Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witajcie.

Dałem sobie czas i przeczytałem cały wątek... od deski do deski i jedno wam powiem. Wiem jeszcze mniej niż na początku. Na początku kupił bym byle zmiękczacz a teraz nie wiem za cholerę co kupić. Mam wodę z ujęcia wiejskiego i jedyne co chcę to ją zmiękczyć. Wodociągi podają twardość około 350 mg.

1. Czy jeśli nie kupię topworksa tylko np. BUDERUSA zrobię jakiś błąd ?

2.Czy ktoś z wtajemniczonych potrafi mi powiedzieć czy założenie, że większe złoże np.30 L (przy 3-4 osobowej rodzinie) oznacza konieczność rzadszej regeneracji czyli mniej solanki wlewanej do oczyszczalni przydomowej, mniej soli czyli same zyski czy rzadka odnowa złoża oznacza że z czasem jakość uzdatnianej wody będzie się pogarszać?

3. Czy solanka wylewana do oczyszczalni to coś czego robić się nie powinno czy wręcz jest to zabronione i z jakiego powodu?

4. Czy potrafi mi ktoś powiedzieć czym różnią się zmiękczacze BUDERUSA? Czy przy założeniu że mam w Buderusie upust instalatorski warto się skusić na ten sprzęt czy dać sobie spokój?

Myślałem że największym problemem będzie u mnie wcinka do kanalizacji ale okazuje się że największym problemem jest wybór urządzenie. Czasem mam wrażenie, że im mniej wiesz tym lepiej śpisz

Pozdrawiam

Maciej

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podepne sie pod pytanie EDA.

Też mam w domu wodę z wodociągów.

Jeszcze nie mieszkam, ale sąsiadka ostatnio mówiła, ze syf taki jest z tych rur, że co 3-4 dni musi czyścić baterie, bo jakis osad tam siada (mieszkają juz około roku, więc to pewie nie kwestia brudnych rur.

Wstepnie napaliłem sie na Aquahome 18 lub na LOGANICE 20 (sprzedawca po usłyszeniu, że woda z rury, domek 130 m2, 4 osoby od razu powiedział że ten ;-))) Jakoś nie wzbudziło to mojego zaufania).

Jest pytanie czego oczekuję od stacji.

No cóż - pewnie zmiękczenie wody. Poza tym nie sądzę, zeby były tam bakterie. Chlorem jakos specjalnie też nie śmierdzi....

Podpowiedzcie proszę, czy dobry kierunek obrałem, czy jednak nalezy wykonac badanie wody w sanepidzie.. a moze tylko o coś zapytać w wodociagach.

Przeczytałem prawie cały temat, ale głównie omawiane są sprawy ze studniami.

dziekuję i pozdrawiam

k

Mam wyniki z sanepidu.

Proszę o pomoc w uzdatnieniu mojej wody. Za każdą opinie z góry dziękuję :D , bo w ogóle nie znam się na temacie.

Dodam tylko, że studnia jest głębinowa , czerpiemy wodę z 25 m.

Rodzina 4 osobowa.

Mętność (FNU) – 6,5

Barwa (mg/dm3) – 5

Zapach – nieakceptowalny

Przewodność właściwa (µS/cm) – 449

Odczyn (pH) – 7,4

Twardość (mg/dm3) – 205

Amonowy jon (mg/dm3) - <0,15

Azotyny (mg/dm3) - <0,010

Azotany (mg/dm3) - <0,2

Żelazo (mg/dm3) – 1,13

Mangan (mg/dm3)- 0,20

No i teraz mikrobiologia:

Ogólna liczba mikroorganizmów w 1ml wody po 72 h inkubacji (jtk/1ml) – 28

Ogólna liczba mikroorganizmów w 1ml wody po 48 h inkubacji (jtk/1ml) – 6

Liczba enterokoków kałowych w 100 ml wody (jtk/100ml) – 8 ±15%

Czekam na widomość od Was. Pozdrawiam, noag

Mam wyniki z sanepidu.

Proszę o pomoc w uzdatnieniu mojej wody. Za każdą opinie z góry dziękuję :D , bo w ogóle nie znam się na temacie.

Dodam tylko, że studnia jest głębinowa , czerpiemy wodę z 25 m.

Rodzina 4 osobowa.

Mętność (FNU) – 6,5

Barwa (mg/dm3) – 5

Zapach – nieakceptowalny

Przewodność właściwa (µS/cm) – 449

Odczyn (pH) – 7,4

Twardość (mg/dm3) – 205

Amonowy jon (mg/dm3) - <0,15

Azotyny (mg/dm3) - <0,010

Azotany (mg/dm3) - <0,2

Żelazo (mg/dm3) – 1,13

Mangan (mg/dm3)- 0,20

No i teraz mikrobiologia:

Ogólna liczba mikroorganizmów w 1ml wody po 72 h inkubacji (jtk/1ml) – 28

Ogólna liczba mikroorganizmów w 1ml wody po 48 h inkubacji (jtk/1ml) – 6

Liczba enterokoków kałowych w 100 ml wody (jtk/100ml) – 8 ±15%

Czekam na widomość od Was. Pozdrawiam, noag

Coś mi się żle zapisało poprzednio.

Liczba enterokoków kałowych w 100 ml wody (jtk/100ml) – 8 +/- 15%

• 2 weeks później...

Panowie, a czy ktoś się spotkał z taką firmą?? http://www.bwt.pl/PL/Produkty/Technika-Domowa/Produkte/zmiekczanie/Aqa-Perla/ Spotkał się ktoś z tym BWT??'>

Mój hydraulik zachwala tę firmę pod niebiosa i nie wiem, czy jest to uzasadnione- ponoć inne urządzenia są przestarzałe, a to jest ultra nowoczesne.... Tylko zasada działania taka sama :) Spotkał się ktoś z tym BWT??

Ten hydraulik ma tam chyba duże upusty bo rewelacji nie widzę..

Zresztą nieuzasadnione jest kompletnie stosowanie urzadzenia do pracy ciagłej w warunkach domowych. Mam na mysli uzasadnienie ekonomiczne.

Jesli wyraża opinię negatywną o innych urzadzeniach to najlepszy dowód na to , że ich po prostu nie zna.

Witajcie długo czekałem na jakakolwiek odpowiedz na tym forum , oczywiście konkretnej nie dostałem , zdałem sie tylko na siebie , zainstalowałem zmiekczacz , LOGA NICE dla 4 osób , oczywiście cały montaz tez zrobiłem sam , bo spotkałem sie z opiniami ze instalacje trzeba zlecic tylko fachowcom - bzdura oczywista ..., jedynie przy uruchomieniu , mała aczkolwiek cenna pomoc instruktazowa Pana od którego kupiłem zmiekczacz , po ok 3 m-cach , moge napisać , sprzet jak również uzytkowanie -rewelacja

Co sadzicie o zrobieniu dwoch niezaleznych instalacji uzdatniania wody ?

Jedna do celow spozywczych (i np podlaczona tylko do wody w kranie w kuchni lub nawet dodatkowy kranik).

Druga do celow bytowo/gospodarczych - cala reszta.

Bo tak patrze, ze to w sumie sa dwa rozne cele i rodzaje uzdatnien. Nie zawsze woda "gospodarcza" uzdatniona jest dobra do picia i odwrotnie.

Fantom

Co sadzicie o zrobieniu dwoch niezaleznych instalacji uzdatniania wody ?

Jedna do celow spozywczych (i np podlaczona tylko do wody w kranie w kuchni lub nawet dodatkowy kranik).

Druga do celow bytowo/gospodarczych - cala reszta.

Bo tak patrze, ze to w sumie sa dwa rozne cele i rodzaje uzdatnien. Nie zawsze woda "gospodarcza" uzdatniona jest dobra do picia i odwrotnie.

Fantom

jak najbardziej , jak mam tez dwie niezalezne , a jak bedziesz miał mozliwosc podłaczenia nie uzdatnionej wody np , do spłuczek w ubikacjach , to naprawde zobaczysz kolosalne róznice ... Bo niestety ale ok 50% zuzywanej wody to niestety i dzie w spłuczke , a jak wiadomo tam uzdatnionej wody nie potrzeba

Przepraszam dragon ale wyobrażam sobie jak wygladają muszle skoro masz tam nieuzdatniona wode.....moze Tobie to nie przeszkadza ale ze względów choćby estetycznych uważam, że woda własnie do spłuczki powinna spełniac normy wody gospodarczej...wszelkie przekroczenia manganu czy też żelaza powodują potrzebe uzywania dosyc agresywnej "chemii" do czyszczenia tych elementów sanitarnych a im częściej czyścisz tym bardziej osłabiasz ich powierzchnie zewnętrzne i tym szybciej sie one zabrudzają. Takie działanie powoduje że nadają się one do użytku na okres 3 do 4 lata a potem trzeba iść po nowe.

Ja sie choćby z tych powodów nie mogę z Toba zgodzić....

uważam , że woda powinna być uzdatniana. Nie wspomnę tu o innych elementach domowego wyposażenia ...baterie , pralki , zmywarki itd.

Widze mała niescisłość , otórz , ja opisałem temat dwóch instalacji i miałem na mysli zainstalowany zmiękczacz do wody , w moim przypadku z wodociągu miejskiego. Nonsensem jest wylewanie zmiękczonej wody w kibel , reszte pdłączy do pozostałych urządzen to oczywiście woda zmiekczona

I bez przesady , jak sie muszli nie wyczyści regularnie to nawet , spłukiwanie zmiękczona wodą nic nie da , czyli oblicz sobie koszty uzyskania uzdatnionej wody i wylewanią ja w kibel

No wlasnie - wazna sprawa : ktore uzdatniacze wymagaja kosztow eksploatacji (i czy okresowowo czy zaleznie od ilosci wody) a ktore sa praktycznie bezobslugowe ?

I drugie pytanko : czy to prawda, ze wiekszosc uzdatniaczy wymaga ciaglego cisnienia na wejsciu ? Chcialem zrobic odciecie wody w studni, ale podobno musi byc za uzdatniaczami.

Fantom

Widze mała niescisłość , otórz , ja opisałem temat dwóch instalacji i miałem na mysli zainstalowany zmiękczacz do wody , w moim przypadku z wodociągu miejskiego. Nonsensem jest wylewanie zmiękczonej wody w kibel , reszte pdłączy do pozostałych urządzen to oczywiście woda zmiekczona

I bez przesady , jak sie muszli nie wyczyści regularnie to nawet , spłukiwanie zmiękczona wodą nic nie da , czyli oblicz sobie koszty uzyskania uzdatnionej wody i wylewanią ja w kibel

To dosyć dziwne stwierdzenie....skąd wiesz , ze nic nie da skoro nie masz tam wody zmiękczonej. Ja mam zmiekczoną od ponad 10-ciu lat i jakoś chemii sie u mnie nie uzywa. Wystarczy troszkę twardszy włos na szczotce i muszla nadal jak nowa.

No wlasnie - wazna sprawa : ktore uzdatniacze wymagaja kosztow eksploatacji (i czy okresowowo czy zaleznie od ilosci wody) a ktore sa praktycznie bezobslugowe ?

I drugie pytanko : czy to prawda, ze wiekszosc uzdatniaczy wymaga ciaglego cisnienia na wejsciu ? Chcialem zrobic odciecie wody w studni, ale podobno musi byc za uzdatniaczami.

Fantom

Koszty eksploatacji a obsługa to dwie różne rzeczy.

Jeśli ktoś Ci powie , ze jego uzdatniacz jest bezobsługowy i nie wymaga kosztów eksploatacji to daj sobie spokój z takim dostawcą. To tak jakbyś chciał jeździć samochodem i nie lać benzyny . Da się? Wątpię.

Generalnie rzeczywiście każde urzadzenie do uzdatniania wymaga pracy pod cisnieniem.

Moj zmiękczacz zuzywa ok. 25 kg soli na 2 miesiace (tak mi wychodzi z aktualnego zuzycia).

Worek 25 kg soli kosztuje w markecie 28 zł. Czyli ok 14 zł na miesiac kosztuje zmiekczenie wody.

Koszt prądu jest pomijalny - moze by sie 1 zł uzbierało (pompa pracuje tylko w czasie regeneracji złoza)

Spłukiwanie kibla zmiękczoną wodą może być opłacalne. Przy twardej wodzie i spłukiwaniu 5 razy dziennie (liczyłem ok. 6 litrów na jedno posiedzenie), zaoszczędzisz max. 1 zł miesięcznie (to są koszty soli do zmiękczacza). Jeżeli masz duży rabat na środki czystości i pracowitą Żonę, to zaoszczędzisz w roku 10 zł. Wybór należy do Ciebie.

Tak swoja droga, jak zaniesc proble wody do badan do sanepidu ? Nalac po protu lirtra w sloik i tyle ?

Ktore badania warto wykonac (woda z wodociagow to bakteriologiczne chyba sobie oge darowac)

Fantom

myślę że powinieneś kupić 1,5 l butelkę wody mineralnej niegazowanej wylać ją i nalać tej wody co chcesz zbadać( pełna butelkę by nie utworzyć pęcherzyka powietrza) i w ciągu jak najkrótszego czasu przewieść do badania. ale wcześniej umów się na takie badanie :)

jeśli ktoś będzie chciał zbadać sobie wodę to zapraszam na SGGW tam powstaje centrum wody i badają wodę dość szybko.

ja wykonuje studnie wiercone i badam grunt pod budynki :) [email protected] jak coś :)w tej kwestii komuś się zrodzi :)