mimoto 15.05.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Co do złoża katalitycznego to zależy czy będziesz zmieniał pompę na mocniejszą czy nie... z tą obecną nie poszalejesz z ciężkimi złożami Czy pompa mh2500 by wystarczyła? To jest studnia na kręgi, płytka ma 2,5 metra głębokości. Jestem zdeterminowany, aby usunąć to żelazo i mangan z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.05.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Czy pompa mh2500 by wystarczyła? To jest studnia na kręgi, płytka ma 2,5 metra głębokości. Jestem zdeterminowany, aby usunąć to żelazo i mangan z wody. Ta pompa powinna wystarczyć, ale pytanie jeszcze czy studnia ma taką wydajność jak ta pompa (~5 m3/h)? Jaką masz wydajność tego podlewania (jaki przepływ wody uzdatnionej jest potrzebny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimoto 17.05.2020 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Ta pompa powinna wystarczyć, ale pytanie jeszcze czy studnia ma taką wydajność jak ta pompa (~5 m3/h)? Jaką masz wydajność tego podlewania (jaki przepływ wody uzdatnionej jest potrzebny)? W studni do dyspozycji jest ok 3,5 m3 wody dziennie. Do wystarcza w zupełności na podlewanie. W chwili obecnej za inżektorem mam ciśnienie ok 2,3 bara. Starcza to na 2.5 godziny podlewania. Wykorzystuję dziennie max 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.05.2020 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 W studni do dyspozycji jest ok 3,5 m3 wody dziennie. Do wystarcza w zupełności na podlewanie. W chwili obecnej za inżektorem mam ciśnienie ok 2,3 bara. Starcza to na 2.5 godziny podlewania. Wykorzystuję dziennie max 2 godziny. Nie wiem jak z tego wywnioskować jaki przepływ jest potrzebny w czasie podlewania... ale załóżmy, że ok 1,5 m3/h. Przy ciężkim złożu aby uzyskać taką wydajność potrzebujesz zbiornika o średnicy 14". Niestety pompa nie da aż takiej wydajności, więc zredukujmy to do 13". Płukanie takiego odżelaziacza przez 15 min zużyje ok 1300 litrów wody... masz możliwość odebrania i zagospodarowania takiej ilości ścieków? Realnie przy dwóch stopniach to pierwszy powinien być większy (bo on zatrzymuje większość osadów), za to drugi powinien być bardziej "aktywny" bo musi bardziej doczyścić wodę. Jeśli chodzi o układ płukania drugiego stopnia to w głowicy Clack masz możliwość podłączenia zaworu trójdrożnego (MAV) bezpośrednio pod sterownik i program ma gotową funkcję do "regeneracji z oddzielnego źródła". Musisz tylko utrzymać ciśnienie w rurze zasilającej.A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimoto 17.05.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 masz możliwość odebrania i zagospodarowania takiej ilości ścieków? Z tym nie ma problemu, obok jest kratka kanalizacyjna. Wracając do pytania, jaką pompę powinienem kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glexu 17.05.2020 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 W takim wypadku co markowego na moje potrzeby wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.05.2020 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Otóż nie mierzył ciśnienia w przeponowym, tylko "opukiwał i osłuchiwał". Puknąć to się powinien w głowę. Jak nie sprawdził ciśnienia wstępnego to nie sprawdził najbardziej podstawowej rzeczy i pierwszej przyczyny którą należy wyeliminować. Może wystarczy dobić trochę albo upuścić trochę powietrza. Nie rób nic, zanim ciśnienie wstępne nie zostanie sprawdzone i w razie potrzeby skorygowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 18.05.2020 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Faktzcynie też dobrze wygląda i dla nas byłby wystarczajcy A jak z jego głowicą, bo w opisie żadnych szczegółów nie podają - chińczyk? W zmiękczaczach wody Ecoperla Toro stosowane są głowice Fobrtie, o czym jest napisane m.in. tutaj https://www.filtry-do-wody.info/glowice-fobrite-sterowniki-wzorowane-na-amerykanskim-fleck/ W naszym przekonaniu to głowice o niebo lepsze od BNT. To może potwierdzić każdy, kto miał z nimi do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tajfun211 18.05.2020 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 (edytowane) Zachęcam do zapoznania się z ofertą urządzeń marki Ecoperla. Przed dokonaniem zakupu warto porównać jakość złoża oraz głowice sterujące, tak aby zmiękczacz posłużył na lata. Złoże to LEWATIT S 1567 firmy LANXESS 35 litrów Głowica sterująca to Clack CI z baypassem i mixingiem oraz czyszczeniem upflow W komplecie są przyłącza i zbiornik na sól, filtr, 25 kg soli, tester, natomiast brakuje wężyków do popłuczyn Z którym zestawem mogę porównać od Pana? Edytowane 18 Maja 2020 przez Tajfun211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 19.05.2020 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Złoże to LEWATIT S 1567 firmy LANXESS 35 litrów Głowica sterująca to Clack CI z baypassem i mixingiem oraz czyszczeniem upflow W komplecie są przyłącza i zbiornik na sól, filtr, 25 kg soli, tester, natomiast brakuje wężyków do popłuczyn Z którym zestawem mogę porównać od Pana? Alternatywą jest urządzenie Ecoperla Softower M. Posiada więcej złoża (40 litrów) i głowice sterującą Pallas. W komplecie dołączany jest włoski filtr Atlas Fitrli z serii Sanic 20", tester twardości wody, sól do regeneracji oraz wąż do popłuczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robbson 20.05.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Witam serdecznie; W nowym domu mam zamontowany uzdatniacz aquasoft Basic. Przed zamontowaniem twardość wynosiła ok. 28. Teraz gdy sam mierzyłem to twardość wychodziła ok. 2. Pomimo tego że woda jest miękka to na armaturze nawet świeżo po myciu tworzy się od razu mleczny osad. Na świeżo schodzi przecierając szmatką ale po czasie jest trudny do usunięcia. W wodzie na armaturze gołym okiem można dostrzec jakieś drobinki. Puściłem wodę pomijając oczyszczacz i wyglądała tak samo. Osad rozpuszcza się w kwasku cytrynowym. Zleciłem badanie wody na parametry które panie w laboratorium wskazały że mogą być przyczyną i twardość wyszła 50 mg/l, magnez 30 mikrogram/l a mangan poniżej 30. Czyli wszystko poniżej normy. Na filtrze nawilżacza powietrza wytrącają się białe kalafiory tak jakby z piasku ale nie wygląda to jak typowy kamień. Tak samo wygląda po czasie armatura. Nasz dom jest ostatnim na węźle wody także wszystkie syfy zbierają się u nas także to może na to wpływ... Czym jest ten osad? Jakie badanie zlecić żeby to sprawdzić i jak uzdatnić tę wodę? Edytowane 20 Maja 2020 przez Robbson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 21.05.2020 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Witam serdecznie; W nowym domu mam zamontowany uzdatniacz aquasoft Basic. Przed zamontowaniem twardość wynosiła ok. 28. Teraz gdy sam mierzyłem to twardość wychodziła ok. 2. Pomimo tego że woda jest miękka to na armaturze nawet świeżo po myciu tworzy się od razu mleczny osad. Na świeżo schodzi przecierając szmatką ale po czasie jest trudny do usunięcia. W wodzie na armaturze gołym okiem można dostrzec jakieś drobinki. Puściłem wodę pomijając oczyszczacz i wyglądała tak samo. Osad rozpuszcza się w kwasku cytrynowym. Zleciłem badanie wody na parametry które panie w laboratorium wskazały że mogą być przyczyną i twardość wyszła 50 mg/l, magnez 30 mikrogram/l a mangan poniżej 30. Czyli wszystko poniżej normy. Na filtrze nawilżacza powietrza wytrącają się białe kalafiory tak jakby z piasku ale nie wygląda to jak typowy kamień. Tak samo wygląda po czasie armatura. Nasz dom jest ostatnim na węźle wody także wszystkie syfy zbierają się u nas także to może na to wpływ... Czym jest ten osad? Jakie badanie zlecić żeby to sprawdzić i jak uzdatnić tę wodę? [ATTACH=CONFIG]444319[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]444320[/ATTACH] Może to być problem z regeneracją zmiękczacza .Proponuję skontaktować się z producentem urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.05.2020 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) Witam serdecznie; W nowym domu mam zamontowany uzdatniacz aquasoft Basic. Przed zamontowaniem twardość wynosiła ok. 28. Teraz gdy sam mierzyłem to twardość wychodziła ok. 2. Pomimo tego że woda jest miękka to na armaturze nawet świeżo po myciu tworzy się od razu mleczny osad. Na świeżo schodzi przecierając szmatką ale po czasie jest trudny do usunięcia. W wodzie na armaturze gołym okiem można dostrzec jakieś drobinki. Puściłem wodę pomijając oczyszczacz i wyglądała tak samo. Osad rozpuszcza się w kwasku cytrynowym. Zleciłem badanie wody na parametry które panie w laboratorium wskazały że mogą być przyczyną i twardość wyszła 50 mg/l, magnez 30 mikrogram/l a mangan poniżej 30. Czyli wszystko poniżej normy. Na filtrze nawilżacza powietrza wytrącają się białe kalafiory tak jakby z piasku ale nie wygląda to jak typowy kamień. Tak samo wygląda po czasie armatura. Nasz dom jest ostatnim na węźle wody także wszystkie syfy zbierają się u nas także to może na to wpływ... Czym jest ten osad? Jakie badanie zlecić żeby to sprawdzić i jak uzdatnić tę wodę? [ATTACH=CONFIG]444319[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]444320[/ATTACH] To na pierwszym zdjęciu wygląda na osad mechaniczny... zakładam, że masz na wejściu jakiś wkład (np. ta harmonijka ze zdjęcia) - jak dokładny? Z drugiej strony jak masz te 2 dH twardości to odrobina osadu może się pojawiać na armaturze... Edytowane 21 Maja 2020 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robbson 21.05.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 To na zdjęciu to filtr z nawilżacza i osad powstał w wyniku odparowania wody. Mam filtr mechaniczny przed uzdatniaczem ale on jest w wodzie i na nim się nic nie wytrąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.05.2020 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 To na zdjęciu to filtr z nawilżacza i osad powstał w wyniku odparowania wody. Mam filtr mechaniczny przed uzdatniaczem ale on jest w wodzie i na nim się nic nie wytrąca. Zakładam, że nawilżacz nie pochłania ogromnych ilości wody... więc taka ilość osadu jest zdecydowanie alarmująca. Zakładam, że nie sprawdzałeś smaku tych osadów... czy to aby nie jest sól? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robbson 23.05.2020 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Zakładam, że nawilżacz nie pochłania ogromnych ilości wody... więc taka ilość osadu jest zdecydowanie alarmująca. Zakładam, że nie sprawdzałeś smaku tych osadów... czy to aby nie jest sól? Sprawdzałem . Jest to trochę słone ale nie jest to sama sól,bo gdy raz skończyła mi się sól w uzdatniaczu to osad też się wytrącił i nie był słony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONV 23.05.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Hejka. Znalazłem wczoraj na śmietniku zmiękczacz cosmowater, starszy model: https://wentylacja.com.pl/oferta/zmiekczacz-wody-jonowymienny-cosmowater-home-cosmowaterhome-324241.html - o taki.W środku jest prawdopodobnie purolite, ale nie wiem jaka ilość. Wg danych producenta powinno być 22l, ale butla ma chyba 25l. Przy wymianie żywicy sypać do pełna, czy odmierzyć 22l? Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.05.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Hejka. Znalazłem wczoraj na śmietniku zmiękczacz cosmowater, starszy model: https://wentylacja.com.pl/oferta/zmiekczacz-wody-jonowymienny-cosmowater-home-cosmowaterhome-324241.html - o taki. W środku jest prawdopodobnie purolite, ale nie wiem jaka ilość. Wg danych producenta powinno być 22l, ale butla ma chyba 25l. Przy wymianie żywicy sypać do pełna, czy odmierzyć 22l? Bartek Nie polecam takiej reanimacji... w końcu chcesz przez to puszczać wodę... ale jeśli już to nigdy nie można zasypać butli do pełna - musi pozostać przynajmniej 10-25% wolnej przestrzeni (zależnie od typu złoża i regeneracji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONV 23.05.2020 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Hmm... To mnie trochę Pan zmartwił, ponieważ już cieszyłem się prawie darmowym zmiękczaczem... A z jakiego powodu Pan nie poleca? Zmiękczacz wystawił sąsiad, bo akurat na osiedlu zbierają odpady gabarytowe. Pracował prawie 12 lat, potem prawie rok stał w piwnicy, bo sąsiad kupił nowy. Znam tę firmę, bo kiedyś pracowałem w BIMS Plus, myślę że z częściami nie będzie problemu (Bimsa mam nawet pod nosem, na osiedlu). Miałem zamiar zdezynfekować kolumnę, zasypać Purolite C100E i używać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.05.2020 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Hmm... To mnie trochę Pan zmartwił, ponieważ już cieszyłem się prawie darmowym zmiękczaczem... A z jakiego powodu Pan nie poleca? Zmiękczacz wystawił sąsiad, bo akurat na osiedlu zbierają odpady gabarytowe. Pracował prawie 12 lat, potem prawie rok stał w piwnicy, bo sąsiad kupił nowy. Znam tę firmę, bo kiedyś pracowałem w BIMS Plus, myślę że z częściami nie będzie problemu (Bimsa mam nawet pod nosem, na osiedlu). Miałem zamiar zdezynfekować kolumnę, zasypać Purolite C100E i używać... Co innego jak zna Pan historię tego sprzętu i wie czy był sprawny czy nie i z jakiego powodu znalazł się na śmietniku... Głowica pewnie będzie wymagała przeglądu i ewentualnie wymiany części - jeśli jest Pan w stanie to ogarnąć to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts