Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lepiej, to nie znaczy dobrze bo te urządzenia mają 'sprawnosc' w granicach 65% Woda po zagotowaniu w czajniku ktory zostal przed chwilą oczyszczony z kamienia tez moze byc mętna, tak ja po zastosowaniu tych odkamieniaczy magnetycznych, elektrolitycznych.

Są też chemiczne odkamienaicze o podobnym dzialaniu które dawkują mikroskopijne ilosci substancji chemicznej która zapobiega osiadaniu kamienia na instalacj grzewczej, szeroko stosowane na zachodzie u nas jakby niedoceniane.

I wtedy najleszym rozwiązaniem jest zastosowanie do celów spożywczych filtra w kuchni.

Pozdrawiam.

"Przede wszystkim trzeba sobie odpowiedzieć na jedno bardzo ważne pytanie" jak mawiał pewien wieszcz :) W tym przypadku to do czego ma służyć ta woda? Bo te wszystkie magnetyzery nic z wody nie usuwają, a jedynie powodują (w co osobiście do końca nie wierzę) że nie osadza się kamień. Wapń i magnez który go powoduje nadal jest w wodzie. Jeśli woda ma być tylko do kotła grzewczego to może to wystarczy, ale już pijąc taką wodę nasze nerki i tak wyłapią co trzeba.

Jeśli chodzi o chemię do zmiękczania to dodaje się do wody fosforany. Tu jest niezły artykuł na ich temat, choć trochę reklamowy :) (http://www.forum-wodociagi.pl/index.php?req=technologie_id=102&From=0)

wyciągnąłem z Gminy badania wody wyglądają one następująco:

barwa - 15 mgPt/l

mętność - 7,60 NTU

odczyn PH - 7,3 pH

amoniak - 0,81 mgNH4/l

azotyny - <0,003 mgNO2/l

azotany - <0,17 mgNO3/l

chlorki - 9 mgCl/l

żelazo - 0,7 mgFe/l

mangan - 0,14 mgMn/l

index nadmanganianowy - 1,02 mgO2/l

zasadowość - 6,79 mmol/l

twardość ogólna - 247 mgCaCO3/l

twardość wapniowa - 2,34 mmol/l

wapń - 94 mgCa/l

magnez - 3,00 mgMg/l

cynk - <0,1 mgZn/l

miedź - <0,02 mgCu/l

chrom ogólny - <0,02 mgCr/l

ołów - <0,025 mgPb/l

kadm - <0,003 mgCd/l

nikiel - <0,003 mgNi/l

rtęć - <0,005 mgHg/l

przewodność el. wł. w 25 C - 545 uS/cm

siarczany - 12 mgSO4/l

zawiesiny ogólne - 3,1 mg/l

sucha pozostałość - 320 mg/l

Pytanie do tych, którzy sie na tym znają bo ja ni w ząb. Czy oprócz zmiękczacza coś jeszcze jest mi potrzebne do szczęścia? Pan w Gminie twierdził że trochę wysoka jest wartość zawiesin ogólnych i coś wspominał ze przewodność elektryczna też jest za wysoka. Co o tym sądzicie?

te wszystkie magnetyzery nic z wody nie usuwają, a jedynie powodują (w co osobiście do końca nie wierzę) że nie osadza się kamień.

Ja też jestem sceptykiem.

Wszystkim, których interesuje temat magnetyzerów, witalizatorów, czarnych skrzynek itp. polecam lekturę strony:

http://www.chem1.com/CQ/gallery.html

Trochę ciężko się czyta, ale nie dlatego, że jest w obcym języku. Nawet po przetłumaczeniu na polski, połowy bełkotu nie można zrozumieć :roll:

wyciągnąłem z Gminy badania wody...

Pytanie do tych, którzy sie na tym znają bo ja ni w ząb. Czy oprócz zmiękczacza coś jeszcze jest mi potrzebne do szczęścia? Pan w Gminie twierdził że trochę wysoka jest wartość zawiesin ogólnych i coś wspominał ze przewodność elektryczna też jest za wysoka. Co o tym sądzicie?

Pytanie: czy jest to woda z wodociągów, czy ze studni?

Przekroczone wartości (w nawiasie norma):

mętność (1)

amoniak (0,5) - można sobie darować

żelazo (0,2) - wartość sporo przekroczona

mangan (0,05) - wartość przekroczona

twardość (500) - w normie, ale biorąc pod uwagę wapń i zasadowość, może sprawiać kłopoty (kamień kotłowy na ciepłej wodzie)

rtęć (0,001) - być może laboratorium nie mogło oznaczyć mniejszych wartości

Co do przewodności to jest OK.

Bardziej przydałby się odżelaziacz. Usunie żelazo oraz mangan, obniży również mętność i barwę.

Najlepszym wyjściem jest oczywiście odżelaziacz + zmiękczacz.

Czy oprócz zmiękczacza coś jeszcze jest mi potrzebne do szczęścia?

Zależy do czego ma być ta woda: do picia? do c.o.? do wszystkiego? ;)

Jeśli do wszystkiego to radziłbym odżelaziacz + zmiękczacz (może być w jednym stopniu) i np. mała osmoza pod zlewem do wody pitnej.

Pytanie: czy jest to woda z wodociągów, czy ze studni?

woda z wodociągu

Czy oprócz zmiękczacza coś jeszcze jest mi potrzebne do szczęścia?

Zależy do czego ma być ta woda: do picia? do c.o.? do wszystkiego? ;)

Jeśli do wszystkiego to radziłbym odżelaziacz + zmiękczacz (może być w jednym stopniu) i np. mała osmoza pod zlewem do wody pitnej.

No niestety do wszystkiego bo nie pomyślałem żeby osobną linie pociągnąć do kranu w kuchni. Więc teraz cała woda będzie szła przez zmiękczacz (na szczęście wyjście na ogród jest osobną linią).

Sam zmiękczacz też chyba usuwa żelazo i magnez w jakimś stopniu. wiecie obawiam się ze jak wstawię jeszcze dwa dodatkowe baniaki (odżelaziacz i zmiękczacz) to już do kotłowni drzwi nie otworzę :)

Co oznacza w jednym stopniu?

woda z wodociągu

No to mam dwie wiadomości:

zła:

Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę (Dz.U. 2001 nr 72, poz 747, art. 5) mówi, że "przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne ma obowiazek zapewnić...należytą jakość dostarczanej wody"

Jakość wody reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia (Dz.U. 2007 nr 61, poz. 417).

Twoja woda nie spełnia ww wymagań. Szczerze mówiąc Sanepid powinien zamknąć taki wodociąg.

dobra:

Możesz ubiegać się o obniżenie opłat za dostawę wody.

Zmiękczacz oczywiście usunie żelazo i mangan (pod warunkiem, że zmiękczysz wodę całkowicie).

Jeżeli nie masz miejsca, to (jak napisał qbek17) najlepszym rozwiązaniem jest złoże do usuwania żelaza, manganu i twardości.

Spróbuj wyguglać: "sanitizer crystal right".

To niekoniecznie musi być Sanitizer :) Równie dobrze możesz taki zestaw kupić z głowicą Clack, Fleck, Autotrol, itd...

Tylko jedna uwaga: moim zdaniem nie należy traktować jonitu jako narzędzia do usuwania żelaza - na stronie producentów można znaleźć "Procedurę oczyszczania jonitów ZANIECZYSZCZONYCH żelazem" co dość jednoznacznie sugeruje, że żelazo jonitom szkodzi.

woda z wodociągu

No to mam dwie wiadomości:

zła:

Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę (Dz.U. 2001 nr 72, poz 747, art. 5) mówi, że "przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne ma obowiazek zapewnić...należytą jakość dostarczanej wody"

Jakość wody reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia (Dz.U. 2007 nr 61, poz. 417).

Twoja woda nie spełnia ww wymagań. Szczerze mówiąc Sanepid powinien zamknąć taki wodociąg.

dobra:

Możesz ubiegać się o obniżenie opłat za dostawę wody.

Zmiękczacz oczywiście usunie żelazo i mangan (pod warunkiem, że zmiękczysz wodę całkowicie).

Jeżeli nie masz miejsca, to (jak napisał qbek17) najlepszym rozwiązaniem jest złoże do usuwania żelaza, manganu i twardości.

Spróbuj wyguglać: "sanitizer crystal right".

Zadzwoniłem z burdą do Gminy że co oni za syf mi sprzedają. Pan poinformował ze te wyniki które mi przekazali są wynikami wody surowej ze studni przed przejściem przez filtry.

• 2 weeks później...

witam,

mam pytanie o dyszę rozpylającą do hydroforu.

Chcę zastosować inżektor przed hydroforem, w hydroforze planuję zamontować dyszę, tylko jaką ?

Może kilka dysz?

Taką jak do węża ogrodowego, czy może jak w silnikach deasla, czy jeszcze inną?

Inżektor będzie dozował powietrze, a dysza miałaby za zadanie dodatkowo dokładnie rozpylić tę mieszankę wewnątrz hydroforu w celu natlenienia wody i wytrącenia z niej nadmiaru żelaza.

Hydrofor 300 litrów, montaż dyszy od góry, ciśnienie w układzie 2,5-4,5 bar

inżektor na złączkach 1". Obecnie całość pracuje w układzie pompy głębinowej z zasobnikiem przeponowym 150l i filtrem 20 mikronów, ale ten filtr nie wyrabia.

Pytanie drugie.

w hydroforze będzie zamontowany automatyczny odpowietrznik, tylko na jakie ciśnienie? :-?

mam pytanie o dyszę rozpylającą do hydroforu.

Chcę zastosować inżektor przed hydroforem, w hydroforze planuję zamontować dyszę, tylko jaką ?

Może kilka dysz?

Inżektor będzie dozował powietrze, a dysza miałaby za zadanie dodatkowo dokładnie rozpylić tę mieszankę wewnątrz hydroforu w celu natlenienia wody i wytrącenia z niej nadmiaru żelaza.

No to widzę ful wypas :D

Fabryczną dyszę ciężko będzie dostać (Wimest chyba takie ma).

Ale można ją zrobić samemu. Kształt ograniczony jest tylko możliwościami technicznymi i wyobraźnią. Może to być kawałek rury z dospawanym talerzem, stożkiem, półkulą itp. Można zrobić z zaspawanej rurki z nawierconymi otworami lub naciętymi szczelinami.

Jeżeli nie masz warsztatu, to najlepiej wykorzystać gotowe elementy, np. zraszacze lub tryskacze p-poż.

Może byc też coś takiego (zawor zwrotny z filtrem):

http://www.hydropolska.pl/oferta/min/zawory/zaw_zwrotny_kosz.jpg

lub takiego:

http://www.hydropolska.pl/oferta/min/zawory/filtr_zaw_zwrotnego.jpg

Dysza ogrodowa może mieć zbyt duże opory hydrauliczne.

Pytanie drugie.

w hydroforze będzie zamontowany automatyczny odpowietrznik, tylko na jakie ciśnienie? :-?

Wiekszość jest na ciśnienie max. 10 bar.

Witam,

Mam pytanie do osob zaznajomionych w temacie.

Jak bardzo moga sie zmieniac parametry fizyczne wody w danej studni glebinowej?? Wedlug badan mam 3,14mg zelaza. Czy moze byc tak ze za pol roku bede mial np, 4mg, a albo 2mg itp? Ujecie na glebokosci 61m. Powyzje w zasadzie glina i il na zmiane.

Drugie pytanie.

Sasiad pobiera wode z tej samej glebokosci. Te 60 metrow gliny i ilow nad 1 warstwa wodonosna to norma dla naszej okolicy. Jego studnia jest okolo 100m od mojej. W jego badaniach wyszlo 5x mniej zelaza (0,6mg vs 3mg)

Czy przy tej samej warstwie wodonosnej, tak blisko siebie, te wartosci moga sie tak drastycznie roznic?? Czy raczej upatrywac bledu labolatorium (badania byly w 2 roznych miejscach robione).

dzieki

marcin

Co do twojego drugiego pytania to myślę, że albo wystąpił błąd (zanieczyszczenie) gdzieś podczas pobierania próbki do badań, albo studnia jest nowa i jeszcze nie ustaliły się parametry wody która była badana.

Oba laboratoria mogą stosować inne metody pomiarowe, ale różnica nie byłaby aż tak duża.

Co do twojego drugiego pytania to myślę, że albo wystąpił błąd (zanieczyszczenie) gdzieś podczas pobierania próbki do badań, albo studnia jest nowa i jeszcze nie ustaliły się parametry wody która była badana.

Oba laboratoria mogą stosować inne metody pomiarowe, ale różnica nie byłaby aż tak duża.

Heja,

Dzieki za odzew. Studnie sa uzywane od jakiegos pol roku w normalnym trybie mieszkaniowym, wiec to chyba nie to ze sie jeszcze nie ustalily parametry.

marcin

Czy przy tej samej warstwie wodonosnej, tak blisko siebie, te wartosci moga sie tak drastycznie roznic?? Czy raczej upatrywac bledu labolatorium (badania byly w 2 roznych miejscach robione).

Tak jak napisał qbek17, mało prawdopodobna jest taka różnica w jakości.

Na początek spróbowałbym sam zrobić proste badanie. Weż dwie identyczne szklanki. Do jednej wlej swojej wody, do drugiej, wody pożyczonej od sasiada.

Porównaj kolor. Po paru dniach porównaj ilość osadu. Przy takich wartościach żelaza różnica powinna być widoczna gołym okiem.

Woda powinna być pobierana w możliwie identycznych warunkach: jak najbliżej ujęcia, po spuszczeniu (np. 5 min), tego samego dnia...

Może sie okazać, że sasiąd też już ma 3 mg żelaza :D