Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak. Jest to łączne zużycie wody ciepłej i zimnej. Uzdatnianie tylko wody zimnej wydaje mi się trochę bez sensu - najbardziej irytujący jest kamień pod prysznicem i przy bateriach. Przy uzdatnianiu tylko wody zimnej zyskuje praktycznie jedynie pralka

Nie do końca. Bateria jest mieszaczem - miesza wodę ciepłą i zimną. Jak zmiękczysz zimną to sumaryczna twardość wody z kranu też się zmniejszy (tym bardziej im zimniejsza woda). To zmniejszy ilość kamienia. Dodatkowo (np. pod prysznicem) możesz na koniec kąpieli spłukać wszystko zimną wodą... Wiem, że to rozwiązanie tylko częściowe, ale chyba najbardziej praktyczne biorąc pod uwagę koszty i możliwości montażu rozwiązania całkowitego (czyli dwóch zmiękczaczy - na wodę ciepłą i zimną).

tyle, że stosunek zużycia wody zimnej do ciepłej wynosi 1,5:1 więc jakoś brak mi przekonania czy to rzeczywiście coś da. Ile by trzeba było wydać, żeby poprawa była rzeczywiście widoczna?

Można wydać dużo... zmiękczacz na wodę gorącą to spory wydatek... tak ze 4000-5000 PLN. Do tego drugi zmiękczacz na wodę zimną - jakieś 2500 PLN. Do tego instalacja dwóch zmiękczaczy, potrzebne miejsce, dodatkowe zużycie wody na regeneracje.... Chyba jednak nie warto...

Dziwne. Bo to znaczy, że w wymienniku się nie osadza kamień - dopiero w domu.

Podgrzewanie wody nie zawsze jest oczywiste i jednoznaczne z osadzaniem kamienia...

Taki dzbankowy? Sprawdzałeś twardość wody z niego po 1/10 czasu po jakim wymieniasz?

W takim filtrze masz trochę węgla aktywnego i trochę żywicy zmiękczającej,... mając zmiękczacz możesz sobie darować te wkłady.

A czy można jakoś zmniejszyć twardość wody w mieszkaniu które ma ciepłą jak i zimną wodę z sieci miejskiej? Z tego co pisaliście w tym wątku wcześniej Vulcan i impuls to ściema. Popularne na sól odpadają dla ciepłej wody. Średnie miesięczne zużycie wody ~4m3.

Parametry wody:

parametr jednostka wynik

Azotany mg/l 2,61

Azotyny mg/l

Barwa mg/l Pt 2,33

Chlorki mg/l 53,3

Fluorki mg/l 0,19

Magnez mg/l 13

Mangan µg/l

Mętność NTU 0,655

Odczyn pH – 7,5

Potas mg/l 6,63

Przewodność elektryczna właściwa µS/cm 692

Siarczany mg/l 98

Sód mg/l 35,2

Temperatura °C 9,71

Twardość ogólna mg/l CaCo3 262

Wapń mg/l

Żelazo µg/l 51,25

Twardość przeliczenie jednostek

mmol/dm3 2,6

mval/dm3 5,2

st n 15

st. Ang. 18

st. Franc 26

mg/dm3 CaCO3 262

Zmiękczanie wody zimnej naprawdę spowoduje zauważalne zniwelowanie osadzającego się kamienia na armaturze i urządzeniach AGD. Raczej nie ma sensu inwestować w zmiękczanie zarówno wody ciepłej jak i zimnej chociażby ze względu na koszty oraz sporo miejsca na instalacje urządzeń w mieszkaniu.

Witam Was.

W temacie urządzeni do zmiękczania wody nie mam zielonego pojęcia ale wiem, że mam już dość kamienia na kabinie, płytkach czy naczyniach. Decyzja podjęta chcę zamontować zmiękczacz. I tu prośba do znających się w temacie o doradzenie odpowiedniego urządzenia. Czytałem trochę podobnych tematów jednak nie jestem pewien. Zależy mi żeby nie był specjalnie duży bo mam dość mało miejsca gdzie by stał.

Dom jednorodzinny woda z wodociągu twardość 258 czyli jakieś 14*niemieckich (ostatnie wyniki badań) dwie łazienki+kuchnia, domownicy 4osoby, zużycie wody ok.8-12m3 mc. ścieki odprowadzane do szamba na działce.

Myślę o :

https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-clack-pallas-p-1076.html

lub

https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-30-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-5m-h.html

https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-30-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-5m-h.html

Który bardziej odpowiedni?

Edytowane przez marcek10

Witam,

To mój perwszy post, ale nie, nie potrzebuję*pomocy w doborze sprzętu, zdecydowałem się na zakup po około półgodzinnej lekturze forum. Po kolelnych kilkunastu godzinach zorientowałem się, że być może nie ustrzegłem się błędów, nie badałem wody ani nie oszacowałem zużycia wody.

Woda ze studni głębinowej, żealzo jakieś jest, ale woda nie zółknie po odstawieniu, nie ma śladów na wannie, muszli ani umywalce, ot po prostu woda jest nieprzyjemine twarda, szczególnie przeszkadza nam osad na odstawionej na kilka godzin herbacie.

Kupiłem i zamontowałem Clacka WS1 CI ze zbiornikiem 10/54 i 40 litrów Purolitu C100E Made in Romania.

Myślę, że dość dobrze przewertowałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi na poniższe pytania:

1. Czy po uruchomieniu powinienem natychmiast uzupełnić sól?

Nie wsypywałem nic, po uruchomieniu wypuściłem przez kran około 50 litrów żółtej wody, regeneracja jest ustawiona na 5 m3 czyli jeszcze trochę czasu powinienem mieć.

2. Kiedy sterownik zaleje zbiornik z solą, jeśli przy regeneracji to nie zdąży się ta sól rozpuscić. Czy może powinienem zacząć od wymuszonej regeneracji?

3. Sterownik ma możliwość zaprogramowania solankowania wstecznego BRINE UP, jednak nie zostało zaprogramowane przez sprzedawcę, co jest odpowiedzialne za tą możliwość?

4. BRINE DOWN jest drugim etapem po BACKWASCH, czym miałoby się to solankować skoro nie widzę wody w zbiorniku z solą?

5. Słychać, że jest spora przestrzeń powietrzna nad złożem w kolumnie, spory chałas przy większych poborach wody, czy kolumna sie wypełni wodą po jakimś czasie, czy zawsze już będzie tak ciurkać?

6. Mam bypas wykonany na instalacji, czy niepełne (nie do 0) zmiękcznie jest osiągalne tylko poprzez domieszanie niezmiękczonej wody trochę tak na oko, czy może sterownik wyposażony w bypas jest w stanie to precyzyjniej podmieszać?

Oczywiście zaraz (w poniedziałek) zasypuję sól i oddaję wode do badania.

Witam Was.

W temacie urządzeni do zmiękczania wody nie mam zielonego pojęcia ale wiem, że mam już dość kamienia na kabinie, płytkach czy naczyniach. Decyzja podjęta chcę zamontować zmiękczacz. I tu prośba do znających się w temacie o doradzenie odpowiedniego urządzenia. Czytałem trochę podobnych tematów jednak nie jestem pewien. Zależy mi żeby nie był specjalnie duży bo mam dość mało miejsca gdzie by stał.

Dom jednorodzinny woda z wodociągu twardość 258 czyli jakieś 14*niemieckich (ostatnie wyniki badań) dwie łazienki+kuchnia, domownicy 4osoby, zużycie wody ok.8-12m3 mc. ścieki odprowadzane do szamba na działce.

Myślę o :

lub

Zachęcamy do zapoznania się ze zmiękczaczami Ecoperla. Ze względu na ilość miejsca do montażu proponujemy zmiękczacz kompaktowy z serii Slimline.

Mam pytanie o zmiękczacz Keller 25, robiłem małą przeróbkę w kotłowni i odłączyłem zmiękczacz od instalacji wodnej. Po ponownym podłączeniu nie liczy ilości wody, regeneracja działa tylko w trybie czasowym. Jest szansa na samodzielną naprawę, czy zapraszać serwis (zmiękczacz ma ok 5 lat, oczywiście już po gwarancji)?

Witam,

To mój perwszy post, ale nie, nie potrzebuję*pomocy w doborze sprzętu, zdecydowałem się na zakup po około półgodzinnej lekturze forum. Po kolelnych kilkunastu godzinach zorientowałem się, że być może nie ustrzegłem się błędów, nie badałem wody ani nie oszacowałem zużycia wody.

Woda ze studni głębinowej, żealzo jakieś jest, ale woda nie zółknie po odstawieniu, nie ma śladów na wannie, muszli ani umywalce, ot po prostu woda jest nieprzyjemine twarda, szczególnie przeszkadza nam osad na odstawionej na kilka godzin herbacie.

Kupiłem i zamontowałem Clacka WS1 CI ze zbiornikiem 10/54 i 40 litrów Purolitu C100E Made in Romania.

Myślę, że dość dobrze przewertowałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi na poniższe pytania:

Nie wsypywałem nic, po uruchomieniu wypuściłem przez kran około 50 litrów żółtej wody, regeneracja jest ustawiona na 5 m3 czyli jeszcze trochę czasu powinienem mieć.

2. Kiedy sterownik zaleje zbiornik z solą, jeśli przy regeneracji to nie zdąży się ta sól rozpuscić. Czy może powinienem zacząć od wymuszonej regeneracji?

3. Sterownik ma możliwość zaprogramowania solankowania wstecznego BRINE UP, jednak nie zostało zaprogramowane przez sprzedawcę, co jest odpowiedzialne za tą możliwość?

4. BRINE DOWN jest drugim etapem po BACKWASCH, czym miałoby się to solankować skoro nie widzę wody w zbiorniku z solą?

5. Słychać, że jest spora przestrzeń powietrzna nad złożem w kolumnie, spory chałas przy większych poborach wody, czy kolumna sie wypełni wodą po jakimś czasie, czy zawsze już będzie tak ciurkać?

6. Mam bypas wykonany na instalacji, czy niepełne (nie do 0) zmiękcznie jest osiągalne tylko poprzez domieszanie niezmiękczonej wody trochę tak na oko, czy może sterownik wyposażony w bypas jest w stanie to precyzyjniej podmieszać?

Polecamy regularne używanie środków dezynfekujących oraz czyszczących do zmiękczaczy wody. Pozwoli to na dłuższą eksploatację urządzeń oraz ich prawidłową pracę. Gdy stężenie żelaza w wodzie surowej będzie zbyt wysokie złoże w zmiękczaczu może ulec uszkodzeniu bardzo szybko.

Stację uzdatniania wody zawsze najlepiej i najdokładniej dobrać na podstawie wyników analizy wody oraz zapotrzebowania.

Mam pytanie o zmiękczacz Keller 25, robiłem małą przeróbkę w kotłowni i odłączyłem zmiękczacz od instalacji wodnej. Po ponownym podłączeniu nie liczy ilości wody, regeneracja działa tylko w trybie czasowym. Jest szansa na samodzielną naprawę, czy zapraszać serwis (zmiękczacz ma ok 5 lat, oczywiście już po gwarancji)?

Sprawdź podłączenie turbinki - może przy przenoszeniu się coś odłączyło i nie styka... Raczej nic więcej nie mogło się stać jeśli nie rozbierałeś głowicy. Serwis zrobi to samo i jeśli nie pomoże to do wymiany.

Witam Was.

Myślę o :

lub

Przy takich parametrach wystarczy Ci zmiękczacz z 25 litrami złoża. Radziłbym wybrać model ze złożem monosferycznym (Lewatit).

Jeśli masz ograniczone miejsce to może bardziej ustawny będzie zmiękczacz dwuelementowy? Określ co to znaczy "dość mało miejsca"?

Witam,

Dość duży model wybrałeś...

Nie musi być "natychmiast" ale tak, trzeba wsypać sól i zrobić regenerację.

Złoże trzeba przed użyciem wypłukać. Najlepiej też zrobić od razu regenerację. Owszem - złoże jest dostarczane w formie zregenerowanej ale bardziej chodzi o higienę...

Powinieneś zacząć od uruchomienia urządzenia, a nie od razu przechodzić do jego użytkowania. Sterownik (o ile jest standardowo zaprogramowany) naleje wodę po regeneracji. Czyli pierwsza regeneracja będzie "na sucho". Lepiej będzie jak wlejesz ręcznie (wiadrem) kilkanaście litrów wody do zbiornika soli.

To nie tylko kwestia programu, ale też sprzętu. Jeśli głowica nie jest "upflow" to nie ustawiaj takiej regeneracji.

Jak nie zrobiłeś pierwszej regeneracji to nie widzisz. Po regeneracji naleje się tam woda.

Nie odpowietrzyłeś urządzenia więc masz tam pełno powietrza. Jakbyś zrobił regenerację to by się to powietrze usunęło...

To nie kwestia bypassu tylko zaworu mieszającego. Odbywa się to przez mieszanie wody surowej i zmiękczonej, ale taki zawór robi to precyzyjniej niż bypass (który zazwyczaj jest zbudowany na zaworach kulowych).

Zacznij od zbadania wody surowej. Jak teraz zbadasz wodę po zmiękczaczu to się możesz przerazić jej składem ;)

To nie tylko kwestia programu, ale też sprzętu. Jeśli głowica nie jest "upflow" to nie ustawiaj takiej regeneracji.

Prawdopodobnie nie jest, ale jak się upewnić, podałem model Clack WS1 CI, czy to niepełne oznaczenie?

Obejrzałem głowicę z każdej strony zaglądałem pod pokrywkę, nigdzie nie można się doszukać nawet nazwy modelu, czy rodzaj głowicy poznaje się po wyglądzie (układzie klawiszy)?

Czy zawór mieszający to dodatkowy element głowicy, czy może moja głowica nie ma takich możliwości?

Czy dobrze zgaduję, że do uruchomienia teraz potrzebuję:

1. Nalać wody do zbiornka na sól (20 litrów).

2. Wymusić regenerację bez soli, albo okroić ją do BACKWASH 20minut i RINSE 5 minut i wymusić.

Czy BACKWASH oznacza płukanie złoża wodą od dołu do góry, a RINSE z góry do dołu z wyrzutem do kanalizacji?

Czytałem krótką dyskusję w tym wątku nt. pojemności jonowymiennej systemu, jednak nie został podany wzór, podejrzewam, że jest prosty bo piszą tylko o 2 zmiennych ilość jonitu i soli, jak wyliczyć?

Edytowane przez kjan7396

Jeśli masz ograniczone miejsce to może bardziej ustawny będzie zmiękczacz dwuelementowy? Określ co to znaczy "dość mało miejsca"?

W miejscu gdzie miałby stać zmiękczacz jest dość wąsko więc raczej właśnie jakiś kompakt jedno elementowy da radę upchnąć.

Radziłbym wybrać model ze złożem monosferycznym (Lewatit).

Który to by był taki?

Edytowane przez marcek10

W miejscu gdzie miałby stać zmiękczacz jest dość wąsko więc raczej właśnie jakiś kompakt jedno elementowy da radę upchnąć.

Standardowy zbiornik na złoże ma średnicę ok 26 cm. Ten sam zbiornik w obudowie kompaktowej będzie szerszy - 35-40 cm.