szczukot 29.03.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Osobiście jeżeli miałbym wodę z wodociągu zastosowałbym kolumnę węglową a nie filtry wymienne. Jakość wody nie ma porównania. Co znaczy "kolumna weglowa" ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.03.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 też nie wiedziałam wstukaj w google - niebieska rura wyglądająca jak butla z gazem technicznym z wyświetlaczem a w środku złoże węglowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.03.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 No to nie caje czemu mialaby byc ona lepsza niz wymienne wklady Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 29.03.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 W kolumnie jest okolo 40 litrów węgla a w wkładzie max 1litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.03.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 bo największy wkład ma zakładam ok. 4 litrów a najmniejsza kolumna złoże 20 widzę że piszemy jednocześnie problem w tym że najdroższy wkład do BB 20 to koszt 120 zł a najtańsza kolumna to 2000 zł co sie robi z kolumną po trzech latach i ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 29.03.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Zapominasz o obudowie +300Wegiel to około 7zł za litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.03.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Sluchajcie. Jak sie nazywa ten "chlor" ktory dodoaja do wody w wodociagach ? Czy jest to "chlor wolny" czy "chlorki" czy jeszcze inaczej ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.03.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Obudowę do BB można kupić taniej. Wkłady węglowe są z węgla granulowanego (GAC) lub sprasowanego. Węgiel zasypywany do zbiorników to węgiel granulowany. Efekt jest taki sam w obu przypadkach. Po zużyciu węgiel ze zbiornika należy wymienić. Jest to operacja mniej przyjemna i droższa niż zmiana wkładu. Nie radzę robić tego samemu - wygląda się jak górnik W wodociągach dodają chlor najczęściej w postaci podchlorynu. Chlorki i chloraminy (szkodliwe) tworzą się w wyniku reakcji chloru ze związkami zawartymi w wodzie. Chlor wolny to chlor w postaci, która jeszcze ma możliwość reagowania z innymi związkami czyli zabezpiecza wodę przed zanieczyszczeniami, które mogą się pojawić pomiędzy wodociągiem a odbiorcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.03.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Czyli "chcemy" usuwac chlorki a nie chlor wolny ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.03.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 http://proekojp.pl/new/zloza-wegiel_aktywny.pdf tu jest całkiem ładnie opisane co nieco o węglu aktywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.03.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Czyli "chcemy" usuwac chlorki a nie chlor wolny ? Chlorki są już zazwyczaj nieszkodliwe (np. NaCl - chlorek sodu czyli sól kuchenna). Wolny chlor jest w formie, która łatwo reaguje, co może być szkodliwe dla człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 29.03.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 mam problem z woda ze studni taki ze woda dosc szybko zapycha mi filtr 20mikro bardzo drobnym jak mąka piaskiem. w wodzie jest dosłownie rozpuszczony piasek. woda po napuszczeniu do wanny jest lekko zółtawa i zostawia zółtawe osady na wannie i obudowie filtra na pozostałych urzadzeniach nie zaowazyłem jakis osadów chyba ze od kamienia bo woda twarda.Studnia była kopana w bardzo drobnych pylastch piaskach.głebokosc studni 12mCzy zastosować drobniejszy filtr 10 moze 5mikro? czy moze cos innego zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.03.2010 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Drobniejszy filtr zapcha się jeszcze szybciej.Możesz pomyśleć np. o filtrze sedymentacyjnym z płukaniem automatycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.03.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Czyli "chcemy" usuwac chlorki a nie chlor wolny ? Chlorki są już zazwyczaj nieszkodliwe (np. NaCl - chlorek sodu czyli sól kuchenna). Wolny chlor jest w formie, która łatwo reaguje, co może być szkodliwe dla człowieka. Eeeee, to luzik. Chloru wolnego mam minimalnie. Odpuszcze wiec sobie wogole ten weglowy filtr chyba. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 30.03.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Drobniejszy filtr zapcha się jeszcze szybciej. Możesz pomyśleć np. o filtrze sedymentacyjnym z płukaniem automatycznym. Jaki jest tego koszt (pobor wody 15m3/mc) Czy taki filtr wyczysci mi wode z bardzo drobnego piasku ktory jest własciwie rozpuszczony w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.03.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Piasek z założenia nie rozpuszcza się w wodzie Najlepiej byłoby zrobić analizę wody i stwierdzić czy to muł czy jakieś osady się wytrącają. Są filtry narurowe, które płuczą się przy określonym spadku ciśnienia (czyli jak się zaczyna zapychać) lub z ręcznym zaworem do płukania. Ceny zależnie od wersji i producenta od kilkudziesięciu do kilkuset PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1973 17.04.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Witam. Pierwszy raz na forum choć obserwuje go już od jakiegoś czasu.Po namyśle i za radą znanego mi instalatora z Konina kupiłem zmiękczacz Waterside C450. Zmiękczacz jak zmiękczacz mały, działa co najważniejsze ale mam pytanie czy jak reguluje sobie twardość w głowicy (chciałem sprawdzić czy to naprawdę działa i powiem, że działa) czy jest sens mieszać taką wodę bo jest za miękka? Drugie pytanie to czy musze założyć filtr wstępny przed zmiękczaczem bo podobno przydałby sie ale nie wiem czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.04.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Oj przyda sie,nawet,jesli masz ''czysta'' , ''smaczna'' wode wodociagowa.Jak bardzo sie uprzesz nie wierzac w sens,pokaze Ci moj wklad przezroczysty filtra wstepnego-mechanicznego,po 3-4 miesiacach od zalozenia stacji zmiekczajacej wode.Sam nie wierzylem,ile syfu wlazi z zew. z woda,z sieci wodociagowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotu6 17.04.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Witam! Jako, że wątek bardzo fachowy i rzeczowy, również poproszę o poradę..Proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatnienia wody o poniższych parametrach:Żelazo ogólne - 1,31 mg/lMangan - 0,164 mg/lMętność - 5,49 NTUPrzewodność elektr. właściwa - 408 uS/cmodczyn pH - 7,43Barwa - 30 mg/lJon amonowy - 0,133 mg/lAzotyny - 0,014 mg/lAzotany - <0,5 mg/lZapach - Z2RSmak - żelazistyTwardość - 221 mg/l Jakie urządzenia i w jakiej konfiguracji (i cenie) należałoby zamontować, żeby białe pranie nie było żółte, armatura nie dostała po d... i żeby nie było zacieków na wc i umywalkach? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.04.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Przydałby ci się odżelaziacz i zmiękczacz. I ewentualnie węgiel aktywny na dokładkę. Dwa pierwsze procesy możesz załatwić na jednym złożu (Crystal Right). Co do ceny to zależy głównie od wielkości systemu. Musiałbyś podać jakieś parametry: jakie zużycie wody (średnie i maksymalne chwilowe), ile osób lub coś do oszacowania zużycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts