qbek17 29.11.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 problem polega na żółtych osadach na armaturze ,jak woda postoi trochę dłużej pojawia się żółty osad. Bardzo chciała bym uzyskać wodę do picia , by nie produkować tyle plastików Z badań wynika jedynie przekroczony mangan, a on daje raczej czarne osady. Twardości też jest niewiele i raczej kolor osadów nie pasuje... Najbardziej to wygląda na żelazo, którego w badaniach jest bardzo mało... Myślę, że warto powtórzyć badania bo nie jest to jednoznaczne, a dodatkowo studnia jest płytka i parametry wody mogą się szybko zmieniać. Dostałam wycenę na filtr ze złożem aqua multi na zbiorniku o objętości 60litrów z głowicą BNT Dodatkowo filtr z węglem aktywnym Aqua Big całość z w kwocie 4000zł z montażem . A czy w tej wycenie jest mowa o tym co ten filtr ma robić? Bo to taki kombajn na wszystko po trochu... i do tego chińska głowica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.11.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 s. 11 prezentacji, gdzie jest właśnie mowa o pH. Jest mowa o "podniesieniu pH" - czy wiemy o ile? Jest mowa o powstawaniu gazowego CO2 - co się z nim dzieje (tym gazem) za waszym urządzeniem? Czy on się nie rozpuści ponownie? Czy może wymaga odgazowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innov_ 29.11.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Nie pytałem o referencje tylko o badania. Różnica jest dość znaczna... tu mamy obserwację pojedynczego użytkownika, z różnych bloków, różnych rur, o innej średnicy, innym czasie pracy, braku obserwacji przed montażem urządzenia i wielu innych zmiennych. Ciężko na takiej podstawie stwierdzić, że to solidna podstawa do potwierdzenia skuteczności procesu rozpuszczania kalcytu. Powtórzę pytanie: "Czy w takim razie w ogóle jakieś badania potwierdziły sam fakt rozpuszczania tego kalcytu?" Prosiliśmy o przeniesienie szczegółowych dyskusji na temat oferowanego przez nas rozwiązania do specjalnie poświęconego im tematu na tym Forum: Niechemiczne katalityczne zapobieganie powstawaniu kamienia kotłowego (https://forum.muratordom.pl/showthread.php?359860-Niechemiczne-katalityczne-zapobieganie-powstawaniu-kamienia-kot%C5%82owego), aby nie spamować tego wątku. Udzielimy Panu tutaj ostatniej odpowiedzi: Rzadko się zdarza, żeby Klient był tak zaangażowany w projekt, aby przecinać rury dla porównania efektów w dwóch identycznych blokach, ale i to, jak widać, Panu qbek17, instalatorowi konkurencyjnych rozwiązań jonowymiennych, nie wystarcza, bo przecież nic nie może wystarczyć. Rozpuszczanie kalcytu zostało praktyczne przebadane w warunkach rzeczywistych przez ponad milion użytkowników, indywidualnych i profesjonalnych (w tym firmy energetyczne, które dodatkowo zwróciły uwagę na działanie antykorozyjne po rozpuszczeniu warstwy kamienia kotłowego w instalacjach), w zróżnicowanych warunkach i w różnych zastosowaniach na całym świecie. W Polsce takie badania przeprowadził u siebie w domu jako jeden z pierwszych użytkownik tego Forum @Zafarino, dokumentując je fotograficznie "przed" zamontowaniem urządzenia i "po" trzech pierwszych tygodniach od jego zainstalowania, są one dostępne w naszych referencjach krajowych (https://innovenergy.eu/referencje-krajowe/ dom jednorodzinny Świdnica – listopad 2014). To ten sam użytkownik, którego, wraz z @Pani_Domu, zahukał Pan i wyśmiał na tym Forum przed czterema laty (/https://forum.muratordom.pl/showthread.php?213786-Walka-z-kamieniem-kotłowym-i-rdzą&referrerid=266531), wraz z niektórymi innymi użytkownikami, znów bardzo tu i teraz aktywnymi - ze wsparciem moderatorów - w dezawuowaniu naszych rozwiązań, jak np. @Jastrząb. A potem dziwią się Panowie, że nie ma chętnych, żeby się tu wypowiadać. Normalni ludzie starają się za wszelką cenę unikać hejtu i trollingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.11.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Udzielimy Panu tutaj ostatniej odpowiedzi:Rozpuszczanie kalcytu zostało praktyczne przebadane w warunkach rzeczywistych przez ponad milion użytkowników, Czyli rozumiem, że normalnych, poważnych badań nie przeprowadzono, tak? Bazujecie na "opinii" użytkowników "że działa"? ...działanie antykorozyjne po rozpuszczeniu warstwy kamienia kotłowego w instalacjach na całym świecie. Czy to kolejna funkcja waszego urządzenia? Potwierdzona "opinią" użytkowników ale niestety niemierzalna żadnym instrumentem pomiarowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innov_ 29.11.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Czyli rozumiem, że normalnych, poważnych badań nie przeprowadzono, tak? Bazujecie na "opinii" użytkowników "że działa"? Czy to kolejna funkcja waszego urządzenia? Potwierdzona "opinią" użytkowników ale niestety niemierzalna żadnym instrumentem pomiarowym? Badania mierzalnych parametrów ma Pan w raportach z badań ORNL i PWr oraz w stałym monitoringu jakości wody po zamontowanych niechemicznych urządzeniach odkamieniających, m. in. w elektrociepłowniach, zakładach spożywczych i farmaceutycznych. Reszta - ponad milion niezależnych badań naszych Klientów na całym świecie - nam i kolejnym Klientom oraz naszym partnerom - rozsądnym instalatorom to całkowicie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innov_ 29.11.2019 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Jest mowa o "podniesieniu pH" - czy wiemy o ile? Jest mowa o powstawaniu gazowego CO2 - co się z nim dzieje (tym gazem) za waszym urządzeniem? Czy on się nie rozpuści ponownie? Czy może wymaga odgazowania? W granicach normy. Nie wymaga odgazowania. Prosiliśmy już kilka razy o przeniesienie szczegółowych dyskusji na temat oferowanego przez nas rozwiązania do specjalnie poświęconego im tematu na tym Forum: Niechemiczne katalityczne zapobieganie powstawaniu kamienia kotłowego (https://forum.muratordom.pl/showthre...kot%C5%82owego), aby nie spamować tego wątku., ale Pan już wielokrotnie udowodnił, że nie rozumie słowa pisanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.11.2019 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Witam Bardzo bym prosiła o doradzenie w sprawie stacji uzdatniania. Domek jednorodzinny, 5 osób użytkujących, ciężko powiedzieć ile tej wody idzie ,ale raczej sporo:) problem polega na żółtych osadach na armaturze ,jak woda postoi trochę dłużej pojawia się żółty osad. Bardzo chciała bym uzyskać wodę do picia , by nie produkować tyle plastików Specyfikacja: -studnia głębokość 8m (wszyscy ze wsi tak mają ,,a czym głębiej tym gorsza woda) -kanalizacja miejska -Hydrofor przeponowy 100L z pompą, ASPRI 15 5M. Badania robione rok temu myślę nad zleceniem kolejnych ,ale nie wiem czy jest sens. Azotany mg/l 50 < 0,89 Azotyny mg/l 0,50 < 0,066 Barwa mg/l Pt MZ2 < 5 Glin/aluminium (Ae) μg/ l 200 < 10 Jon amonowy (A) mg/l 0,50 < 0,13 Mangan (Ae) μg/l 50 219 !!!! Mętność (A) NTU 1,0 0,38 pH (A) 6,5 - 9,5 7,2 Przewodność elektryczna właściwa μS/cm 2500 527 Twardość ogólna (sumaryczna zawartość wapnia i magnezu) mg/l CaCO3 500 165 Żelazo (Ae) μg/l 200 25 Bakterii Brak Dostałam wycenę na filtr ze złożem aqua multi na zbiorniku o objętości 60litrów z głowicą BNT Dodatkowo filtr z węglem aktywnym Aqua Big całość z w kwocie 4000zł z montażem . Będę wdzięczna za podpowiedz jak sobie poradzić z tym problemem . pozdrawiam Witaj, biorąc pod uwagę powyższe informacje, mogłabyś pomyśleć o stacji wielofunkcyjnej, która w swoim działaniu nie tylko usunie zawarty w wodzie mangan, ale również zmiękczy wodę, o ile w wodzie nie występuje nieprzyjemny zapach wody. Mimo wszystko, mogłabyś wpierw powtórzyć badania, tak jak wspomniał qbek. Prowadzimy również badania laboratoryjne, także jeśli byłabyś zainteresowana z naszej oferty, to zapraszam do kontaktu we wiadomości prywatnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 29.11.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Czyli nie masz jakiś konkretnych zastrzeżeń, tylko chcesz ogólnie "poprawić" tą wodę? Do tego wystarczy filtr mechaniczny i ewentualnie węglowy (o ile to woda miejska). Tak poprawić chcę tylko. Woda wodociągowa. Problemem z takim podłączeniem będzie wydajność. Wkłady liniowe dadzą Ci tylko niewielki przepływ, a do tego będą wymagały częstej wymiany. Dlatego zazwyczaj podłącza się je na osobnym kranie, gdzie woda służy tylko do picia (czyli jej zużycie i wymagany przepływ są stosunkowo niewielkie). Nie sprecyzowałem tego, ale bateria jest trójdrożna. Woda za filtrem, pitna będzie na osobnym "kraniku" Przy takich założeniach wziąć jeden/dwa liniowe. Czy coś takiego (dwie obudowy 5 calowe na płytce do ściany): Przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.11.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Nie sprecyzowałem tego, ale bateria jest trójdrożna. Woda za filtrem, pitna będzie na osobnym "kraniku" Przy takich założeniach wziąć jeden/dwa liniowe. Czy coś takiego (dwie obudowy 5 calowe na płytce do ściany): Przykład Ja bym w takim razie dał coś takiego: https://www.sklep-aquafilter.pl/p355,fhpr5-12-wb-filtr-narurowy-5-cali-z-plytka-i-kluczem-gwint-1-2-cala.html Jak się zmieści to dwa szeregowo (można je skręcić ze sobą łącznikiem) - w pierwszym węgiel, a w drugim pianka (np. 1 mikron). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.11.2019 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Badania mierzalnych parametrów ma Pan w raportach z badań ORNL i PWr oraz w stałym monitoringu jakości wody... Nie ma tam badań rozpuszczania kalcytu. Dlaczego nie możecie po prostu przyznać, że takich badań nie ma...? To samo z badaniem migracji z urządzenia do wody. W granicach normy. Nie wymaga odgazowania. A jaka jest norma na podnoszenie pH? Co w sytuacji gdy ktoś ma już wodę o pH na granicy normy? Możecie wyjaśnić co się dzieje z tym gazowym CO2 po waszym urządzeniu? Czy w kranie nagle będzie leciała woda "gazowana"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Czy coś takiego (dwie obudowy 5 calowe na płytce do ściany): Przykład Nie idź tą drogą. Mi szkoda było, że przy osmozie 2x więcej wody ląduje w ściekach, niż w czajniku i kupiłem FP3. Szybko się przeprosiłem z osmozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.11.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Ja bym w takim razie dał coś takiego: https://www.sklep-aquafilter.pl/p355,fhpr5-12-wb-filtr-narurowy-5-cali-z-plytka-i-kluczem-gwint-1-2-cala.html Jak się zmieści to dwa szeregowo (można je skręcić ze sobą łącznikiem) - w pierwszym węgiel, a w drugim pianka (np. 1 mikron). O tym właśnie myślałem pisząc o 5 calowych. Powinny się zmieścić dwa (trzy na pewno nie). Ale najpierw węgiel potem 1 mikron? Gdzieś czytałem, że filtry węglowe "nie lubią" zbyt dużo "osadu" i przed węglowy warto dać 10-20 mikron. Nie idź tą drogą. Mi szkoda było, że przy osmozie 2x więcej wody ląduje w ściekach, niż w czajniku i kupiłem FP3. Szybko się przeprosiłem z osmozą. Ale dlaczego co jest złego w takich filtrach jak FP3, dwa razy jakieś 5 cali, itp. Ja to prawie byłbym gotów pić wodę z kranu wprost "z wodociągów" jednak chcę ją lekko poprawić. Osmozy nie znam, nie stosowałem, ale założenia teoretyczne jakoś mnie odstręczają - zamiast zrobić remont domu nadlatujemy z napalmem o potem budujemy od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielgosie 01.12.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Z badań wynika jedynie przekroczony mangan, a on daje raczej czarne osady. Twardości też jest niewiele i raczej kolor osadów nie pasuje... Najbardziej to wygląda na żelazo, którego w badaniach jest bardzo mało... Myślę, że warto powtórzyć badania bo nie jest to jednoznaczne, a dodatkowo studnia jest płytka i parametry wody mogą się szybko zmieniać. A czy w tej wycenie jest mowa o tym co ten filtr ma robić? Bo to taki kombajn na wszystko po trochu... i do tego chińska głowica. W wycenie nie ma nic poza tym ,ale rozumiem że powinnam unikać chińskich produktów i stacji multi do wszystkiego . Dziękuje za odpowiedź . Nalot jest ewidentnie żółty a później przechodzi w lekki brąz . Na filtrze sznurkowym za hydroforem po jednym miesiącu filtr jest cały brudny /żółty i można wręcz wysypać z niego jakieś żółte kawałeczki jak piasek/rdza? Powtórzę oczywiście badania. I napiszę wyniki Dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.12.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 O tym właśnie myślałem pisząc o 5 calowych. Powinny się zmieścić dwa (trzy na pewno nie). Ale najpierw węgiel potem 1 mikron? Gdzieś czytałem, że filtry węglowe "nie lubią" zbyt dużo "osadu" i przed węglowy warto dać 10-20 mikron. Najlepiej byłoby to zrobić tak, że najpierw dać piankę 20um, potem węgiel, a na koniec piankę 1um, ale skoro 3 szt nie wejdą to daruj sobie ten pierwszy stopień. Węgiel też będzie coś zatrzymywał, ale może też pylić (sporo zależy od rodzaju użytego wkładu) dlatego na koniec dałbym ten 1 um. Poza tym mówisz, że woda nie jest zła, więc raczej węgla nie zapcha. Tym bardziej, że węgiel musisz regularnie wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innov_ 02.12.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Nie ma tam badań rozpuszczania kalcytu. Dlaczego nie możecie po prostu przyznać, że takich badań nie ma...? To samo z badaniem migracji z urządzenia do wody. A jaka jest norma na podnoszenie pH? Co w sytuacji gdy ktoś ma już wodę o pH na granicy normy? Możecie wyjaśnić co się dzieje z tym gazowym CO2 po waszym urządzeniu? Czy w kranie nagle będzie leciała woda "gazowana"? Odpowiedzi na powyższe pytania udzieliliśmy we właściwym wątku - Niechemiczne katalityczne zapobieganie powstawaniu kamienia kotłowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chriso 04.12.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Dzień dobry Czy mogę prosić o propozycję zmiękczacza centralnego do domu?4 osoby, miesięczne zużycie wody ok 22 m3twardość 400 +/- 10% CaCO3 mg/lte i inne parametry znajdują się pod linkiemhttp://www.zgkczernica.pl/jakosc-wody.html z góry dziękuję Edytowane 4 Grudnia 2019 przez chriso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innov_ 04.12.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Dzień dobry Czy mogę prosić o propozycję zmiękczacza centralnego do domu? 4 osoby, miesięczne zużycie wody ok 22 m3 twardość 400 +/- 10% CaCO3 mg/l te i inne parametry znajdują się pod linkiem http://www.zgkczernica.pl/jakosc-wody.html z góry dziękuję W Państwa okolicy mamy wielu zadowolonych Klientów, korzystających z oferowanego przez nas rozwiązania niechemicznego, całkowicie bezobsługowego, nie wymagającego zasilania. Więcej informacji na: https://innovenergy.eu/odkamieniacze-domowe/ Zapraszamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.12.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Dzień dobry Czy mogę prosić o propozycję zmiękczacza centralnego do domu? 4 osoby, miesięczne zużycie wody ok 22 m3 twardość 400 +/- 10% CaCO3 mg/l te i inne parametry znajdują się pod linkiem http://www.zgkczernica.pl/jakosc-wody.html z góry dziękuję Witaj, czy zużywasz w domu wodę również na inne cele niż spożywczo-sanitarne? Podane przez Ciebie średniomiesięczne zużycie wody nie jest typowe dla rodziny 4-osobowej. Jeżeli woda jest użytkowana np. na cele podlewania wody, to nie ma większego sensu jej zmiękczania, a przeprowadzenie tego procesu tylko na użytek typowo domowy. Jeżeli chodzi o centralny system zmiękczania wody, to zwróć uwagę na zmiękczacz marki Ecoperla - Softower. W celu omówienia szczegółów oferty, zapraszam do bezpośredniego kontaktu we wiadomości prywatnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chriso 04.12.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Podane przez Ciebie średniomiesięczne zużycie wody nie jest typowe dla rodziny 4-osobowej. mogło być jakieś przekłamanie w długości okresu rozliczenia, ostatni miesiąc to 16m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.12.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 mogło być jakieś przekłamanie w długości okresu rozliczenia, ostatni miesiąc to 16m3 Przy takim zużyciu wody i twardości, sugerowałbym zmiękczacz Ecoperla Softower M, który posiada złoże jonowymienne w objętości 40 l. W celu przedstawienia szczegółowej oferty, zapraszam do kontaktu bezpośredniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts