KLARSAN 29.10.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Odświeżam temat bo znowu potrzebuję. Ktoś coś? Witaj, skontaktuj się z naszym działem serwisu pod adresem mailowym: [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercik413 04.11.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Witam potrzebuje pomocy w doborze urządzenia.Wyniki badań:żelazo- 490 na 200 dopuszczalnamangan- 230 na 50 dopuszczalnapH 7,3twardość (wapń i magnez)- 249 mg/logólna liczba mikroorganizmów 800 przy temp 22C dopuszczalna 200bakterie coli 0 Studnia głębinowa wiercona wiosną 30m na 10 jest już woda przy pompowaniu wody jest mętna jakby ktoś odrobinę mleka dolał kiedy się odstoi jest OK.Jaki sprzęt powinienem zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 05.11.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Witam potrzebuje pomocy w doborze urządzenia. Wyniki badań: żelazo- 490 na 200 dopuszczalna mangan- 230 na 50 dopuszczalna pH 7,3 twardość (wapń i magnez)- 249 mg/l ogólna liczba mikroorganizmów 800 przy temp 22C dopuszczalna 200 bakterie coli 0 Studnia głębinowa wiercona wiosną 30m na 10 jest już woda przy pompowaniu wody jest mętna jakby ktoś odrobinę mleka dolał kiedy się odstoi jest OK. Jaki sprzęt powinienem zastosować Witaj, przy doborze odpowiedniej stacji będzie jeszcze potrzebna informacja o średniomiesięcznym zużyciu wody na cele spożywczo-sanitarne. Jeżeli woda nie posiada nieprzyjemnego zapachu, to możesz skorzystać ze stacji wielofunkcyjnej Ecoperla Multitower, która usunie z wody żelazo i mangan, a przy okazji zmiękczy wodę. W przeciwnym wypadku powinieneś skorzystać z klasycznej stacji odżelaziająco-odmanganiającej złożonej z napowietrzacza, hydroforu bezprzeponowego oraz kolumny ze złożem filtracyjnym Ecoperla Sanitower. Do tego wszystkiego chlorowanie studni i lampa UV. Jak będziesz zainteresowany szczegółową ofertą, to zapraszam do bezpośredniego kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.11.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Witam potrzebuje pomocy w doborze urządzenia. Wyniki badań: żelazo- 490 na 200 dopuszczalna mangan- 230 na 50 dopuszczalna pH 7,3 twardość (wapń i magnez)- 249 mg/l ogólna liczba mikroorganizmów 800 przy temp 22C dopuszczalna 200 bakterie coli 0 Studnia głębinowa wiercona wiosną 30m na 10 jest już woda przy pompowaniu wody jest mętna jakby ktoś odrobinę mleka dolał kiedy się odstoi jest OK. Jaki sprzęt powinienem zastosować Ta mętność wygląda na napowietrzenie wody. Masz hydrofor bezprzeponowy? Jakość wody nie jest tragiczna... jeśli chciałbyś wodę zmiękczyć to wystarczyłby pewnie filtr wielofunkcyjny. Ale bardziej mnie niepokoją te mikroorganizmy... czy studnia była dezynfekowana po wykopaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercik413 05.11.2019 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Witaj, przy doborze odpowiedniej stacji będzie jeszcze potrzebna informacja o średniomiesięcznym zużyciu wody na cele spożywczo-sanitarne. Jeżeli woda nie posiada nieprzyjemnego zapachu, to możesz skorzystać ze stacji wielofunkcyjnej Ecoperla Multitower, która usunie z wody żelazo i mangan, a przy okazji zmiękczy wodę. W przeciwnym wypadku powinieneś skorzystać z klasycznej stacji odżelaziająco-odmanganiającej złożonej z napowietrzacza, hydroforu bezprzeponowego oraz kolumny ze złożem filtracyjnym Ecoperla Sanitower. Do tego wszystkiego chlorowanie studni i lampa UV. Jak będziesz zainteresowany szczegółową ofertą, to zapraszam do bezpośredniego kontaktu. Budynek jeszcze nie zamieszkały zastanawiam się czy założyć na razie jakieś filtry a kiedy zamieszkam założyć jakąś stacje. Jestem na etapie instalacji zbiornika na wodę w kotłowni jeśli macie jakieś wskazówki to proszę o nie. Woda nie śmierdzi jest tak jakby zamulona. Na czym polega chlorowanie studni? I jaki Koszt takiej stacji? Jak można się z Tobą skontaktować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.11.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Budynek jeszcze nie zamieszkały zastanawiam się czy założyć na razie jakieś filtry a kiedy zamieszkam założyć jakąś stacje. Jestem na etapie instalacji zbiornika na wodę w kotłowni jeśli macie jakieś wskazówki to proszę o nie. Woda nie śmierdzi jest tak jakby zamulona. Na czym polega chlorowanie studni? I jaki Koszt takiej stacji? Jak można się z Tobą skontaktować ? Proponowałbym zacząć od chlorowania studni i porządnego jej przepłukania. Filtry mechaniczne nie zaszkodzą, a pewnie się przydadzą też później (nawet przy stacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxrafalxx 06.11.2019 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Witam!Mam wodę o twardości około 16 stopni niemieckich. Zużycie 11-12m3 na miesiąc.Czy wybór stacji Comfort 400 będzie trafny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 07.11.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Budynek jeszcze nie zamieszkały zastanawiam się czy założyć na razie jakieś filtry a kiedy zamieszkam założyć jakąś stacje. Jestem na etapie instalacji zbiornika na wodę w kotłowni jeśli macie jakieś wskazówki to proszę o nie. Woda nie śmierdzi jest tak jakby zamulona. Na czym polega chlorowanie studni? I jaki Koszt takiej stacji? Jak można się z Tobą skontaktować ? Dezynfekcja polega na wlaniu do niej odpowiedniej dawki podchlorynu sodu, a później przepłukanie całej instalacji. Tak, jak wspomniał kolega powyżej, zakup filtra mechanicznego na pewno Ci nie zaszkodzi. W celu przedstawienia konkretnej oferty, skontaktuj się ze mną poprzez wiadomość prywatną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 07.11.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Witam! Mam wodę o twardości około 16 stopni niemieckich. Zużycie 11-12m3 na miesiąc. Czy wybór stacji Comfort 400 będzie trafny? Witaj, przy takich parametrach, myślę, że wystarczy Ci zmiękczacz z 20 l żywicy. Jeżeli szukasz zmiękczacza kompaktowego, to zwróć uwagę na serię zmiękczaczy marki Ecoperla Slimline lub Ecoperla Toro. Jeżeli chciałbym, abym przedstawił Ci szczegółową ofertę, to skontaktuj się przez wiadomość prywatną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.11.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Witam! Mam wodę o twardości około 16 stopni niemieckich. Zużycie 11-12m3 na miesiąc. Czy wybór stacji Comfort 400 będzie trafny? Ja bym szukał czegoś większego. Chyba, że chcesz zmiękczyć tylko częściowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitaskawa 15.11.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Panowie,Poproszę o pomoc niby woda dobra ?- ale co z taka wodą i tak należy zrobić? Wlaśnie kończę kotłownie i wypadałoby od ręki zamontować wszystkie elementy do kupy. puki mam hydraulika pod ręką. Ilość osób mieszkających to 6. Zużycie na poziomie 12-16 m3. WYNIKI: Odczyn (pH) - 8,1 na 6.5-9.5Mętność - 0,6 . na ≤1Żelazo (Fe) <15 na ≤200Jon amonowy - <0,021 na < 0,50Mangan (Mn) - 15 . na ≤50Sumaryczna zawartośćwapnia i magnezu - 220 na ≤500Indeks nadmanganianowy(Utlenialność z KMnO4) <0,5 na ≤5.0Azotany (NO3) - 12,4 na ≤50Ogólna liczbamikroorganizmów w 22°- <10 . na ≤200 Dajcie mi proszę konkret co w związku z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innov_ 16.11.2019 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 (edytowane) Panowie, Poproszę o pomoc niby woda dobra ?- ale co z taka wodą i tak należy zrobić? Wlaśnie kończę kotłownie i wypadałoby od ręki zamontować wszystkie elementy do kupy. puki mam hydraulika pod ręką. Ilość osób mieszkających to 6. Zużycie na poziomie 12-16 m3. WYNIKI: Odczyn (pH) - 8,1 na 6.5-9.5 Mętność - 0,6 . na ≤1 Żelazo (Fe) <15 na ≤200 Jon amonowy - <0,021 na < 0,50 Mangan (Mn) - 15 . na ≤50 Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu - 220 na ≤500 Indeks nadmanganianowy (Utlenialność z KMnO4) <0,5 na ≤5.0 Azotany (NO3) - 12,4 na ≤50 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°- <10 . na ≤200 Dajcie mi proszę konkret co w związku z tym. Proponujemy #Limetron 1/2" w cenie 1230 zł brutto z dostawą. Przyrząd całkowicie bezobsługowy, nie wymagający żadnych dodatków chemicznych ani zasilania. 10 lat gwarancji, roczna gwarancja satysfakcji lub zwrot pieniędzy. Przed urządzeniem warto zamontować filtr mechaniczny. Zakup poprzez sklep internetowy na naszej stronie. Edytowane 17 Listopada 2019 przez Innov_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 16.11.2019 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Aby nie przepłacać kupiłem limetron 22 mm na ebay, cena zdecydowanie rozsądniejsza. Zapłaciłem w przeliczeniu 400 zł. Zamontowany jest w instalacji przed zmiękczaczem solankowym, Dzięki temu mogę pobierać zdrową wodę do picia a pozostała uzdatniona płynie do wszystkich urządzeń w domu. Zdjęcia instalacji w linku. Pozdrawiam https://www.fotosik.pl/zdjecie/e476fd1ccc6bd316https://www.fotosik.pl/zdjecie/c79ed032a922f44b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innov_ 17.11.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Aby nie przepłacać kupiłem limetron 22 mm na ebay, cena zdecydowanie rozsądniejsza. Zapłaciłem w przeliczeniu 400 zł. Zamontowany jest w instalacji przed zmiękczaczem solankowym, Dzięki temu mogę pobierać zdrową wodę do picia a pozostała uzdatniona płynie do wszystkich urządzeń w domu. Zdjęcia instalacji w linku. Pozdrawiam https://www.fotosik.pl/zdjecie/e476fd1ccc6bd316 https://www.fotosik.pl/zdjecie/c79ed032a922f44b Cena, w jakiej sprzedajemy urządzenia jest ceną sugerowaną przez producenta, kupił Pan używane urządzenie na licytacji lub z jakiejś likwidacji hurtowni w UK. Ponadto, nasi Klienci indywidualni w Polsce mają 10 letnią gwarancję możliwości zwrotu urządzenia w ciągu roku za zwrotem ceny zakupu. Gdyby zakupił Pan urządzenie u nas, to, po wcześniejszym zasięgnięciu porady, nie musiałby Pan wydawać pieniędzy na całkowicie w tym wypadku zbędne Panu dodatkowe urządzenie jonowymienne, czyli i tak jest Pan w sumie stratny co najmniej 2000 zł w kosztach inwestycyjnych, nie licząc kosztów zasilania, tabletek solnych i serwisowania urządzenia jonowymiennego - w Pańskim przypadku wodę ma Pan za darmo z własnego ujęcia, ale bez niego dochodzą jeszcze koszty wody na płukanie złoża, a zawsze występuje zwiększony wolumen silnie zasolonych ścieków, które nie są do pogodzenia z oczyszczalniami biologicznymi. Ponadto, jak piszemy na naszych stronach www. i w odpowiedzi na Pański wpis w innym wątku: /https://forum.muratordom.pl/showthread.php?356368-Czy-twarda-woda-jest-szkodliwa&referrerid=266531, tych dwóch metod uzdatniania wody nie należy ze sobą łączyć. Edytowane 17 Listopada 2019 przez Innov_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.11.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Panowie, Poproszę o pomoc niby woda dobra ?- ale co z taka wodą i tak należy zrobić? Wlaśnie kończę kotłownie i wypadałoby od ręki zamontować wszystkie elementy do kupy. puki mam hydraulika pod ręką. Ilość osób mieszkających to 6. Zużycie na poziomie 12-16 m3. WYNIKI: Odczyn (pH) - 8,1 na 6.5-9.5 Mętność - 0,6 . na ≤1 Żelazo (Fe) <15 na ≤200 Jon amonowy - <0,021 na < 0,50 Mangan (Mn) - 15 . na ≤50 Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu - 220 na ≤500 Indeks nadmanganianowy (Utlenialność z KMnO4) <0,5 na ≤5.0 Azotany (NO3) - 12,4 na ≤50 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°- <10 . na ≤200 Dajcie mi proszę konkret co w związku z tym. Jeśli chcesz mieć miękką wodę to szukaj zmiękczacza do 30 litrów złoża. Przy tym mniejszym zużyciu wystarczyłoby też 25 litrów. Czy masz jakieś konkretniejsze wyniki tych mikroorganizmów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.11.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 ... zwiększony wolumen silnie zasolonych ścieków, które nie są do pogodzenia z oczyszczalniami biologicznymi... Jest to niedopowiedzenie i półprawda. Takie ścieki faktycznie nie są zalecane do oczyszczalni biologicznych, ale przy odpowiednim dobraniu wielkości urządzeń jedyne co powodują to zaburzenie w pracy (zmniejszenie wydajności), które jest tylko chwilowe i w pełni odwracalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Ponadto, jak piszemy na naszych stronach www. i w odpowiedzi na Pański wpis w innym wątku: /https://forum.muratordom.pl/showthread.php?356368-Czy-twarda-woda-jest-szkodliwa&referrerid=266531, tych dwóch metod uzdatniania wody nie należy ze sobą łączyć. Gdzie można się zapoznać z badaniami, o których piszecie na stronie "Dzięki wyjątkowym właściwościom unikalnej technologii, potwierdzonym przez szereg niezależnych ośrodków naukowo – badawczych na całym świecie, w badaniach laboratoryjnych jak i przemysłowych, wszystkie zawarte w wodzie cenne minerały, w tym zwłaszcza niezbędny dla życia wapń, pozostają obecne, redukowana jest aktywność jonów węglanowych, skutecznie i trwale zapobiegając powstawaniu kamienia kotłowego w całej instalacji domowej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innov_ 17.11.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Gdzie można się zapoznać z badaniami, o których piszecie na stronie "Dzięki wyjątkowym właściwościom unikalnej technologii, potwierdzonym przez szereg niezależnych ośrodków naukowo – badawczych na całym świecie, w badaniach laboratoryjnych jak i przemysłowych, wszystkie zawarte w wodzie cenne minerały, w tym zwłaszcza niezbędny dla życia wapń, pozostają obecne, redukowana jest aktywność jonów węglanowych, skutecznie i trwale zapobiegając powstawaniu kamienia kotłowego w całej instalacji domowej." Jak napisaliśmy - na naszej stronie www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innov_ 17.11.2019 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Jest to niedopowiedzenie i półprawda. Takie ścieki faktycznie nie są zalecane do oczyszczalni biologicznych, ale przy odpowiednim dobraniu wielkości urządzeń jedyne co powodują to zaburzenie w pracy (zmniejszenie wydajności), które jest tylko chwilowe i w pełni odwracalne. "Niektórzy producenci przydomowych oczyszczalni ścieków już w warunkach gwarancyjnych zaznacza, że nie wolno stosować jakichkolwiek urządzeń regenerowanych roztworem solanki. Wtedy nie ma dyskusji i można zapomnieć o zmiękczaniu wody z wymianą jonową (...). Część producentów pozostawia w tej kwestii wolną rękę i decyzja zależy wyłącznie od woli użytkownika i rozpatrzenia plusów oraz minusów takiego rozwiązania." Żródło: https://www.filtry-do-wody.info/zmiekczacz-wody-a-przydomowa-oczyszczalnia-sciekow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Jak napisaliśmy - na naszej stronie www. Nie napisaliście, gdzie mogę przeczytać wyniki tych badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts