Hubaios 07.01.2025 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia (edytowane) Dzięki za odpowiedź @qbek17 Rzeczywiście wymiary urządzenia są istotne - co prawda będzie zainstalowane w spiżarni, ale jakieś miejsce na dżemy i słoiki z bigosem musi pozostać 🫢. Myślisz, że coś takiego ma sens? https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-hydro-slim-10-dodatkowe-filtry-i-sol/ Złoże jest co prawda nieco mniejsze, ale szerokość poniżej 30cm bardzo kusi. Chyba, że masz pod ręką namiar na ten wiszący? Byłbym zobowiązany. Edytowane 7 Stycznia przez Hubaios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.01.2025 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia Wpisz w Googlu "zmiękczacz podwieszany" albo "zmiękczacz wall mount" i na pewno znajdziesz Ale jeśli masz dostępne "normalne" miejsce to prawie na pewno bardziej opłacalnym będzie zwykły zmiękczacz - tym bardziej jeśli nie szukasz "wodotrysków". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 08.01.2025 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) Witam. Panowie doradźcie - woda wodociągowa o twardości 23° niemieckich (chyba dGh - test akwarystyczny). Na ile się rozeznałem to przy naszym poborze wody optymalny byłby zmiękczacz ze złożem o pojemności 18-20 L. Miesięczne zużycie wody w okolicy 4,0-4,5 m3. Pierwotnie myślałem o zmiękczaniu do okolicy 10-12°. Ale czytałem w tym wątku, że powyżej 6° i tak mogą się pojawiać osady kamienia. Więc docelowo byłoby zmiękczanie do 6-7° może do 10°, gdy osady będą akceptowalne. Woda też służy do gotowania obiadów, a woda jałowa (demineralizowana) nie jest zalecana do picia. Mam już filtr odwróconej osmozy z mineralizatorem - głównie do ekspresu ciśnieniowego i akwarium. Wylatuje z niego woda o twardości 3°, co ciekawe po mineralizatorze też pomiary wykazują 3°. Więc raczej niewiele daje mineralizacja. Pytania: 1) czy zmiękczenie wody przez parę tygodni do 0° - rozpuści obecny kamień? 2) czy warto patrzeć na zmiękczacze firmy WEBER AQUA. Nie podają danych technicznych, jedynie marketing ogólno-reklamowy. Jeśli ten WEBER jest na chińskiej głowicy, o których część z was pisze, że nie trzeba się tych obawiać - to brać wersję 15L https://swatt.pl/pl/zmiekczacz-do-wody-weber-aqua-premium-m-15-sol-tester-wody-filtr-6-x-wklad-2452 czy lepiej wersję 25L (ten byłby z jakimś zapasem, gdyby rodzina się powiększyła) https://swatt.pl/pl/zmiekczacz-do-wody-weber-aqua-standard-l-25-2-x-sol-tester-wody-2404 czy 20L https://swatt.pl/pl/zmiekczacz-wody-ustm-weber-aqua-ws-20-lcd-zestaw-31999. Każdy model wygląda inaczej. O głowicach, czy złożu nie piszą jakie to modele, to nawet nie wiem jak to porównać. Przynajmniej "Producenta"/sprzedawcę mam lokalnie w mieście. Czy jednak lepiej tego WBERA odpuścić i doradzicie coś innego - w zbliżonych kosztach. Szmerów, bajerów nie potrzebuję, ma zmiękczyć wodę dla armatury, pralki i wężownicy w bojlerze. Najlepiej z bypasem/mieszalnikiem. Edytowane 8 Stycznia przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.01.2025 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Przy tak niewielkim zużyciu wody to i 15 litrów byłoby odpowiednie przy całkowitym zmiękczeniu. Swoją drogą to zużycie jest baaardzo niskie. Jak chcesz zostawić kilka stopni twardości to i 10-litrowy model będzie odpowiedni... Osady będą i przy twardości 1 dH o ile odparujesz całą wodę... więc dopóki nie masz wytwornicy pary to nie potrzebujesz wody zupełnie zmiękczonej. Z drugiej strony - nie ma to większej różnicy dla spożycia takiej wody czy zostawisz 3 czy 10 stopni. Co do osmozy i mineralizatora - może masz problem z membraną jeśli woda po niej ma 3 dH? Po mineralizatorze taka wartość jest OK. W kwestii Twoich pytań: 1) Kamień nie rozpuści się przez kilka tygodni. 2) Czy warto to już zależy od Ciebie. Głowica w nich jest chińska, firmy RunXin. Nie mają one najlepszej opinii, ale przynajmniej są tanie. Skoro nie piszą o złożu to pewnie też nie ma się czym chwalić... ale w takiej cenie nie znajdziesz nic z wyższej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 09.01.2025 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) Dziękuje. A czy znajdzie się coś bardziej sensownego w przedziale 2 - 3 tys. zł? - przy tak niskim zapotrzebowaniu. Chyba że ten ze złożem 15L za 1400 zł wytrzyma te 10 lat i nie bardzo jest sens kupować droższe. Po prostu po zużyciu kupić kolejny tani zmiękczacz ?!? Faktycznie, w czajniku zostaje cienki biały nalot - więc coś kamienia nadal zostaje nawet po osmozie z mineralizatorem. W dniu 8.01.2025 o 22:57, qbek17 napisał: ... Co do osmozy i mineralizatora - może masz problem z membraną jeśli woda po niej ma 3 dH? Po mineralizatorze taka wartość jest OK. ... - albo test kropelkowy jest na tyle niedokładny, przy tak niskich twardościach. Bo właściwie te 3 krople muszę wpuścić by zobaczyć kolor, a zarazem przy trzeciej kropli zmienia kolor wody. edit.. A może coś z tych: https://sklepzfiltrami.pl/pl/p/OCEAN-BNT-20-Zmiekczacz-do-wody-kompaktowy-/473 lub https://sklepzfiltrami.pl/pl/p/OCEAN-RX-20-Zmiekczacz-do-wody-kompaktowy-20-litrow-zloza/350 jest też wersja ze złożem 10L. Tylko faktycznie iść w taką małą pojemność? edit 2.. szukając mniejszych, jeszcze trafiłem tu: https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-premium-12-monosferyczny-10716925481 lub https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-10l-sol-test-wklady-8251742364 Edytowane 13 Stycznia przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultor79 12.01.2025 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Cześć, Potrzebuję pomocy w wyborze urządzenia/urządzeń do poprawy jakości wody z wodociągu w moim domu . Jej zużycie przez 4 osoby, wacha się w przedziale 12-14 m w miesiącu. Zleciłem badanie wody , poniżej wyniki: odczyn pH - 7,15 żelazo ogólne - 0,028 mg/l mangan - 0,011 mg/l twardość - 17,1 Początkowo miałem montować zmiękczacz USTM Claro/Primo 25 , taki mają sąsiedzi i nie narzekają. Ale postanowiłem zgłębić temat na tym forum i po przeczytaniu ok. 100 stron stwierdzam że wybór nie jest wcale taki prosty. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na całą inwestycję - urządzenie + montaż , najlepiej jakby zamknął się w kwocie 4000zł. Z góry dziękuję za każdą poradę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.01.2025 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Dobrze by było żebyś jeszcze określił czy chcesz zmiękczyć do zera czy jednak zostawić kilka stopni. Przy tej pierwszej opcji radziłbym szukać modelu z minimum 30 litrami złoża. Na dobrych komponentach takie urządzenie może kosztować ok 3000-3500 PLN. Koszt montażu zależy od wielu czynników (np. lokalizacji, materiałów, ilości niezbędnej pracy, dostępu do miejsca montażu, itd) ale może wynosić ok 500-1000 PLN. Czyli wstępnie jest szansa na zmieszczenie się w budżecie lub jego okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultor79 12.01.2025 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Nie chcę mieć białych zacieków na armaturze,ale domyślam się że przy zejściu do wartości bliskiej zera, będzie konieczność montażu osmozy - to jak wiadomo wiąże się z dodatkowymi kosztami. Bardzo bym prosił o podanie jakiś przykładowych modeli mieszczących się w budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 13.01.2025 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 19 godzin temu, Ultor79 napisał: Nie chcę mieć białych zacieków na armaturze,ale domyślam się że przy zejściu do wartości bliskiej zera, będzie konieczność montażu osmozy - to jak wiadomo wiąże się z dodatkowymi kosztami. Bardzo bym prosił o podanie jakiś przykładowych modeli mieszczących się w budżecie. Jeżeli będziesz zmiękczał wodę do 0 dH, to z całą pewnością uwolnisz się od twardego osadu spowodowanego twardością wody. Pozostawiając kilka stopni dH na wyjściu, mogą też tworzyć się białe naloty, czy to na armaturze, czy też w czajniku, ponieważ woda nadal będzie posiadać w sobie niewielką ilość jonów wapnia i magnezu, ale nie będzie to już tak destrukcyjna jak wcześniej. Jeżeli chodzi o osmozę, to mimo wszystko warto zainstalować jak dodatkowa opcja dla wody pitnej. Może nawet bardziej skłaniałbym się ku nanofiltracji z dodatkowym wkładem Biocera. Budżet 4000 zł ? Jest szansa na zakup dobrego zestawu na głowicy Clack + system RO6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 16.01.2025 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia W dniu 6.01.2025 o 16:10, Hubaios napisał: Czołem! Przy okazji generalnego remontu rozważam montaż zmiękczacza i chciałbym zasięgnąć rady. Mieszkanie w bloku, 2 oddzielne piony wod.kan., zmiękczacz miałby być na wodzie zimnej w jednym z nich, podłączona kuchnia i łazienka z prysznicem; na drugim pralka i łazienka z wanną nie są takim problemem. Na wybranym przyłączu zużycie wody zimnej 40 m3 za cały zeszły rok, za 2 osoby. W tej chwili w drodze jest trzecia, plus po instalacji zmiękczacza żona przeniesie się na pewno z myciem głowy do łazienki z "dobrą" wodą. Nie sądzę jednak, żeby zużycie miało przekraczać 4.5 m3/ miesiąc. Twardość wody ok 23 stopni niemieckich (test kropelkowy). Pozostałe parametry w normie, więc chodzi tylko o zmiękczenie. Pytanie, jakie urządzenie będzie tutaj optymalne? Pozdrawiam serdecznie! Cześć, Na przyłączy kuchnia + łazienka możesz dać mały zmiękczacz wody - jak szukasz czegoś tańszego bez chińskich komponentów to może to być Pentair RiverSoft 8 Na przyłączu pralka + łazienka z wanną do rozważenia montaż systemu antywapiennego, czyli dozownika polifosforanów Acqua Brevetti MiniDUE 360. Poczytasz więcej tutaj https://www.filtry-do-wody.info/produkt/dozownik-acqua-brevetti-minidue-360/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 16.01.2025 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia W dniu 9.01.2025 o 07:58, Marco36 napisał: Dziękuje. A czy znajdzie się coś bardziej sensownego w przedziale 2 - 3 tys. zł? - przy tak niskim zapotrzebowaniu. Jak szukasz czegoś prostego, ale porządnego to możemy polecić Pentair Riversoft 8/15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 16.01.2025 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia W dniu 12.01.2025 o 16:57, Ultor79 napisał: Nie chcę mieć białych zacieków na armaturze,ale domyślam się że przy zejściu do wartości bliskiej zera, będzie konieczność montażu osmozy - to jak wiadomo wiąże się z dodatkowymi kosztami. Bardzo bym prosił o podanie jakiś przykładowych modeli mieszczących się w budżecie. Jeżeli chcesz się zamknąć z montażem w 4000 zł, to w tej kategorii cenowej możemy polecić Ecoperla Toro 24 lub jak głowica ma być np. włoska Autotrol to Pentair Riversoft 30 i zostanie kilka groszy w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flakor 23.01.2025 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia Cześć, znalazłem temat w google i postanowiłem założyć konto oraz poprosić o pomoc w wyborze. Test wykonałem i wychodzi: 20dH w skali niemieckiej. Nie wiem jakie zużycie wody, bo to będzie nasze pierwsze mieszkanie. Powiem tyle, że to mieszkanie z jedną łazienką z prysznicem, bojler 150L, zmywarka i kuchnia. Bierzemy długie prysznice. Wstępnie miałem wybrane urządzenie z firmy technika wody w wielkości 26L "WATER TECHNIC 26", ale trafiłem tutaj i dowiedziałem się, że w podobnym przedziale cenowym można mieć coś lepszego. Nie mam ustalonego budżetu, ale chciałbym kupić coś co będzie DZIAŁAĆ i bez zbędnych wodotrysków, wifi itp. Oczywiście chciałbym wydać jak najmniej, prosiłbym o 2-3 propozycje w miarę możliwości, jakiś budżet, coś średniego i coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 23.01.2025 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 1 godzinę temu, Flakor napisał: Cześć, znalazłem temat w google i postanowiłem założyć konto oraz poprosić o pomoc w wyborze. Test wykonałem i wychodzi: 20dH w skali niemieckiej. Nie wiem jakie zużycie wody, bo to będzie nasze pierwsze mieszkanie. Powiem tyle, że to mieszkanie z jedną łazienką z prysznicem, bojler 150L, zmywarka i kuchnia. Bierzemy długie prysznice. Wstępnie miałem wybrane urządzenie z firmy technika wody w wielkości 26L "WATER TECHNIC 26", ale trafiłem tutaj i dowiedziałem się, że w podobnym przedziale cenowym można mieć coś lepszego. Nie mam ustalonego budżetu, ale chciałbym kupić coś co będzie DZIAŁAĆ i bez zbędnych wodotrysków, wifi itp. Oczywiście chciałbym wydać jak najmniej, prosiłbym o 2-3 propozycje w miarę możliwości, jakiś budżet, coś średniego i coś lepszego. Jeżeli nie znasz miesięcznego zużycia wody, to proszę o podanie ilości osób. Statystycznie przyjmuje się 3m3 wody na jedną osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flakor 23.01.2025 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 7 minut temu, prohus napisał: Jeżeli nie znasz miesięcznego zużycia wody, to proszę o podanie ilości osób. Statystycznie przyjmuje się 3m3 wody na jedną osobę. Dwie osoby plus w przyszłości dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 24.01.2025 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 20 godzin temu, Flakor napisał: Dwie osoby plus w przyszłości dziecko. Na dzień dzisiejszy 25L to jest aż nadto, ale faktycznie myśląc do przodu to będzie idealnie. Generalnie przez Ciebie zmiękczacz nie jest jakiś najgorszy. Największym plusem to 10 letnia gwarancja, ale na stronie nie znalazłem ich warunków i jakie są zasady. Jedna firma już daje dożywotnią gwarancję na systemy RO, ale jak wczytamy się w warunki, to wygląda to bardzo słabo, a dodatkowo wymusza na kliencie cykliczne koszty związane z przyjazdem serwisanta. Jeżeli chcesz, mogę coś zaproponować w zbliżonych kwotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 24.01.2025 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia W dniu 23.01.2025 o 09:35, Flakor napisał: Cześć, znalazłem temat w google i postanowiłem założyć konto oraz poprosić o pomoc w wyborze. Test wykonałem i wychodzi: 20dH w skali niemieckiej. Nie wiem jakie zużycie wody, bo to będzie nasze pierwsze mieszkanie. Powiem tyle, że to mieszkanie z jedną łazienką z prysznicem, bojler 150L, zmywarka i kuchnia. Bierzemy długie prysznice. Wstępnie miałem wybrane urządzenie z firmy technika wody w wielkości 26L "WATER TECHNIC 26", ale trafiłem tutaj i dowiedziałem się, że w podobnym przedziale cenowym można mieć coś lepszego. Nie mam ustalonego budżetu, ale chciałbym kupić coś co będzie DZIAŁAĆ i bez zbędnych wodotrysków, wifi itp. Oczywiście chciałbym wydać jak najmniej, prosiłbym o 2-3 propozycje w miarę możliwości, jakiś budżet, coś średniego i coś lepszego. Jak zależy Ci na przedziale cenowym do 2500 zł to rozważ Pentair Riversoft 30 (urządzenie na europejskich komponentach). Prosty, ale solidny zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.01.2025 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia @prohus Twoja sygnaturka https://forum.murator.pl/static/signaturepics/sigpic286644_1.gif The file you were looking for could not be found nie otwiera się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 24.01.2025 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 9 minut temu, d7d napisał: @prohus Twoja sygnaturka https://forum.murator.pl/static/signaturepics/sigpic286644_1.gif The file you were looking for could not be found nie otwiera się. To kolejny efekt działalności Redakcji, radosna twórczość nie zna granic a wszystko to po to aby pośrednio zniechęcić użytkowników do FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.01.2025 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia To raczej nowe wydanie Forum a nie Redakcja, zlikwidowało to powiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts