Marcin 00 07.12.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Czy ktos wie jaka moze byc przyczyna dziwnego zapachu wody mieszkanie nowe od dewelopera woda ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 07.12.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Jesli wywala bezpieczniki to tylko pompa. Ale grzebanie w silniku to raczej sprawa dla serwisu pomp lub elektryka. jeśli szykować się na zakup nowej pompy to jakiej, jakie parametry są dla mnie ważne mająć na uwadze odżelaziacz 13x54 ze złożem greensand plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.12.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Czy ktos wie jaka moze byc przyczyna dziwnego zapachu wody mieszkanie nowe od dewelopera woda ciepła A jakie jest źródło wody? Jeśli miejska (wodociągowa) to zgłoś do wodociągów i niech szukają. Jeśli ze studni to może być siarkowodór, bakterie, lub kilka innych powodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.12.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 jeśli szykować się na zakup nowej pompy to jakiej, jakie parametry są dla mnie ważne mająć na uwadze odżelaziacz 13x54 ze złożem greensand plus Potrzebujesz przynajmniej 2,5 m3/h wydajności do płukania odżelaziacza przy ciśnieniu przynajmniej 2,5-3,0 bar. Do tego opory instalacji, wysokość podnoszenia wody ze studni, ciśnienie w hydroforze, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.12.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Zachęcam do zapoznania się produktami marki Ecoperla. Producent ten oferuje zarówno zmiękczacze kompaktowe jak i dwuelementowe. W razie pytań pozostajemy do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 15.12.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Witam.Parametry wody wodociągowej: L.p. Parametry Jednostka Woda uzdatniona Parametry mikrobiologiczne1. Escherichia coli jtk/100 ml 0 2. Bakterie grupy coli jtk/100 ml 0 3. Enterokoki jtk/100 ml 0 4. Ogólna liczba mikroorganizmów w 22oC jtk/ 1 ml 12 bez nieprawidłowych zmian Parametry fizyko-chemiczne1. Zapach - akceptowalny akceptowalny, bez nieprawidłowych zmian2. Barwa - akceptowalna akceptowalna, bez nieprawidłowych zmian3. Smak - akceptowalny akceptowalny, bez nieprawidłowych zmian4. Stężenie jonów wodoru (pH) - 7,5 5. Chlorki mg/l 16,0 6. Azotany mg/l 2,61 7. Azotyny mg/l 0 8. Mangan μg/l 8,20 9. Żelazo μg/l 44,63 10. Twardość mg/l 326 11. Jon amonu mg/l 0,02 12. Mętność NTU 0,28 zalecana wartość do1,013. Przewodność elektryczna μS/cm 644 Miesięczne zużycie wody ok 10m3/ miesiąc. Jakiej wielkości złoże będzie odpowiednie?Rozważam produkt z tej firmy: https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-35-ci-p-368.htmlDobry produkt czy szukać czegoś innego? Czy przewymiarowanie złoża ma jakieś negatywne konsekwencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Czy przewymiarowanie złoża ma jakieś negatywne konsekwencje? Ma taką wadę, że czy "zapełnione" czy nie to co 10-14 dni powinno być regenerowane. Więc nie ma sensu przewymiarowywanie, bo zwiększa to zużycie wody i soli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.12.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Miesięczne zużycie wody ok 10m3/ miesiąc. Jakiej wielkości złoże będzie odpowiednie? Rozważam produkt z tej firmy... Dobry produkt czy szukać czegoś innego? Czy przewymiarowanie złoża ma jakieś negatywne konsekwencje? Odpowiednie będzie 25-30 litrów. Więcej nie ma sensu - już Ci Kaizen odpowiedział dlaczego. Produkt z linka ma słabe złoże, a w tej chwili wszędzie dostępne masz monosferyczne (np. Lewatit). Głowica niezła, ale też nie najnowszy sterownik (chociaż jeśli nie masz zamiaru zaglądać do niego często to nie będzie to miało dużego znaczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 15.12.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi.W wyższej cenie dostępna jest wersja ze złożem Lewatit. https://bluewater24.pl/dwuelementowe-c-10_114.htmlNowsza głowica to rozumiem CLACK PALLAS? Czy różnia sie one parametrami? Warto dopłacać? Ciężko się połapać w tym gąszczu produktów nie do końca dobrze opisanych, przez co ciężko porównać między sobą ofert różnych firm. Jaka zatem stacja jest godna polecenia? Wygląd nie ma znaczenia. Jeżeli nie można podać na forum proszę o priva. Edytowane 15 Grudnia 2018 przez pawel3410 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.12.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi. W wyższej cenie dostępna jest wersja ze złożem Lewatit. Nowsza głowica to rozumiem CLACK PALLAS? Czy różnia sie one parametrami? Warto dopłacać? Ciężko się połapać w tym gąszczu produktów nie do końca dobrze opisanych, przez co ciężko porównać między sobą ofert różnych firm. Jaka zatem stacja jest godna polecenia? Wygląd nie ma znaczenia. Jeżeli nie można podać na forum proszę o priva. Pallas (albo CK) różni się tylko sterownikiem. Sterownik ma większe możliwości niż standardowy CI, ale w domowych warunkach raczej z nich nie skorzystasz. Najbardziej widoczna różnica to polskie menu i kolorowy ekran. Co do lepszej żywicy myślę, że warto dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 16.12.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 witam Panowie , są może jakieś takie dzbanki , z jakimś filtrem czy czymś , które przy napełnianiu wodą z kranu , zmniejszają nam twardość wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.12.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 witam Panowie , są może jakieś takie dzbanki , z jakimś filtrem czy czymś , które przy napełnianiu wodą z kranu , zmniejszają nam twardość wody ? Może są... pewnie nawet z jakimś filtrem czy czymś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 16.12.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Może są... pewnie nawet z jakimś filtrem czy czymś... a jakieś godne polecenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 16.12.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Ja mam taki a raczej miałem bo wywaliłem już do śmietnika ten dzbanek odkąd zamontowałem zmiękczacz. Wpisz sobie w google, czy allegro aquaphor b100-6 On naprawdę zmiękcza i filtruje bardzo dobrze jako jeden z nieliczynych filtrów dzbankowych. Jest trochę testów na yt. Używałem go w kuchni i łazience do irigatora. Kilkaset litrów i trzeba nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 17.12.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi. W wyższej cenie dostępna jest wersja ze złożem Lewatit. https://bluewater24.pl/dwuelementowe-c-10_114.html Nowsza głowica to rozumiem CLACK PALLAS? Czy różnia sie one parametrami? Warto dopłacać? Ciężko się połapać w tym gąszczu produktów nie do końca dobrze opisanych, przez co ciężko porównać między sobą ofert różnych firm. Jaka zatem stacja jest godna polecenia? Wygląd nie ma znaczenia. Jeżeli nie można podać na forum proszę o priva. Złoże zmiękczające jak i głowica jakościowo bardzo dobre jednak przy wyborze takiego sprzętu warto zweryfikować "sylwetkę sprzedawcy" oraz jego wiarygodność aby potem nie było kłopotów podczas eksploatacji w razie jakichś awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhaz 17.12.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Cześć, czy mogę podpytać skoro tutaj doradzacie dobrze jaki uzdatniacz wody dobrać do swojego domu? Generalnie sytuacja wygląda tak: - 4 osoby (2 dorosłych, 2 małych dzieci)- zużycie ok 12 m^3 wody miesięcznie (tak na szybko w głowie policzyłem)- woda ze swojego ujęcia (studnia głębinowa)- skala twardości > wg. testów paskowych 4/5, wg. kropelek +-20 stopni niemieckich- zapach niby ok, ale czasami czuc takim jakby szambem (wode badalem kilka razy w ciagu roku na bakterie/siarke etc i zawsze zero wiec dziwne) - robiłem badanie fizykochemiczne w sanepidzie i generalnie wyszło, że żelaza bardzo mało (3x mniej niż max norma do spozycia, nie pamietam dokładnie teraz, w kazdym razie zero problemow z zaciekami etc.), mangan delikatnie przekroczony (norma chyba 50, a u mnie wyszło cos ok 70), wapn i magnez to największy problem, zostaje dużo białych plam, nalotu i kamienia Chce kupic uzdatniacz z glowica Clack (z tego co wyczytalem jedne z lepszych) i zlozem Lewatit(tak to sie chyba pisze). Oczywiscie jak chyba 3/4 userow na forum pierwsze co w necie znalazlem to uzdatniacze EcoPerla, widac ze robia marketing szeptany pelna geba i wszedzie pisza w necie ze to super uzdatniacze. Nie jestm przywiazany do marki, chce tylko dobry produkt. . Noi tak patrząc na specyfikacje tej EcoPerly, model multitower S to ona ma dokladnie ta glowice i to zloze wiec pytanie czy to jest oplacalne czy ktos moze polecic lepszy produkt? Takie cos wyszukalem -> https://www.krainawody.pl/688-stacja-wielofunkcyjna-ecoperla-multitower-s.html. PS. to nie jest reklama, link mozna usunac bo ja tylko szukam uzdatniacza dla siebie PS2. czy oprócz samego uzdatniacza potrzeba czegoś jeszcze tj. jakiś filtrów? PS3. czy podczas regeneracji ta woda z tej soli mozna normalnie ja odprowadzac do szamba ekologicznego/przydomowej oczyszczalni czy to jednak zle dziala na bakterie w szambie? Edytowane 17 Grudnia 2018 przez alhaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.12.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Cześć, czy mogę podpytać skoro tutaj doradzacie dobrze jaki uzdatniacz wody dobrać do swojego domu? Generalnie sytuacja wygląda tak: - 4 osoby (2 dorosłych, 2 małych dzieci) - zużycie ok 12 m^3 wody miesięcznie (tak na szybko w głowie policzyłem) - woda ze swojego ujęcia (studnia głębinowa) - skala twardości > wg. testów paskowych 4/5, wg. kropelek +-20 stopni niemieckich - zapach niby ok, ale czasami czuc takim jakby szambem (wode badalem kilka razy w ciagu roku na bakterie/siarke etc i zawsze zero wiec dziwne) - robiłem badanie fizykochemiczne w sanepidzie i generalnie wyszło, że żelaza bardzo mało (3x mniej niż max norma do spozycia, nie pamietam dokładnie teraz, w kazdym razie zero problemow z zaciekami etc.), mangan delikatnie przekroczony (norma chyba 50, a u mnie wyszło cos ok 70), wapn i magnez to największy problem, zostaje dużo białych plam, nalotu i kamienia Jeśli chcesz zmiękczyć do zera to potrzebujesz zmiękczacza na 30 lub nawet więcej litrów złoża. Chce kupic uzdatniacz z glowica Clack (z tego co wyczytalem jedne z lepszych) i zlozem Lewatit(tak to sie chyba pisze). I to jest dobry wybór. PS2. czy oprócz samego uzdatniacza potrzeba czegoś jeszcze tj. jakiś filtrów? Przydałby się filtr wstępny, bypass, może mixing (jeśli nie chcesz zmiękczać do zera)... PS3. czy podczas regeneracji ta woda z tej soli mozna normalnie ja odprowadzac do szamba ekologicznego/przydomowej oczyszczalni czy to jednak zle dziala na bakterie w szambie? Producent oczyszczalni powie Ci, że nie można. Praktyka mówi, że można, ale trzeba mieć na uwadze, że każdy taki zrzut chlorków jest zaburzeniem w pracy takiej oczyszczalni i wpłynie na jakiś czas na jej wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjajacek 21.12.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Witam.Mam następujący problem.Woda ze studni, przekroczone parametry:twardość - 28 st. niemieckichżelazo - 2 mg/lmangan - 1 mg/lmętność - 30 NTUamoniak - 0,9 mg/l.Reszta parametrów w normie. Hydrofor bez przepony, w każdej chwili mogę zmienić na przeponowy. I niestety szambo.Oprócz doprowadzenia parametrów do normy wodę chciałbym dodatkowo zmiękczyć. Proszę o poradę jak można rozgryźć ten problem. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez jacekjajacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 22.12.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Witam. Mam następujący problem. Woda ze studni, przekroczone parametry: twardość - 28 st. niemieckich żelazo - 2 mg/l mangan - 1 mg/l mętność - 30 NTU amoniak - 0,9 mg/l. Reszta parametrów w normie. Hydrofor bez przepony, w każdej chwili mogę zmienić na przeponowy. I niestety szambo. Oprócz doprowadzenia parametrów do normy wodę chciałbym dodatkowo zmiękczyć. Proszę o poradę jak można rozgryźć ten problem. Bardzo dobrze że ma Pan hydrofor bezprzeponowy. Gdyby było odwrotnie tzn. że miałby Pan przeponowy niestety ale kłaniałaby się jego wymiana. Wracając do wody, patrząc na parametry system uzdatniania musiałby być dwustopniowy tj.opierać się o odżelazianie oraz wymianę jonową na drugim stopniu filtracji. Do takiego systemu uzdatniania wymagane jest napowietrzanie wody: napowietrzacz na zasadzie zwężki Venturiego lub automatyczne napowietrzanie wody. Przed doborem konkretnego układu urządzeń dobrze jakby Pan dosłał pozostałe parametry nawet jeśli są w normie. Dodatkowo proszę określić ile osób miałoby korzystać z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.12.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 I jeszcze trzeba się zastanowić co można zrobić ze ściekami z odżelaziacza. Kierując je do szamba będzie to generowało spore dodatkowe koszty. Może udałoby się jakoś inaczej je zagospodarować? Może studnia chłonna, może rozsączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts