Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Jastrząb bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Ze studnią jest dokładnie tak jak piszesz, jest w niej zmagazynowane około 250l wody i po 4 minutach pompowania jest pusta Nie chcę wieszać pompy niżej - była tak zamontowana na czas budowy ale zasysana woda z okolic filtra była bardziej mętna i zawierała piasek. Zdaję sobie sprawę z ułomności tego rozwiązania, jednak nie mam na to wpływu. Druga studnia odpada ponieważ obawiam się, że jej wydajność może być podobna. Chcąc pogłębić studnię musiałbym robić jej projekt ze względu na głębokość przekraczającą 30 metrów. Biorę to pod uwagę jeżeli obecne rozwiązanie się nie sprawdzi.

Myślałem o hydroforze 300 l i zakładałem, że pozwoli mi to na jednorazowe wykorzystanie około 150 l wody z ze zbiornika hydroforowego + 250 l ze studni + 100 l ciepłej wody z zasobnika C.W.U. Przy naszym obecnym trybie życia największe zużycie jest rano gdzie wszystkie zbiorniki + studnia były by pełne po nocy, oraz wieczorem gdzie również optymistycznie zakładam, że woda napłynie do zbiorników i studni przez cały dzień.

Piszesz, że złoża typu mix sobie poradzą. Mam rozumieć, że twoim zdaniem nie ma potrzeby montażu klasycznego odżelaziacza a wystarczy zmiękczacz oparty na takim złożu?

Serio chcesz robić projekt na głębszą studnie? Moja wieś leży na terenie gdzie woda jest na 60-100m. Jakośnie słyszałem żeby ktoś miał projekt albo jakaś firma miałą problem z wywierceniem.

Klasycznego odżelaziacza to i tak tym nie wypłuczesz więc krótka piłka. Po za tym je się stosuje gdy masz tego żelaza 10x wiecej.

Podaj jeszcze pH, to jest istotny parametr.

Nie wiem czy uzyskasz 150L, to musisz policzyć. Na pewnoe bedzie duża róznica ciśnien, powiedzmy 2 i 6atm. A i tak będziesz zył w reżimie - nie odkręcaj kranu!!

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Studniarze, którzy wiercili mi studnię powiedzieli że głębiej mi tego bez projektu nie zrobią. Musiałbym szukać innej ekipy, ale puki co chciałbym ogarnąć stan obecny.

Za zbiornikiem hydroforowym chciałem zastosować reduktor i ustawić go powiedzmy na 2 atm właśnie po to, żeby uniknąć skoku ciśnień w kranach.

Co do zmiękczaczy myślałem wstępnie o dwóch modelach: Aquaphor Waterboss 700 lub SUPREME-MULTI 24. Czy ktoś użytkował któreś z nich? Ewentualnie mogę prosić o propozycje innych zmiękczaczy, które sprawdziłyby się przy moich parametrach wody?

pH niestety nie badałem.

Czy to są wszystkie jakie Pan ma? Barwa wody jest niepokojąco wysoka co może zwiastować problemy z procesem uzdatniania, ale nie musi. Należałoby poszerzyć zakres badań o kilka dodatkowych parametrów. Czy woda docelowo ma spełniać kryteria jakości wody pitnej?

Podaje wyniki:

Amonowy jon 0,64

Azotany <0,10

Azotyny <0,05

Barwa 35

Chlorki 7,32

Fluorki<0,10

Fosforany <0,10

Magnez 18,1

Mangan 0,124

Mętność 18

Odczyn 7,5

Potas 4,39

Przewodność elektryczna właściwą 622

Siarczany 6,84

Siarkowodór <0,02

Sód 15,5

Twardość ogólna 307

Wapń 92,8

Wodorowęglany 397

Zasadowość og. 6,5

Żelazo ogólne 0,977

Podałem te wartości które nie mieszczą się w normie. Woda bedzie do użytku w gospodarstwie domowym.

Podaj pełne wyniki - nawet jak nie są przekroczone to są istotne przy doborze uzdatniania.

Podaj też dane o pompie, ściekach, wymaganym przepływie, itp...

W tej chwili poza pompą głębinową o wydajności 4,2 m3/h nie mam jeszcze żadnych sprzętów

Jak masz rozwiązaną kwestię wyłączania pompy przy braku wody po tych kilku minutach pompowania?

Nie wydaje mi się żebyś uzyskał takie ilości wody z wszelkich zasobników i zbiorników... ale może się mylę.

Co do zmiękczaczy myślałem wstępnie o dwóch modelach: Aquaphor Waterboss 700 lub SUPREME-MULTI 24. Czy ktoś użytkował któreś z nich? Ewentualnie mogę prosić o propozycje innych zmiękczaczy, które sprawdziłyby się przy moich parametrach wody?

pH niestety nie badałem.

Radziłbym Ci jednak zacząć od dezynfekcji studni i ponownych badań. Po zamontowaniu zmiękczacza będziesz miał problem z jego dezynfekcją...

Nie wiem też jakie będziesz miał zużycie miesięczne wody, ale taki filtr wielofunkcyjny musi być trochę przewymiarowany, żeby usuwał też żelazo i mangan (twardość schodzi jako pierwsza, więc woda będzie zmiękczona do zera). Takie minimum to 38 litrów złoża...

Podaj pełne wyniki - nawet jak nie są przekroczone to są istotne przy doborze uzdatniania.

Podaj też dane o pompie, ściekach, wymaganym przepływie, itp...

Nie znam wydajności pompy ale zbiornik ciśnieniowy jest 60l. Jeśli chodzi o ścieki jest szambo. A zużycie wody, ciezko powiedzieć 2os dorosłe i 2 małych dzieci

Nie znam wydajności pompy ale zbiornik ciśnieniowy jest 60l. Jeśli chodzi o ścieki jest szambo. A zużycie wody, ciezko powiedzieć 2os dorosłe i 2 małych dzieci

Trochę skromne te informacje jeśli oczekujesz konkretnej odpowiedzi w kwestii doboru filtrów...

Jakbyś przejrzał ze 2-3 ostatnie strony wątku to byś już wiedział, że są różne rozwiązania, a wybór konkretnego zależy często nie tylko od parametrów wody, ale też tego czy masz np. gdzie puścić sporą ilość ścieków, albo czy chcesz mieć wodę zmiękczoną do zera, albo czy masz pompę która da radę wypłukać filtr z ciężkim złożem..., oczekujesz odpowiedzi na podstawie naszych domysłów (ja też nie znam wydajności twojej pompy, ale Ty możesz ją sprawdzić podając model)? czy może wolisz żeby jakiś sprzedawca po prostu wcisnął Ci cokolwiek z obietnicą "będzie pan zadowolony"?

Jak masz rozwiązaną kwestię wyłączania pompy przy braku wody po tych kilku minutach pompowania?

Nie wydaje mi się żebyś uzyskał takie ilości wody z wszelkich zasobników i zbiorników... ale może się mylę.

Radziłbym Ci jednak zacząć od dezynfekcji studni i ponownych badań. Po zamontowaniu zmiękczacza będziesz miał problem z jego dezynfekcją...

Nie wiem też jakie będziesz miał zużycie miesięczne wody, ale taki filtr wielofunkcyjny musi być trochę przewymiarowany, żeby usuwał też żelazo i mangan (twardość schodzi jako pierwsza, więc woda będzie zmiękczona do zera). Takie minimum to 38 litrów złoża...

qbek17 na wężu wodnym jakiś metr powyżej pompy mam zamontowaną sondę, która działa na zasadzie przewodności elektrycznej (?). Jeżeli elektrody są zalane wodą to przepływa przez nie prąd i pompa działa. Jeżeli poziom wody spadnie na tyle, że elektrody nie będą zanurzone to pompa powinna się wyłączyć. Całość ma być podpięta do przekaźnika.

Jakie Twoim zdaniem mogę uzyskać realne ilości wody? Skoro przy takich wynikach analizy wody nie potrzebuję wstępnego napowietrzania to może lepszy będzie zbiornik z przeponą, który ma chyba lepszą wydajność? Może to pozwoli na uzyskanie większego buforu na ponowne napełnienie studni.

Czy nawet w przewymiarowanym zmiękczaczu złoże nie zapcha się po pewnym czasie z powodu obecności żelaza w wodzie? Skoro woda będzie zmiękczona do zera to jak później podnieść jej twardość na tyle? Zmiękczona do zera woda chyba nie jest najlepsza do spożycia?

Badania wody oczywiście powtórzę przed ostateczną decyzją co do zakupu urządzeń do uzdatniania.

To są dane teoretyczne, skrajne. Podaj typ pompy żeby można było sprawdzić wykres jej charakterystyki i określić rzeczywistą wydajność.

Tak dla przypomnienia mój temat bo gdzieś utknął wątek. qbek, dasz radę coś z tego wyciągnąć? Model pompy: https://www.sklep-watermark.pl/sklep/produkt/pompa-glebinowa-4h6-12d/1588

Skoro przy takich wynikach analizy wody nie potrzebuję wstępnego napowietrzania to może lepszy będzie zbiornik z przeponą, który ma chyba lepszą wydajność? Może to pozwoli na uzyskanie większego buforu na ponowne napełnienie studni.
Zbiornik z workiem i bez ma taką samą wydajność. Worek, jedynie separuje wodę od powietrza, oraz ścian zbiornika (ochrona przed rdza). W zbiorniku ocynkowanym woda bezpośrednio styka się z powietrzem, co powouduje powolne rozpuszczanie powietrza w wodzie i ubytek poduszki, trzeba go wiec okresowo dopompowywać (lub umieścić automatyczny napowietrzacz który to zrobi).

Ale przy tej samej ilości powietrza z workiem czy bez, nie zrobi róznicy w ilości dostępnej wody.

Może w takim razie zdecyduję się na zbiornik o pojemności 500L chociaż jest prawie 70% droższy niż 300L. Jak ma to przynajmniej częściowo rozwiązać problem niedoboru wody to chyba warto zainwestować. Wolałbym zbiornik przeponowy, bo przynajmniej w teorii jest bezobsługowy.

Czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat zmiękczaczy, które zaproponowałem? Zgodnie z tym co sugeruje qbek17, żeby zmiękczacz miał objętość złoża min. 38L, to żaden z wspomnianych przeze mnie nie spełnia tego warunku. Znalazłem natomiast urządzenie dwuelementowe czyli butla z głowicą + zmiękczacz. Sprzedawca deklaruje 60L złoża EKOMIX a cena bardzo podobna do proponowanych przeze mnie zmiękczaczy. Jest to stacja dwuelementowa 60/O 762 ECOMIX z głowicą Autotrol Logix 255/762. Niestety nie mam pojęcia czy pakować się w coś takiego i czy przy moich brakach wody będę miał czym wypłukać te 60L złoża.

Trochę skromne te informacje jeśli oczekujesz konkretnej odpowiedzi w kwestii doboru filtrów...

Jakbyś przejrzał ze 2-3 ostatnie strony wątku to byś już wiedział, że są różne rozwiązania, a wybór konkretnego zależy często nie tylko od parametrów wody, ale też tego czy masz np. gdzie puścić sporą ilość ścieków, albo czy chcesz mieć wodę zmiękczoną do zera, albo czy masz pompę która da radę wypłukać filtr z ciężkim złożem..., oczekujesz odpowiedzi na podstawie naszych domysłów (ja też nie znam wydajności twojej pompy, ale Ty możesz ją sprawdzić podając model)? czy może wolisz żeby jakiś sprzedawca po prostu wcisnął Ci cokolwiek z obietnicą "będzie pan zadowolony"?

Pompa 3,5 SDM 3/15 IBO DAMBAT . Zbiornik na szambo 10m3.

Podaje wyniki:

Amonowy jon 0,64

Azotany <0,10

Azotyny <0,05

Barwa 35

Chlorki 7,32

Fluorki<0,10

Fosforany <0,10

Magnez 18,1

Mangan 0,124

Mętność 18

Odczyn 7,5

Potas 4,39

Przewodność elektryczna właściwą 622

Siarczany 6,84

Siarkowodór <0,02

Sód 15,5

Twardość ogólna 307

Wapń 92,8

Wodorowęglany 397

Zasadowość og. 6,5

Żelazo ogólne 0,977

Prosimy o kontakt priv celem ustalenia szczegółów dot. przygotowania konrketnej oferty na konkretny rodzaj uzdatniania wody.

Czemu takiej prośby nie piszecie na priv? To ma być reklama, że wszyscy mają to czytać?

Nie wszyscy uzytkownicy forum automatycznie i często zaglądają na skrzynkę prywatną na forum, dlatego nie widzimy problemu aby zaznaczyć taką informację również w wątku.