Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadanie numeru domu

Recommended Posts

I nastepny przyklad: dowod osobisty, mialy go panstwa totalitarne. Nie mam dowodu. Wywalilem dawno temu. Posluguje sie paszportem albo prawkiem. W paszporcie tzw. zameldowania brak. Na prawku jest korespondencyjny, dawno zreszta nieaktualny. I co, mozna zyc na luzie?

Takis mądry? To smaruj z prawkiem/paszportem kupić działkę, odenrać kartę z tel.kom., czy załatwić jakąś sprawę urzędową.

Własnie próboiwałem to załatwić i wyraźnie powiedzieli "dowód poproszę", "nie mam boi czekam" , "przykro mi nic nie załatwimy".

To samo w np Lukasie w Castoramie...

Wiem że to bzdura, bo każdy dokument ze zdjęciem jest dokumentem potwierdzającym tożsamość,ale... no właśnie- "ale".

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Mozna. Ja jestem zameldowany nigdzie.

Widocznie masz jakieś ważne powody by ukrywać adres zamieszkania.

Nikt ode mnie tego nie chce. Wazny adres do korespondencji, czyli gdzie MIESZKASZ kobieto.

I właśnie w tym jest sedno sprawy - Tam gdzie mieszkasz winieneś być zameldowany.

I papier dot. prawa wlasnosci.

To całkiem inn sprawa - takich papierów potwierdzających prawo własności możesz mieć tysiąc pięścet dwa osiemset tj. tyle ile nieruchomości rzeczywiście posiadasz.

Miejsce zamieszkania tylko jedno - definicja z Kodeksu cywilnego - Art. 25. Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. meldując się wskazujesz także konkrety adres w tej miejscowości.

Meldunek to gleboka komuna.

Stary - nie wiesz co piszesz. Super rozwinięte demokracje takie jak GB i USA wydają krocie na to by wiedzieć gdzie aktualnie przebywa dany obywatel. Każda kontrola drogowa kończy się tym, że nazwisko kierowcy wpisywane jest do komputera (by sprawdzić czy nie jest on za coś poszukiwany) Każde takie zapytanie odkładane jest do bazy danych i potem wiadomo gdzie dany pan/pani przebywał ostatnio. Pdobnie jest z podglądem do baz bankowych by stwierdzić w których bankomatach/sklepach dany pan/pani realizowała kartę płatniczą. Każdy samochód wjeżdzający do centrum Londynu ma fotografowaną rejestrację. Dane są przetwarzane. W tejże Wielkiej Brytanii wprowadzane są obowiązkowe dowody osobiste biometryczne zawierające dane o których Orwell nawet nie śnił. Wjeżdżający do USA na granicy musi pozostawić swoje odciski palców i foto źrenicy...

Czy mam pisac dalej ?

Super ze od nowego roku nie bedzie juz tego badziewia.

I tu się mylisz. Meldunek pozostanie. Być może nie będzie wypełniana rubryka - miejsce zamieszkania Kto wie?

.....bo każdy dokument ze zdjęciem jest dokumentem potwierdzającym tożsamość,.....

Błąd. Dokumentem potwierdzającym tożsamość jest jedynie dowód osobisty. Dowód osobisty jest także dokumentem potwierdzającym obywatelstwo polskie. W praktyce takim dokumentaem jest także paszport.

Prawo jazdy potwierdza jedynie posiadanie uprawnień do kierowania pojazdem danej kategorii.

O innych dokumentach ze zdjęciem to nawet nie ma co mówić.

.....bo każdy dokument ze zdjęciem jest dokumentem potwierdzającym tożsamość,.....

Błąd. Dokumentem potwierdzającym tożsamość jest jedynie dowód osobisty. Dowód osobisty jest także dokumentem potwierdzającym obywatelstwo polskie. W praktyce takim dokumentaem jest także paszport.

Prawo jazdy potwierdza jedynie posiadanie uprawnień do kierowania pojazdem danej kategorii.

O innych dokumentach ze zdjęciem to nawet nie ma co mówić.

Fakt - źle to ująłem - potencjalnym dokumentem potwierdzającym tożsamość - chociazby do odbioru awizowanej przesyłkii na poczcie.

Błąd. Dokumentem potwierdzającym tożsamość jest jedynie dowód osobisty.

I paszport

Przecież pisałem o tym w swojej wypowiedzi. Zbyt wczesnie urwałeś cytowane zdanie.

Oto pełna wypowiedź:

Dokumentem potwierdzającym tożsamość jest jedynie dowód osobisty. Dowód osobisty jest także dokumentem potwierdzającym obywatelstwo polskie. W praktyce takim dokumentaem jest także paszport.

Paszport posiada pewne ograniczenia gdyż:

Jest to to dokument urzędowy uprawniający do przekroczenia granicy RP, pobytu za granicą oraz stwierdzający tożsamość danej osoby jedynie w zakresie danych w nim zawartych.

Paszportem z założenia należy legitymować się podczas przekraczania granicy państwowej oraz podczas pobytu za granicą.

Z grubsza jest to opisane w pouczeniu widniejącym na wewnetrznej stronie okładki każdego paszportu.

Stary - nie wiesz co piszesz. Super rozwinięte demokracje takie jak GB i USA wydają krocie na to by wiedzieć gdzie aktualnie przebywa dany obywatel. Każda kontrola drogowa kończy się tym, że nazwisko kierowcy wpisywane jest do komputera (by sprawdzić czy nie jest on za coś poszukiwany) Każde takie zapytanie odkładane jest do bazy danych i potem wiadomo gdzie dany pan/pani przebywał ostatnio. Pdobnie jest z podglądem do baz bankowych by stwierdzić w których bankomatach/sklepach dany pan/pani realizowała kartę płatniczą. Każdy samochód wjeżdzający do centrum Londynu ma fotografowaną rejestrację. Dane są przetwarzane. W tejże Wielkiej Brytanii wprowadzane są obowiązkowe dowody osobiste biometryczne zawierające dane o których Orwell nawet nie śnił. Wjeżdżający do USA na granicy musi pozostawić swoje odciski palców i foto źrenicy...

Czy mam pisac dalej ?

Cos z tym przykladem USA to nie bardzo ci sie udalo.

Do niczego on tam nie jest potrzebny,nikt nie patrzy gdzie jestes zameldowany.Zalatwiajac cokolwiek w urzedzie,czy w banku gdzie jest potrzebne potwierdzenie adresu wystarczy ze przyniesiesz korespondencje do siebie przyslana wlasnie na adres,ktorym chcesz sie posluzyc.Moze to byc rachunek za media,albo czasami nawet list ktory wyslales sam do siebie.Czasami wymagaja dwoch listow z dwoch roznych miejsc.

W USA obywatel jest identyfikowany po numerze Social Security,a nie po miejscy zameldowania,czy nawet zamieszkania.Dokument tozsamosci,ktorym jest prawo jazdy jest wydawany co cztery lata i adres wpisuja taki jaki podasz we wniosku,potwierdzajc go wyzej wspomniana korespondencja.

A to ze na wjezdzie do Stanow pobieraja odciski(chociaz mi to sie nigdy nie zdarzylo)podyktowane jest to wzrostem zagrozenia terorystycznego,zeby wylapac za wczasu niepozadane osoby.Prawda jest jednak taka,ze przy takim balaganie jaki panuje w ich systemie to dlugo jeszcze nad tym nie zapanuja.

A sprawa GB,to podobnie,owszem wprowadzaja teraz dowody biometryczne z tego samego powodu (jw),bo do tej pory nikt o nich tam nie slyszal.

A jesli chodzi o nasz kraj to tak w okolo 90% sytuacji wymagany jest adres zamieszkania,a nie zameldowania,a to nie zawsze musi byc to samo.Wystarczy dokladnie czytac wnioski ktore sie wypelnia.

...

Cos z tym przykladem USA to nie bardzo ci sie udalo.....

Stary - niestety lecz nie zrozumiałeś mojego postu -

napisałem:

Super rozwinięte demokracje takie jak GB i USA wydają krocie na to by wiedzieć gdzie aktualnie przebywa dany obywatel.

To znaczy, że ze względu na brak obowiązku meldunkowego zdobycie przez władze informacji o tym gdzie przebywa dany jego obywatel jest trudniejsze i zdecydowanie kosztowniejsze. Ale takie działania są przez te państwa prowadzone. Podałeś zresztą kilka przykładów. Uzyskane w ten sposób dane w większości są ewidencjonowne i przetwarzane.

Ze swojej strony dodał bym jeszcze rejestrację w spisie wyborców.

Pozdrawiam

• 6 years później...
Jak to jest obecnie z nadanie numeru domu?

Na jakim etapie mogę wystąpić o nr?

Czy jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę?

Musisz mieć pozwolenie na budowę, ja nr załatwiłem zaraz po otrzymaniu pozwolenia, po tygodniu odebrałem pismo. Na działce jeszcze nic nie było (poza blaszakiem), a wg wytycznych urzędowych, przydzielony nr miałem umieścić w widocznym miejscu w ciągu 14 dni :-)

Jak to jest obecnie z nadanie numeru domu?

Na jakim etapie mogę wystąpić o nr?

Czy jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę?

Czesc

To wszystko zalezy od gminy

W gminie Kolbudy mozna uzyskac nr domu dla budynku planowanego.

Ostatnio to zalatwialem (dopiero wystapilem o pozwolenie na budowe, ale juz chcialem miec nadana nazwe ulicy i numer - latwiej bedzie zamawiac materialy/ludzi/etc) i zrobilem to .... przez maila

Wypelnilem formularz (dostepny na stronie gminy, w sumie podalem tam tylko nr dzialki, dane wlasciciela oraz info, ze jest to budynek planowany) i zalaczylem skan mapki projektowej z wrysowanym budynkiem.

Po 20 dniach decyzja przyszla do mnie listem poleconym.

Tak - kompletnie za darmo.