Robinson74 25.01.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Ale ty potrzebujesz urządzenia do zastosowań "pół przemysłowych" ? Bo preforma 278 do domu to raczej zbyt duża będzie. Poszukaj na sterowniku Autotrol 255/760 lub LOGIQ 269. To są wielkości dla domowej instalacji. Sprawdzę. Ja nie potrzebuję urządzenia półprzemysłowego, ale urządzenia, które nie będzie mi tłumić przepływu w sieci. A wygląda na to, że urządzenia, które zapewniają przepływ na poziomie zbliżonym do 1 l/s to już nazywają się, nie wiedzieć czemu, półprzemysłowe. Tak jakby w większym domu nie trzeba było mieć dobrego przepływu. Przecież w domu też możemy uruchomić jednocześnie wiele odbiorników wody na kilku kondygnacjach jednocześnie: wanna, prysznic, umywalki, zlew, pralka, zmywarka, kible. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.01.2022 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Sprawdzę. Ja nie potrzebuję urządzenia półprzemysłowego, ale urządzenia, które nie będzie mi tłumić przepływu w sieci. A wygląda na to, że urządzenia, które zapewniają przepływ na poziomie zbliżonym do 1 l/s to już nazywają się, nie wiedzieć czemu, półprzemysłowe. Tak jakby w większym domu nie trzeba było mieć dobrego przepływu. Przecież w domu też możemy uruchomić jednocześnie wiele odbiorników wody na kilku kondygnacjach jednocześnie: wanna, prysznic, umywalki, zlew, pralka, zmywarka, kible. Dokładnie tak, sterowniki o których piszemy powyżej z palcem poradzą sobie z obsługą domu. PREFORMA 278 jest w twoim przypadku przerostem formy nad treścią. Ale jak to mówią kto bogatemu zabroni . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.01.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 OK, pewnie Autotrol 255/760 lub LOGIQ 269 rzeczywiście będą wystarczające, jeśli mają ok. 1 l/s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zerko1 25.01.2022 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Witam, czy taki sprzęt jest w miarę ok?https://sklepzfiltrami.pl/pl/p/ZMIEKCZACZ-WODY-PURE-ELEGANT-24-SOL-FILTRY-WKLADY-TESTER-ZLOZE-MONOSFERYCZNE-/768 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.01.2022 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Witam, czy taki sprzęt jest w miarę ok? https://sklepzfiltrami.pl/pl/p/ZMIEKCZACZ-WODY-PURE-ELEGANT-24-SOL-FILTRY-WKLADY-TESTER-ZLOZE-MONOSFERYCZNE-/768 Witam Za te pieniądze bardzo dobre urządzenie. Głowica ok, złoże bardzo dobre, butla jedna z najlepszych i obudowa również. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 25.01.2022 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Witam. To ja też poproszę o poradę. Potrzebuję zmiękczacz dla 3 osób, woda z wodociągów twardość około 25, zużycie miesięczne około 12m3. Wersja raczej budżetowa, ale jestem otwarty na sugestie. Na tą chwilę mam na oku: https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-premium-27-monosferyczny-10716894843?reco_id=ffc53910-7d55-11ec-adf7-bc97e12caaf0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 https://allegro.pl/oferta/polski-zmiekczacz-wody-hydro-30-wegiel-aktywny-7350457993 https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-20l-claro-lcd-ustm-10747775166 Zobacz model z 35 l złoża Lewatit, Ecoperla Toro 35 - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.01.2022 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Panowie to jeszcze jedno szybkie pytanie. Czy zmiękczacz lepiej instalować na sztywno czy na wężach gumowych. Muszę dać znać hydraulikowi a nie wiem co będzie lepsze. Z góry dziękuje za informację. Montaż na przyłączu elastycznym, jest szybszy, tańszy i bezpieczny. Nie widzę przeciwwskazań. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky8 25.01.2022 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Witam wszystkich, potrzebuję pomocy przy wyborze zmiękczacza wody, hydraulik który przygotowywał nam instalacje poleca BNT 20. Chciałbym się dowiedzieć czy to urządzenie będzie odpowiednie dla nas. Miesięcznie zużywamy Ok 15m³ wody, chodź bywały też takie miesiące kiedy było to 30m³. Woda pozostawia po sobie ślady kamienia, na armaturze i w ubikacjach. Niestety nie mamy narazie możliwości przyłączenia się do kanalizacji, szambo które mamy ma pojemność 11m³. Parametry wody znam tylko z informacji jaka uzyskałem z wodociągów. Barwa <5mg/l, Przewodność elektryczna właściwa 575uS/cm, Odczyn 7,6pH, Stężenie żelaza ogólnego 32ug/l, Stężenie chlorków 8,9mg/l, Stężenie wolnego chloru 8,9mg/l, Stężenie azotanów <2,0mg/l, Twardość mg/l CaCO3/dH 289/16,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.01.2022 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 (edytowane) Witam wszystkich, potrzebuję pomocy przy wyborze zmiękczacza wody, hydraulik który przygotowywał nam instalacje poleca BNT 20. Chciałbym się dowiedzieć czy to urządzenie będzie odpowiednie dla nas. Miesięcznie zużywamy Ok 15m³ wody, chodź bywały też takie miesiące kiedy było to 30m³. Woda pozostawia po sobie ślady kamienia, na armaturze i w ubikacjach. Niestety nie mamy narazie możliwości przyłączenia się do kanalizacji, szambo które mamy ma pojemność 11m³. Parametry wody znam tylko z informacji jaka uzyskałem z wodociągów. Barwa <5mg/l, Przewodność elektryczna właściwa 575uS/cm, Odczyn 7,6pH, Stężenie żelaza ogólnego 32ug/l, Stężenie chlorków 8,9mg/l, Stężenie wolnego chloru 8,9mg/l, Stężenie azotanów <2,0mg/l, Twardość mg/l CaCO3/dH 289/16,2 Zużycie wody masz niestandardowo wysokie patrząc na 30m3. Upewnij się że nie jest to informacja z dwóch miesięcy. Dla zużycia 15 m3 przy tej twardości zmiękczacz z butlą 30 litrów Dla zużycia 30 m3 zmiękczacz dwulementowy z butlą 50 lub 60 litrów, Napisz jeszcze ile masz osób w domu? Głowica BNT jak najbardziej OK, aczkolwiek zawór BNT jest chiński. Pozdrawiam Edytowane 25 Stycznia 2022 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky8 25.01.2022 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Zuzycie było z miesiąca, 3 razy musiałem szambo pompować. W domu jest nas 7 osób. 2 dorosłe i 5 dzieci. 2x wanna 2x prysznic, 3x toaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exKex_6 25.01.2022 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Panowie to jeszcze jedno szybkie pytanie. Czy zmiękczacz lepiej instalować na sztywno czy na wężach gumowych. Muszę dać znać hydraulikowi a nie wiem co będzie lepsze. Z góry dziękuje za informację. Kamil w_wa Cześć Wszystko zależy czy jesteś pewien, tego, że nie będziesz kiedykolwiek ruszał stacji, jeśli nie masz takiej pewności to lepiej na wężach bo daje to możliwość pewnej mobilności- przesuwania stacji. Co do szczelności, czy wytrzymałości nie ma obaw, gdyż większość oferowanych na rynku węży to porządne ,,hydrauliczne gadżety" i i działają bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 25.01.2022 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Witam. Potrzebuję pomocy w doborze urządzeń do uzdatniania wody. 3 osoby, oczyszczalnia przydomowa, 1600 żelaza, 140 maganu, 170 twardości. W pomieszczeniu technicznym mało miejsca. Najlepiej urządzenia do wysokości 140 cm i wtedy zrzut popłuczyn możliwy do drenażu. Jeśli nie, to zrzut do oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 26.01.2022 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Zuzycie było z miesiąca, 3 razy musiałem szambo pompować. W domu jest nas 7 osób. 2 dorosłe i 5 dzieci. 2x wanna 2x prysznic, 3x toaleta. To w przypadku 7 osób zużycie masz jak najbardziej prawidłowe, ponieważ przyjmuje się 3-4 m3 na osobę. W takim wypadku tak jak pisałem powyżej Dla zużycia 15 m3 przy tej twardości zmiękczacz z butlą 30 litrów Dla zużycia 30 m3 zmiękczacz dwulementowy z butlą 50 lub 60 litrów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.01.2022 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Witam. Potrzebuję pomocy w doborze urządzeń do uzdatniania wody. 3 osoby, oczyszczalnia przydomowa, 1600 żelaza, 140 maganu, 170 twardości. W pomieszczeniu technicznym mało miejsca. Najlepiej urządzenia do wysokości 140 cm i wtedy zrzut popłuczyn możliwy do drenażu. Jeśli nie, to zrzut do oczyszczalni. Cześć, czy mógłbyś przesłać całość wyników analizy wody? Dodatkowo napisz proszę informację dot. modelu pompy głębinowej, głębokości lustra wody, rodzaju zbiornika hydroforowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky8 26.01.2022 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 To w przypadku 7 osób zużycie masz jak najbardziej prawidłowe, ponieważ przyjmuje się 3-4 m3 na osobę. W takim wypadku tak jak pisałem powyżej Dla zużycia 15 m3 przy tej twardości zmiękczacz z butlą 30 litrów Dla zużycia 30 m3 zmiękczacz dwulementowy z butlą 50 lub 60 litrów Pozdrawiam To czy taki byłby odpowiedni w moim przypadku ZMIĘKCZACZ WODY SUPREME LOGIQ 50D PERFORMA 269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 26.01.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Cześć, czy mógłbyś przesłać całość wyników analizy wody? Dodatkowo napisz proszę informację dot. modelu pompy głębinowej, głębokości lustra wody, rodzaju zbiornika hydroforowego. Dziękuję. Większość informacji przesłałem już do Was emailem, ale brak rozwiazania o wysokości 140 cm. Może ktoś inny ma pomysł na niskie urzadzenie do odżelaziania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 26.01.2022 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 To czy taki byłby odpowiedni w moim przypadku ZMIĘKCZACZ WODY SUPREME LOGIQ 50D PERFORMA 269 tak,jak najbardziej będzie dobry Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky8 26.01.2022 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 tak,jak najbardziej będzie dobry Pozdrawiam Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.01.2022 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Dziękuję. Większość informacji przesłałem już do Was emailem, ale brak rozwiazania o wysokości 140 cm. Może ktoś inny ma pomysł na niskie urzadzenie do odżelaziania? W porządku, w razie wszelkich pytań jesteśmy do dyspozycji. Zwróć uwagę na stosowane popularnie rozwiązania, np. w realizacjach na naszej stronie: https://www.klarsan.pl/realizacje/ Niestety w przypadku zanieczyszczonej wody i chęci doprowadzenia jej do norm jakości wody wg Rozporządzenia, trudno jest znaleźć czasem bezpieczne dla użytkowników i bezobsługowe alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 27.01.2022 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Witam. Potrzebuję pomocy w doborze urządzeń do uzdatniania wody. 3 osoby, oczyszczalnia przydomowa, 1600 żelaza, 140 maganu, 170 twardości. W pomieszczeniu technicznym mało miejsca. Najlepiej urządzenia do wysokości 140 cm i wtedy zrzut popłuczyn możliwy do drenażu. Jeśli nie, to zrzut do oczyszczalni. qubek17 Louis_muniek i inni doradźcie coś proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts