-nam-sie-do-elewacji,t31773.htm?highlight=dzięcioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 20.08.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Też mam dzięcioła. Tyle, że "mój" wali w podbitkę. Wyrąbał sęka i poszerza otwór. Powiesiłam worki i niebieskie dzwoneczki. Zobaczymy co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golewo 20.08.2008 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Też mam dzięcioła. Tyle, że "mój" wali w podbitkę. Wyrąbał sęka i poszerza otwór. Powiesiłam worki i niebieskie dzwoneczki. Zobaczymy co będzie dalej. U nas jest elewacja niebieska więc chyba niebieskie dzwoneczki odpadają bo mu sie kolor tak podoba że juz wywalił 17 dziur:( Leśniczy powiedział że zastrzelić niet absolutnie bo za to 2 lata w zawiasach; nieoficjalnie powiedział że najlepiej znaleźć jego gniazdo i strącić na ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 21.08.2008 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Trochę z innej beczki.Kto ponosi odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez dzikie zwierzęta pod ochroną? Zrobić takiemu NIC nie można (np. powyrywać pióra z ogona), a on notorycznie lezie w szkodę. Pytałam wczoraj w Hestii co w takim przypadku. Ubezpieczyć się od tego nie można, ale podobno można dochodzić odszkodowania od Ministerstwa chyba Rolnictwa. Najlepiej pytać lokalnie w urzędzie gminu\y lub miasta.Dlaczego człowiek, który wyłożył masę kasy na wybudowanie domu ma ponosić dodatkowe koszty związane z fanaberiami dzięcioła, który ma nierówno pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Pewnie dlatego, że człowiek zajął i przekształcił jego środowisko naturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 21.08.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 To człowiek jest Panem tego świata. Z mienia srodowisko pod swoje potrzeby. I dlatego zwierzeta,pataki ,gady musza sie podporzakować. Jak nie to należy ich likwidowac.Takie są prawa natury.Powiesić słonine nafaszerowana trótką na szczury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 21.08.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 tadzel - nie tak ostro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 21.08.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 To człowiek jest Panem tego świata. Z mienia srodowisko pod swoje potrzeby. I dlatego zwierzeta,pataki ,gady musza sie podporzakować. Jak nie to należy ich likwidowac.Takie są prawa natury.Powiesić słonine nafaszerowana trótką na szczury. Poważnie? Mam nadzieję, że żartujesz Przyroda bez człowieka sobie nieźle poradzi. Człowiek bez przyrody zginie. Na dzięcioła nie znam ratunku. Ale zapytałabym się speców leśników czy ekologów co dzięcioły odstrasza, czego nie znoszą. Coś na pewno poradzą! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.08.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 To człowiek jest Panem tego świata. Z mienia srodowisko pod swoje potrzeby. I dlatego zwierzeta,pataki ,gady musza sie podporzakować. Jak nie to należy ich likwidowac.Takie są prawa natury.Powiesić słonine nafaszerowana trótką na szczury. Trzeźwy pisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 21.08.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 A tak na poważnie. Ja dokarmiam tych "gadów" czyli dzięciołow słoniną niefaszerowaną.Ale nie robia mi szkód bo dom jest nie obłożony styropianem a podbitka to tworzywo sztuczne.Ale jak czytam to ludzie mają poważne problemy.A z ochrona przyrody też nie należy przesadzac. Własnie rozmiawiałem z człowiekiem co ma duże problemy z bobrami.Ten świat staje się za mały. A wieć albo oni albo my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.08.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Problem jest faktycznie. Ale to my zmieniliśmy środowisko. Zamiast starego drzewa ptaszysko ma coś oklejonego czymś dziwnym, w czym dobrze się kuje.. lekko i przyjemnie. Odstrzelić żal, chyba tylko odstraszacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 21.08.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 A może moja metoda jest ok. Nażarte słoninki nie maja checi kuć.Potwiedza sie stara prawda ze najedzony człowiek nic dobrego i ładnego nie stworzy.Najwieksze dzieła stworzyli głodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathi 23.08.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 To człowiek zmienia środowisko zwierząt, buduje coraz wiecej domów, likwiduje coraz więcej lasów, drzew, niszczy ich naturalne środowiska, kurczy ich miejsca, lęgowiska. Przykre to... Bo człowiek bez zwierząt zginie, one bez człowieka świetnie by sobie poradziły. Zniszczymy ptaki jedzące robaki, robaki zjedzą nas Najlepiej szukać wyjścia, odstraszacza. Może ktoś bedzie miał dobrą rade, ale zabijanie jest moim zdaniem bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golewo 31.08.2008 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 To człowiek jest Panem tego świata. Z mienia srodowisko pod swoje potrzeby. I dlatego zwierzeta,pataki ,gady musza sie podporzakować. Jak nie to należy ich likwidowac.Takie są prawa natury.Powiesić słonine nafaszerowana trótką na szczury. Poważnie? Mam nadzieję, że żartujesz Przyroda bez człowieka sobie nieźle poradzi. Człowiek bez przyrody zginie. Na dzięcioła nie znam ratunku. Ale zapytałabym się speców leśników czy ekologów co dzięcioły odstrasza, czego nie znoszą. Coś na pewno poradzą! Pozdrawiam! taaaak.....poradził nie strzelać bo grozi z pełnymi konsekwencjami 2 latka w zawiasach i potężna grzywna, a najlepiej według pana nadleśniczego zmienić sobie ot tak! kolor elewacji.....he! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 01.09.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 golewo napisał: taaaak.....poradził nie strzelać bo grozi z pełnymi konsekwencjami 2 latka w zawiasach i potężna grzywna, a najlepiej według pana nadleśniczego zmienić sobie ot tak! kolor elewacji.....he! Pewnie, a jak trafi na dzięcioła powiedzmy daltonistę. Za duży koszt, jak dla mnie ta zmiana koloru... Znalazłam może się przyda: http://wyborcza.pl/1,75476,2860540.html (komentarze) http://www.odstraszanieptaków.pl Co inni doradzają: - szeleszczące, foliowe paski (?) - siatki (?) - odgłosy ptaka drapieżnego (na gołębie ponoć działa), Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 01.09.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 golewo napisał: taaaak.....poradził nie strzelać bo grozi z pełnymi konsekwencjami 2 latka w zawiasach i potężna grzywna, a najlepiej według pana nadleśniczego zmienić sobie ot tak! kolor elewacji.....he! Pewnie, a jak trafi na dzięcioła powiedzmy daltonistę. Za duży koszt, jak dla mnie ta zmiana koloru... Znalazłam może się przyda: http://wyborcza.pl/1,75476,2860540.html (komentarze) http://www.odstraszanieptaków.pl Co inni doradzają: - szeleszczące, foliowe paski (?) - siatki (?) - odgłosy ptaka drapieżnego (na gołębie ponoć działa), Powodzenia! http://wyborcza.pl/1,75476,2860540.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 01.09.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 jamles Oczywiście. Dzięki, śpieszyłam się do pracy a chciałam pomóc Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 07.09.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Spróbuj porozwieszać płyty CD na długich nitkach,działa na gołębie-może na dzięcioła też zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tik 10.09.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 W piątki rano, w radiowej Trójce jest krótka audycja o ptakach, gdzie ornitolog p. Andrzej Kruszewicz w bardzo zabawny sposób opisuje ich zwyczaje. Kilka miesięcy temu mówił też o dzięciołach. Podobno na takiego dzięcioła dewastującego elewację pomaga zainstalowanie pluszaka w widocznym miejscu na rogu domu. Dzięcioł podobno myśli, że to może być zaczajony drapieżnik i woli się trzymać z daleka. Nie mam pojęcia jak to się sprawdza w praktyce, ale myślę, że nie zaszkodzi spróbować. Ciekawe co sobie sąsiedzi pomyślą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts