Ela_i_Maciek 13.09.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Widzę, że nie jesteśmy jedyni, którym dzięcioł dobrał się do styropianu! U nas wyglądało to tak: http://images50.fotosik.pl/9/e91464b79b3e9f4em.jpg Po wydłubaniu tej jednej dziurki, ptaszek zaniechał dalszych wysiłków (oby!!!). Chyba dotarł do muru i stwierdził, że niesmaczny. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 14.09.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 może nie do końca w temacie, ale u mnie dziurę między dachem a podbitką zrobiły szpaki i zaczęły się rozmnażać. Nam to absolutnie nie przeszkadzało, nawet całkiem fajnie, bo latały sobie, gnojki z robakami wte i wewte, ale później jeden z nich, chyba jakiś żółtodziób, wlazł za głęboko i nie mógł się wydostać. Bil skrzydłami aż słychać było dzień i noc aż w końcu wszystko ucichło ... tak myślę, że on tam został na amen i męczy mnie to straszliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 15.11.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Witam, Nawet nie myślałem, że przy ociepleniu chaty styropianem mogą zdarzać się takie historie. Jak czytałem Wasze posty, to wybaczcie, ale nie mogłem sie powstrzymać od śmiechu. Z drugiej strony wiem, że Wam nie jest do śmiechu , bo sprawa jest całkiem poważna, i nie wiem co bym zrobił w Waszej sytuacji. Ptaki lubię, ale gdybym mógł unieszkodliwić w jakiś sposób takiego intruza, to chyba bez wachania bym to zrobił. Nie dajcie się , nie mampomysłu na dzięcioła, ale życzę powodzenia w odstraszaniu ( może jakieś wiatraczki ?). pozdrawiam: Datrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 15.11.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Spróbuj porozwieszać płyty CD na długich nitkach,działa na gołębie-może na dzięcioła też zadziała CD odstraszają też szpaki Warto by chyba spróbować z dzięciołem łobuzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 16.11.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Nie na temat ale o domu i ptakach. Siedzimy w domu a tu nagle jakis chałas. Z tad i co . Zona mówi zobacz jakis ptak jest w kominku.Okazało sie że szpak w padł przez komin. Miał szczęście że nie palilismy w kominku. Wyjełem go i wypuściłem.Czarniutki był dokumentnie.Ale wykonał piekna robote. W tym roku nie wzywaliśmy kominiarza.Cała sadza była wkominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.11.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 U nas dzięcioł - bandyta wyrąbał w krokwiach, na ich łączeniu, na ścianie szczytowej dziurę wielkości dużej pięści Przybiliśmy tam kawałek miedzianej blachy, może mu się odechce głupot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 16.11.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 A.. co mają powiedzieć ci co walczą z kuną?? Jeszcze lepsza przyjemność.. oprócz dużych ilości odchodów przynosi padlinę a jak się na dobre zadomowi.. to i belki może poprzegryzać a i małe moga się pojawić... Więc widzisz z dzięciołem to jeszcze nie tak źle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro269 09.12.2008 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam, Ktoś z forumowiczów cytował mój wątek z przed 4 lat (ale ten czas leci). Tak naprawdę walka z dzięciołami albo dzięciołem trwa..... . Niemniej jednak mam kilka spostrzeżeń. Tak jak już wposmniałem kiedyś sporządziłem atrapy drapieżników ze styropianu. Styropian jest pomalowany w czarne cętki tak jak upierzenie ptaków drapieżnych. Atrapy wiszą sobie na sznureczkach. Wygląda to komicznie dla kogoś z zewnątrz ale działa odstraszająco. W całej historii miałem 3 dziury w elewacji, ale przed zawieszeniem owych atrap. Atrapy wiszą od strony lasu. Niestety w tym roku dzięciął zabrał się za dosłowne rąbanie, wiercenie, kucie, struganie, dłutowanie mojej drewnianej podbitki ale od frontu domu , generalnie od ulicy (50 m odległej) . Drzazgi były wszędzie, do tego stopnia że dostał sie do krokwi, a wszystko to w biały dzień i to pod obecność domowniów. Jedyne co pozostaje to zawiesić atrapy od frontu domu. Już sobie wyobrażam co ludziska na wsi powiedzą. Inne wyjście to sprzedać chałpę i się wyprowadzić, oczywiście to nie wchodzi w grę, bądź nauczyć się z tym życ i odkładać pieniądze na remont elewacji, i dachu za kilka lat. Z kilku letnich obserwacji: Aktywność dzięcioła pojawia sie li tylko w okresie od końca sierpnia do października a póżniej zanika i pojawia się za rok. Czyli na pocieszenie walka trwa raz do roku. Ten sam dzięciął uwziął się na latarnię tuż obok i wieczorami we wspomnianym okresie i bębnie w metalową latarnie na cała wieś. No i co mu zrobić? Dodatkowo od kilku miesiecy zmagam się z łasicą która zamieszkała nasze poddasze do którego niema dostępu, baraszkuje sobie w nocy tak że wszyscy niespimy i nasłuchujemy, może mam ktoś jakieś rozwiązanie. I to tyle tego przydługiego postu. Pozdrawiam wszystkich walczących .... Maro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.12.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 No to atrapy od frontu możesz wieszać tylko sezonowo Chyba masz rację z tym terminarzem dzięcioła, bu u nas paskudził właśnie w tym czasie, a potem zniknął. Może tak spędza wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 A może podbitkę podbić drobna stalową siatką?Na ściany nie mam pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 02.01.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dodatkowo od kilku miesiecy zmagam się z łasicą która zamieszkała nasze poddasze do którego niema dostępu, baraszkuje sobie w nocy tak że wszyscy niespimy i nasłuchujemy, może mam ktoś jakieś rozwiązanie. Maro To trzeba opublikowac, pierwszy przypadek na świecie, aby łasica osiedliła się na strychu ! . Łasice kryją się w norkach, nie na strychach. Jesli juz coś na strychu, to kuna domowa. Mniej prawdopodobne, że to popielice. Wystarczą dobre głośniki na strychu i głośna muzyka przez 2-3 noce. Odejdą do sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malvy 22.01.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 witam, miałam kilka lat pod rząd ten sam problem. Razem z mężem wprowadzilismy się 4lata temu do nowego domu pod lasem - spelnienie naszych marzeń. Ale niestety dzięcioł tez stwierdził ze mamy fajne dom i bez pardonu obpukiwał nam elewacje robiąc przy tym dziury. Poradzilismy sobie z nim zakładając siatke na ptaki, a pomysł dostałam dzwoniąc do OTOPu o pomoc ;/ dali mi kilka rad ale to racze było na zasadzie prób i błędów. Mieszkam w okolicach Krakowa, wiec jesli ktos tez ma problem to polecam firmę Linarem, z której usług korzystałam, przyjechali z gotową siatką, założyli szybko i bez bałaganu. Życze Wam równiez powodzenia bo dzięcioły są strasznie uciążliwe a siłą wypędzic ich nie można. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 23.01.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Teraz dobrze jest powiesić im słoninę,wtedy odechce im się stukania w ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 01.02.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 dzięcioły jadają słoninę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek_na_wsi 12.02.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Ja bym strzelał, tylko tak, żeby nikt nie widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 14.02.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja bym strzelał, tylko tak, żeby nikt nie widział Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, żeby dzięcioł w dzięcioła strzelał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 14.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 dzięcioły jadają słoninę? Coś tam jadają. Jak będzie słonina luźno zawieszona, to mu może w końcu łeb odpadnie od tego machania, bo nie będzie miał w co stuknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 05.03.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 dzięcioły jadają słoninę? Oczywiście jadają i wraz z sójkami bywają gośćmi mojego karmnika, zwłaszcza gdy jest spory mróz. Mieszkam przy samym lesie i jak dotąd nie miałem z nimi kłopotów, jedynie jaskółki próbowały sie zadomowić. Nie mam jeszcze podbitki, ale jakieś cztery lata temu przymocowałem do krokwi paski z niebieskiej foli, po trzy, długości ok 30cm, szerokie na 2,5cm, szeleszczą i są skuteczne. Myślę, że nawet kuna się ich boi, bo sąsiad walczy z nią już dłuższy czas o mój dom jakoś omija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts