Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam, potrzebuje dorade w sprawie zmiękczacza. Chodzi domek z kuchnią i jedną łazienką. Zamieszkały przez dwie osoby, docelowo 4-5 jeżeli można tak powiedzieć. Zużycia wody nie znam, dom jest w trakcie budowy. Chodzi mi o zabezpieczenie kotła, zasobnika i kabiny prysznicowej.

Polecono mi uzdatniacz USTM 25 w cenie 1500 zł. Jego mocną stroną ma być tania głowica. Argument nie do końca mnie przekonał. Więc postanowiłem zapytać.

Czy jest to dobry wybór ? A może warto dopłacić i poszukać coś za kwotę 2-2,5tys

Proszę o sugestie i wymianę doświadczeń.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, potrzebuje dorade w sprawie zmiękczacza. Chodzi domek z kuchnią i jedną łazienką. Zamieszkały przez dwie osoby, docelowo 4-5 jeżeli można tak powiedzieć. Zużycia wody nie znam, dom jest w trakcie budowy. Chodzi mi o zabezpieczenie kotła, zasobnika i kabiny prysznicowej.

Polecono mi uzdatniacz USTM 25 w cenie 1500 zł. Jego mocną stroną ma być tania głowica. Argument nie do końca mnie przekonał. Więc postanowiłem zapytać.

Czy jest to dobry wybór ? A może warto dopłacić i poszukać coś za kwotę 2-2,5tys

Pozdrawiam

Cześć! W tej cenie możesz rzucić okiem na kompaktowy zmiękczacz wody Ecoperla Toro lub też dołożyć trochę i poprosić o złożenie jakiegoś dwuczęściowego zmiękczacza wody np. kolegę qbek17 z forum. Zapewne nie będzie to zmiękczacz wody na głowicy Clack CK, ale może na Clack CI uda się coś zmontować.

Zapraszamy także do aukcji charytatywnej, gdzie można wylicytować zmiękczacz wody, a przy okazji mieć pewność, że pieniądze trafią na szczytny cel.

Witajcie.Od niedawna w moim zmiękczaczu nie podtrzymuje pamięci.Glowica model RX63B .Czy w obudowie sterownika jest jakaś bateria którą sie wymienia?

Niestety ale Twoja głowica to najtańszy chiński model... jego rozebranie i złożenie graniczy z cudem więc raczej pozostaje Ci wymiana na nową głowicę...

Pozdrawiam

Na pewno taka niska cena ciągnie za sobą niską jakość.

Żeby coś dobrać przydałoby się chociaż poznać twardość wody, zużycie można oszacować. W okolicy 2500 PLN można już coś solidnego złożyć.

Niestety ale Twoja głowica to najtańszy chiński model... jego rozebranie i złożenie graniczy z cudem więc raczej pozostaje Ci wymiana na nową głowicę...

Rozkręciłem ,pomacałem , odłączałem na chwile i działa.Chyba nie łączył jakiś kabelek lub kondensator podtrzymujący pamięć.

Tak, przyjmijmy kwotę 2500PLN

Przesyłam badanie ze strony MPWiK.

Myślę, że o ile teraz zmiękczacz z 25 litrami złoża może być lekko na wyrost, to przy docelowej ilości mieszkańców (4-5 osób) będzie w sam raz.

Witam, chyba jak połowa obecnych tutaj, zapytam i ja o dobry zmiękczacz wody.

Mieszkam już ponad rok i z kamieniem nie daję rady, jest tego za dużo. Wodę mam twardą, ostatnio zrobiłem badanie, ale tym testerem-paskiem i wyszły mi 4 czerwone kwadraty, co ponoć odpowiada twardości wody powyżej (podaję wg oznaczeń na pasku) - 21dh, 26,25 e, 37,8 f...cokolwiek to znaczny :)

Mam jedną łazienkę, 4 osoby (w tym dwa maluchy), miesięczne zużycie wody ok. 10-12 m3, woda z gminnego wodociągu.

Przyznam, że po zakończeniu budowy kolejny wydatek rzędu 2,3 tysięcy to dla mnie sporo, czy coś godnego polecenia w cenie 2000 tysi będzie?

Oczywiście do tego muszę doliczyć instalatora...

Pozdrawiam

Edytowane przez Ksosik

Witam, chyba jak połowa obecnych tutaj, zapytam i ja o dobry zmiękczacz wody.

Mieszkam już ponad rok i z kamieniem nie daję rady, jest tego za dużo. Wodę mam twardą, ostatnio zrobiłem badanie, ale tym testerem-paskiem i wyszły mi 4 czerwone kwadraty, co ponoć odpowiada twardości wody powyżej (podaję wg oznaczeń na pasku) - 21dh, 26,25 e, 37,8 f...cokolwiek to znaczny :)

Mam jedną łazienkę, 4 osoby (w tym dwa maluchy), miesięczne zużycie wody ok. 10-12 m3, woda z gminnego wodociągu.

Przyznam, że po zakończeniu budowy kolejny wydatek rzędu 2,3 tysięcy to dla mnie sporo, czy coś godnego polecenia w cenie 2000 tysi będzie?

Oczywiście do tego muszę doliczyć instalatora...

Pozdrawiam

Jeśli to woda z wodociągów to na ich stronie powinieneś znaleźć informacje o twardości wody (bardziej konkretne niż "twarda").

W takim przypadku (twarda woda i zużycie na takim poziomie jak podajesz) to już raczej potrzebujesz nieco większego zmiękczacza. A w cenie do 2000 PLN raczej znajdą się tylko najtańsze modele z chińskimi głowicami i nienajlepszym złożem. Dobry sprzęt będzie kosztował ok 2500-3000 PLN.

raczej potrzebujesz nieco większego zmiękczacza.

Często polecasz większe zmiękczacze. Dlaczego?

Weźmy Lewatit - w karcie technicznej ma MINIMALNĄ zdolność wymienną 2 val/l. Czyli 20l potrafi wciągnąć 40 val.

Weźmy wodę o twardości 25dH=9mval/l

Liczymy 40 000 mval / 9mval= 4 444,44l

Prawie 4,5m3 zmiękczonego z 25dH do zera.

Zakładając zużycie 10m3/mies. regenerację z kalendarza co 10dni - to i tak szybciej odpali się z kalendarza, niż z przepływu.

Co 14 dni - chwilę wcześniej odpali wg przepływu.

Ale kto zmiękcza do zera 10m3 i ma 25dH? A w tekiej sytuacji 20 l jest IMO dobrze dobrane. Albo i odrobinę za duże.

A przy omawianym przypadku 21dH=7,5mval i 12m3/mies. zmiękczonych do zera wychodzi regeneracja co

40000 mva/7,5mval=5,33m3 czyli co 13,325 dnia. Chyba nie warto ustawiać regeneracji z kalendarza rzadziej, niż co 14dni? Więc tu pewnie nawet zmiękczając do zera czasami regeneracja będzie się odpalała z kalendarza.

A jak ktoś nie zmiękcza do zera (chyba większość?) to nawet 20l będzie za duży.

IMO w większości domów 20l i tak będzie odpalało regenerację dla higieny wcześniej, niż z przepływu by wynikało. Czyli będzie marnowało wodę i sól na regenerację, bo nawet przy regeneracji proporcjonalnej różnica zużycia wody do regeneracji jest nieproporcjonalnie mała w stosunku do zliczonych litrów zmiękczonej wody.

Edytowane przez Kaizen

Weźmy Lewatit - w karcie technicznej ma MINIMALNĄ zdolność wymienną 2 val/l. Czyli 20l potrafi wciągnąć 40 val.

Weźmy wodę o twardości 25dH=9mval/l

Liczymy 40 000 mval / 9mval= 4 444,44l

Prawie 4,5m3 zmiękczonego z 25dH do zera.

Jest tylko jedno "ale". Podawana w karcie technicznej pojemność jest pojemnością "całkowitą". Każdy producent taką podaje i dlatego można je porównać. Ale ta wartość jest nieosiągalna w warunkach domowych. Pojemność robocza zależy od dawki soli do regeneracji, typu regeneracji, a przede wszystkim od składu wody (np. od obecności innych jonów). Realnie można osiągnąć pewnie jakieś 80% tej wydajności. Dodatkowo nie znając wszystkich danych trzeba założyć jakąś rezerwę. Te 5 litrów złoża więcej to ok. 25% większa wydajność... i właśnie tyle powinno być :)

A jeśli chodzi o zmiękczanie do zera to zawsze to uwzględniam i staram się dobierać wielkość złoża tak aby regeneracja nie wypadała częściej niż co 14 dni.

Ale kto zmiękcza do zera 10m3 i ma 25dH? A w tekiej sytuacji 20 l jest IMO dobrze dobrane. Albo i odrobinę za duże.

W takiej sytuacji masz regenerację co 7 dni... to nie jest "źle", ani "za mało", bo przecież zmiękczacz może się regenerować nawet kilka razy dziennie, ale jednak aby to było ekonomiczne to spokojnie można robić płukanie co te 10-12 dni.

IMO w większości domów 20l i tak będzie odpalało regenerację dla higieny wcześniej, niż z przepływu by wynikało. Czyli będzie marnowało wodę i sól na regenerację, bo nawet przy regeneracji proporcjonalnej różnica zużycia wody do regeneracji jest nieproporcjonalnie mała w stosunku do zliczonych litrów zmiękczonej wody.

Regeneracja proporcjonalna doleje tylko mniej wody do zbiornika soli, ale płukanie wsteczne czy wypłukiwanie i tak muszą się odbyć. A to są dodatkowe litry wody do każdej regeneracji. Im częściej wypada regeneracja tym więcej wody na płukania. Sól można przyjąć jako proporcjonalną do zużycia wody.

Jeśli to woda z wodociągów to na ich stronie powinieneś znaleźć informacje o twardości wody (bardziej konkretne niż "twarda").

W takim przypadku (twarda woda i zużycie na takim poziomie jak podajesz) to już raczej potrzebujesz nieco większego zmiękczacza. A w cenie do 2000 PLN raczej znajdą się tylko najtańsze modele z chińskimi głowicami i nienajlepszym złożem. Dobry sprzęt będzie kosztował ok 2500-3000 PLN.

No dobra dorzucę te pincet...:) z tego, co czytam na forum w walce z twardą wodą prym wiodą Ecoperla i Aquahome. Czy są jeszcze jakieś alternatywy w granicach 2500 zl? A jeśli nie, to konkretnie jaki model polecacie...

Pozdrawiam

To co ile litrów ustawiasz regenerację złoża 20l Lewatit? Czy to jest zahardkodowane i zmiękczacz sam to określa na podstawie twardości wody? Ile wtedy wychodzi przy 21 czy 25dH?

Głowica zmiękczacza robi tylko prostą matematykę... to jakie dane jej wprowadzisz to już powinna być Twoja świadoma decyzja. Ja zazwyczaj (bo to nie sztywna reguła) liczę wydajność jako 3 dH*m3 na każdy litr złoża, przy dawce soli 120 g. Czyli z 20 litrów złoża mam pojemność 60 dH*m3. Przy twardości 21 dH daje to 2,8 m3 wody między regeneracjami, a przy 25 dH - 2,4 m3.

No dobra dorzucę te pincet...:) z tego, co czytam na forum w walce z twardą wodą prym wiodą Ecoperla i Aquahome. Czy są jeszcze jakieś alternatywy w granicach 2500 zl? A jeśli nie, to konkretnie jaki model polecacie...

Pozdrawiam

Sprawdź jeszcze cenę zmiękczaczy Cosmowater, które są dostępne w sieci hurtowni instalacyjnych BIMS lub AEG 18 z Leroy Merlin. Wszystkie te urządzenia łącznie z Aquahome pochodzą od jednego producenta i uruchomienie mają w cenie.

Pozdrawiam

Witam,

potrzebuje porady od znających się na rzeczy, mianowicie mój zmiękczacz z głowicą Logix 762 przestał pobierać solankę

jak radzą fachowcy wyczyściłem zbiornik solanki, filtr , inżektor itp. wszystko było drożne - trochę osadu ale bez tragedii i żadnego efektu,

następnie zajrzałem do głowicy, sprawdziłem czy coś się nie zapchało, przeczyściłem i dalej nic,

sprawdziłem szczelność rurek ze zbiornika solanki - szczelne,

po przyjrzeniu się co się dzieje w trakcie regeneracji, stwierdziłem że w 2 c yklu - pobieranie solanki i wolne płukanie nie dzieje się nic - cisza, żadnego przepływu, więc nie ma jak zasysać solankę,

co mogę jeszcze sprawdzić ? gdzie leży przyczyna ?

plisss help

A może podzieliłbyś się tą wiedzą tajemną na temat tych, które są warte uwagi?

To nie jest wiedza tajemna. Wystarczy pobieżnie przejrzeć kilka stron wątku. Poza już podanymi możesz też zajrzeć np. na stronę AquaSoft'u, lub lokalnych firm od uzdatniania (jeśli chcesz mieć kogoś bardziej na miejscu). Porównując modele zmiękczaczy istotne są typy głowicy i złoża, reszta jest mniej istotna. Jak tych danych brakuje to raczej oznacza, że nie ma się czym chwalić.