Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zastrzelić dzięcioła???!!!

Recommended Posts

Widzę, że nie jesteśmy jedyni, którym dzięcioł dobrał się do styropianu! :)

U nas wyglądało to tak:

http://images50.fotosik.pl/9/e91464b79b3e9f4em.jpg

Po wydłubaniu tej jednej dziurki, ptaszek zaniechał dalszych wysiłków (oby!!!).

Chyba dotarł do muru i stwierdził, że niesmaczny.

M

może nie do końca w temacie, ale u mnie dziurę między dachem a podbitką zrobiły szpaki i zaczęły się rozmnażać. Nam to absolutnie nie przeszkadzało, nawet całkiem fajnie, bo latały sobie, gnojki z robakami wte i wewte, ale później jeden z nich, chyba jakiś żółtodziób, wlazł za głęboko i nie mógł się wydostać. Bil skrzydłami aż słychać było dzień i noc aż w końcu wszystko ucichło ... :cry:

tak myślę, że on tam został na amen i męczy mnie to straszliwie :(

• 2 months później...

Witam,

Nawet nie myślałem, że przy ociepleniu chaty styropianem mogą zdarzać się takie historie. Jak czytałem Wasze posty, to wybaczcie, ale nie mogłem sie powstrzymać od śmiechu. Z drugiej strony wiem, że Wam nie jest do śmiechu , bo sprawa jest całkiem poważna, i nie wiem co bym zrobił w Waszej sytuacji. Ptaki lubię, ale gdybym mógł unieszkodliwić w jakiś sposób takiego intruza, to chyba bez wachania bym to zrobił. Nie dajcie się , nie mampomysłu na dzięcioła, ale życzę powodzenia w odstraszaniu ( może jakieś wiatraczki ?).

pozdrawiam:

Datrek

Nie na temat ale o domu i ptakach. Siedzimy w domu a tu nagle jakis chałas. Z tad i co . Zona mówi zobacz jakis ptak jest w kominku.Okazało sie że szpak w padł przez komin. Miał szczęście że nie palilismy w kominku. Wyjełem go i wypuściłem.Czarniutki był dokumentnie.Ale wykonał piekna robote. W tym roku nie wzywaliśmy kominiarza.Cała sadza była wkominku.

• 4 weeks później...

Witam,

Ktoś z forumowiczów cytował mój wątek z przed 4 lat (ale ten czas leci). Tak naprawdę walka z dzięciołami albo dzięciołem trwa..... .

Niemniej jednak mam kilka spostrzeżeń.

Tak jak już wposmniałem kiedyś sporządziłem atrapy drapieżników ze styropianu. Styropian jest pomalowany w czarne cętki tak jak upierzenie ptaków drapieżnych. Atrapy wiszą sobie na sznureczkach. Wygląda to komicznie dla kogoś z zewnątrz ale działa odstraszająco. W całej historii miałem 3 dziury w elewacji, ale przed zawieszeniem owych atrap. Atrapy wiszą od strony lasu.

Niestety w tym roku dzięciął zabrał się za dosłowne rąbanie, wiercenie, kucie, struganie, dłutowanie mojej drewnianej podbitki ale od frontu domu :o , generalnie od ulicy (50 m odległej) :evil: . Drzazgi były wszędzie, do tego stopnia że dostał sie do krokwi, a wszystko to w biały dzień i to pod obecność domowniów.

Jedyne co pozostaje to zawiesić atrapy od frontu domu. Już sobie wyobrażam co ludziska na wsi powiedzą.

Inne wyjście to sprzedać chałpę i się wyprowadzić, oczywiście to nie wchodzi w grę, bądź nauczyć się z tym życ i odkładać pieniądze na remont elewacji, i dachu za kilka lat.

Z kilku letnich obserwacji:

Aktywność dzięcioła pojawia sie li tylko w okresie od końca sierpnia do października a póżniej zanika i pojawia się za rok.

Czyli na pocieszenie walka trwa raz do roku.

Ten sam dzięciął uwziął się na latarnię tuż obok i wieczorami we wspomnianym okresie i bębnie w metalową latarnie na cała wieś.

No i co mu zrobić?

Dodatkowo od kilku miesiecy zmagam się z łasicą która zamieszkała nasze poddasze do którego niema dostępu, baraszkuje sobie w nocy tak że wszyscy niespimy i nasłuchujemy, może mam ktoś jakieś rozwiązanie.

I to tyle tego przydługiego postu.

Pozdrawiam wszystkich walczących ....

Maro :D

• 3 weeks później...

Dodatkowo od kilku miesiecy zmagam się z łasicą która zamieszkała nasze poddasze do którego niema dostępu, baraszkuje sobie w nocy tak że wszyscy niespimy i nasłuchujemy, może mam ktoś jakieś rozwiązanie.

Maro :D

To trzeba opublikowac, pierwszy przypadek na świecie, aby łasica osiedliła się na strychu ! :). Łasice kryją się w norkach, nie na strychach.

Jesli juz coś na strychu, to kuna domowa. Mniej prawdopodobne, że to popielice. Wystarczą dobre głośniki na strychu i głośna muzyka przez 2-3 noce. Odejdą do sąsiadów.

• 5 years później...
witam, miałam kilka lat pod rząd ten sam problem. Razem z mężem wprowadzilismy się 4lata temu do nowego domu pod lasem - spelnienie naszych marzeń. Ale niestety dzięcioł tez stwierdził ze mamy fajne dom i bez pardonu obpukiwał nam elewacje robiąc przy tym dziury. Poradzilismy sobie z nim zakładając siatke na ptaki, a pomysł dostałam dzwoniąc do OTOPu o pomoc ;/ dali mi kilka rad ale to racze było na zasadzie prób i błędów. Mieszkam w okolicach Krakowa, wiec jesli ktos tez ma problem to polecam firmę Linarem, z której usług korzystałam, przyjechali z gotową siatką, założyli szybko i bez bałaganu. Życze Wam równiez powodzenia bo dzięcioły są strasznie uciążliwe a siłą wypędzic ich nie można. pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
dzięcioły jadają słoninę?

Oczywiście jadają i wraz z sójkami bywają gośćmi mojego karmnika, zwłaszcza gdy jest spory mróz. Mieszkam przy samym lesie i jak dotąd nie miałem z nimi kłopotów, jedynie jaskółki próbowały sie zadomowić. Nie mam jeszcze podbitki, ale jakieś cztery lata temu przymocowałem do krokwi paski z niebieskiej foli, po trzy, długości ok 30cm, szerokie na 2,5cm, szeleszczą i są skuteczne. Myślę, że nawet kuna się ich boi, bo sąsiad walczy z nią już dłuższy czas o mój dom jakoś omija :)